Het is nu do maart 28, 2024 6:19 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 5 berichten ] 
Pr. Bernhard en Duinkerken. 
Auteur Bericht
Eisbein
Bericht Pr. Bernhard en Duinkerken.
In "De Jong" Wetenschappelijke Editie, deel 3, Blz. 486 ---489 staat het volgende.

In Zeeuws-Vlaanderen was ook prins Bernhard nog verschenen.

Als begeleider van echtgenote en kinderen was de prins op 13 mei in Londen aangekomen.

Het zat hem danig dwars dat hij, officier in actieve dienst, onder pressie van de koningin het nog strijdende Nederland had moeten verlaten.

Op 14 mei stond zijn besluit vast: hij zou naar Zeeland gaan. Met Beelaerts en van Tets had hij terzake overleg gepleegd; ook gezant Michiels met wie de prins op 15 mei zijn plan besprak, was van mening, 'dat het in alle opzichten voor dynastie en land bevorderlijk is, dat de prins aan zijn voornemen uitvoering geeft.'

Vermoedelijk wist geen der ministers van dat voornemen af - wel de koningin.

Zij had de prins de uitvoering van zijn plan verboden. Hij ging toch. Samen met overste Phaff verliet hij Londen op woensdag 15 mei tegen middernacht, reed naar Dover, wist daar met veel moeite plaats te vinden op een Franse jager en kwam de volgende ochtend in Duinkerken aan.

Een gevorderde auto bracht hem, dwars tegen een stroom van vluchtelingen in, naar Zeeuws-Vlaanderen.

Hij sliep in Sluis bij een opperwachtmeester van de Koninklijke Marechaussee, bracht de volgende dag nog enkele bezoeken aan Nederlandse troepenonderdelen, constateerde dat hier niets meer te verrichten viel, reed via Duinkerken naar Parijs, sprak er met minister-president Reynaud ('die zeide dat de regering Parijs nooit zou verlaten doch, zo nodig, daar zou sterven'), kon vandaar op 19 mei al niet meer naar Duinkerken terugkeren en toog derhalve naar Cherbourg;

een Engelse torpedobootjager bracht hem op 20 mei naar Portsmouth.

Bij Sluis waren de prins op 17 mei twee vrachtauto's gepasseerd waarin zich o.m. de een-en-twintig staatsgevaarlijk-geachten bevonden die kort voor de Duitse inval in Ooltgensplaat op Overflakkee geïnterneerd waren. De gemengde samenstelling van dit gezelschap schetsten wij in ons vorig deel.

Tot hen behoorde de voornaamste woordvoerder van de NSB in de Tweede Kamer, mr. M. M. Rost van Tonningen.

De commandant van het interneringskamp, W. P. C. Molenaar, was op 14 mei met de een-en-twintig en de hen bewakende politietroepen in het interneringskamp Ellewoutsdijk op Zuid-Beveland aangekomen en twee dagen later in Sluis.

Toen hij op de 17de Sluis verliet (de geïnterneerden gedroegen zich, vertelde hij later, 'als lammeren'), was het aantal begeleidende politietroepen tot ca. tachtig aangegroeid, maar kapitein Molenaar had bovendien de zorg op zich gekregen voor honderd vijftien Duits-Joodse vluchtelingen van protestantse confessie die zich te Sluis in een als kamp fungerende kostschool bevonden; dat kamp was in de herfst van '39 opgericht.

Waarom Molenaar niet de ruim tweehonderdzestig Duits-Joodse vluchtelingen van katholieke confessie mee kreeg die zich óók in Sluis bevonden, is niet duidelijk - misschien speelden de transportproblemen een rol: het kostte hem al veel moeite, voor zijn belangrijk uitgebreid gezelschap autobussen te vinden; de een-en-twintig werden, gelijk gezegd, met vrachtauto's vervoerd.

In Sluis had prins Bernhard (de mededeling van zijn biograaf dat de een-en- twintig 'brutaal, met opgeheven hand, de Nazigroet brachten', klinkt hoogst onwaarschijnlijk) die vrachtauto's laten stoppen. Wij citeren:
' 'Waarom al die onzin?' vroeg hij de bevelvoerende officier. 'Laten we ze hier onmiddellijk neerknallen.'
'Dat kunnen we niet doen', zei overste Phaff.
'Waarom niet? Zij doen het ook.'
'Wij moeten anders zijn', antwoordde overste Phaff. 'Ze zullen voor de krijgsraad komen.'
Bedoeld was kennelijk: een Nederlandse krijgsraad.

