STIWOT Forum
https://stiwotforum.nl/

Huls RWS en 6.5 x 57
https://stiwotforum.nl/viewtopic.php?f=36&t=15056
Pagina 1 van 1

Auteur:  Drentse Gerrit [ zo dec 01, 2013 7:45 pm ]
Berichttitel:  Huls RWS en 6.5 x 57

Gisteren vonden mijn maat Anton en ik deze twee hulzen. Tijdens archiefonderzoek naar een fusillade plaats vond ik een gedetailleerd kaartje, waar de plaats op stond aangegeven (naar aanwijzingen van een getuige).
Op de plaats die aangegeven werd op het kaartje, lagen deze twee hulzen. Anton vond er eerder al 3 en een clip (vermoedelijk allemaal identiek).

De vraag is dus, wat voor munitie is dit? En hebben de hulzen te maken met het fusilleren?
Indien er een relatie is, zullen de hulzen (met het verhaal dat ik maak over het hele gebeuren) naar de historische vereniging gaan.

Mocht iemand wat weten, dan hoor ik het graag.

Op de onderzijde staat RWS en 6.5 x 57
(Rheinische Westfalische Sprengstoff, het land klopt dus, maar over het kaliber /wapen kon ik niets vinden)
De lengte is inderdaad 57 mm.

Afbeelding

Afbeelding

Auteur:  Jean [ zo dec 01, 2013 9:33 pm ]
Berichttitel:  Re: Huls RWS en 6.5 x 57

o.a Mauser K98

Auteur:  Wilco_Vermeer [ zo dec 01, 2013 9:49 pm ]
Berichttitel:  Re: Huls RWS en 6.5 x 57

Of de hulzen met fusillades te maken kunnen hebben is denk ik koffiedik kijken voor andere deelnemers op dit forum aangezien je de locatie niet vermeld. Niemand kan dan immers nazoeken of er bijvoorbeeld gevechten of oefeningen van het Duitse leger aldaar hebben plaatsgevonden.

Auteur:  Drentse Gerrit [ zo dec 01, 2013 11:46 pm ]
Berichttitel:  Re: Huls RWS en 6.5 x 57

Jean en Wilco bedankt!

Ik zal de context even schetsen voor meer duidelijkheid. De locatie is Oude Asserweg tussen Norg en Peest. Het is nabij Bonhagen. Zo wordt de locatie vaak genoemd als er gesproken wordt over het monument dat daar staat om de executie van de 11 man te herdenken. Voor zover ik weet is daar niet gevochten in de oorlog. Wel is het op slechts enkele kilometers verwijderd van het vliegveld Peest, wat de Duitsers daar gebouwd hebben tijdens WOII. De Hitlerring, waar verschillende Duitse gebouwen stonden is er ook dichtbij.

Afbeelding

Dit is het bewuste kaartje dat ik aantrof. Tussen de weg en het kruisje zijn de hulzen gevonden (waar de rode pijl eindigt). Daaromheen niets.

Een getuige zag daar op 8 april 1945 'Duitsers' schuin naar de grond schieten. Hij zag door het ruige terrein niet dat er mensen op de grond lagen.
Stropers ontdekten later die dag graafplekken en nadat ze hoorden over de Amherst para's gaan ze op 9 april terug om te kijken of para's daar iets begraven hebben.
Zij ontdekken dan dat er lijken liggen. Op 10 april bleek na openen van vier gaten (respectievelijk 1,2,3 en 5 lichamen) dat er 11 mensen begraven waren.

Inmiddels heb ik een chronologisch verhaal vanaf het moment dat de getuige het schieten ziet, vanuit verschillende betrokkenen.
Ook heb ik alle 21 personalia en foto's, zodat ik de mannen een 'gezicht' kan geven (op 8 april 1945 werden namelijk ook 8 verzetsmannen in de Oosterduinen bij Norg doodgeschoten en bleken daar nog twee eerder geëxecuteerde verzetsmannen begraven te zijn ). Met de personalia en achtergronden van de personen ben/wordt ik enorm geholpen door André en Ruud van dit forum, waar ik ze niet genoeg voor kan bedanken. Ik ben nog niet zolang forumlid, maar vind het helemaal geweldig dat forumleden de moeite nemen om 'groentjes' op weg te helpen en te adviseren.

Het verhaal komt steeds verder klaar (maar wordt ook steeds groter). Op dit moment twijfel ik erover of ik ook de daders in het verhaal ga betrekken. Zij werkten/werden aangestuurd vanuit het Scholtenshuis Groningen. De slachtoffers kwamen vanuit het Scholtenshuis en het huis van bewaring te Groningen.
FJ Faber was erbij in Bonhagen. In de Oosterduinen was ex-student Jan Ale Visser lid van het peleton. In 1947 zijn er rechtszaken geweest, waarbij de daden op 8 april 1945 rond Norg zijn behandeld. Via archieven daarover, moeten de bijzonderheden (en andere vuurpeleton leden) te achterhalen zijn. Mochten forumleden daar iets over weten (of zoektips hebben mbt de rechtzaken / vuurpeletons) dan hoor ik dat graag.

Auteur:  Wilco_Vermeer [ ma dec 02, 2013 12:00 am ]
Berichttitel:  Re: Huls RWS en 6.5 x 57

Zijn in deze omgeving ook niet de Fransen van de SAS actief geweest?

Auteur:  Drentse Gerrit [ ma dec 02, 2013 12:02 am ]
Berichttitel:  Re: Huls RWS en 6.5 x 57

Wilco, voor zover mij bekend op die plaats niet.
Maar ik loop de deur plat bij de Historische vereniging, ik zal het hen eens vragen.

Auteur:  Wilco_Vermeer [ ma dec 02, 2013 12:06 am ]
Berichttitel:  Re: Huls RWS en 6.5 x 57

Er is een goed boek waar alle acties van de SAS in de gehele provincie vermeld worden.

Auteur:  Drentse Gerrit [ ma dec 02, 2013 9:40 am ]
Berichttitel:  Re: Huls RWS en 6.5 x 57

Het boek over operatie Amherst? Die heb ik gelezen. Over de bewuste plaats staat daar niets in.

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur [ Zomertijd ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/