Het is nu zo aug 09, 2020 7:15 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 14 berichten ] 
Schoolopdracht (Iemand die WO2 meegemaakt heeft Interviewen) 
Auteur Bericht
wo2-freak

Geregistreerd:
wo jan 16, 2008 9:56 pm
Berichten: 507
Bericht Schoolopdracht (Iemand die WO2 meegemaakt heeft Interviewen)
Hallo,

zoals sommige al weten, ben ik erg geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Als ik op school een opdracht krijg en ik kan daar WO2 in-verwerken, dan doe ik dat. Nu hebben we een gezamelijke opdracht gekregen van school.

Volgende week (week 17) hebben we op school een activiteitenweek. Tijdens deze activiteitenweek hebben we o.a: Taaldorp, sportdag en bezoeken we de haven van Rotterdam. Ook bekijken we een film, (die ik toevallig heb uitgekozen) Zwartboek.
Zwartboek speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat over het Nederlandse verzet. We bekijken deze film niet zomaar, er hoort een opdracht bij die meetelt voor Nederlands. Deze opdracht houd in:

*Je moet iemand interviewen die de Tweede Wereldoorlog mee heeft gemaakt. Je moet dit rechtstreeks doen, dus NIET via internet.

De meeste mensen kennen niemand die WO2 heeft meegemaakt en opa's en oma's zijn meestal dement. Ik ken ook niemand die WO2 heeft meegemaakt, ookal weet ik zoveel af van het onderwerp. Ik heb dit ook laten weten aan de docent en die heeft voor mij een uitzondering gemaakt. Ik mag iemand via het internet interviewen, maar de persoon die ik interview moet zijn/haar antwoorden opnemen met een webcam of camera.

Mijn vraag aan jullie: Kennen jullie iemand die de Tweede Wereldoorlog mee heeft gemaakt en evt in is om een kort interview te houden (interview bestaat uit ongeveer 10 vragen). De persoon hoeft niet Nederlands te zijn, als hij/zij maar de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt. Het mooiste zou natuurlijk zijn als ik een veteraan kon interviewen of iemand die in het verzet heeft gezeten.

Als jullie mij op de een of andere manier kunnen helpen, dan hoor ik dat graag. Het is een belangrijke opdracht (niet vanwege het cijfer, maar voor mij zelf) omdat ik me zelf ook verplicht heb om iemand die WO2 mee heeft gemaakt te ontmoeten of te interviewen. Op welke manier dan ook. Het blijft een stukje geschiedenis wat je op zo een moment vast legt en dat raak je niet meer kwijt, vooral omdat er steeds meer mensen overlijden die WO2 mee hebben gemaakt.


do apr 16, 2009 3:16 pm
Profiel
Avatar gebruiker
Dennis N

Geregistreerd:
wo okt 18, 2006 4:26 pm
Berichten: 1060
Woonplaats: Dirksland
Bericht 
Aangezien volgens jou de meeste opa's en oma's dement zijn, lijkt het me een zeer moeilijke opdracht om deze te interviewen via een webcam... :S

Ik weet niet waar je woont, maar in je woonplaats zullen heus nog wel mensen wonen die de oorlog hebben meegemaakt. Op een ouder iemand afstappen en beleefd vragen of je hen iets over de oorlog mag vragen ivm een project op school. Succes en ik hoop dat ze niet al te ver zijn gedementeerd.... :|

_________________
Semper Vigilans


do apr 16, 2009 4:39 pm
Profiel WWW
Bestuur STIWOT
Avatar gebruiker
Jeroen

Geregistreerd:
za maart 13, 2004 10:20 pm
Berichten: 8024
Woonplaats: Helmond
Bericht 
Geen 'STIWOT Project', dus een move naar 'Overige'.

