Het is nu ma jul 06, 2020 7:57 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 4 berichten ] 
Excuses aan 'oorlogsheld' 
Auteur Bericht
Nieuws Bot
Bericht Excuses aan 'oorlogsheld'
Gepubliceerd op: 11 september 2009


LONDEN - De Britse premier Gordon Brown heeft zijn excuses aangeboden voor de behandeling van de wiskundige Alan Turing, die er tijdens de Tweede Wereldoorlog in was geslaagd de codes van de Duitsers te breken, maar later als homoseksueel werd vervolgd.

In 1952 werd Turing gearresteerd op beschuldiging van 'liederlijk gedrag'. Hij kreeg de keuze tussen gevangenisstraf of chemische castratie. Thuring, die homoseksuele contacten met een man had 'opgebiecht', koos voor het laatste. In 1954 pleegde hij op 41-jarige leeftijd zelfmoord.

''Alan Turing is op een werkelijk gruwelijke manier behandeld,'' aldus gisteren premier Brown op de website van 10 Downing Street. ''Wij bieden onze excuses aan. Alan had zoveel beter verdiend.'' Eerder hadden duizenden mensen, onder wie schrijvers en activisten voor homorechten, een petitie ondertekend waarin werd aangedrongen op officiële excuses.

In andere omstandigheden zou Alan Turing na de oorlog zijn uitgeroepen tot held van de Britse natie wegens zijn succes bij het kraken van Duitse codeboodschappen. Turings systeem kreeg de naam de Bombe, waarmee hij met succes de strijd aanging met de Duitse Enigmamachines, die 'onkraakbaar' heetten te zijn. Het betreft een Duitse uitvinding tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog.

'Zonder Alan Turings uitmuntende bijdragen, zou de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog mogelijk anders zijn verlopen,' schrijft premier Brown. Maar in plaats van met roem werd Turing overladen met schande. Hij werd ontslagen bij het afluistercentrum GCHQ, omdat hij als homo gold als een 'veiligheidsrisico'. Bovendien had hij na zijn arrestatie een strafblad, onaanvaardbaar voor een rijksambtenaar.

Enkele ondertekenaars van de petitie hebben koningin Elizabeth gevraagd Turing postuum te verheffen in de adelstand. Na de oorlog werkte Turing enige tijd aan de universiteit van Manchester aan de ontwikkeling van computers.

In een park in Manchester staat een standbeeld van Turing. Time Magazine riep hem in 1991 uit tot een van de honderd 'belangrijkste mensen van de twintigste eeuw'. Hij geldt als een van de grondleggers van de moderne computertechnologie.


Overgenomen van: Het Parool


vr sep 11, 2009 7:45 pm
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 10145
Bericht 
Heel akelige geschiedenis. Je zou door alle gruwelijkheid in nazi-Duitsland haast vergeten dat discriminatie en vervolging van volkomen onschuldige mensen zelfs in het "vrije" westen nog tot zo lang na de oorlog voorkwamen. Deze officiële excuses werden dan ook tijd.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur


za sep 12, 2009 11:17 am
Profiel WWW
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 5369
Bericht 
Gordon Brown:
Citaat:
Thousands of people have come together to demand justice for Alan Turing and recognition of the appalling way he was treated. While Turing was dealt with under the law of the time and we can't put the clock back, his treatment was of course utterly unfair and I am pleased to have the chance to say how deeply sorry I and we all are for what happened to him. [...] So on behalf of the British government, and all those who live freely thanks to Alan's work I am very proud to say: we're sorry, you deserved so much better.


za sep 12, 2009 1:06 pm
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Jean

Geregistreerd:
vr jul 24, 2009 2:23 pm
Berichten: 1596
Woonplaats: Flanders Fields
Bericht Re: Excuses aan 'oorlogsheld'
De Britse wiskundige Alan Turing is gisteren postuum in ere hersteld in verband met zijn veroordeling wegens ontucht in 1952. Turing, wereldvermaard vanwege onder meer zijn baanbrekende werk als grondlegger van de moderne computer, pleegde in 1954 op 41-jarige leeftijd zelfmoord.
Zijn veroordeling was tot stand gekomen op grond van de destijds geldende antihomowetgeving in Groot-Brittannië. Die zou pas in 1967 worden geschrapt. Turing raakte op grond van de veroordeling zijn baan kwijt en werd chemisch gecastreerd door injecties met vrouwelijke hormonen.
Enigmacode
In de Tweede Wereldoorlog was hij voor het Britse leger van onschatbare waarde geweest door het kraken van de Enigmacode, de geheimtaal waarmee Duitse onderzeeboten in de Atlantische Oceaan communiceerden. Daartoe maakte hij gebruik van een elektromechanisch apparaat dat geldt als voorloper van de computer.

Passend eerbetoon
Een aantal vooraanstaande wetenschappers, onder wie Stephen Hawking, hebben jarenlang geijverd voor het eerherstel van "een van de briljantste wiskundigen uit de moderne tijd". De Britse minister van Justitie Chris Grayling zei dat het gisteren afgekondigde koninklijk pardon een passend eerbetoon was aan "een buitengewone man met een briljante geest".

Sinds de Tweede Wereldoorlog is in Groot-Brittannië slechts viermaal eerder een koninklijk pardon afgekondigd

_________________
Ni dieu, ni maitre


di dec 24, 2013 11:15 am
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 4 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group