Het is nu di maart 19, 2024 7:33 am




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 14 berichten ] 
Gevechten Oost-Betuwe 25 september-5 oktober / Winter 44-45 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 11903
Woonplaats: Bemmel
Bericht Gevechten Oost-Betuwe 25 september-5 oktober / Winter 44-45
Voor een aantal artikelen in het kringblad van de Historische Kring Bemmel ben ik op zoek naar foto's, kaarten en ook informatie over de diverse gevechten in de oost-Betuwe, aan het einde van en direkt volgend op Market-Garden. Het gaat dan met name om de gevechten rond Elst, de Aam, de Vergert, de Heuvel, Bemmel, Klein- en Groot Baal en Haalderen.

Gegevens uit diverse boeken is al bekend, ik ben op zoek naar gevechtsrapporten van Duitse, Britse en Canadese eenheden, foto's envetnueel kaartenmateriaal enz. Alles is welkom.
Wat eenheden betreft denk dan aan de 10.SS-Panzer-Division, Welsh Guards, 96th Infantry Brigade, 5th East Yorkshire Regiment, 50th Northumbrian Division, 43rd Wessex Division, 116.Panzer-Division, 9.Panzer-Division, Kampfgruppe Knaust, Kampfgruppe Bruhn, Panzer-Abteilung 506, Isirh Guards, 1st Dorsets, 1st Hampshires, 2.Fallschirmjäger-Division, 6.Fallschirmjäger-Division, Volksgrenadier-Division (363?), Duke of Wellingtons Regiment, 147th Brigade's 7th Battalion, Ontario Tank Regiment e.d.

Wie heeft wat of kan helpen?

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


vr aug 27, 2010 12:51 am
Profiel WWW
Pieter F
Bericht 
Volgens mij heb ik nog wel informatie over het 2nd (Armored) Bn. Irish Guards in die periode. Ik zal vanmiddag even kijken voor je als ik thuis ben.


vr aug 27, 2010 8:25 am
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 11903
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Perfect, alvast bedankt.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


vr aug 27, 2010 10:21 am
Profiel WWW
Pieter F
Bericht 
Ik heb inderdaad de WD van het 2nd (Armored) Bn. Irish Guards van september en oktober 1944. Ik zal je ze zo mailen.


vr aug 27, 2010 3:37 pm
Rednas
Bericht 
Onderstaande informatie kan je wellicht iets op weg helpen, betreft de inzet van de 116.Pz Divisie (Windhund) in de Betuwe. De eerste inzet van een onderdeel van de 116.PzDiv was het opleidings en reserve bataillon van het 60.Pz Gren Regt. Deze opereerde onder de naam Kampfgruppe Schörken, vernoemd naar hun commandant.

Nadat de Poolse parachutisten ttv Operatie Market Garden landde buiten Driel ondernamen de Duitsers gelijk actie door alle eenheden die in de reserve waren die kant op te sturen. Deze reserve-eenheden vormden tezamen Sperrverband 'Harzer', naar de commandant van de 9.SS Hohenstaufen; SS-Obersturmbannführer Harzer. Daar Harzer druk bezig was boven de Rijn kreeg Oberst Egon Gerhard het bevel over het sperrverband. Een Sperrverband is overigens te vergelijken met de doctrine van de Kampfgruppe. Haar taak is zoals de benaming eigenlijk al zegt als blokkade tussen de gelande Poolse parachutisten en de brug van Arnhem opdat die niet ingenomen zou kunnen worden. Het sperrverband nam posities in langs de spoorbaan tussen Arnhem en Elst. Dit kaartje (LINK) laat duidelijk zien welke eenheden waar geplaatst werden.

Sperrverband 'Harzer'

* Alarm Bataillon 'Schörken' (Grenadier-Ersatz- und Ausbildungs-Bataillon 60)
* Maschinengewehr Battalion 41
* Kampfgruppe 'Kauer' (Luftwaffe)
* Kampfgruppe 'Köhnen' (Kriegsmarine)
* III./Gren. Rgt. 1 'Landstorm Nederland'

Interessant aan deze eenheid is dat, zoals je kan zien, elke onderdeel van de Duitse Wehrmacht vertegenwoordigd was. De gevechtswaarde en moraal van de eenheden die erin zaten was echter zeer matig te noemen. Alarm Bataillon 'Schörken' was het trainingsbataljon van het 60.Pz.Gren.Regt en bestond dus grotendeels uit rekruten, KG 'Köhnen' en 'Kauer' waren als Luftwaffe en Kriegsmarine soldaten onvoldoende getraind voor inzet als infanterie en het 3e bataillon van de Landstorm Nederland kwam rechtstreeks vanuit de opleiding. Al met al niet echt de crème de la crème van de Wehrmacht.

