Het is nu do jul 09, 2020 3:49 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 
Actie tegen 5 mei-bezoek Duitse president Gauck aan Breda 
Auteur Bericht
Nieuws Bot
Bericht Actie tegen 5 mei-bezoek Duitse president Gauck aan Breda
Gepubliceerd op: 5 april 2012


AMSTERDAM/BREDA - Een Amsterdamse website over de Tweede Wereldoorlog is een actie begonnen tegen de komst van de Duitse president Gauck op 5 mei naar Breda. Gauck is die dag door het Nationaal Comité 4 en 5 mei uitgenodigd om de 5 mei-lezing te houden.

Hoofdredacteur Arthur Graaff van de oorlogssite Nieuws WO2 protesteert tegen het feit dat oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber in Duitsland nog steeds in vrijheid leeft.

Onder het motto 'Gauck niet, Faber wel' ziet hij de veroordeelde oorlogsmisdadiger graag terug in de Bredase koepelgevangenis waaruit hij in 1952 ontsnapte. Als dat is gebeurd, is Gauck van harte welkom om de bevrijdingslezing te houden, aldus hoofdredacteur Arthur Graaff.

Emile Roemer
Het doel van de actie zou volgens Graaff worden gesteund door onder anderen de directeur van het Simon Wiesenthal Center, fractieleider Emile Roemer van de SP en oorlogsverslaggever Arnold Karskens. Roemer en de SP in Breda ontkennen dat.

Deze drie personen hebben in het verleden inderdaad gepleit om Faber achter de tralies te krijgen, maar hebben zich nooit uitgesproken tegen de komst van de Duitse president naar Breda. Arthur Graaff benadert ook Bredase en landelijke politici om de actie te steunen.

Ontsnapt uit Koepelgevangenis
Klaas Carel Faber werd in 1947 tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op 22 Nederlanders. Zijn straf werd omgezet in levenslang. Faber vluchtte op Tweede Kerstdag 1952 met andere SS'ers naar Duitsland. Daar woont hij nog altijd in het Beierse Ingolstadten.


Overgenomen van: Robert te Veele, Omroep Brabant


do apr 05, 2012 7:41 pm
Nieuws Bot
Bericht Re: Actie tegen 5 mei-bezoek Duitse president Gauck aan Bred
Gepubliceerd op: 12 april 2012


Steeds meer organisaties tegen bezoek president Gauck


AMSTERDAM - Steeds meer organsaties spreken zich uit tegen het Nederlandse bezoek van de Duitse president Gauck op bevrijdingsdag. Dat meldt Arthur Graaff, de hoofdredacteur van www.nieuws-wo2.tk en initiatiefnemer van de actie 'Gauck niet, Faber wel'.

Behalve het Internationale Dachaucomité heeft zich nu ook de vriendenkring van Mauthausen-gevangenen tegen de komst van de president naar Breda verklaard. Dat heeft de voorzitster van de vriendenkring, mevrouw Mirjam Ohringer uit Amsterdam, vanochtend bekendgemaakt.

De voorzitter van het Interrnational Dachau-comité, de Nederlandse advocaat mr Pieter Dietz de Loos, liet gisteren weten dat zijn organisatie de actie tegen de komst van Gauck steunt. Het doel van de actie is de veroordeelde Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber, die vrij leeft in Duitsland, in de gevangenis te krijgen. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis in Breda.

Daarmee voegen de organisaties zich bij nazi-jager Efraim Zuroff van het Simon Wiesental Center in Jerusalem. Hij verklaarde zaterdag al in de Nederlandse pers uitdrukkelijk tegen het bezoek van Gauck te zijn zolang Faber nog vrij rondloopt. Klaas Faber staat momenteel nr 1 op de wereldwijde lijst van meestgezochte nazi-oorlogsmisdadigers van het Center.

Ook de Israëlische ambassadeur in Nederland, dr Chaim Divon, heeft zich al in februari een tegenstander verklaard van een bezoek op bevrijdingsdag aan Nederland, zolang Faber nog vrij is.

Voorzitter Dietz de Loos van het Dachau-comité onderschrijft ook de actie. De actie is bedoeld om Faber terug naar de gevangenis in Breda te krijgen, waaruit hij in 1952 ontsnapte, exact 60 jaar terug. Het internationaal Dachaucomité verenigt een aantal landelijke organisaties van voormalige gevangenen en hun familieleden.

Tot nu toe heeft Duitsland elk verzoek tot uitlevering geweigerd. Dat gold niet alleen voor de levenslang veroordeelde Faber, maar voor alle naar Duitsland gevluchte Nederlandse oorlogsmisdadigers.

De actie 'Gauck niet, Faber wel' is vorige week gestart, exact een maand voor 5 mei. De actie volgt op de uitnodiging aan president Gauck om op 5 mei de zogenaamde bevrijdingslezing te houden. Hij is uitgenodigd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat de Nederlandse dodenherdenkingen en de viering van de bevrijding organiseert.

Het Comité 4 en 5 mei heeft de organisator van de actie tegen president Gauck gevraagd met de actie te stoppen.

Al twee maanden terug was er bij het Comité 4 en 5 mei bezwaar gemaakt tegen het uitnodigen van een Duitse president, omdat Klaas Faber, de laatste oorlogsmisdadiger van Nederlandse herkomst, veroordeeld voor de moord op 22 Nederlanders, nog steeds vrij rondloopt in Ingolstadt in Beieren. Hij werd in 1947 ter dood verorodeeld, maar die straf werd omgezet in levenslang.

De Nederlandse justitie heeft vele vergeefse pogingen gedaan hem uitgeleverd te krijgen. In november 2010 vaardigde justitie een Europees arrestatiebevel voor Faber uit, dat de Duitsers op formele gronden afwezen. De Duitse ambassade wilde geen reactie geven.


Overgenomen van: www.nieuws-wo2.tk
Met dank aan Arthur Graaff voor het doorgeven van dit bericht.


do apr 12, 2012 9:56 am
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group