Het is nu za jul 04, 2020 7:37 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 4 berichten ] 
'Bunker Seyss-Inquart monument' 
Auteur Bericht
Nieuws Bot
Bericht 'Bunker Seyss-Inquart monument'
Gepubliceerd op: 10 mei 2012


De bunker van de Duitse Rijkscommissaris Seyss-Inquart in Wassenaar wordt mogelijk een Rijksmonument. De Stichting Menno van Coehoorn heeft daarvoor een aanvraag ingediend.

De stichting vindt dat markante bouwwerken die door de Duitsers werden gebouwd, voor het nageslacht moeten worden bewaard. "Die bouwwerken zijn fout maar ook littekens van de oorlog", zegt secretaris Neisingh. De bouwwerken kunnen de toekomstige generaties het verhaal van de oorlog vertellen, meent hij.

Terughoudend
Of de aanvraag slaagt, is nog de vraag. De Nederlandse overheid is bij het toekennen van de status van Rijksmonument bijzonder terughoudend als het gaat om Duitse bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog.

De bunker van Seyss-Inquart staat op het landgoed Clingendael op de grens van Den Haag en Wassenaar. Hij ziet er op het eerste gezicht uit als een schuur. Wie goed kijkt, ziet dat de bakstenen niet echt zijn, maar op het beton zijn geschilderd.

Seyss-Inquart was tijdens de Tweede Wereldoorlog de hoogste vertegenwoordiger van het Duitse nazi-bewind in Nederland. Om hem en zijn staf te beschermen tegen bomaanvallen lieten de Duitsers deze bunker bouwen.

Tentoonstellingen
Na de oorlog werd hij door de Koninklijke Landmacht gebruikt, onder meer om verbinding te houden met Nederlandse troepen overzee.

Tijdens de Koude Oorlog werd er rekening mee gehouden dat de Nederlandse regering hier in crisissituaties onderdak moest kunnen vinden.

De Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen is een van initiatiefnemers voor de aanvraag van de Rijksmonumentstatus. De stichting wil de bunker gebruiken voor tentoonstellingen en lezingen.


Overgenomen van: NOS
Met dank aan Fedor en Pieter voor het doorgeven van dit bericht.


do mei 10, 2012 2:34 pm
paul van de weg
Bericht Re: 'Bunker Seyss-Inquart monument'
Hier een foto van de bunker van het Leidsch Dagblad.

Afbeelding

Overigens kwam SI ook regelmatig in Apeldoorn, op het Loo. Daarover bestaat een fraai verhaal van de beroemde tenor John van Kesteren.

Van Kesteren was toen jong, in het verzet en moest SI in Apeldoorn in het oog houden. In de bossen van het Loo zijnde, waar hij met een vervalst pasje als houtvester of zo was, zag hij een oud vrouwtje hout sprokkelen. Zijn maat en hij hielpen het vrouwtje, namen het hout over en wilden het juist op haar rug bevestigen, toen SI plotseling opdoemde. "Wat deden zij daar"? "Wij moeten beletten, dat mensen hout kappen, en hebben juist deze vrouw betrapt". "Heel goed", was de reactie en weg was SI.
Waarna zij verder gingen met de vrouw te helpen.


do mei 10, 2012 6:35 pm
Bob

Geregistreerd:
za feb 17, 2007 9:20 pm
Berichten: 455
Bericht Re: 'Bunker Seyss-Inquart monument'
De bunker van SI wordt hier in Apeldoorn ook gerenoveerd meen ik. Al liep ik er vorige maand nog langs en stond de ingang helemaal blank..


do mei 10, 2012 9:48 pm
Profiel
Fedor

Geregistreerd:
do feb 21, 2008 6:20 pm
Berichten: 1950
Bericht Re: 'Bunker Seyss-Inquart monument'
Even snel een quick&dirty-entry op OM aangemaakt ;)

http://www.oorlogsmusea.nl/artikel/28433

_________________
Avatar: Lt. Friedrich Lengfeld - No man hath greater love than he who layeth down his life for his enemy.


do mei 10, 2012 10:15 pm
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 4 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group