Het is nu do maart 28, 2024 10:41 am




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 300 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Volgende
Wisten jullie dat ........ ? 
Auteur Bericht
Hans
Bericht Wisten jullie dat ........ ?
D-Day achteraf gezien inderdaad de dag der beslissing was (Desicion Day), maar dat het toch niet de oorspronkelijke betekenis was ?

De 'D' staat voor Day (dag) en wordt in militaire plannen en bevelen gebruikt om een vaak nog niet nauwkeurig bepaalde datum voor een belangrijke operatie aan te geven.

De planning is afgesteld op Dag D en inleidende acties vinden plaats op bijvoorbeeld D-10 of D-8. De hoofdoperatie begint op Dag D en wordt eventueel voortgezet op D+1, D+2, enz.

Het einde van de oorlog tegen Hitler werd geschat op D+360, een schatting die redelijk juist bleek te zijn. Omdat de landingen in Normandië begonnen op 6 juni 1944 ging die dag de geschiedenis in als D-Day.

Bron : De Oorlogskranten - deel 43 - D-Day.


ma maart 29, 2004 7:05 pm
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht 
Eisenhower gedurende het Ardennenoffensief pessimistisch was over de uitkomst van de strijd?

Om extra mankracht vrij te krijgen stelde hij de regel in dat elke Amerikaanse soldaat die vastzat in een militaire gevangenis vrijgesteld mocht worden. Vertrok zo'n soldaat op eigen initiatief naar het strijdtoneel, dan werd zijn straf hem kwijtgescholden.

Een andere maatregel was het inzetten van zwarte Amerikaanse soldaten. Deze soldaten werden op dat moment voornamelijk ingezet in bevoorradingsdiensten, maar Eisenhower wilde ze inzetten in gevechtseenheden. Dit leverde echter een probleem op want zwarte soldaten konden volgens de huidige normen niet in dezelfde eenheid dienen als blanke soldaten, aangezien zwarte (onder) officieren geen bevelen konden geven aan blanke soldaten. Eisenhower moest zijn maatregel veranderen: zwarte soldaten konden zich nu inschrijven in speciale gevechtseenheden waar alleen zwarte soldaten in toegelaten worden. Meerdere zwarte soldaten vochten uiteindelijk mee gedurende het Ardennenoffensief.

Bron: De val van het Derde Rijk - Dr. Duncan Anderson


ma maart 29, 2004 7:36 pm
Profiel WWW
Rick
Bericht 
En dat deze soldaten zeer goede gevechts eenheden vormden en er zelfs een Algerijnse (dacht ik) was die ook in het ardennen offensief mee vocht.

Bron: ardennen offensief (naam schrijver niet bij de hand)

En op D-dagen het begin van de actie werd ingeluid met het uur U zo was het bijvoorbeeld bij market garden D-day: 17 september en het uur-U 9:45 (vliegtuigen stegen op in engeland).

Rick


ma maart 29, 2004 8:19 pm
Hans
Bericht 
De jongste Britse soldaat die gesneuveld is in WO-2, naar verluidt matroos R.V. Steed is ? Toen zijn schip op 26 april 1943 op een mijn liep, was hij slechts 14 jaar.

Op en militaire begraafplaats in Casanblanca ligt naast hem veldmaarschalk Sir Claude Auchinlek (1884-1981), die op 96 jarige leeftijd stierf als Engelands oudste militair (Britse veldmaarschalken gaan namelijk nooit 'officieël met pensioen).

Bron : De Geschiedenis in Beeld / De Tweede Wereldoorlog


ma maart 29, 2004 10:27 pm
Hans
Bericht 
Het kleinste kerkhof dat wordt onderhouden door de British Commonwealth War Graves Commission ligt op Ocracoke in Noord Carolina ? Hier liggen vier Britse matrozen van de op 11 mei 1942 door een U-boot getorpedeerde trawler HMS Bedfordshire begraven.

