Het is nu do maart 28, 2024 8:03 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 8 berichten ] 
NSB: per definitie fout? 
Auteur Bericht
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht NSB: per definitie fout?
In een andere topic kwam de discussie aan bod of we elke NSB-er voor zijn collaboratie moeten veroordelen. Ik vraag mij af hoe we tegenwoordig denken over de NSB, ik heb hierover drie vragen/discussiepunten:

1. Moeten we het verleden van elke NSB-er per definitie veroordelen?

2. Maakt de mate van betrokkenheid uit bij de veroordeling van NSB-ers? Dus is iemand die werkte in een NSB drukkerij even schuldig als een lokale NSB bestuurder?

3. Is een NSB-er even 'fout' als elke andere Nederlander die Duitsland gesteund heeft gedurende de tweede wereldoorlog (bijvoorbeeld als vrijwilliger voor de Waffen SS)?


wo apr 07, 2004 8:20 pm
Profiel WWW
Jesper
Bericht 
1. Nee, er waren op dat moment wel meer fascistische partijen en het steunen van een fascistische partij in een tijd van crisis en wanhoop is niet goed te keuren maar vanuit historische oogpunt wel te begrijpen. Echter, toen de NSB overtuigd Nationaal-Socialistisch (nog meer dan in het begin) en iets later onder invloed van oa Rost van Tonningen overtuigd anti-semitisch werd, verandert het lidmaatschap, mijns inziens van karakter en is het inderdaad fout om lid te blijven. Er zijn veel Nederlanders die toen nog stopten met hun lidmaatschap.

2. Ja, zoals bij elk misdrijf heb je daders, meelopers, toekijkers etc.

3. Dit vind ik lastig te zeggen, nee, ik ben het hier niet mee eens. Je moet kijken naar individuele daden. De ene NSBer is de ander niet en de ene NSB-er was misschien wel fouter dan de andere WSS vrijwilliger.


wo apr 07, 2004 10:10 pm
Hans
Bericht 
1. Nee, zeker in de beginjaren kan ik me voorstellen dat iemand lid wordt van een bepaalde partij, omdat deze verlichting kan brengen in de slechte economische situatie tijdens die periode. Ook nu zie je dat nog steeds. Zodra echter de ware bedoelingen van de partij naar boven kwamen, vind ik dat je, evenals Jesper reeds heeft vermeld, je lidmaatschap van deze partij had moeten heroverwegen.

2. De mate van werkzaamheden voor de NSB maakt voor mij niet uit. Toen de ware politieke bedoelingen bleken van de NSB wist iedereen waar hij / zij aan toe was, ongeacht de functie. Dus bij deze, ja.

3. Ook hier ja. Lid worden van de NSB was direct of indirect heulen met de vijand, heel simpel. Nogmaals, in de beginjaren vond ik dit nog iets anders, maar naarmate de bedoelingen van de NSB steeds duidelijker werden, was elke NSB-er even fout als iemand van de Waffen-SS. Ze hadden allemaal hetzelfde doel. Of je nu krantjes voor de NSB rondbracht of voor voor de Waffen-SS ergens aan het Oostfront vocht. Je geeft hiermee aan achter de ideeën van de nazi's te staan.


do apr 08, 2004 7:29 am
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 11903
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
1. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was de NSB een gekozen partij in onze parlementaire democratie. Ik verfoei de ideeen van deze partij, maar in ons gedachtengoed van onze democratische rechtsstaat kan je niemand veroordelen die op dat moment lid was van de NSB.

2. Op het moment dat een politieke partij zich buiten onze democratische rechtsorde plaatst en gaat samenheulen met een dictatoriaal en onderdrukkend bezetingeregime als politieke organisatie en daarbinnen bestuurlijke macht tracht te verwerven, ben je in mijn ogen fout bezig.

3. Wat is even fout. Een ieder die bewust collaboreerd met de vijand, zonder dat dit van overheidswege is opgedragen (ik zeg dit omdat aan ambtenaren voor de oorlog een richlijn was uitgevaardigd waarin stond dat zij onder bepaalde omstandigheden moesten blijven doorwerken voor het volk, onder toezicht van de vijand) is "fout". Of het allemaal even zwaar meeteld wil ik niet beoordelen, daar hebben wij ons rechtssysteem voor.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


do apr 08, 2004 8:49 am
Profiel WWW
Leo
Bericht 
NSB in Nederland,VNV in Vlaanderen,REX in Wallonie.....Okay. Dat waren politieke partijen die zich jaren lang als "underdog "beschouwden vergeleken met de toen bestaande partijen. Toen voor hen een gunstige wind kwam aanzetten hebben ze wraak genomen ( sorry,wraak willen nemen) met de hulp van een ondersteunend regime dat toen aan de winnende hand was. Dit is èèn facet.
Maar waar klasseren we de groentehandelaar die zijn koopwaar alleen aan het tienvoudige van de prijs wou verkopen.Wat met de boer die zijn opbrengst gewapenderhand verdedigde (met toestemming van de Duitse overheid i.v.m.de wapenvergunning) tegen een hongerende bevolking. Deze zaken gebeurden alleen uit winstoogpunt. Wat met de sluikslachter die het vlees niet wou verkopen aan hongerende mensen en kinderen, en die het later moest verbranden omdat het rot was ??......Waren dit ook nazi's ???? NEEN......En zijn kunnen zelfs niet zeggen"Das haben wir nicht gewusst".Mensen zitten raar in mekaar,hoor. Velen gaven hun leven (soldaten,burgers,verzetlui),Anderen dachten uitsluitend aan zichzelf.

