Het is nu do maart 28, 2024 2:15 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 7 berichten ] 
Verleden als collaborateur bepaald de rest van je leven niet 
Auteur Bericht
Paul Siemons
Bericht Verleden als collaborateur bepaald de rest van je leven niet
Het beeld dat collaborateurs na WO II als paria's uit de samenleving werden gestoten, klopt niet. Dat blijkt uit het onderzoek Erfenissen van Collaboratie van het oorlogsinstituut NIOD. Een deel van de medestanders van de Duitse bezetter kreeg na 1945 wel degelijk een plek in de samenleving.

Voor het eerst hebben onderzoekers de positie van "foute" Nederlanders en Belgen in de naoorlogse samenleving in kaart gebracht. Helen Grevers onderzocht wat terechtkwam van collaborateurs die in Nederland en België kort na de oorlog fysiek werden uitgesloten door internering, juridische vervolging en bestraffing. Ismee Tames bestudeerde hoe voormalige politieke delinquenten en hun gezinnen in de jaren 1950 en 1960 weer een bestaan opbouwden.

Voorwaarde voor een heropname in de samenleving was wel dat collaborateurs het nationaalsocialisme ondubbelzinnig afwezen, stelt Tames. "Ze moesten overtuigend schuld bekennen, akkoord gaan met wat goed en fout was geweest tijdens de oorlog en laten zien dat ze overgestoken waren naar de goede kant." Zolang dat niet gebeurde, bleven de maatschappij en de overheid hen afwijzen.

Uit het onderzoek blijkt dat een breuk met het vroegere gedachtegoed en het aannemen van een nieuwe identiteit veel vaker voorkwam dan gedacht. Collaborateurs die afstand namen van hun politieke verleden wisten vaak succesvol een nieuw bestaan op te bouwen, concludeert Tames. "Het is goed te beseffen dat, anders dan wij nu geneigd zijn te denken, een verleden als collaborateur niet bepalend was voor de rest van je leven."

In de nasleep van de oorlog werden in Nederland en België in totaal meer dan 200.000 mensen gearresteerd en in provisorisch opgerichte gevangenkampen opgesloten, omdat ze verdacht werden van samenwerking met de Duitsers. Het was de grootste opsluitingsoperatie in de Nederlandse en Belgische geschiedenis ooit.

Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/b ... integratie


do okt 31, 2013 6:34 pm
Eisbein
Bericht Re: Verleden als collaborateur bepaald de rest van je leven
De uitslag van dit onderzoek verbaast mij ten zeerste indachtig datgene ik gelezen heb over de behandeling door de overheid van de "Incivieken".

Het niet kunnen afsluiten van allerlei voor het dagelijkse leven noodzakelijke verzekeringen, de problemen met het zoeken van werk en woning.

Een gevolg was o.a. een leven onder een andere naam of emigratie.

Het boekwerk met al deze problemen in België heb ik niet bij de hand, ergens in opslag, dus namen en bronnen kan ik niet vermelden.

In Nederland weet ik van zeer velen die fout waren in de oorlog hun opbloei en opnieuw verkregen welstand.

Helaas ook van "Helden" die op een beschamende manier aan lager wal raakten.

Over het algemeen een kwestie van karakter.


do okt 31, 2013 9:02 pm
Moderator
Avatar gebruiker
Jean

Geregistreerd:
vr jul 24, 2009 2:23 pm
Berichten: 1184
Woonplaats: Flanders Fields
Bericht Re: Verleden als collaborateur bepaald de rest van je leven
Zonder het rapport te lezen kan je moeilijk een oordeel vellen, want over welke collaborateurs gaat het hier . Er was wel degelijk een verschil tussen economische en militaire collaboratie. Zeker op gebied van straffen. De economische zijn er meestal goed afgekomen door hun al of niet verborgen "spaarvarken", diegene die militaire hand en spandiensten hadden verleend zijn er niet altijd zo vlot mee weggekomen , het schrappen van de burgerrechten heeft toch menig man jarenlang werkloos gehouden of toch tot de smerigste jobs gedwongen. Akkoord na de eerste jaren van blinde rechtbankterreur heeft men menige straf herzien en zijn er veel genuanceerdere straffen uitgesproken, maar toen waren de economische collaborateurs al lang weer bezig hun geld te tellen. Nee waarschijnlijk is het geschreven rapport een uitstekend werk maar is de samenvattende artikel wat kort door de bocht. Nog wel even onderstrepen dat er ook terechte uitspraken door de rechtbanken zijn gedaan.

