
Re: Zoektocht naar informatie over opa
Het helpt heel erg als je bv een adres hebt van destijds. Mijn tante had nog een brief liggen van mijn vader waarop zijn Berlijnse adres stond. Daarmee was het redelijk makkelijk om de plaats van het kamp te achterhalen waar hij gezeten heeft. In 2007 ben ik er geweest. Het terrein lag braak, van het kamp dat er tot in de jaren '70 heeft gestaan was niets meer te vinden.
Het was wel leuk dat toen ik de plek gevonden had, er wat puzzelstukjes in elkaar vielen. Hij vertelde dat hij met de S-Bahn de stad in ging en idd. dat S-Bahn station was er nog en niet ver van het kamp.
Er waren tientallen, zo niet honderden kampen in en om Berlijn dus zonder adres wordt het lastig. Je zou ook nog bij de burgerlijke stand kunnen proberen. Ze waren destijds (gedwongen) inwoners van Berlijn.
In het boek uit 2001:
"Zwangsarbeiter- und Kriegsgefangenenlager. Standorte und Topographie in Berlin und im brandenburgischen Umland 1939 bis 1945. Eine Dokumentation" staan de de vele kampen opgesomd. Schrijver: Rainer Kubatzki.
Uitgever:
Berlin Verlag - Arno Spitz, Berlin 2001
ISBN 9783830500926
Kartoniert, 288 Seiten, 34,77 EUR
https://www.perlentaucher.de/buch/raine ... lager.htmlhttp://www.zwangsarbeit-archiv.de/buech ... index.htmlTot slot, ik denk niet dat je er veel aan hebt om het boek aan te schaffen, maar als je in Berlijn bent kun je het misschien inzien in een bibliotheek en dan weet je gelijk of je er zelf iets aan hebt.