Maar wat als men die niet kon vormen? Die vraag had de prins niet losgelaten; hij had haar twee dagen later aan premier Reynaud voorgelegd, op de een-en-twintig wijzend.

Deze had geantwoord, 'dat wanneer de kans bestond dat zij door de Duitsers bevrijd zouden worden, zij voor een krijgsraad te velde' (een Franse krijgsraad) 'zouden kunnen worden gebracht en gefusilleerd worden.'

Dat die krijgsraad doodvonnissen zou vellen, leed voor Reynaud kennelijk geen twijfel.

De Geer meende zich in 1955 te herinneren dat op een gegeven moment van Parijs uit aan de Nederlandse regering te Londen gevraagd was wat men met de een-en-twintig doen moest en dat de regering toen de verantwoording voor fusilleren niet op zich had willen nemen';

Gerbrandy, minister van justitie, herinnerde zich van zodanig besluit niets - wat zich in Londen op regeringsniveau afgespeeld heeft (de koningin was uiterst verbolgen dat men de een-en-twintig niet op zijn minst naar Engeland overgebracht had), is ons niet recht duidelijk geworden.

Wèl weten wij wat met de een-en-twintig geschiedde. Zij kwamen op de 18de in Duinkerken terecht; vandaar in Béthune waar Molenaar in de gevangenis gesmeten werd omdat men een vrouwspersoon die hij in een café iets te eten aanbood (een Duits-Joodse vluchtelinge, die hoogst zwanger was en elf uur achtereen in een van de autobussen gezeten had), enkele woorden Duits had horen spreken ('Vijfde Colonne' ).

Van Béthune belandden de een-en-twintig in een kamp bij Boulogne; daar kreeg Molenaar, weer op vrije voeten, ze niet van de Fransen los ('wij hebben er nog tegen geprotesteerd maar dat hielp niets') - het slot van het lied was dat de een-en-twintig met enkele honderden andere geïnterneerden naar Calais moesten lopen waar men geen schip voor hen kon vinden. Daar bevonden zij zich nog op 26 mei, toen de Duitsers Calais veroverden. Van de een-en-twintig mochten zich achttien, onder wie Rost van Tonningen, als bevrijd beschouwen; de drie communisten onder het gezelschap werden spoedig door de Gestapo opgehaald.
Van de honderd vijftien Duits-Joodse vluchtelingen die aan Molenaar meegegeven waren, keerden twee-en-tachtig naar Sluis terug.


Koos, zoals u kunt lezen was de prins enige malen in Duinkerken, dus misschien is daar nog een foto geschoten door een plaatselijke fotograaf.


di sep 24, 2013 9:29 pm
Moderator
Avatar gebruiker
Jean

Geregistreerd:
vr jul 24, 2009 2:23 pm
Berichten: 1184
Woonplaats: Flanders Fields
Bericht Re: Pr. Bernhard en Duinkerken.
http://www.prinsesirenebrigade.nl/politietroepen.htm

http://nimh-beeldbank.defensie.nl/index ... f1c4968c9a

_________________
Ni dieu, ni maitre


wo sep 25, 2013 10:20 am
Profiel
Eisbein
Bericht Re: Pr. Bernhard en Duinkerken.
Jean.

Bedankt voor de extra informatie.

Koos24 zal nu wel genoeg stof hebben om in Duinkerken gericht vragen te kunnen stellen.


wo sep 25, 2013 2:50 pm
koos24
Bericht Re: Pr. Bernhard en Duinkerken.
Eisbein schreef:
Jean.

Bedankt voor de extra informatie.

Koos24 zal nu wel genoeg stof hebben om in Duinkerken gericht vragen te kunnen stellen.


Mmmm daar ben ik al geweest, moet alleen de draad nog maken :D

Hier alvast een voorproefje
Afbeelding


wo sep 25, 2013 10:43 pm
Eisbein
Bericht Re: Pr. Bernhard en Duinkerken.
Sorry het "geweest zijn" had ik even vergeten.

Mooie compositie. Een poëtische pessimist zou als onderschrift "Toegang tot de dood" schrijven en een optimist zou er aan toevoegen "Maar wel met hoogspanning".

Benieuwd naar de anderen.


do sep 26, 2013 11:50 am
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 5 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 15 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group