Iemand die in 1945 15 was is nu zo rond de 80, en echt niet al die mensen zijn dement hoor... :roll:

_________________
"When you go home, tell them of us and say, for your tomorrow, we gave our today." - 2nd (British) Division War Memorial, Kohima.


do apr 16, 2009 5:56 pm
Profiel WWW
wo2-freak

Geregistreerd:
wo jan 16, 2008 9:56 pm
Berichten: 507
Bericht 
Bedankt voor jullie goede tips :?


do apr 16, 2009 6:32 pm
Profiel
lars40/45
Bericht 
Neem eens contact op met de sprekerspool van Kamp Westerbork, ze hebben voor ons Dhr van Groenendaal als spreker weten te vinden.
Hij heeft gevochten op Ockenburg in de meidagen van 1940.

Op S.B.O De Wissel in Oosterhout komt een vader van een leerkracht vertellen over zijn onderduik periode.

Bij Nationaal monument Kamp Vught komen de laatste overlevenden van de Holocaust, ik heb daar de mentaal zeer sterke Charlotte ontmoet.
Ernst zit in de sprekerspool van Kamp Westerbork.

Tijdens een herdenking in Kamp Vught sprak ik met Jan Kilsdonk die als jongetje
door een Duitse soldaat Karl heinz Rosch is gered.

Of neem eens contact op met het Veteraneninstituut in Doorn, daar hebben ze ook gegevens van de laatste veteranen die nog heel goed hun verhaal kunnen doen.

Je ziet het, niet allemaal bij jou om de hoek of in je achtertuin.
Maar er zijn nog redelijk veel kansen, aan jou om ze te vinden en te grijpen.

Veel succes en laat ons weten hoe het is gegaan.


do apr 16, 2009 6:57 pm
wo2-freak

Geregistreerd:
wo jan 16, 2008 9:56 pm
Berichten: 507
Bericht 
Bedankt Lars!
Ik heb veel aan de informatie die je gegeven hebt. Ik zal die informatie ook zeker gebruiken!


do apr 16, 2009 7:31 pm
Profiel
lars40/45
Bericht 
Nog 2 tips :

Op 19 april is een herdenking in voormalig kamp Amersfoort, waarbij een toespraak wordt gehouden door een oud gevangene.

Op 27 juni is er in Den Haag de Veteranendag, waarbij zeer veel veteranen van allerlei missies aanwezig zijn op het Malieveld in Den Haag, pal voor het Centraal station.
Ik ben daar niet vanwege WO2 maar vanwege mijn vredesmissie in het Midden Oosten in 1989, herkenbaar aan kaki tenue en steenrode baret.
In 2008 zag ik nog drie Engelandvaarders defileren, dus met een flinke portie geluk kom je daar ook nog iemand tegen.
Het is op een zaterdag en de toegang is geheel vrij en zonder kosten.
Als je besluit te komen dan krijg je mijn mobiel nummer dan leg ik op die dag contact met jou en zal je introduceren bij de personen die jij graag wil ontmoeten.


do apr 16, 2009 9:33 pm
wo2-freak

Geregistreerd:
wo jan 16, 2008 9:56 pm
Berichten: 507
Bericht 
Dat van Amersfoort red ik niet meer, maar ik ga denk ik wel naar de Veteranendag. Ik zal er niet veel meer aan hebben voor mijn interview (moet 6 mei ingeleverd worden) maar het is zowieso leuk en interessant om er heen te gaan.


vr apr 17, 2009 2:25 pm
Profiel
wo2-freak

Geregistreerd:
wo jan 16, 2008 9:56 pm
Berichten: 507
Bericht 
Opdracht uitgevoerd. Het was heel erg interessant om te doen, ook veel nieuwe informatie te weten gekomen over de Tweede Wereldoorlog in mijn dorp, er is veel meer gebeurt dan ik had gedacht. Ik heb ook veel tips gekregen van
mede-forummers, dank daarvoor!

Van mij mag dit topic dicht :)


ma mei 18, 2009 6:15 pm
Profiel
lars40/45
Bericht 
Hoezo dicht ?

