Het is nu do maart 28, 2024 6:13 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
Bijzondere ontmoeting in Nationaal Monument Kamp Vught 
Auteur Bericht
MichelG
Bericht Bijzondere ontmoeting in Nationaal Monument Kamp Vught
Bijzondere ontmoeting in Nationaal Monument Kamp Vught
zondag 3 oktober 14.15 uur


Op zondag 3 oktober gaat journalist Tony van der Meulen in gesprek met twee ooggetuigen van een oorlog. Hij interviewt Jules Schelvis (1921), een van de weinigen die nog kan vertellen over zijn reis langs zeven kampen, waaronder vernietigingskamp Sobibor. De tweede gast is Peyman Jafari (1976) uit Iran, die politicologie in Nederland studeerde en vorig jaar ‘Het andere Iran’ schreef. Welke invloed hebben hun ervaringen met oorlog en geweld op het leven en zijn er nog oude angsten?

In herinnering houden
Jules Schelvis uit Amstelveen werd als 21-jarige door de Duitse bezetter opgepakt, tegelijk met zijn vrouw en een groot deel van zijn familie. Behalve zijn zuster en moeder werd zijn hele familie door de Duitsers omgebracht. Zelf ontsnapte hij als door een wonder aan de dood, maar zijn martelgang door zeven kampen duurde twee jaar.
Afbeelding
Jules Schelvis ( foto NMKV )

Na zijn pensionering in 1982 besloot hij de hel die hij meemaakte te beschrijven. Hij schreef onder andere ‘Binnen de poorten’ en ‘Vernietigingskamp Sobibor’, waarvoor hij een eredoctoraat kreeg. In het Poolse Sobibor, vlakbij de grens met Oekraïne waren 34.000 gevangenen afkomstig uit Nederland. Slechts 18 van hen overleefden dit kamp,onder wie Jules Schelvis. Hij treedt in Duitsland als burger-aanklager op tegen kampbeulen als John Demjanjuk. Hij treedt op als gids in de vroegere kampen en is adviseur bij tal van initiatieven om de holocaust als waarschuwing in de herinnering te houden.

Het andere Iran
Vanuit het thema ‘Oude angsten’ verbindt interviewer Van der Meulen de Tweede Wereldoorlog met recenter geweld. Zoals Schelvis voor meer bekendheid over de Holocaust ijvert, zo zet Jafari zich in om het eenzijdige beeld over Iran te nuanceren.
Afbeelding
Peyman Jafari ( foto NMKV )

In ‘Het andere Iran’ (Ambo Anthos uitgevers) schetst hij de ontwikkeling van het land sinds de revolutie van 1979: van de opkomst van ayatollah Khomeini en zijn politieke islam, de gijzeling van Amerikaans ambassadepersoneel tot de Iran-Irakoorlog en de meest recente politieke ontwikkelingen. Hij corrigeert het eenzijdige beeld van Iran als het ‘islamofascistische’ en ‘nucleaire’ gevaar voor het Westen. Ondanks het geweld in Iran is Jafari positief over de toekomst van het land dat hij met zijn ouders in 1987 ontvluchtte.

Het gesprek wordt geleid door Tony van der Meulen, journalist en oud-hoofdredacteur van het Brabants Dagblad. Pianist Arjo de Vries levert een toepasselijke muzikale bijdrage. De bijeenkomst begint 3 oktober om 14.15 uur. Reserveren is mogelijk via (073) 656 67 64 of www.nmkv.nl. Toegang bedraagt € 3 of € 2 met CJP/CKV/student/Vriend.

Nationaal Monument Kamp Vught
Lunettenlaan 600
5263 NT Vught
073 656 67 64
www.nmkv.nl
Afbeelding


vr sep 24, 2010 7:14 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 13 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group