Het is nu do aug 13, 2020 4:28 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 45 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Waarom is Bastogne nooit verovert? 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker
broeloe

Geregistreerd:
do mei 06, 2004 1:09 am
Berichten: 163
Bericht Waarom is Bastogne nooit verovert?
Wanneer ik naar het beleg van Bastogne kijk dan rijzen er toch een aantal vragen bij me op.

De enige divisie die Bastogne verdedigde was de 101 Airborne div.
Zij gingen daar naar toe zonder wapens en munitie en winterkleding, die zij later van terugtrekkende geallieerden inpikten, maar lang niet voldoende. (zie band of brothers --> interviews met de mannen van band of brothers op de extra DVD)

De duitsers kwamen daar volledig voorbereid met massale artillerie ondersteuning, tanks, troepen in winterkleding en voldoende wapens en munitie.

Kortom het oprollen van de 101, hoewel het allemaal doorgewinterde veteranen, stond eigenlijk al vast.

Daarom is voor mij de enige verklaring dat niet de heldenmoed van de 101, maar de eigen disorganisatie in het Duitse leger de nekslag was voor het tot stilstand komen van het Duitse offensief bij Bastogne.

Iemand mischien een andere verklaring? you're welcome :D


ma mei 24, 2004 12:25 pm
Profiel
Webmaster
admin

Geregistreerd:
za maart 13, 2004 8:01 pm
Berichten: 325
Bericht 
Koppige amerikanen hè... Daarnaast werden er wat meer divisies bij betrokken om het beleg weer op te heffen. In ieder geval de net nieuwe 87ste infanterie divisie en de rest van VIII (of VII?) Corps van Middleton.

_________________
a.k.a. Jeroen


ma mei 24, 2004 12:43 pm
Profiel WWW
Erwin Janssen
Bericht Bastogne
Niet alleen de 101ste heeft bij het beleg in Bastogne gezeten. Vergeet ook niet de grote bijdrage van 10th Armored Division. De duitsers vielen te verspreid aan. Als ze op één plek een geconcentreerde aanval hadden geplaatst was het misschien wel heel anders verlopen. De verdediging van Bastogne hing aan een zijden draadje. Daarvoor dient men des te meer respect te hebben dat deze eenheden stand hebben gehouden. In ieder geval waren de Duisters wat materiaal betreft veruit de betere.


ma mei 24, 2004 2:10 pm
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 13910
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Vergeet ook niet dat de Duitser niet Bastogne als doel hadden. Het doel was Antwerpen, waardoo rhet grootste deel van de Duitse aanval de plaats voorbij is getrokken. Meer Duitse troepen inzetten om Bastogne te veroveren was niet in het plan meegenomen.
Het is een totale misvatting dat de Duitser volledig voorbereid en met veel en groots materieel aankwamen bij Bastogne. Het front was nl veel maal breder dan alleen Bastogne.

Inderdaad zou een geconcentreerde massale aanval op Bastogne zeker het einde van 101 hebben betekend, maar ook teens het einde van het Duitse offensief.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


ma mei 24, 2004 2:49 pm
Profiel WWW
Ronald Stassen
Bericht 
Ook waren er soldaten van 30ste Infantry divisie "Old Hickory" betrokken.
Vraag maar eens aan de eigenaar van een bekend Nederlands Museum, die daar zelf gevochten heeft.

Groet

Ronald


ma mei 24, 2004 4:47 pm
Avatar gebruiker
broeloe

Geregistreerd:
do mei 06, 2004 1:09 am
Berichten: 163
Bericht 
iemand schreef:
Citaat:
Het is een totale misvatting dat de Duitser volledig voorbereid en met veel en groots materieel aankwamen bij Bastogne. Het front was nl veel maal breder dan alleen Bastogne.


Dus was het helemaal niet zo heroïsch als vaak wordt afgeschilderd.
De 101 ste Airborne was er niet alleen (zie voorgaande) en hoefde slechts de hoofdwegen door Bastogne bezet te houden.
Oké ze hadden het koud, kregen het zwaar te verduren van de Artillerie, ze waren omsingelt, maar ze hoefden geen gevechten te leveren tegen een Duitse overmacht aan tanks en infanterie.