Wie heb je geinterviewd en hoe ben je bij die persoon gekomen, welke feiten
waren voor jou nieuw m.b.t. wo2 in jou dorp ?

En , heb je al een cijfer voor je opdracht gekregen ?


ma mei 18, 2009 7:43 pm
wo2-freak

Geregistreerd:
wo jan 16, 2008 9:56 pm
Berichten: 507
Bericht 
Als er interesse is, is het natuurlijk wel leuk om er op in te gaan :)
Ik heb de opa van een vriend geinterviewd. Zijn opa is best wel oud, dus hij weet er veel van. Het was heel erg interessant om te doen, vooral omdat de oorlog dichtbij die man is gekomen. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, voor Breda en omgeving (dorpje waar ik woon = Etten-Leur) hebben de Duitsers het huis van zijn ouders gebruikt om een brug over een riviertje op te blazen. Dat was gelukt en de Duitsers zijn daarna weggegaan. Ook zouden er 4 Duitse tanks gestaan hebben in het dorp, die zouden weggegaan zijn nadat er een Canadees verkenningsvliegtuigje overgevlogen was. De plaats waar de tanken stonden, was wel gebombardeerd. Ook was er een verzetsgroep actief in Etten-(Leur), ze zouden verraden zijn en ter plaatse zijn doodgeschoten. Ik ben ook informatie te weten gekomen over evt Joden in Etten-Leur. Er was destijds één Jood in
Etten-Leur, die is verraden door een NSB'er (Burgemeester van Hoeven, een dorp dichtbij Etten-Leur). De Jood is nooit teruggekomen, ik weet zijn naam helaas niet...

Ik ben ook het een en ander te weten gekomen over gevechten in en rondom Etten-Leur tijdens de meidagen van 1940, er is best wel wat gevochten voor een dorpje dat destijds één hoofdstraat en een aantal zijstraatjes kende..

Ik heb mijn cijfer nog niet terug gekregen, maar ik weet bijna wel zeker dat ik het hoogste punt heb van de klas. Misschien wel van heel Havo-3 :)
Wat ik ook altijd heel erg grappig vind: Als er een mogelijkheid is om mijn presentatie/werkstuk over de Tweede Wereldoorlog te doen (of films) dan doe ik dat ALTIJD. Ik heb daarbij een heel erg grote voordeel, ik weet er namelijk al heel erg veel van af. En aangezien ik ALTIJD wel een reden vind om het over de Tweede Wereldoorlog te doen, heb ik ALTIJD goede cijfers voor werkstukken of presentaties. Jammer dat sommige klasgenoten daar niet tegen kunnen, ze protesteren altijd wanneer ik het wéér over WO2 wilt doen. Gelukkig maakt dat niets uit voor de leraar :)


ma mei 18, 2009 9:46 pm
Profiel
wo2-freak

Geregistreerd:
wo jan 16, 2008 9:56 pm
Berichten: 507
Bericht 
Ik heb onlangs ook een presentatie moeten maken voor Engels. Het moest te maken hebben met Engeland of de VS. Mijn presentatie:

PS: Let niet op sommige spellingsfouten die er in voorkomen. Zoals: lose ipv lost.
=====================================================
I do my presentation about The Battle of Britain.
First I will start with a short intro about the beginning of World War 2:

In 1933 Hitler gets the power in Germany, not long after that Germany was called Nazi-Germany. In 1939 Hitler captured Tsjech Slowakije and in 1938 he invaded Austeria. The Biggest country’s of Europe thought it won’t be worser then that, but in 1939 Hitler attacked Poland and that was the beginning of World War 2. The United Kingdom and France decelerate the war to Nazi-Germany. About a year after Hitler’s attack on Poland, Hitler attacked with his army’s the West of Europe. In 1940 Hitler captured the next country’s:
- Denmark
- Norway
- Holland
- Belgium
- Luxembourgh and
- France

After the British expedition army had leave France and was escaped by the Germans army in Dunkirk, the Battle of Britain was started.