_________________
Ni dieu, ni maitre


vr nov 01, 2013 9:30 am
Profiel
Ries
Bericht Re: Verleden als collaborateur bepaald de rest van je leven
Geheel tegen mijn gewoonte in citeer ik mezelf:

Een groot deel van mijn jeugd bracht ik in Veldhoven door. Daar woonde een man die vol humor zat en gek was op kinderen. Hij bouwde eind jaren zestig van die ouderwetse vliegers, van papier en dunne houten latjes, en verkocht die tegen kostprijs aan kinderen. Ze hingen rug aan rug aan het plafond van zijn schuurtje en zijn lol was het dat de aspirant-kopertjes altijd de grootst mogelijke moeite met kiezen hadden. En als ze dan éindelijk een keuze gemaakt hadden vroeg hij doodleuk: ‘vind je deze niet mooier?’, waarna het getwijfel opnieuw begon. Jos had zelfs een reclamevlieger met als opschrift, 'vliegers te koop. Tel.: 12345'. Het was een groot ding dat, ook als het door middel van scharnieren ingeklapt was, door vier man moest worden gedragen en de hele breedte van de straat in beslag nam.
Enfin, het leek alsof de man honing aan zijn reet had. Als de man aan het vliegeren was, was er altijd een zwerm kinderen omheen. En altijd wist hij ze aan het lachen te krijgen. Hij praatte ook veel met ze en omdat hij vertrouwd werd kon hij ze soms in de goede richting sturen.

Ik heb jarenlang contact met hem gehouden. Tijdens een van die ontmoetingen vertelde hij, lichtelijk geëmotioneerd, dat zijn hele leven eigenlijk verpest was omdat zijn vader NSB’er is geweest. Zijn hele leven droeg hij het stempel ‘kind van foute ouders’ en veel volwassenen vonden het nodig om, als een soort verzetsdaad die veel te laat kwam en dus laf, hem te negeren en zelfs te beledigen. En dat terwijl hij in 1945 een klein jongetje was die part noch deel aan de oorlog had(…)

(…)Pikant detail met betrekking tot de vliegerbouwer. De man werd verlinkt door zijn buren en kreeg van de belastingdienst een naheffing. Omdat hij geen boekhouding had bijgehouden, werd een schatting gemaakt die zeer ongunstig uitviel. Einde hobby. Zijn buren bleken dan wel geen echte NSB’ ers geweest te zijn, maar wel de spreekwoordelijke…

viewtopic.php?f=4&t=13573&hilit=vliegers+NSB&start=15


vr nov 01, 2013 9:47 am
Eisbein
Bericht Re: Verleden als collaborateur bepaald de rest van je leven
Heer Kniébolo.

U heeft het volkomen mis met uw "vrijkoop" opmerking.
De rapporten en verslagen die ik onder ogen kreeg vermelden geen enkel geval van een "dealtje". Juridisch toen een onmogelijkheid.

De vrijwilligers (ooit Freiwilligen) hadden hun straf uitgezeten en ook de bijkomende bepalingen zoals het verbod om te kiezen, verkiesbaar stellen en dienst nemen bij de gewapende macht waren niet of niet meer van toepassing.

Van Stateloosheid was al helemaal geen sprake.

Er was dus totaal geen reden om zich "vrij te kopen". Na de fysieke keuring volgde een bezoek aan de legerpsycholoog met zijn vraag naar het "waarom".

En daaruit kon men concluderen het geestelijk willen vrijkomen van de sluimerende "Schuldvraag".

Uw ervaringen in Irian Jaya zijn mij vreemd. Ik was daar niet, dus... .

Heer Jean.

Datgene wat ik omschreef betrof de militaire collaboratie. De dagelijks gevolgen van deze incivieken beschreef u insgelijks.

Heer Ries.

U beschreef meesterlijk de tragiek van de grijze gevolgen door een grijze menigte goede vaderlanders.

Een groet aan u allen.


vr nov 01, 2013 4:07 pm
Eisbein
Bericht Re: Verleden als collaborateur bepaald de rest van je leven
Heer Kniébolo.

Ik krijg de indruk dat u op een zijspoor bent geen rijden.

Mijn inbreng betrof de aanmeldingen in Nederland. Van die te NG weet ik geen zinnig woord, zoals eerder door mij geschreven.

Ik bezat ooit een boek met de gegevens van de NSBers die naar NG zijn vertrokken om de immense hoop oorlogsvliegtuigen te demonteren.

Verkorting van straf werd in het vooruitzicht gesteld.