Over de sector van Alarm Bataillon 'Schörken' het volgende:
"On the 24th September 1944 the Allies attacked the railway embankment in the Grenadier-Ersatz- und Ausbildungs-Bataillon (motorisiert) 60 sector. The Germans lost the ground and had to withdrawal due to an enemy tank supporting the enemy infantry. A counter attack was organised which was to be led by the 2nd Company with the objective of retaking their old position. In support they had a Forward Observation Officer from a Flak unit that would provide artillery fire. Just moments before the attack, a German Assault Gun appeared which would also support the attack. Whilst the German Assault Gun concentrated on the enemy tank, the Grenadier-Ersatz- und Ausbildungs-Bataillon (motorisiert) 60 advanced behind a wall of artillery fire. However the enemy had dug themselves in on the embankment and the attack stalled. The FLAK unit changed ammunition to air-burst and all of a sudden shells exploded above the enemy trenches. The attack continued and within minutes the Grenadier-Ersatz- und Ausbildungs-Bataillon (motorisiert) 60 had retaken their old positions."

Via: http://www.defendingarnhem.com/PzAuEBtl60.html . Hiernaast gebeurde er buiten de kleine gevechtsacties tussen de Polen en Duitse verdedigers vrij weinig. Er werd geen grootschalige aanval op de brug gemaakt wat men verwachtte.

Vanwege de geallieerde opmars (op 25 september werd Elst door de 43rd (Wessex) Infantry Division ingenomen) werd op 1 oktober een offensief ingeluid om de Betuwe weer in te nemen. De 9.Pz Div aan de zuidelijke kant van de Betuwe langs de Maas, de 116.Pz Div 'Der Windhund' ging richting Driel in samenwerking met de 9.SS 'Hohenstaufen' en 10.SS 'Frunsberg' en ondersteund door de eenheden van Sperrverband 'Harzer'.

Het (met locale onderdelen aangevulde) 156.Pz Gren Regt (van de 116.PzDiv) viel in de nacht van 1 op 2 oktober aan, vanaf de Elden-Haalderen linie.
Het eerste bataillon viel De Laar aan maar liep vast. Vroeg in de volgende ochtend probeerde ze het opnieuw en duwden ze de geallieerden terug naar de zuidelijke (boeren) gebouwen/boerderijen van De Laar.
Zelf namen ze een aantal gebouwen in De Laar in. Later werd het 156ste steeds harder aangevallen met op 5 oktober doorbraken.

Het Kriegstagebuch van de schwere-Panzer-Abteilung 506 (eenheid opgemaakt uit Tiger I en II's, deze waren niet aan een eenheid gebonden en werden als een brandweereenheid daar ingezet waar een zware doorbraak of verdediging nodig was) geeft nog wat informatie over hoe die aanval verliep:
"1 October 1944: The 2. Company (nb, van de Tigers) attacks along with the 116. Panzer-Division along the road Arnhem-Elst in the direction of Braamsche.
2 October 1944: Five Tigers, subordinated to the 116. Panzer-Division, take part in an attack into the area 2 km northeast of Elst. Strong enemny counterattacks bring the advance to a halt."


Rond 7 oktober moest men ipv de aanval in de verdediging en op 9 oktober werd het offensief afgesloten en werd de 116.PzDiv teruggetrokken om bij Aken ingezet te worden.
Verder heb ik momenteel nog niet veel informatie over deze aanval gevonden, ik ben benieuwd wie mij kan aanvullen...

Enkele foto's die mij van deze slag bekend zijn. De eerste foto laat 2 officieren van de 116.PzDiv 'Windhund' zien samen met een SS officier van 'Frunsberg'.


Afbeelding

Foto van SS-Brigadeführer Heinz Harmel (Frunsberg) samen met enkele Heer officieren (mogelijk van de 116.Pz Div, maar kunnen ook soldaten van de eerdergenoemde Sperverband Harzer zijn) begin oktober 1944. Let ook op de zeltbahn die er ligt, daaronder zie je de contouren van een Machinegewehr met een munitiekist ernaast.

Afbeelding

En nog een kaartje die de troepenverplaatsingen laat zien van het gepanzerde offensief. Houdt er rekening mee dat dit een moderne kaart is waarop het getekend is. Het gebied onder Arnhem was toentertijd nog voornamelijk platteland, tegenwoordig is het volgebouwd. Dit speelt zich dus af nadat de Britse 1st Airborne division verdreven was uit Arnhem en omstreken.

