Het is nu do apr 18, 2024 7:46 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
Gedenksteentjes gestolen 
Auteur Bericht
Polencafe
Bericht Gedenksteentjes gestolen
Gedenksteentjes gestolen Van onze correspondent
OUDE PEKELA - In het Groningse Oude Pekela zijn twee gedenksteentjes van een in Auschwitz overleden Joods echtpaar gestolen. "Bijzonder spijtig’’, vindt voorzitter Andries Brans van Werkgroep Stolpersteine Pekela. De steentjes, Stolpersteine, zijn twee van de tienduizenden exemplaren die de Duitse kunstenaar Gunter Demnig maakte en door heel Europa plaatste.

Afbeelding
Andries Brans op de plek waar de stenen werden gestolen Foto: Jos Schuurman

De werkgroep ontving twee weken geleden de kunstenaar, die de steentjes zelf kwam plaatsen. Met de Stolpersteine (struikelstenen) wil hij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gedenken.

"Hij heeft hier in juni veertig steentjes geplaatst. In Pekela komen in totaal 146 te liggen’’, aldus Brans. De gestolen steentjes waren voor de slager Heiman Kosses en Rebekka Kosses-Bloemendal, die op 19 november 1942 zijn gestorven.

De steentjes zijn 10 bij 10 centimeter en steken 18 centimeter diep. "Dus je moet ook wel enige moeite doen om ze eruit te krijgen’’, zegt Brans. Hij heeft wel een vermoeden van wat de reden voor de daad is geweest. "Op de stenen zit een heel dun plaatje van messing, waarin de namen van het echtpaar zijn gegraveerd. Misschien dat iemand dacht: dit is een mooi stukje koper, maar het heeft geen geldwaarde.’’

Nadat de dader de stenen uit de grond trok heeft hij ze mogelijk in een nabijgelegen kanaal gegooid. "Want toen pas zag hij dat het plaatje maar heel dun was.’’ Volgens Brans is het uitgesloten dat het gaat om een gerichte aanval op een Joods monumentje. "Drie meter verderop zijn nog meer steentjes, dan had iemand die ook wel meegenomen. Bovendien had de dader dan een meer centrale plaats uitgekozen.’’

Volgens Brans is het waarschijnlijk wel de eerste keer dat er Stolpersteine zijn gestolen. "Toen de kunstenaar Demnig hier was, vertelde hij dat hij meer dan 30.000 stenen heeft geplaatst en dat daarvan nog nooit een is gestolen.’’ Op korte termijn zullen er weer nieuwe exemplaren geplaatst worden.


http://www.telegraaf.nl/binnenland/1247 ... len__.html


zo jul 01, 2012 9:53 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 10 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group