The Battle of Britain:

The Battle of Britain was started on 10 July 1940 and was ended on 31 October 1940.
The Battle of Britain was most of the time a fight between the Luftwaffe and the RAF, the Royal Air Force. The Luftwaffe was under command of Hermann Göring, a German Fielmdarshall of Nazi-Germany. Hugh Dowding was the commander of the RAF.

The Battle of Britain was subdivided in 5 phases.

Phase 1: Chanel Battles  10 July to 12 august 1940.

Phase 1 of the Battle of Britain was mostly existed on fights between the air force of both sides. The Luftwaffe and the RAF.
The Germans were the strongest in Phase 1 of the battle, but they had many loses to.


Phase 2: Eagle Attack  13 august to 18 august 1940.

In Phase 2 of the Battle of Britain the Germans tried to destroy so many ports and planes they could. But phase 2 of The Battle of Britain was a disaster for the Germans. The Germans lose 207 planes, the RAF lose not more then 20 planes in attack, but they lose many too on airfields.


Phase 3: Luftwaffe targets RAF airfields  24 august to 6 September 1940

In Phase 3 of The Battle of Britain, the Germans bombed so many RAF airfields they could, to destroy so many planes they could. But when the RAF started with bombing Berlin, Hermann Göring started the next offensive: Bombing London.
He did this to destroy the British people in the hope they will surrender.
But the British people and the army hold position and they destroyed 380 German planes. The RAF lose 290 planes.


Phase 4: Raid on British cities  7 September to 30 September 1940

On 7 September 1940 the Germans started their first big attack on London. 372 Heavy bomber planes and 642 escort planes start the attack on London. This first attack was a great triompf for the Luftwaffe. The biggest part of the port of London was heavy demaged. The centre of London was heavy demaged too. But Winston Churchill was happy with this, cause if the Germans attacked London the British could repair the demaged airfields and then they could fight back against the Germans.


Phase 5: End Phase  1 October to 31 October 1940

The Germans stopped with bombing The United Kingdom heavy. The Battle of Britain was over, the British has won the Battle of Britain.

The Loses on German side:

Luftwaffe pilots killed: 2500

Aircraft loses on the side of the Luftwaffe:
Fighters: 873
Bombers: 1.014
Total aircraft loses Luftwaffe: 1887 loses.


The Loses on British side:

RAF pilots killed: 544

Aircraft loses of the RAF:
Fihgters: 1.023
Bombers: 376
Other planes: 148
Total aircraft loses RAF: 1547 loses.

When the Germans bombed British cities, many British people died. The Total casualties of the Battle of Britain, for the British people was: 60.000 casualties.When the Battle of Britain was over, Winston Churchill said:
Never was so much owed by so many to so few = Nog nooit hadden zovelen zoveel te danken aan zo weinig.


Movie: The Battle of Britain

The movie: The Battle of Britain

Is a movie about the real battle, in the movie you can see fights between the RAF & Luftwaffe and you can see the German attack on France. The movie came out in 1969 and is one of the best movies about the Battle of Britain.


This was my presentation about the Battle of Britain.
=====================================================

Het ziet er niet heel erg overzichtelijk uit, ik heb de presentatie even 2 dagen van te voren snel gemaakt en de volgende dag kort doorgenomen. Mijn Engels is niet perfect, maar ik had toch mooi een 9.5 die 6x meetelde. Het hoogste cijfer van Havo-3, niet om op te scheppen ofzo, maar ik ben er heel erg trost op :mrgreen:


ma mei 18, 2009 9:49 pm
Profiel
lars40/45
Bericht 
Kijk, dat is nou weer eens leuk om te vernemen. Je hebt echt de smaak te pakken als het om de Tweede Wereld Oorlog gaat.
Gelukkig ben je bij STIWOT op het goede adres, wij hebben hetzelfde goedaardige virus als jou en daarmee een prachtige hobby voor de rest van je leven.