Afbeelding


Daarnaast is het boek 'Retake Arnhem Bridge' wellicht iets voor je? Naar aanleiding van de fotos en informatie van 1 van de soldaten van Kampfgruppe Knaust wordt veel over deze regio beschreven. Enkele foto's uit dat boek (mocht dit ivm copyright niet mogen, verwijder dit dan aub). Betreft allemaal het Betuwe gebied in oktober 1944.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


za aug 28, 2010 2:35 am
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 11903
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Bedankt Rednas, zoals ik al aangaf zijn de gegevens uit de diverse boeken al bekend. Sperrverband Harzer is te vroeg en iets te noordelijk voor mijn onderzoek, het laatste stukje over de 506 was zeker welkom. In ieder geval bedankt voor de bijdrage.
Pieter bedankt voor de gegevens.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


za aug 28, 2010 11:41 am
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 11903
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Deze maand staat een overzichtsartikel in het Kringblad van de Historische Kring. Komend jaar komen daar artikelen over die dieper op de diverse veldslagen zelf ingaan. Ik zal de teksten na publicatie hier plaatsen zodat andere mee kunnen denken en kijken over de verdere verdieping en detaillering.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


za aug 28, 2010 11:49 am
Profiel WWW
Pieter F
Bericht 
Wilco_Vermeer schreef:
Ik zal de teksten na publicatie hier plaatsen zodat andere mee kunnen denken en kijken over de verdere verdieping en detaillering.

Goed idee!


za aug 28, 2010 12:08 pm
Avatar gebruiker
Jelle Y.

Geregistreerd:
do jul 23, 2009 11:43 am
Berichten: 3092
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht 
Ik kijk er naar uit!

_________________
Jelle
Awards/Persons Editor

"The Navy can lose us the war, but only the Air Force can win it. The fighters are our salvation, but the bombers alone provide the means of victory." Winston Churchill


za aug 28, 2010 9:59 pm
Profiel
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 11903
Woonplaats: Bemmel
Bericht Re: Gevechten Oost-Betuwe 25 september-5 oktober / Winter 44
Ik had jullie het artikel nog beloofd, hierbij. Let wel het is een redelijk snel en zonder diepgaand onderzoek opgesteld artikel. Aanvullingen, correcties enzovoorts zijn van alle kanten welkom. Een uitgebreider artikel zal in de toekomst met alle aanvullingen en wijzigingen op Go2War2 komen.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


Laatst bijgewerkt door Wilco_Vermeer op ma sep 17, 2012 10:39 pm, in totaal 1 keer bewerkt.



ma sep 17, 2012 10:37 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 11903
Woonplaats: Bemmel
Bericht Re: Gevechten Oost-Betuwe 25 september-5 oktober / Winter 44
Bemmel, september-oktober 1944
Bevrijdt en bedreigd.

Door Wilco Vermeer

Op 25 september 1944 werd Ressen bevrijd. Later die avond wisten de 69th Infantry Brigade en de 5th East Yorkshire Regiment, Bemmel in te nemen. Dit kon nadat de Duitse troepen zich hadden teruggetrokken achter een nieuwe defensieve linie nabij Haalderen. Veel verder zouden de Geallieerden echter dat jaar niet komen. Bemmel was bevrijd, maar zeker niet veilig. Haalderen zou dat jaar nog in Geallieerde handen komen, maar Gendt, Doornenburg, Angeren en Huissen bleven in Duitse handen. De gehele winter zou de omgeving het toneel blijven van artilleriebeschietingen en pogingen van Duitse troepen om de brug bij Nijmegen te heroveren of vernietigen. Het zou tot voorjaar 1945 duren voordat Geallieerde troepen verder konden trekken. Wat gebeurde er echter in die september en oktober dagen van 1944 in Ressen, Bemmel, Haalderen en omgeving?

Market Garden.
Voor de Britse troepen die Bemmel in september 1944 bevrijdden, was deze actie “slechts” een bijproduct van een veel groter geheel. De bevrijding van Bemmel was nodig ter bescherming van de oostflank tijdens een ultieme poging de Britse parachutisten te helpen die een bijna hopeloze verdedigingsactie voerden in Oosterbeek en rond de Arnhemse Rijnbrug. Een verdediging welke het uiteindelijke resultaat was van een poging om de brug bij Arnhem in handen te houden tot Britse troepen over land zouden arriveren en zo zouden kunnen doorsteken naar het noorden en oosten. Een actie als onderdeel van Market Garden, welke later bekend zou worden onder de terminologie “Een brug te ver.”

