Het is nu za dec 07, 2019 4:04 am
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 
Inzet en gebruik armored personnel carriers 
Auteur Bericht
Yorick

Geregistreerd:
vr mei 07, 2004 6:49 pm
Berichten: 144
Woonplaats: Doorwerth, vlakbij Arnhem
Bericht Inzet en gebruik armored personnel carriers
Tegenwoordig raakt de Armored personnel Carrier (APC) steeds meer in ongebruik en is er vaker sprake van een Armored Infantry Fighting Vehicle (AIFV). Zo kent het Nederlandse leger de YPR-765PRI, die vervangen zal worden door de CV9035. Dit zijn beide AIFV's. Voor de YPR-765PRI gebruikte het Nederlandse leger alleen maar APC's (uitgezonderd de AMX-10, in de vorm van de YP-408 en de M113.

APC's worden meestal aangeduid als 'battlefield-taxi's' met als belangrijkste taak het vervoeren van eenheden, wapens, materieel, etc. en het bieden van bescherming tegen kleinkalibermunitie en scherfwerking. Een APC is vaak slechts bewapend met een machinegeweer (.50, .30, FN-MAG, DsHk, etc.). Daarentegen is de AIFV vaak beter bepantserd en beter bewapend (snelvuurkanon, Anti-Tank capaciteit) en kán dus ook meer doen op het slagveld.

In de Tweede Wereldoorlog werd de APC voor het eerst grootschalig ingezet. Iedereen is wel bekend met de Amerikaanse Half-Track, de Duitse Hanomag en de Britse Bren Carrier.

In de publicaties van Osprey over World war II Infantry Tactics is hierover een en ander te vinden. Zo gebruikten de Britten hun Carriers hoofdzakelijk voor het vervoeren van de extra vuurkracht omdat de Carriers te klein waren voor het vervoeren van infanterie secties. De Duitsers daarentegen gebruikten hun Hanomags veel agressiever. De infanterie moest pas uitstijgen op het allerlaatste moment, het voertuig moest de vijand dus juist zo dicht mogelijk naderen in plaats van de infanterie vóór het contact met de vijand te laten uitstijgen. De Amerikaanse inzet was gelijksoortig (Osprey, World war II Infantry Tactics):
Citaat:
Generally it was to move forward, 'in vehicles until forced by enemy fire, or unfavourable terrain to dismount. Its primary role is support of the tank elements.'
Daarbij onderkenden de Amerikanen een aantal taken voor de Armored Infantry die over het algemeen neer kwamen op het ondersteunen van tank eenheden, maar daarnaast ook offensieve infanterie acties inhielden zoals het forceren van een rivieroversteek en het nemen van een bruggehoofd.
Voor het voeren van het gevecht zowel uitgestegen als vanuit de Half-Track zijn uitgebreide drills beschreven: http://www.lonesentry.com/manuals/fm17- ... index.html

In hoeverre werden APC's daadwerkelijk ingezet voor hét gevecht? Gebruikten de strijdkrachten ze hoofdzakelijk als 'battlefield-taxi' om de infanterie te droppen en daarna de voertuigen terug te trekken? Of trokken de voertuigen gelijktijdig op met de uitgestegen infanterie om als mobiele vuursteun te dienen? Of werden de voertuigen teruggetrokken op locaties met een goede overwatch op het inzetgebied?
In Uruzgan bijvoorbeeld worden patrouilles door dorpen of gevechtsacties bij quala's vaak te voet uitgevoerd waarbij de voertuigen een overwatch positie innemen op een locatie buiten het dorp/de quala om de voeteenheden van vuursteun te voorzien, mocht dat nodig zijn.

Om een lang verhaal kort te maken:

Hoe werden APC's in WO2 in de praktijk daadwerkelijk ingezet?

Yorick

_________________
"you did your best, you all did your duty - and we are proud of you...”


ma nov 05, 2007 11:19 am
Profiel
Mario

Geregistreerd:
za jul 10, 2004 11:02 am
Berichten: 901
Woonplaats: Turnhout
Bericht 
Afhankelijk van de versie denk ik inderdaad als 'bus' en/of voor het geven van ondersteunende vuurkracht (er waren zo ontzettend veel varianten).

Van de sdkfz 251 werd zelfs ooit ook een tankjagervariant gebouwd (met een pak 40 75 mm kanon op gemonteerd).


ma nov 05, 2007 11:37 am
Profiel
Yorick

Geregistreerd:
vr mei 07, 2004 6:49 pm
Berichten: 144
Woonplaats: Doorwerth, vlakbij Arnhem
Bericht 
Ik heb het alleen over de Armored Personnel Carriers, dus de Amerikaanse Half-Track M2/M3/M5 en de Duitse sdkfz 251/1. Alle overige versies hebben beduidend andere taken.

_________________
"you did your best, you all did your duty - and we are proud of you...”


ma nov 05, 2007 2:03 pm
Profiel
Forumlid v/h jaar '10
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 5396
Bericht 
Van de Duitse kant bezien: de Sd.Kfz. 251 - Dan inderdaad als "bus" om troepen dicht bij het front af te zetten. Met als nut ze - beter dan met gewone vrachtwagens - te beschermen tegen vijandelijk artillerievuur en klein kaliber wapens. Gebruikelijk werden ze niet ingezet om vijandelijke troepen direct van in het voertuig aan te vallen - al waren hier in de praktijk genoeg uitzonderingen op de regel. Maar meestal bleven ze met hun bestuurder buiten direct bereik van de vijand of fungeerden ze als platform voor vuursteun met de boordmitrailleur.


ma nov 05, 2007 3:38 pm
Profiel
Yorick

Geregistreerd:
vr mei 07, 2004 6:49 pm
Berichten: 144
Woonplaats: Doorwerth, vlakbij Arnhem
Bericht 
Zijn er verslagen of boeken bekend die handelen over gemechaniseerde infanterie, dus Armored Infantry en Panzergrenadiere eenheden (Britse Motorized Infantry voldoet ook)?

Ik doel hierbij op (lees)boeken in de trant van Burgett, Band of Brothers, e.d. maar ook naslagwerken die handelen over gemechaniseerde infanterie eenheden over een langere periode (zoals dijvoorbeeld de werken over het Britse Border Regiment en de South Staffordshires)?

_________________
"you did your best, you all did your duty - and we are proud of you...”


do nov 08, 2007 4:07 pm
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group