...-


do apr 08, 2004 10:58 am
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht 
1. Nee, in een democratie heeft iedereen het recht om een bepaalde partij te steunen, in dit geval de NSB. Er waren echter meerdere keerpunten die voor fatsoenlijke mensen een juist moment waren geweest om hun lidmaatschap op te zeggen. Bijvoorbeeld vanaf het moment dat Nederland bezet werd, en de partij zich nog meer ging richten op de doelstellingen van de NSDAP.

2. Het maakt in mijn ogen wel degelijk uit hoe je bij de partij was betrokken. Iemand die zich fel inzet voor de partij is in mijn ogen meer schuldig dan iemand die slechts lid is van de partij maar weinig uitricht voor de partij. Ook de motivatie van hun lidmaatschap acht ik van belang.

3. 'Fout' was iedereen die de Duitsers steunde, als je kijkt naar de definitie van 'fout'. De mate waarin iemand 'fout' was, is naar mijn mening afhankelijk van de bijdrage die men leverde en de motivatie hiervoor. Ik veroordeel een SS kampbewaker bijvoorbeeld meer dan een NSB lid. Mensen die oorlogsmisdaden hebben gepleegd of misdaden tegen de mens(elijk)heid zijn het meest schuldig.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


do apr 08, 2004 11:02 am
Profiel WWW
jurre
Bericht 
hallo ik ben jurre en ik ben nieuw hier duzz..
ik vind dat je het verleden van een nsb er niet altijd mag straffen want je moet kijken uit wat voor gezin hij kwam en of hij keus had om nsb er te worden of niet


za mei 22, 2004 3:11 pm
MarXell
Bericht Re: NSB: per definitie fout?
Kevin schreef:
In een andere topic kwam de discussie aan bod of we elke NSB-er voor zijn collaboratie moeten veroordelen. Ik vraag mij af hoe we tegenwoordig denken over de NSB, ik heb hierover drie vragen/discussiepunten:

1. Moeten we het verleden van elke NSB-er per definitie veroordelen?

2. Maakt de mate van betrokkenheid uit bij de veroordeling van NSB-ers? Dus is iemand die werkte in een NSB drukkerij even schuldig als een lokale NSB bestuurder?

3. Is een NSB-er even 'fout' als elke andere Nederlander die Duitsland gesteund heeft gedurende de tweede wereldoorlog (bijvoorbeeld als vrijwilliger voor de Waffen SS)?


Heren,

Gelet op de economische, sociale en maatschappijke conditie van Nederland gedurende het interbellum is enige nuance in deze is m.i. van toepassing. Allereerst moeten wij niet vergeten dat de NSB in haar prille begin als louter politieke beweging werd opgericht, weliswaar geschoeid op fascistische leest naar het voorbeeld uit Italie, maar met dien verstande dat het haar doelstellingen en program op democratische (!) wijze (zoals verkiezingen) probeerde na te streven.

Zo stond de bewegiging open voor eenieder die gedurende de crisisjaren zoekende waren en zich niet konden vereenzelvigen met de politiek van de jaren 30. Achtergronden van leden liepen uiteen van werkloos tot aristocratisch, ja zelfs Joden werden in de beweging toegelaten.

De crisisjaren dreven vele Nederlanders o.a. tot de NSB, in de hoop brood op de plank te krijgen. Velen bleven als lid (ondanks de oorlog) werkzaam voor de NSB, louter omwille van het feit dat men ook moest eten (zg. brood-NSB-ers genoemd).

Daar-en-tegen waren ook vele Nederlandse (bouw)ondernemeningen, geenszins NSB-gezinden, die geld verdienden aan de Wehrmacht en organisatie Todt!! Ook per definitie fout?

Maar juist na de capitulatie groeide de beweging weer explosief, velen nieuwe leden gokten op de nieuwe (be)wind die toen door Nederland waaide (stormde).

Dit alles moet je wel naar de tijdgeest van destijds vertalen. Neemt niet weg, dat eenieder de vrijheid heeft gehad om al-dan-niet zijn/haar lidmaatschap aan te houden c.q. op te zeggen!

Marcel


vr mei 28, 2004 2:04 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 8 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 10 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group