Het doel van Market Garden was eigenlijk simpel, vestig een bruggenhoofd over de Rijn nabij Arnhem, zodat de 21st Army Group kon doorbreken naar Duitsland. Om dit te bereiken werd een plan uitgedacht, bestaand uit twee onderdelen. Operatie Market had tot doel om drie Airborne Divisions (de U.S. 101st Airborne Division, de U.S. 82nd Airborne Division en de Britse 1st Airborne Division) te laten landen in Nederland. Zij zouden vitale bruggen in handen moeten krijgen en zo een weg banen voor Operation Garden, het oprukken van XXX Corps vanuit België via Eindhoven en Nijmegen naar Arnhem. Het gaat in het kader van dit artikel te ver om de gehele operatie in vogelvlucht te behandelen. Voor het gebied rond Bemmel zijn voornamelijk de luchtlandingen bij Grave en Groesbeek, de operaties van XXX Corps rond Nijmegen en in de Betuwe en ten dele de luchtlandingen bij Arnhem (met name die van de Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade bij Driel) van belang.

Op zondag 17 september 1944, landde de 82nd Airborne Division onder bevel van Briegadier-General James Gavin, op de voor hun vastgestelde landingsgebieden nabij Grave en Groesbeek. Zij hadden tot doel de bruggen over de Maas bij Grave en de Waal bij Nijmegen intact in te nemen en om het hoger gelegen gebied rond Groesbeek te bezetten en te beschermen tegen aanvallen vanuit Duitsland. Het 504th Parachute Infantry Regiment (Colonel Ruben H. Tucker) landde ten noorden en ten zuiden van de brug bij Grave om deze in te nemen. Als secundaire taak diende het Regiment bruggen in te nemen over het Maas-Waal kanaal bij Heumen (Molenhoek), Malden, Hatert en Weurt. De bruggen bij Hatert en Malden werden door Duitse troepen op tijd opgeblazen. De brug bij Heumen werd echter door de parachutisten ingenomen, evenals de vitale brug bij Grave. Het 505th Parachute Infantry Regiment (Colonel William E. Ekman) landde ten zuiden en ten noordoosten van Groesbeek Het Regiment had tot taak de landingszones te verdedigen en het 504th PIR te assisteren bij de inname van de bruggen bij Malden en Heumen. Het 508th Parachute Infantry Regiment (Colonel Lindquist) moest ten noorden van Groesbeek landen, tegen de Duitse grens. Haar primaire taak was het de oostflank te beschermen tegen aanvallen vanuit Duitsland en vervolgens de Waalbrug bij Nijmegen in te nemen. Aan de inname van de Waalbrug bij Nijmegen werd geen directe prioriteit gegeven. Er werd uitgegaan van het feit dat direct over de grens met Duitsland, sterke Duitse pantsereenheden lagen. Verdediging van de oostgrens van de landingen bij Groesbeek kreeg hierdoor prioriteit. Tegen de tijd dat de eerste paratroepen de brug naderden, hadden Waffen-SS en Wehrmacht eenheden een stevige verdediging opgezet, waardoor pas vier dagen na de luchtlandingen de brug genomen kon worden, maar hierover later.

Tegelijk met de luchtlandingen begon XXX Corps aan haar opmars. Het zou een opmars worden met veel tegenslag en onderbrekingen. Uiteindelijk zou men veel te laat arriveren. Te laat in ieder geval om de Britse parachutisten te ontzetten die bij de Arnhemse brug een verbeten strijd voerden.

Bevrijding van de Betuwe begint.
Om de Betuwe binnen te kunnen trekken, was het voor XXX Corps van vitaal belang om de Waalbrug bij Nijmegen intact in handen te hebben. Als door een wonder, hadden de Duitsers tijdens de eerste dagen van de strijd, de brug nog steeds niet opgeblazen. Onbekend voor de Geallieerden was het feit dat de Duitse legerleiding de Waalbrug intact van evenveel belang achtten als de Geallieerden. De brug opblazen zou betekenen dat ook voor de Duitsers de oversteek van de Waal werd afgegrendeld.
Voor de verdediging van de Waalbrug hadden de Duitsers de beschikking over ruim 400 manschappen, grotendeels bestaand uit eenheden van de Waffen-SS, een 88 mm kanon op het Keizer Traianusplein en vijf stuks 47 mm geschut in het Hunnerpark. Toen de eerste eenheden van het 1/508th PIR in de avond van 17 september rond 22.00 uur arriveerden bij het Keizer Karelplein en daar werden opgehouden, staken de eerste verkenningseenheden van de Duitse 9.SS-Panzer-Division en 10.SS-Panzer-Division de Waalbrug over. Twee aanvallen van de Amerikanen werden die dag tegengehouden. In de ochtend van 18 september waagden de Amerikanen een derde aanval in de richting van de brug. Dit maal werden ze bij het Hunnerpark tegengehouden. Een tweede aanval in de avond werd afgeblazen omdat de Britse grondtroepen, die op 18 september Nijmegen hadden moeten bereiken, nog maar bij Eindhoven waren. Op 19 september bereikte de voorhoede van XXX Corps, de Grenadier Guards Group rond het middaguur de buitenwijken van Nijmegen. Laat in de middag werd vanuit drie richtingen een aanval op zowel de spoorbrug als de Waalbrug ondernomen. Ditmaal werden de Amerikaanse parachutisten ondersteund door Britse tanks. De Geallieerden wisten door te dringen tot de uithoeken van het Keizer Traianusplein, maar werden daar door de Duitse verdedigers tegengehouden. Ook de aanval op de spoorbrug werd door de Duitse verdediging afgeslagen. Op 20 september werd besloten een gecombineerde aanval te openen op beide toegangen van de brug. Hiertoe staken om 15.00 uur, onder zwaar ondersteuningsvuur en een rookgordijn, manschappen van 3/504th PIR in “gammele” bootjes de Waal over om vervolgens zowel de spoorbrug als de Waalbrug van de Noordzijde aan te vallen. Tegelijkertijd trokken tanks van de Britse Guards op naar de Zuidzijde van de brug, ondersteund door Amerikaanse parachutisten aan die zijde. De aanval gelukte en de weg naar Arnhem om de aldaar nog steeds strijdende Britse parachutisten bij de Arnhemse Rijnbrug te ontzetten, leek vrij. Op dat moment hielden de Britse tanks echter halt. Het tactische argument hiervoor was dat de Britse infanterie die de tanks diende te ondersteunen nog steeds in gevechten verwikkeld waren in Nijmegen zelf.