B.t.w. wanneer je BOB bekijkt dan valt je ook op dat ze geen slag leveren, alleen schutterputjes graven en wachten.


ma mei 24, 2004 5:03 pm
Profiel
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 13910
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Hoho, nu loop je wel heel erg hard naar de andere kant van de overdrijving en wel het negatieve.

101 heeft zeer zeker tegen een overmacht moeten vechtan, maar in militaire strategieen is het altijd makkelijker om een verdediging vol te houden tegen ene overmacht dan een aanval tegen een overmacht te ondernemen.

Ik doe niets af aan de heroiek tijdens de strijd om Bastogne en het hoofdaandeel dat de volledige Divisie (101st was natuurlijk wel een divisie) heeft uitgevoerd in Bastogne. Jij zelf refereerde aan een gigantische Duits eovermacht tegenover Bastogne. Ik heb slechts aangegeven dat niet alle Duitse strijdkrachten tegen Bastogne optrokken.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


ma mei 24, 2004 5:21 pm
Profiel WWW
Rick
Bericht 
Er werd geschat dat er bij bastogne 7 tot 13 Duitse divisies waren die op papier ongeveer uit 14.000 man bestonden maar in werkelijkheid veel minder door steeds voortdurende overplaatsingen. Tegen 1 complete divisie (101st) en bij een geschrapen eenheden zoals team Desorby en team O'Hara van de 10de pantserdivisie en verschillende ondersteunende eenheden en zelfs artillerie eenheden lagen rond bastogne gelegerd in totaal misschien net 1,5 divisie dus ze lagen wel degelijk tegen een overmacht.
Ook hadden de Duitsers verschillende pantser divisies rondom bastogne samengetrokken dus er waren wel degelijk pantsers bij de slag betrokken.

Rick


ma mei 24, 2004 7:52 pm
Bestuur STIWOT
Avatar gebruiker
Jeroen

Geregistreerd:
za maart 13, 2004 10:20 pm
Berichten: 8024
Woonplaats: Helmond
Bericht 
Heb er even over getwijfeld om de link te geven, maar toch; lees hier de visie van een veteraan van de onbekende 87th Infantry Division:
http://www.jeroenkoppes.com/ww2/units/8 ... text02.asp
De man in kwestie komt wat verbittert over, maar ach, ik denk dat hij gewoon 'zijn' divisie iets te weinig in de geschiedenisboeken terug ziet.

_________________
"When you go home, tell them of us and say, for your tomorrow, we gave our today." - 2nd (British) Division War Memorial, Kohima.


ma mei 24, 2004 8:35 pm
Profiel WWW
h.van.winkelhoff
Bericht 
Hallo,

er was maar één Duitse Panzerdivisie bij Bastogne, dacht ik. Dat was de Panzerlehrdivisie van Generaal Bayerlein. Deze divisie was in Normandië gedecimeerd en voor zover het ging weer opgebouwd met een stuk of 45 Panthers. De Duitse 2e panzerdivisie ging verder naar de Maas en kwam vast te zitten bij het plaatsje Celles en daar was de brandstof op. Overigens had Bayerlein Bastogne in kunnen nemen, maar hij hield 's nachts pauze (een Amerikaanse verpleegster was voor hem een aantrekkelijker alternatief). Hij hoorde ook nog eens tanks in de verte en hij dacht dat Amerikaanse tanks waren, maar het bleken later tanks te zijn van de Duitse 2e panzerdivisie die een andere weg hadden gevonden om verder op te rukken. Het zijn soms de kleine dingen die 't 'em doen.