Voor meer informatie en een foto van deze graven verwijs ik jullie graag naar de volgende site : http://www.islandbase.com/artifacts02/graves-a.jpg

Bron : De Geschiedenis in Beeld - De Tweede Wereldoorlog


di maart 30, 2004 8:35 pm
Avatar gebruiker
Roel

Geregistreerd:
ma maart 15, 2004 1:05 pm
Berichten: 65
Woonplaats: Antwerpen, Belgie
Bericht 
Ik vond dit altijd wel een goede definitie (heb'm daarom ook op mijn site gezet). Het geeft ineens nog wat uitleg over de andere tijden (H-hour ... )

D-DAY, is de datum voor een geplande actie. Gewoonlijk gebruikt in een militaire context, de term geeft planners de mogelijkheid om de daaropvolgende prioriteiten voor activiteiten die voor en na een startdatum van een operatie, die onbekend kan zijn of die mag aangeduid zijn maar geheim, of die onderhevig kan zijn aan wijziging, vast te leggen. Bijvoorbeeld, wanneer men besluit tot een invasie, wordt de datum voor het begin van de actie D-Day genoemd; de planners kunnen dan een luchtbombardement plannen voor D min 1 (D-1), de dag voor de aangewezen dag, en de betrokkenheid van aanvullende troepen op D plus 1 (D+1), de dag erna. Voorbereidingen voor een gecompliceerde operatie zijn gehaakt aan een volgens volgorde vastgelegde lijst waarbij men bepaalde acties tegen D-90, andere tegen D-60 moet gedaan hebben. Op dezelfde manier kunnen follow-up activiteiten en gewenste of verwachte gebeurtenissen gepland worden voor D+10, D+30, en zo voort.

Voor de meeste mensen verwijst D-Day naar 6 Juni 1944, wanneer geallieerde strijdkrachten onder Generaal Dwight D. Eisenhower geland zijn op de Normandische kust van Frankrijk na het Engelse Kanaal te hebben overgestoken.

Simultaan, H-Hour markeert een specifieke tijd voor een geplande actie, zoals de landing van de eerste troepen.

M-day betekent meestal mobilisatiedag, de dag voor een aantal geplande acties om plaats te nemen in een specifieke volgorde indien er sprake zou zijn van vijandelijke activiteit.

Martin Blumenson
Auteur van The Duel for France


do apr 01, 2004 2:04 pm
Profiel
Hans
Bericht 
De bezetter in de herfst van 1942 alle kerklokken in Nederland opeiste ten behoeve van de oorlogsindustrie ? Onmiddelijk stuitte deze maatregel op verzet van de bevolking. Om de gemoederen een beetje te sussen beslisten de Duitse autoriteiten om de meest waardevolle klokken te sparen.

Ruim 180 'klokkendieven' hielden zich gedurende een jaar bezig met het verwijderen van kerkklokken. Tijdens de werkzaamheden ging men vaak erg slordig te werk; sommige kerktorens werden onherstelbaar beschadigd.

Uiteindelijk werden ongeveer 6.500 klokken verwijderd en daarvan verdwenen er 4.400 voorgoed naar Duitsland.

Bron : De Oorlogskranten / deel 27 / Kerken in de oorlog.


do apr 01, 2004 9:01 pm
Hans
Bericht 
Mussolini een ijdeltuit was die zichzelf niet alleen graag vergeleek met historische grootheden als Julius Caesar en Napoleon, maar ook voortdurend aan zijn eigen beeldvorming werkte ?

Het Italiaanse fascisme stelde gezondheid, jeugdige kracht en vitaliteit centraal en zo wilde Mussolini, die erg klein van stuk was, ook graag overkomen. Foto's van de Duce waren onderworpen aan strenge censuur. De propaganda wilde dat Mussolini nooit sliep en altijd aan het werk was. Als bewijs daarvan moest het licht in zijn werkkamer op het Palazzo Venetia 's nachts altijd blijven branden.

Bron : De Oorlogskranten / deel 36 / Mussolini weer vrij.


vr apr 02, 2004 9:56 pm
thePiano
Bericht Re: Wisten jullie dat ........ ?
Hans schreef:
D-Day achteraf gezien inderdaad de dag der beslissing was (Desicion Day), maar dat het toch niet de oorspronkelijke betekenis was ?

De 'D' staat voor Day (dag) en wordt in militaire plannen en bevelen gebruikt om een vaak nog niet nauwkeurig bepaalde datum voor een belangrijke operatie aan te geven.

De planning is afgesteld op Dag D en inleidende acties vinden plaats op bijvoorbeeld D-10 of D-8. De hoofdoperatie begint op Dag D en wordt eventueel voortgezet op D+1, D+2, enz.

Het einde van de oorlog tegen Hitler werd geschat op D+360, een schatting die redelijk juist bleek te zijn. Omdat de landingen in Normandië begonnen op 6 juni 1944 ging die dag de geschiedenis in als D-Day.

Bron : De Oorlogskranten - deel 43 - D-Day.