Voor de verdere opmars de Betuwe in, bij de Geallieerden later bekend als “The Island”, werd de 43rd Wessex Infantry Division naar de Waalbrug gedirigeerd. Zij bevonden zich echter nog steeds ver van Nijmegen af.

Door het aflopen van de strijd bij de brug in Arnhem, had de Duitse bevelhebber SS-Brigadeführer Heinz Harmel alle beschikbare eenheden van de 9.SS-Panzer-Division “Hohenstaufen” en de 10.SS-Panzer-Division “Frundsburg”, de Betuwe in gezonden.
Op 21 september zond de Britse General Horrocks de op dat moment tot zijn beschikking staande Grenadier Guards en Irish Guards zonder voldoende infanteriesteun de Betuwe in, in een poging naar Arnhem door te stoten. Zij zouden proberen contact te maken met de Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade die rond het middaguur nabij Driel zouden worden gedropt. De Welsh Guards Group zou zich later bij deze troepen voegen. De aanval over de hoofdweg via Elst naar Arnhem liep bij Oosterhout vast op de sterke Duitse verdediging. Na diverse zware gevechten rond Oosterhout en omtrekkende bewegingen door de West-Betuwe, wisten de Geallieerden de Poolse parachutisten te bereiken en zelfs op 22 september door te dringen tot de oever van de Nederrijn. De sterke Duitse verdediging bij Elst en ten noorden hiervan langs de spoorlijn Elst-Arnhem kon echter niet worden doorbroken. Wel zorgde de strijd in dit gedeelte van de Betuwe en de landing van de Polen ervoor dat Duitse eenheden vanuit het Oostelijk deel van de Betuwe hierheen gedirigeerd werden. Hierdoor nam de druk op het oostelijk front enigszins af. In de nacht van 25 op 26 september zou men uiteindelijk de laatste Britse parachutisten rond Oosterbeek over de Rijn terugtrekken, waarmee Market Garden in feite als mislukt werd afgeblazen. Elst werd pas na zware gevechten op 25 september door de Britten ingenomen, maar de Duitse verdediging groef zich bij de rivier de Linge in. De 129th Infantry Brigade zou hier haar verdedigende posities tegenover de Duitser troepen innemen.

Duitse verdediging rond Bemmel.
Op het moment dat op 21 september de Britten de Betuwe in trokken, kregen zij aanvankelijk te maken met de uit diverse eenheden samengestelde Kampfgruppe Knaust. Deze Kampfgruppe beheerste de route naar Elst en Ressen. In Lent werd de verdediging opgenomen door de samengestelde Kampfgruppe Reinhold. Richting Valburg lag de V. / SS-Artillerie Ausbildungs und Ersatz Regiment. Aan de oostzijde lagen langs de Waal het SS-Panzer-Regiment 22 en in Bemmel het II. / SS-Panzer-Regiment 10. Bij Haalderen was het SS-Panzergrenadier-Regiment 21 samengebracht. Vuursteun kwam van het II. / SS-Artillerie-Regiment 10 bij Flieren en III. en IV. / SS-Artillerie-Regiment aan het Pannerdens Kanaal bij Duiven. Het hoofdkwartier van de 10.SS-Panzer-Division had zich gevestigd in Kasteel Doornenburg.