U springt nu naar de jaren zestig en wat u leest in rapporten. Misschien waren dat rapporten van die lui.

Mijn militaire gegevens vermelden echter het volgende.

Er zijn twee (2) vliegtuigtransporten vanuit NG geweest met Korea vrijwilligers.

Één op 8 mei 1951 met slechts één beroeps aan boord, aankomst 28 mei 1951 in Korea.

Één op 15 augustus 1951 met 50 man aan boord, aankomst 23 augustus 1951 in Korea.

De laatste was samengesteld uit 1 OVWer KL, 6 dienstpl. KL, 34 KNIL beroeps en 9 KNIL dienstpl.
Totaal dus 50 man.

Het lijkt mij daarom vreemd dat die NSBers waarvan de lengte van hun straf nog afhing van hun werkzaamheden aldaar al toegetreden waren tot de KL of het KNIL.


vr nov 01, 2013 8:42 pm
Eisbein
Bericht Re: Verleden als collaborateur bepaald de rest van je leven
Korea heeft totaal geen rol gespeeld in de behandeling van voormalige PD's. Want dan zou de overheid daarin bewust hebben verordonneerd of beslist. De vrije aanmelding gold voor iedere geschikte Nederlander.
Wat u in 1962 ? op NNG in rapporten gelezen hebt is mij niet bekend en kan ik u daarop niet tegenspreken.
De voorwaarden van aanmelding in Nederland, Suriname, de Antillen en Nederlands Nieuw Guinea sluiten datgene wat u oppert geheel uit.
Het is ook juridisch tegenstrijdig om een Koreaans militair conflict te koppelen met "POLITIEKE DELINQUENT". Dat is namelijk een nog gevangen zittende en dus een wel of niet veroordeelde verdachte. En zoals u begrijpt geen sollicitant voor een legeronderdeel.
Mijn opgaaf van wie en welk legeronderdeel wel op de genoemde datums vanuit NNG naar Korea zijn vertrokken staat dus verre van een fantasie beschuldiging. Dat is uw interpretatie.
Van het verslag van Luitenant-kolonel Schaafsma heb ik stukjes gescand die betrekking hebben op NNG en aanmelding.
Ik hoop nu maar dat ik niet verdacht wordt van tekst manipulatie.

Hierbij de scans.

Een dag later kwamen in Nederland de eerste gegevens binnen over de zware verliezen in de strijd bij Hoengsong en Wonju, en de mededeling dat na alle ontberingen de animo voor verlenging van het dienstverband uitermate gering was. Ter leniging van de ergste nood vertrokken op 7 Maart 19 man per vliegtuig.
Onderwijl was uit Bandoeng, Willemstad en Paramaribo bericht dat zich daar geen enkele man hadden opgegeven. De gouverneur van Suriname had er een vurig pleidooi aan toegevoegd voor aanname van ,,oorlogsveteranen"; op 12 Februari hadden er zich reeds 32 gemeld. De opgave uit Hollandia kwam, door de uitgestrektheid van het ressort, eerst op 28 Maart binnen. Zij vermeldde 142 man, van wie 57 niet-Nederlanders, die dus niet in aanmerking konden komen. 3) De overigen bestonden uit beroeps- en dienstplichtige militairen van het KNIL, benevens dienstplichtigen van de KL, pas drie maanden tevoren aangekomen om, volgens hun contract, een jaar in het rijksdeel te dienen. Bij vertrek naar Korea moesten allen worden vervangen, terwijl de achterblijvende gezinnen de door de schrikbarende woningnood uitermate moeilijke gezinshereniging zouden verzwaren. Derhalve ried de troepencommandant het aantrekken van vrijwilligers uit zijn gebied af.

3) Dit waren militairen van Indonesische landaard van het KNIL die op Nederlands Nieuw- Guinea de straf uitdienden, hun door een krijgsraad opgelegd wegens deelname aan de tegen dc Indonesische regering gerichte aanslag op Batavia en Bandoeng in Januari 1950. Opgemerkt zij dat de overgang KNIL-KL, waarvoor zij op grond van de bepalingen van de souvereiniteits-overdracht niet in aanmerking kwamen, in genoemd rijksdeel eerst in de herfst van 1951 tot uitvoering kwam. Tot zolang hadden zij, sedert de opheffing van het KNIL op 26 Juli 1950, een tijdelijke KL-status.

****************************************************************************************

Tenslotte werden, om het „verlies" van de tussentijdse uitzending op te vangen, Paramaribo en Hollandia begin September gepolst over een nieuwe openstelling van de werving aldaar. Toen de vooruitzichten in Nederland ongunstig bleven, ging op 26 October de machtiging aan beide troepencommandanten uit, 50 man aan te nemen, militairen in werkelijke dienst of veteranen, wat een week later werd uitgebreid met oud-dienstplichtigen.

