Het is nu di mei 11, 2021 8:23 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 35 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3
Afscheidsbrief 
Auteur Bericht
Herisson77
Bericht 
En via de Oorlogsgravenstichting kun je wel degelijk proberen om te achterhalen of er contact is geweest met familieleden. De OGS verzorgt namelijk de graven van oorlogsslachtoffers, als die gevonden zijn.


zo nov 07, 2010 2:42 am
veenhuizen

Geregistreerd:
wo okt 20, 2004 4:48 pm
Berichten: 19
Woonplaats: APELDOORN
Bericht 
Van de volgende mensen weet ik wel welke straf ze op 25. Juli 1942 hebben gekregen maar of ze die hebben overleefd is nog maar de vraag, ze moesten naar zoals dat toen hete naar een Zuchthaus zeerstrenge gevangenis waar je werd heropgevoed.

Anne Marten Kloetstra geb op 22. sep 1915 te Winschoten 2 jaar Zuchthaus.
Abraham Zandstra geb op 2.juni 1899 te Jubegga 3jaar en 3 maanden Zuchthaus.
Jakob Meyer geb op 19 okt 1911 Aduard 2 jaar gevangenis.
Jan Seine geb op 14 sep 1889 te Guidwolde 1 jaar gevangenis.
Bouwe of Douwe Postma geb op 23 sep 1901 te Joure 9 maanden gevangenis.

Deze personen hebben zich vooral schuldig gemaakt aan wild stropen met strikken en jagen op wild met lampen en jachtgeweren in de nacht. Eieren en kippen stelen die ze dan door verkochten in Lippstadt en verder nog wat kleine dingen die in die tijd niet door de beugel konden.
De straffen waren in die tijd lang en zwaar.


Veenhuizen


ma nov 08, 2010 9:05 pm
Profiel
Herisson77
Bericht N.N.
Beste Veenhuizen,

Ben tot dusverre diep onder de indruk van de gegevens die je boven water hebt weten te halen. Hopelijk dat laatstgenoemde personen het wel overleefd hebben! Maar zoals je zegt, van een Duits Zuchthaus hoefde men niet veel te verwachten. Veel zijn er door oorlogshandelingen getroffen en als het Zuchthaus meer naar het Oosten lag, en zelfs in Polen, dan is het wel gebeurd dat de hele gevangenisbevolking vlak voor de inname door de Russen door de Nazi's werd omgebracht.

In Wolfenbuttel werden de N.N.-gevangenen gescheiden gehouden van de andere gevangenen. Ze kregen alleen een nummer op de deur van hun cel, hun naam mocht er niet op. Het is niet zo dat N.N.-gevangenen geen afscheidsbrieven hebben mogen schrijven. Dat is wel eens gebeurd, kennelijk tegen de regels in.
In het Franse boek "Nuit et Brouillard", NN, l'opération terroriste nazie etc. uit 1981 staan daar voorbeelden van. (ook een soort gedenkboek met - uiteraard niet volledige - lijst van namen van duizenden N.N. -gevangenen die in Duitsland en Polen gevangen zaten, en die door de Poolse auteurs zijn achterhaald).

Ook van bijv. een vonnis van een Franse N.N.-gevangene (alleen met nummer vermeld en geboortedatum, zo min mogelijk herkenbaar dus) die in de kapel van Wolfenbuttel door het Duitse Volksgericht tot 10 jaar cel werd veroordeeld vanwege "feindbeguenstigung", en uiteindelijk in Brandenburg (ook zo'n Duits Zuchthaus, geloof ik, waar ook Nederlanders zijn omgekomen) door de Russen werd bevrijd, wordt melding van gemaakt.


ma nov 08, 2010 11:01 pm
rjajo
Bericht Re: Afscheidsbrief
Het Oorlogsgravenstichting is niet geheel uptodate namen worden verkeerd gespeld en / of data's worden verkeerd geplaatst

ik heb zelf al met enige regelmaat aanvullingen gestuurd waarop deze zijn verbeterd !


zo okt 16, 2011 4:42 pm
Marti

Geregistreerd:
za jan 07, 2017 9:44 pm
Berichten: 2
Bericht Re: Afscheidsbrief
Bouwe Postma


Geboren: 23 sep 1901 In: Joure (Haskerland)
Overleden: 10 mei 1981 (op de leeftijd van 79) In: Leeuwarden

Dus die heeft het sowieso overleefd.


zo jan 08, 2017 11:20 am
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 35 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group