Bescherming van de oostflank.
Tussen 21 en 25 september waren de Britse troepen in gevecht met sterke Duitse eenheden gelegen rond Oosterhout. Aan de oostkant wisten de Britten uiteindelijk op 24 september Ressen in te nemen. Hiermee wist men op dit frontgedeelte contact te leggen met de Welsh Guards, die al vanaf 22 september probeerden richting Bemmel door te breken vanuit Lent. In de avond van 24 september werden de tanks van de Welsh Guards, vesterkt met de zojuist vanuit Nijmegen gearriveerde 96th Infantry Brigade. Samen met de 5th East Yorkshire Regiment wisten zij op 25 september eerst Ressen en later Bemmel in te nemen. Duitse troepen hadden het dorp Bemmel kort daarvoor verlaten. Net ten noorden en Oosten van Bemmel hebben zij zich ingegraven. Een aanval van de totale Brigade wist de Duitsers uiteindelijk terug te dringen tot de linie Haalderen – Klein Baal – Rijkerswoerd. De Duitsers wisten zich echter de handhaven in het gebied rond de Aam en De Heuvel. Vanaf de Waal gezien lagen hiervoor naast elkaar het SS-Panzergrenadier-Regiment 22 en Bataillon Euling tot Bemmel, II. / Panzer-Regiment 10 en SS-Panzergrenadier-Regiment 21 rond Bemmel en Kampfgruppe Knaust ten Noorden.

Slag bij de Aam, Vergert en De Heuvel, 1 oktober 1944.
Na de zware strijd zou de 50th Northumbrian Division worden gelegerd langs de frontlijn ten Noorden van Bemmel, grofweg lopend langs de Linge via de Aam, de Heuvel, Klein Baal tot voorbij Haalderen. Zij losten eenheden af van de 43rd Wessex Infantry Division die tot dan toe al verscheidene zware aanvallen had moeten afslaan. Deze Duitse aanvallen waren allen gericht op de herovering van de Waalbrug bij Nijmegen.

Op 28 september was aan Duitse zijde een operatie opgezet met als doel het terugdringen van de Britse troepen en de herovering van de Waalbrug bij Nijmegen. Operationeel bevelhebber SS-Oberguppenführer Wilhelm Bittrich had hiervoor een briefing gehouden met Generalmajor Siegfried von Waldenburg (Kommandeur 116.Panzer-Division), Generalmajor Harald Freiherr von Elverfeldt (Kommandeur 9.Panzer-Division) en SS-Brigadeführer Heinz Harmel (Kommandeur 10.SS-Panzer-Division). Het plan was om de 9.Panzer-Division Elst te laten aanvallen vanuit het Noorden. De divisie zou hierbij gesteund worden door de al in de Betuwe vechtende Kampfgruppe Knaust en Kampfgruppe Bruhn en de schwere Panzer-Abteilung 506. Het zwaartepunt van de 116.Panzer-Division zou ten westen van de in aanbouw zijnde snelweg liggen. Ten oosten zou de 9.Panzer-Division moeten oprukken. De 10.SS-Panzer-Division diende vanuit de richtingen van Huissen via de Karbrug en Angeren/Gendt op te rukken naar Bemmel. Deze laatste aanval zou vooral een afleidingsmanoeuvre zijn met als doel het binden van zo veel mogelijk Geallieerde eenheden ten gunste van de opmars van beide andere divisies. Delen van het XII.SS-Armeekorps zouden afleidende aanvallen uitvoeren door de Nederrijn over te steken bij Doorwerth en Wageningen. In het westen van de Betuwe zou de 363.Volksgrenadier-Division de daar aanwezige Britse troepen aanvallen. De aanvalsdatum werd vastgesteld op 30 september. De 116.Panzer-Division was echter nog verwikkeld in gevechten rond Aken en moest daar worden weggehaald.

Op 29 september verplaatsten de Kampfgruppen Knaust en Bruhn en de schwere Panzer-Abteilung 506 zich naar hun nieuwe posities. Zowel de 9.Panzer-Division als de 116.Panzer-Division hadden de nodige moeite om de Betuwe te bereiken. Op 30 september hadden het Panzergrenadier-Regiment 156 en Panzeraufklärungs-Abteilung 116 (beide van 116.Panzer-Division) pas Zevenaar bereikt, de tanks van Panzer-Regiment 16, moesten nog aankomen. Het grootste deel van de 9.Panzer-Division bereikte de Betuwe op het moment dat de aanval diende te beginnen. Zij misten echter nog Panzeraufklärungs-Abteilung 9 en Panzerjäger-Abteilung 50. Generalfeldmarschall Walter Model, de algehele opperbevelhebber, stelde de aanval uit tot 1 oktober.