De reactie uit Nederlands Nieuw-Guinea was verre van gunstig. Doordat de overgang KNIL-KL haar beslag had gekregen, was de animo sterk gedaald. Ook herhaalde de commandant zijn oude bezwaren.

Suriname deed een hoopvoller geluid horen, maar er waren weer zo tal van puzzles op te lossen dat er wederom een officier heen moest. Zijn berichten vielen tegen en op 20 November stond het wel vast dat de beide rijksdelen tezamen nog geen 50 man zouden leveren, die bovendien niet voldoend waren opgeleid om reeds in Januari 1952 naar Korea te gaan. Als enig lichtpunt stond daar tegenover dat zich in Suriname een groot aantal burgers had gemeld.


In Augustus en September 1950 alsook Februari 1951 besteedde de pers veel aandacht aan de werving; zij was er vol lof over. Dat veranderde midden 1951 in zoverre dat een journalist die in Korea was geweest, toen verschillende „onthullingen" deed: er was geronseld, doktoren hadden bij keuringen de hand gelicht, het bataljon was een vreemdelingenlegioen, er waren misdadigers voor aangenomen. Voor zover de schrijver feiten noemde, werden zij minutieus onderzocht. Onomstotelijk kwam vast te staan dat er van ronselen geen sprake was geweest, de gewraakte indeling van militairen van I AD slechts in één geval fout was geweest, doordat 's mans indelingsadvies bij zijn aankomst ontbrak. De tegen de artsen gerichte beschuldiging werd reeds weerlegd door het feit dat de in Korea geboekte resultaten niet bereikbaar zouden zijn geweest bij spelen met de keuringseisen. Hetgeen trouwens uitgesloten was: de commissies telden vijf leden! De betiteling „vreemdelingenlegioen" kon slechts berusten op de aanwezigheid van Roks (die in vrijwel elk onderdeel voorkwamen) en zeker niet op die van rijksgenoten! Mocht het bataljon er niet veeleer trots op zijn, dat daarin Surinaamse landskinderen naast genaturaliseerde Indonesiërs, ,,Indische jongens" en „volbloed Hollanders" schouder aan schouder stonden?

Wat de „misdadigers" aangaat: wie bij rechterlijk vonnis het recht om te dienen was ontzegd, werd geweigerd, maar overigens gold dat een vroegere misstap niet automatisch de kans op rehabilitatie, door in Korea te gaan strijden, mocht uitsluiten; reeds onverbeterlijk gebleken of met een voor de militaire dienst on¬aanvaardbaar karakter behepte lieden kwamen echter niet in aanmerking.

Nog een ander geval werd grondig uitgepluisd, van een soldaat die op weg naar Korea klaagde dat hij nog nooit had geschoten. Hoe onwaarschijnlijk ook de man was oud-militair én elk detachement had schietoefeningen op zijn opleidingsprogramma staan! - bleek dat juist te zijn. Het feit dat hij er eerst tijdens de reis over repte (in vele gevallen kwamen daar ook gemaakte medische vergissingen reeds tot uiting) werpt intussen wel een eigenaardig licht op de zaak en bewijst dat men niet alleen bij de werving en keuring, maar ook tijdens de opleiding niet voorzichtig genoeg kan zijn.

1) De Landmacht Nederlands Nieuw-Guinea stond op het punt, te worden vervangen door mariniers.
2) Dat bij de keuringen niettemin fouten zijn gemaakt, valt niet te ontkennen; de bataljonsarts in Korea heeft meermalen aangedrongen op strengere keuring en het feit dat in Suriname aangenomen militairen in enkele gevallen bereids daar, in vele andere nog in Nederland moesten worden afgekeurd zegt ook wel iets. Toch was de richtlijn bij de keuringen ,,kwaliteit boven kwantiteit"; reeds als er twijfel bestond of een man voldeed aan de medische eisen, werd hij afgewezen. Maar de keuringen voor het NDVN waren zeer moeilijk omdat zij te maken hadden met lieden die er alles op zetten, aangenomen te worden en daartoe gebreken, kwalen of vroegere ziekten verheimelijkte.

Kniébolo een stevige groet van Eisbein.

PS. ROKS waren Koreanen bij de NDVN ingedeeld.
AD is Aanvullings detachement.


za nov 02, 2013 4:44 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 7 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 21 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group