Ik stond dit weekend voor de STIWOT PR activiteiten op twee leuke locaties.
Zaterdag bij het evenement Vrede en Veiligheidsdagen, 65 jaar bevrijd in West Kapelle en zondag in Hooge Mierde (onder Tilburg) bij het evenement Museum in beweging met militaire voertuigen van de club Wheels uit Brabant.

Op 6 juni sta ik met info kraam op de Landmachtdagen in Amersfoort, daarna met onze eigen STIWOT tent op 28 juni in Belgie Leopoldsburg bij de Open Deur dagen van de Belgische krijgsmacht.
Op 7 juni ben ik bij de herdenking in Kamp Vught .

Zoals je ziet is er van alles te doen en we kunnen altijd wel wat hulp gebruiken.
In Westkapelle kwam er een jongen voor de kraam staan die vertelde dat hij ook een spreekbeurt over de 2e wo wilde doen op school maar dat een klasgenoot dat onderwerp al had gedaan.
Ik heb hem toen uitgelegd dat die gehele 2e wo nog vollop kansen bied voor een mooie spreekbeurt en ik heb hem een grote hoeveelheid tips kunnen geven.
Met een brede glimlach en weer vol inspiratie is hij toen verder gegaan.

Aangezien je in Etten Leur helemaal niet zo ver van Geertruidenberg af zit, zou je
best eens een uitstapje kunnen uitzoeken om mee te gaan.
We maken er dan een leuke dag van en je kan het evenement zelf ook nog beleven, en met jou cijfers, inzet en kennis ben je een super goed voorbeeld voor veel jongeren die nog veel vragen hebben over werkstukken en spreekbeurten.
Wie weet krijg je na een keertje meekijken de smaak wel te pakken !
Ik hoor het wel.

Mijn complimenten voor je resultaten op school en veel succes verder.


di mei 19, 2009 6:05 pm
wo2-freak

Geregistreerd:
wo jan 16, 2008 9:56 pm
Berichten: 507
Bericht 
Bedankt Lars, goed om dat te horen. Er zijn gelukkig nog mensen die ook geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog :)
Een goed voorbeeld is mijn leraar (tevens mentor) geschiedenis. Hij heeft Tweede Wereldoorlog gestudeerd en binnekort komt zijn eerste boek uit. Dat boek gaat over medailles. Hij is een echte medaille freak, ook verzamelt hij heel veel spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Dat laat hij altijd in de klas zien. Hij heeft bv een grafsteen gekocht (die is wel uit wo1, maar toch heel erg bijzonder) en laatst wou hij nog een bunker kopen :lol:

Ik zie nog wel of ik meega, ik ben nog jong (16 jaar) en probeer zelf eerst te verkennen. Dat is tot nu toe aardig gelukt, maar binnenkort begint het pas écht. Ik ga as vrijdag voor een dagje naar de Belgische Ardennen. In de zomervakantie voor een paar dagen naar Normandië en voor de herfst staat al vast: Auswitschz.
Ik wil ook beginnen met Militaria te verzamelen, ik heb nog bijna niets daarvan. Op een honderdtal postzegels na uit WO2. Ik weet nog niet wat ik ga verzamelen, maar mijn interesse gaat toch uit naar Duitse Militaria.

Andere hobby's/interesses die ik heb naast de Tweede Wereldoorlog:
- héél erg lichte interesse voor de Eerste Wereldoorlog
- films - met name wo2 films
- games - met name wo2 games, ik heb een kleine gamekamer ingericht hiervoor.

Ik heb het dus best wel druk zoals je ziet, want naast al deze hobby's heb ik natuurlijk ook nog gewoon school :)


di mei 19, 2009 7:32 pm
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 14 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 7 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group