Rond de Aam was de verdediging aan Britse zijde ondertussen overgenomen door de Irish Guards Regiment. Om 03.10 startte Kampfgruppe Knaust, versterkt met Kompanie Fuhrmann van de 9.Panzer-Division de aanval op de Aamsche Brug. Na enig succes, wist een Britse tegenaanval de Duitse troepen echter terug te dringen tot hun uitgangsposities. De 9.Panzer-Division had zichzelf ondertussen opgesplitst in Kampfgruppe Reich op de rechterflank (nabij de in aanleg zijnde snelweg Nijmegen-Arnhem) en Kampfgruppe Volker op de linkerflank nabij Vergert en de Heuvel. Kampfgruppe Reich bestond uit het versterkte Panzergrenadier-Regiment 10 en Kampfgruppe Volker uit het versterkte Panzergrenadier-Regiment 11. Aanvankelijk wisten zij de Aam in te nemen, maar ook hier wisten Britse tegenaanvallen de Duitsers terug te dringen. Kampfgruppe Volker trok, ondersteund door vier zware Tiger tanks, de Heuvel binnen. Hier drongen zij na zware gevechten de 69th Infantry Brigade terug. Tiger tanks en Kampfgruppe Volker trok vanuit de Heuvel op in de richting van Vergert. Irish Guard tanks wisten hier de Duitse Tigers te verrassen, waarop deze zich terugtrokken op de Heuvel. De Duitse infanterie trok echter verder en wist Vergert en de Aam de bereiken. Een sterke Britse tegenaanval, ondersteund door tanks, wist Kampfgruppe Volker echter te verrassen en drong hen terug of tot overgave. Na het vastlopen van hun aanval trok Kampfgruppe Reich nu in de richting van Vergert. Met aangevraagde artilleriesteun wisten de Britten ook deze aanval af te slaan. Een laatste Duitse poging aan het eind van de middag, werd door gebundelde vuurkracht van infanteriewapens, artillerie en tankvuur eveneens afgeslagen.

Tijdens de gevechten rond Vergert, werd nog door de Duitsers getracht om vanuit de richting Baal hulp te zenden middels het SS-Panzergrenadier-Regiment 21. Zij werden echter na zware gevechten met delen van de 69th Infantry Brigade, teruggedrongen tot hun uitgangsposities bij Baal. Bij Klein Baal trokken eenheden van het SS-Panzergrenadier-Regiment 22 gedurende de slag bij Aam/Vergert/de Heuvel, op naar Bemmel. Enkele groepen wisten Bemmel te bereiken, maar na zware gevechten werden zij door de Britse verdedigers teruggedrongen tot hun uitgangsposities.
Pas in de middag van die 1e oktober bereikte de 116.Panzer-Division de Betuwe. Te laat om ingezet te worden bij de al slecht aflopende Duitse aanvallen. Aanvallen van eenheden van de 116.Panzer-Division werden echter al snel in de kiem gesmoord door de goed ingegraven Britten welke resulteerde in zware gevechten ter hoogte van de Laar en de Gouden Klomp lans de spoorlijn Elst-Arnhem.

Slag bij Bemmel, 4/5 oktober.
De 50th Infantry Division kreeg als primaire opdracht de frontlijn de consolideren en de Duitsers terug te dringen tot achter de Linge. 151st en 231st Infantry Brigade werden ten noorden en Noordoosten van Bemmel gestationeerd en kwamen te liggen tegenover sterke Duitse eenheden bestaande uit Wehrmacht eenheden van Kampfgruppe Brun bij De Heuvel, troepen van SS-Panzergrenadier-Regiment 19 en SS-Panzergrenadier-Regiment 21 rond de Karbrug, Kampfgruppe Haunen rond Baal en overige eenheden van SS-Panzergrenadier-Regiment 19 en SS-Panzergrenadier-Regiment 21 bij Haalderen.
Het terugdringen van deze Duitse troepen zou in drie fasen plaatsvinden. De eerste fase zou plaatsvinden door 1st Dorsets en 1st Hampshires van de 231st Brigade. Zij zouden controle moeten krijgen over de boomgaarden ten noorden van Bemmel. De tweede fase door 151st Infantry Brigade’s 9th Durham Light Infantry (DLI) en 8th DLI hield de inname van Baal en Haalderen in. De derde fase door 6th DLI omvatte het vrijmaken van de over van de Waal van Duits verzet. De aanval zou op 4 oktober worden ingezet en worden ondersteund door tanks van de 1st Coldstream Guards.