Hans van W"ff


ma mei 24, 2004 8:46 pm
David

Geregistreerd:
vr apr 02, 2004 6:10 pm
Berichten: 733
Woonplaats: Akersloot
Bericht 
Na een lange en vermoeiende reis vanuit Mourmelon moest het 101e gelijk uit de vrachtwagens naar het strijdtoneel. Zonder warme kleding, geen rust, veel te weinig wapens en munitie, velen hadden geen eens een helm of schep bij zich. De divisie had een heleboel groentjes erbij gekregen die nu voor het eerst tegenover de Duitsers stonden. Het was ijskoud en veel soldaten moesten eigenlijk nog herstellen van hun verwondingen die ze hadden opgelopen tijdens "Holland"
Deze mannen bewezen in de dagen daarop dat ze met behulp van de restanten van de combat teams en andere eenheden, onder zeer moeilijke omstandigheden, hun superiere tegenstander de baas bleven.

Voor mij staat het buiten kijf dat de belegerde eenheden een enorme prestatie hebben geleverd om de Duitsers buiten de deur te houden.

_________________
RANGERS LEAD THE WAY!!!


ma mei 24, 2004 9:14 pm
Profiel
steunwieler
Bericht 
De 26ste Volksgrenadiere divisie en de Panzer lehr divisie waren de twee grootste strijdmachten om Bastogne te veroveren;
Bastogne werd niet verovert door, onder andere, wegversperringen, het 3de leger van Patton, door de blijvende druk op alle fronten in de Ardennen, door artillerie,...
Er waren vele factoren die Bastogne onheroverd lieten.
Mijn mening: als de Duitsers met al hun materieel aanvielen, wanneer de stad omsingeld was, dan konden de Duitsers makkelijk doorbreken.
En inderdaad was Bastogne niet het hoofddoel, Antwerpen wel.
Zoals Sankt Vith was Bastogne zeer belangrijk voor VON MAUNTEUFFEL!!
Maar niet voor de hoofdmacht van Dietrich.
Von Maunteuffel moest dekking geven en de Maas bereiken.

Als je nog vragen hebt, zeker zeggen.

Mvg,
Steunwieler


wo mei 26, 2004 3:55 pm
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 4491
Bericht 
Een aantal zaken die van belang zijn:

De 101st was zeker niet alleen
- de zgn. "orphans" ("wezen") van de 110th IR waren in Bastogne afgesneden van hun 28th ID
- CCB 10th AD bevond zich op de 17e ten noorden van Bastogne en ondersteunde vanaf dat moment de verdedigers van Bastogne met de broodnodige tanks, samen met CCR 9th AD (TF O'Hara, Cherry, Desobry, Rose, etc.)
- Zeer belangrijk was de ondersteuning van de enorme vuurkracht van het 969th FAB (o.a. zware 155mm houwitzers)
- B/630th TD wist de Duitsers bij Wiltz lang genoeg op te houden om de verdedigers van Bastogne in staat te stellen zich in te graven.

Het verloop van de strijd:

Bastogne veroveren was belangrijk voor de Duitsers, omdat daar een aantal belangrijke wegen samenkomen. Zolang de Amerikanen de stad in handen hadden was er een potentiële dreiging van een tegenaanval op de flanken en aanvoerlijnen. Dus moest Bastogne door het 5. Panzerarmee genomen worden voordat de Amerikanen versterkingen konden aanvoeren.