Bedoel je nu dat D-Day in feite Day-Day betekent? Grappig wel :)

Ps: leuk dat je ook met de Oorlogskranten bekend bent, die zijn inderdaad een schat aan informatie.


za apr 03, 2004 5:21 pm
Hans
Bericht 
Ja, zoals ik mijn eerdere boodschap heb geplaatst wel, maar hier wordt een militaire uitdrukking (D) eigenlijk verstrengeld met een operatienaam en deze uitdrukking, D-Day, is eigenlijk wereldwijd helemaal ingeburgerd.


za apr 03, 2004 7:36 pm
PTO-Mat
Bericht 
Ik dacht dat de D voor decision stond, maar dat zal voornamelijk in verband met de landing in Normandië gebruikt zijn, ben het verder nergens tegen gekomen. Wat het dagen systeem betreft, dit klopt, er wordt inderdaad van een D+<dag> notatie gebruik gemaakt.


za apr 03, 2004 7:42 pm
Hans
Bericht 
Ja, ik denk inderdaad dat we deze conclusie kunnen trekken.


za apr 03, 2004 7:51 pm
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht 
De betekenis van D in D-Day is toch niet helemaal duidelijk zoals blijkt uit het volgende artikel van de website van het D-Day museum in New Orleans: http://www.ddaymuseum.org/education_studentsfactd.html

Citaat:
What Does the "D" in D-Day Mean?

This is the most frequently asked question by visitors to The National D-Day Museum. Many people think they know the answer: designated day, decision day, doomsday, or even death day.

Our answer, like many answers in the field of history, is not so simple. Disagreements between military historians and etymologists about the meaning of D-Day abound.

Here are just two explanations:

In Stephen Ambrose's D-Day, June 6, 1944: The Climactic Battle of World War II, he writes, Time magazine reported on June 12 [1944] that "as far as the U.S. Army can determine, the first use of D for Day, H for Hour was in Field Order No. 8, of the First Army, A.E.F., issued on Sept. 20, 1918, which read, 'The First Army will attack at H-Hour on D-Day with the object of forcing the evacuation of the St. Mihiel salient.'" (p. 491) In other words, the D in D-Day merely stands for Day. This coded designation was used for the day of any important invasion or military operation. For military planners (and later historians), the days before and after a D-Day were indicated using plus and minus signs: D-4 meant four days before a D-Day, while D+7 meant seven days after a D-Day.

In Paul Dickson's War Slang, he quotes Robert Hendrickson's Encyclopedia of Word and Phrase Origins. Many explanations have been given for the meaning of D-Day, June 6, 1944, the day the Allies invaded Normandy from England during World War II. The Army has said that it is "simply an alliteration, as in H-Hour." Others say the first D in the word also stands for "day," the term a code designation. The French maintain the D means "disembarkation," still others say "debarkation," and the more poetic insist D-Day is short for "day of decision." When someone wrote to General Eisenhower in 1964 asking for an explanation, his executive assistant Brigadier General Robert Schultz answered: "General Eisenhower asked me to respond to your letter. Be advised that any amphibious operation has a 'departed date'; therefore the shortened term 'D-Day' is used." (p.146)

Brigadier General Schultz reminds us that the invasion of Normandy on June 6, 1944 was not the only D-Day of World War II. Every amphibious assault-those in the Pacific, in North Africa, and in Sicily and Italy-had its own D-Day. The National D-Day Museum's opening exhibition explores the history and lessons of the Normandy invasion. In 2001 a special exhibition will highlight the D-Days of the Pacific Theater, North Africa, and the Italian Campaign.


za apr 03, 2004 7:56 pm
Profiel WWW
Hans
Bericht 
VS-piloten van de vrijwillligerseenheid, de Flying Tigers, 750,-- Amerikaanse dollars kregen per maand, met een bonus van 500,-- Amerikaanse dollars voor elke voltreffer ? Van december 1941 tot juni 1942 schoten ze totaal 286 Japanse vliegtuigen neer.

Bron : De Geschiedenis in Beeld / De Tweede Wereldoorlog.


vr apr 09, 2004 10:49 pm
Hans
Bericht 
Er tijdens de 'Blitz' van 1940-1941 ook vrijwillige VS-piloten deelnamen aan de verdediging van Groot-Brittannië ?

Het eerste 'Eagle Squadron' was operationeel in februari 1941 en later volgden er nog twee squadrons. Toen de eskaders in september 1942 bij de 8e VS-luchtmacht gevoegd werden, namen ze hun Spitfires mee. Naast de insignes van de USAAF droegen ze ook de RAF-'vleugels'.

Bron : De Geschiedenis in Beeld / De Tweede Wereldoorlog.


zo apr 11, 2004 11:25 am
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 300 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 20  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 22 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group