Na een aantal nachtelijke patrouilles, nam de eerste fase om 12.00 uur haar aanvang met ondersteuning van mortier en machinegeweervuur. Met directe vuursteun van tanks van de Nr. 3 Squadron 1 st Coldstream Guards, rukten A en B Company van de Dorsets op in hun sector in de richting van De Heuvel. Pas laat in de middag en met veel verliezen, wist men De Heuvel vrij te maken van Duitse troepen. Gelijk met de Dorsets, waren de 1st Hampshires opgerukt aan de andere zijde van De Heuvel, met directe steun van tanks van het Nr. 2 Squadron, 1st Coldstream Guards. Zij kregen het zwaar te verduren tegenover de goed ingegraven Duitse troepen. Ook zij wisten echter later in de middag de doelstellingen te behalen. Nadat de strijd rond De Heuvel ongeveer twee uur aan de gang was, trokken om 14.00 uur 9th en 8th DLL op richting Baal en Haalderen. De strijd was heftig aangezien de Duitse troepen zich goed hadden ingegraven. Met de nodige verliezen aan beide kanten, wisten de Durham’s rond 17.30 Haalderen vrij te maken van Duitsers. De volgende ochtend trok 6th DLI langs de oever van de Waal om de derde fase ten uitvoer te brengen. Zij konden zonder al te veel moeite oprukken tot de linie juist voorbij Haalderen. Hier stokte echter de aanval. Deels door het stevige Duitse verzet, deels omdat de doelstellingen van de aanval waren bereikt.

Met het terugdringen van de Duitse troepen tot een linie achter de Linge en juist buiten Haalderen op de weg naar Gendt, werd een stelling bereikt die de rest van de winter 1944-1945 onveranderd zou blijven. Gedurende deze winter zouden nog verscheidene Duitse pogingen plaatsvinden om door te breken tot de Nijmeegse Waalbrug. Geen enkele zou echter meer zo sterk zijn als die van de SS-Panzer-Divisionen. Toch zou Bemmel nog diverse malen bedreigd worden, maar dat is weer een verhaal apart. Het hierboven geformuleerde verhaal is een bloemlezing van de gebeurtenissen rond Bemmel en die leidden tot de bevrijding van Bemmel en Haalderen. Het is zeker nog geen gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen.
Vooral de bevrijding van Bemmel lijkt volgens de officiële gevechtsverslagen een relatief eenvoudige gebeurtenis te zijn geweest. Toch is hier meer gebeurd dan in deze tekst beschreven staat. De hier beschreven gebeurtenissen zullen daarom in de toekomst zeker nog terug komen in het Kringblad, maar dan in meer gedetailleerde beschrijvingen.

- Gerrritsen, B. & Revell, S., Retake Arnhem Bridge, An illustrated History of Kampfgruppe Knaust September-October 1944, R.N. Sigmond Publishing, 2010, ISBN 978 90 812703 3 5.
- Major & Mrs. Holt’s Battlefield Guide, Operation Market Garden, Pen & Sword Books Ltd., Barnsley, 2001, ISBN 0 85052 785-6.
- Saunders, T., The Island, Nijmegen to Arnhem, Battleground Europe, Pen & Swords Books Ltd., Barnsley, 2002, 0 85052 861 5.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


ma sep 17, 2012 10:38 pm
Profiel WWW
davy
Bericht Re: Gevechten Oost-Betuwe 25 september-5 oktober / Winter 44
Mooi verslag.
De officieren op de eerste foto zijn de volgende:
Oberstleutnant Grollmann, Kommandeur PzGrenRgt.156 (met kaart)
Hauptmann Voigt, Adjudant PzGrenRgt.156 (helemaal rechts)
Oberleutnant Holthoff (midden)
en links een waarnemer van een Waffen-SS Nebelwerfer-eenheid.
Foto is genomen op 1 oktober 1944 rond 16u waar de 116.PzDiv zich klaarmaakte voor een tegenaanval tegen de Britse para's bij Arnhem.
bron: "From Normandy tot the Ruhr - With the 116th Panzer Division in World War II" van Heinz Günther Guderian.


ma sep 17, 2012 11:54 pm
stolpi
Bericht Re: Gevechten Oost-Betuwe 25 september-5 oktober / Winter 44
Zie voor meer bijzonderheden over de oktober gevechten in de Overbetuwe:

http://ww2talk.com/forums/topic/49363-n ... ober-1944/


za jun 18, 2016 11:33 am
stolpi
Bericht Re: Gevechten Oost-Betuwe 25 september-5 oktober / Winter 44
De oude link naar WW2talk werkt niet meer door recente wijzigingen op de site, de nieuwe is:

http://ww2talk.com/index.php?threads/ni ... 944.49363/


wo sep 14, 2016 7:18 am
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 14 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group