Het is nu ma jul 06, 2020 6:59 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 
"Hier hadden ook onze namen kunnen staan" 
Auteur Bericht
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 10145
Bericht "Hier hadden ook onze namen kunnen staan"
Gepubliceerd op 4 oktober 2004

ZWOLLE - Het is nog maar een handvol mensen dat op een zonnige zaterdag de gang maakt naar het monument in park het Engelse Werk. Zestig jaar geleden werden daar, zo'n beetje op dezelfde plek, zes Nederlanders doodgeschoten door de Duitsers. Als represaillemaatregel omdat even daarvoor een aanslag door het verzet was gepleegd op de spoorlijn bij Zwolle.

De zes waren ondergedoken geweest, maar gepakt bij één van de vele razzia's die de Duitsers hielden. "Onze namen hadden hier ook bij kunnen staan", zegt Zwollenaar Wolter Groeneveld, wijzend op de namen op het monument. Lange tijd zat hij ondergedoken om aan tewerkstelling in Duitsland te ontkomen.

Op 3 oktober 1944 maakte het zestal zijn laatste gang. In het Engelse Werk werden ze geëxecuteerd. Pas een jaar of drie staat het monument in het park. Het bevreemdde Groeneveld dat er geen enkel herinneringsteken was. Maar destijds kenden slechts weinigen het verhaal van de executies in het Engelse Werk. Op zijn initiatief kwam er alsnog een monument. "We zijn hier nu drie keer geweest voor onze jaarlijkse herdenking en blijven daarmee doorgaan." "Tot we niet meer kunnen", vult Zwollenaar G. van de Brink aan. Hij heeft jaren in Oldebroek ondergedoken gezeten en kwam zo de oorlog door.

ZWAAR RISICO

Er zijn een paar dingen die Van de Brink zestig jaar later nog steken. "Een artiest die wat hitjes heeft, krijgt een koninklijke onderscheiding. Een burgemeester die gewoon zijn werk doet ook. Maar mensen die in de oorlog onderduikers hebben geholpen, hebben niets gekregen. Dat klopt toch niet." Zijn blik verstart even: "Je liep een zwaar risico als je een onderduiker in huis had, maar is er ooit een woord van dank uitgesproken?" Hij herhaalt het nog maar eens: "Dat klopt toch niet."

TACHTIGERS

Op het monument staan de namen van Cornelis Bakker, Albert Brouwer, Hans Marius Koopal, Jacob Kooren en het echtpaar Alfred en Eva Schnell. Als ze nog hadden geleefd, zouden zij allen tachtigers zijn geweest. "Net als wij", zegt Groeneveld. De zes geëxecuteerden zijn zestig jaar geleden van de Potgietsersingel, waar de Sicherheits Dienst een onderkomen had ingericht, overgebracht naar het Engelse Werk. "Wij wilden die tocht eigenlijk nog een keer lopen, maar dat is moeilijk op onze leeftijd. Sommigen zouden niet meer kunnen meekomen."

Groeneveld kijkt even met een strakke blik naar het monument. "De executies zijn uitgevoerd door Duitse soldaten en Nederlandse SS-vrijwilligers. Onder die vrijwilligers zit een man die nog steeds in Zwolle woont. Hij wist de weg in het park. Hier op de vlakte zijn ze doodgeschoten, nadat ze hun eigen graf hadden moeten graven. Ik weet wie die Zwollenaar is, maar ik zal zijn naam niet noemen. Ik geloof dat zijn vrouw en kinderen niets van zijn verleden weten en ik wil zijn huwelijk niet kapot maken. Ik heb geen haatgevoelens. Die man heeft zijn straf uitgezeten. Na al die jaren voert dankbaarheid bij mij de boventoon. Onze namen hadden daar ook kunnen staan."

De stoffelijke overschotten van de geëxecuteerden zijn nadien twee keer opgegraven. De drie gepakte onderduikers die van Texel kwamen, werden op hun eiland herbegraven. De Meppeler gesneuvelde werd teraardebesteld in zijn woonplaats. De drie joodse onderduikers kregen een graf in Westerbork.

BAND VOOR LEVEN

Samen met de andere leden van het uitdunnende gezelschap leggen Groeneveld en Van de Brink bloemen en nemen ze een moment van stilte in acht. Ze komen uit alle delen van het land: behalve Zwolle, ook uit Vorden, Haarlem en natuurlijk uit Oldebroek. Ze halen herinneringen op en praten bij. Tussen de overlevenden is een band voor het leven ontstaan. "Net zoals onderduikers dat hebben met de mensen bij wie ze ondergedoken hebben gezeten. Zoiets vergeet je nooit meer."

De herdenking is sober, maar indrukwekkend. Wie zullen er volgend jaar tenslotte nog zijn om even stil te zijn bij het monument voor de zes...

Bron: De Stentor
Met dank aan Dick van den Hoven, die dit bericht aan ons doorgaf.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur


wo okt 13, 2004 7:31 pm
Profiel WWW
BUGBUSTER

Geregistreerd:
do dec 10, 2015 10:54 pm
Berichten: 0
Bericht Re: "Hier hadden ook onze namen kunnen staan"
Wie weet de naam van 1 vd geëxecuteerden die een ontsnappingspoging heeft ondernomen door hard weg te rennen, maar in z'n rug werd geschoten?

BUGBUSTER


do dec 10, 2015 11:02 pm
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group