Major General Middleton (VIII Corps) besloot echter op de 17e december het grootste deel van zijn 10th AD (Morris) zuidelijk van Bastogne in te zetten ter ondersteuning van een tegenaanval door de 4th ID. Toch zouden deze tanks tegen de avond terugkeren en de verdediging versterken. Diezelfde dag nam het 969th FAB positities in binnen de perimeter ter versterking van de verdedigingsring die de Amerikanen probeerden op te zetten. Doordat het XLVII. Korps (Lüttewitz) poogde de stad te omsingelen werd het 110th IR afgesneden van de rest van de 28th ID en deze "wezen" kwamen zo ook binnen de perimeter terecht. Het 506th PIR probeerde op 20 december noordelijk van de verdedigingsring de Duitsers te stoppen. Bij Wiltz probeerde B/630th TD, zonder hun M36s, als infanteristen de 5. FJD en KG Kunkel (AA/26. VGD) af te houden en ze wisten de Duitsers enkele uren op te houden wat de verdedigers meer tijd opleverde om zich te verschansen. Even later was de Duitse omsingeling van Bastogne compleet. Op 22 december stuurde Lüttwitz een boodschapper naar McAuliffe met de eis tot overgave. Hierop volgde het beroemde "Nuts". Gedurende de tien dagen dat Bastogne ingesloten was, waren de steden afhankelijk van aanvoer van voorraden door de lucht. Dit werd mogelijk doordat het weer vanaf 23 december opklaarde. Twee grote luchtaanvallen van de Luftwaffe mochten ook niet baten maar zorgden wel voor grote schade in Bastogne. Met kerst worstelden de 26. VGD (Kokott) en KG Maucke om door de perimeter te breken bij Champs en door de linies van het 327th GIR in een wanhopige poging de weg naar Bastogne vrij te maken. Deze aanval, de diepste doorbraak van de Duitsers in de verdedigingsring van de hele belegering, werd uiteindelijk teruggeslagen door het 502 GIR (col. Chapuis) en een aantal TD's.
Ondertussen zette Patton een aktie op touw om Bastogne te ontzetten. de 4th AD trok zich terug uit gaande gevechten, verzamelde in Arlon, vertrok op 20 december richting Bastogne, verplaatste zich ruim 200 km en ging de strijd aan met de belegeraars. Op 22 december viel Martelange, op 24-25 december Chaumont en de volgende dag drukte de divisie door Assenois naar de buitenwijken van Bastogne.De situatie was nogsteeds kritiek. De Duitsers lagen vlak buiten de stad en vertoonden nog geen tekenen van zwakte en de gevechten gingen nog door. Op 1 januari 1945 was de situatie nog steeds ernstig. Beide partijen stuurden troepen die eerder bij Stavelot en La Gleize vochten richting Bastogne ter ondersteuning van het offensief daar. De 101st AB bleef in haar stellingen rond Bastogne tot 9 januari. Daarna trokken ze op en namen op 16 januari Rachamps. Na nog te hebben deelgenomen aan verdere gevechten trok de divisie zich terug op verdedigende linies langse de Moder. Op 13 januari trok de 6th AD op tegen de 167. VGD. Vijf dagen later gaf Maxwell D. Taylor de verdediging van Bastogne over aan Middleton.

enz., enz., enz. Dit is natuurlijk een zeer vluchtige beschrijving van de hoofdpunten. Wie meer wil weten moet maar specifieke vragen stellen. Ik ben nu het nadenken, opzoeken, vertalen en dergelijke helemaal zat 8)

Slaap zacht,
Timo


za jun 19, 2004 1:45 am
Profiel
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 4491
Bericht 
Ronald Stassen schreef:
Ook waren er soldaten van 30ste Infantry divisie "Old Hickory" betrokken.

...Hoe kom je daar nu bij? 30th US Inf.Div. vocht in december 1944 in Stavelot en Trois-Ponts, rukte in januari 1945 nog op richting St. Vith maar verder naar het zuiden kwamen ze nooit. Ze waren nooit betrokken bij de strijd rond Bastogne.


za jun 19, 2004 11:41 am
Profiel
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 4491
Bericht Re: Waarom is Bastogne nooit verovert?
broeloe schreef:
De duitsers kwamen daar volledig voorbereid met massale artillerie ondersteuning, tanks, troepen in winterkleding en voldoende wapens en munitie.

- geen massale artillerie
- onvoldoende winterkleding
- onvoldoende munitie
- de Duitsers hadden tanks, de Amerikanen ook
broeloe schreef:
Daarom is voor mij de enige verklaring dat niet de heldenmoed van de 101, maar de eigen disorganisatie in het Duitse leger de nekslag was voor het tot stilstand komen van het Duitse offensief bij Bastogne.

...Wa dacht je van de heldenmoed van de verdedigers van de 101st én de beperkingen van de Duitsers?


za jun 19, 2004 11:48 am
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 45 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group