Het is nu vr sep 22, 2023 2:15 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 30 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2
Plateau Vercors. 
Auteur Bericht
Eisbein
Bericht Re: Plateau Vercors.
In hemelsnaam jw1985 lees altijd intensief wat bericht wordt door kenners en concludeer dan wat betrouwbaar is of aangenomen.

Voorbeeld.

Zie za. 20 dec 2014 6:07 pm Jean schrijf o.a. "De president van de zelfverklaarde Republiek was Eugène Chavant een socialistische ex burgemeester maar wel lid van de Francs-Tireurs et Partisans (FTP) een overwegend communistische gewapende beweging."

Einde Vercors story.

Lees, wat de FTP betreft ook eens iets over de gebeurtenissen op 9 juni 1944 te Tulle.
Zeer confronterend.

Tot nader orde geen berichtgeving meer.


ma dec 22, 2014 1:45 pm
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6989
Bericht Re: Plateau Vercors.
Eisbein "McCarthy" heeft niet veel nodig om een communistisch complot te zien. Wie weet wat een dappere, vaderlandslievende daden deze Chavant ondernomen heeft, terwijl veel van zijn landgenoten collaboreerden met de nazi's. Bewijs dat Franse communisten in Vercors een communistische staat hebben opgericht met als uiteindelijke doel Frankrijk te overheersen heb ik nog niet gezien.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


ma dec 22, 2014 3:32 pm
Profiel WWW
jw1985
Bericht Re: Plateau Vercors.
Eisbein weigert kennelijk ook om de geposte berichten goed te lezen.

Ik heb meerdere keren aangegeven dat Chavant geen lid was van de Francs-Tireurs et Partisans (FTP).

Hij was lid van Franc Tireur, en dat was toch een hele andere organisatie.

Franc-Tireur (movement)

Not to be confused with the Francs-tireurs et partisans, another Resistance movement.


Franc-Tireur was a French Resistance movement founded at Lyon in November 1940 under the name "France Liberté". It was renamed "Franc-Tireur" in December 1941 on the proposal of Jean-Jacques Soudeille.

Under the guidance of Jean Moulin, the movement merged with Libération-Sud and Combat to form the Mouvements unis de la Résistance (MUR)


Kortom, Jean heeft zich een keertje vergist, dat kan gebeuren.

Eisbein blijft zich enkel wanhopig vastklampen aan deze foutieve informatie om toch een communistische link te kunnen leggen.

Treurig.

Eisbein raadt me aan te lezen over de wandaden van de Francs-Tireurs et Partisans. Wil ik best een keer doen, maar nogmaals: met Chavant heeft dat niets te maken.

Voor informatie over Chavant:

Commandeur de la Légion d'Honneur , Compagnon de la Libération , Commandeur de l'Ordre National du Mérite , Médaille Militaire , Croix de guerre 1914-1918 (4 citations) , Croix de guerre 1939-1945 , Médaille de la Résistance - Mobilisé en 1914 au 11e Dragon puis au 20e bataillon de chasseur à pied - Militant socialiste de longue date, maire de Saint martin d'Hères (38) révoqué par décret de l'Etat Français en février 1941, milite dans l'ombre au Mouvement Franc Tireur qui fusionnera avec Combat et Libé-Sud pour devenir grâce à Jean MOULIN en janvier 1943 le M.U.R

Bron: http://www.memorial-genweb.org/~memoria ... uteur=1024

Mijn persoonlijke mening over dit topic: Volgens mij heb ik vaak genoeg (ondersteund met bronnen) aangetoond dat Chavant geen lid was van de comministische Franc-Tireurs et Partisans. Chavant was lid van Franc-Tireur. Ik vind het werkelijk schandalig dat de nagedachtenis van Chavant op deze manier wordt bezoedeld door hem wandaden van de FTP in de schoenen te schuiven.

Wat mij betreft zou het Eisbein sieren als hij zijn tendentieuze berichtgeving rectificeert. Of met bronnen over de "niet onverdachtheid" van Chavant komt. jw1985.


ma dec 22, 2014 4:19 pm
Moderator
Avatar gebruiker
Jean

Geregistreerd:
vr jul 24, 2009 2:23 pm
Berichten: 1184
Woonplaats: Flanders Fields
Bericht Re: Plateau Vercors.
Yup ik heb een fout gemaakt bij de Francs-Tireurs zaten socialisten met communistische banden :wink: Zie o.a Elie Péju et Jean Jacques Soudeille, zelfs Jean Moulin werd later beticht van communistische banden . MAAR DIT HEEFT TOTAAL NIETS TE MAKEN MET HET FEIT DAT ER EEN COMMUNISTISCHE ENCLAVE WERD OPGERICHT IN VERCORS WANT DIT IS NIET ZO.
bekijk de affiche op pag. 7 (die ik al eerder poste)
http://www.ac-grenoble.fr/disciplines/h ... D_1314.pdf
Deze affiche is ondertekend door Clement = Eugène Chavant

Er staat
Vive la republique la France
Vive la France
Vive le Général de Gaulle

Niet erg lijkend op een communistische statement.
Even dit nog, zeker in Frankrijk werd er door de intelligentsia een zekere linkse koers gevaren en waren er tijdens de oorlog aparte maar ook politiek gemengde verzetseenheden. Oh nog iets Eisbein al eens gehoord van het aantal communisten in Berlijn in de jaren 30.

_________________
Ni dieu, ni maitre


ma dec 22, 2014 9:41 pm
Profiel
Eisbein
Bericht Re: Plateau Vercors.
Gestand doende aan mijn mededeling dat ik even geen berichten zou plaatsen, ben ik nu weer terug om de laatste vraag van Jean enigszins te beantwoorden., is, de dagelijkse realiteit.
Dit gold ook voor Frankrijk en Italië met de grootste groep aanhangers van het communisme.

Berlijn. Een wereldstad waar de G nog altijd uitgesproken wordt als J.

KPD = Kommunistische Partei Deutschland
SDP = Sozialdemokratische Partei Deutschland
MSDP = MehrheitsSPD
USDP = UnabhängigeSPD
RGO = Revolutionäre Gewerkschafts-Opposition
Komintern = Kommunistische Internationale

Roerige tijden.

De KPD wil als tegenpartij van de SPD de Russische revolutie kopiëren. Dat was de boodschap tijdens de Preusische Landtag op 28 november 1923 in de Berliner Prinz Albrecht-Strasse. In de Duitse parlementaire geschiedenis was een dergelijke landverradelijke mededeling nog nooit voorgekomen. De Pruisische sociaaldemocratische Minister van Binnenlandse Zaken Carl Severing onthult de bijzonderheden van een communistische omwentelingscenario voor Duitsland. Een groeiende opwinding maakt zich meester van de afgevaardigden als Severing de onderschepte samenzweerdersbrief van de Berlijnse KPD voorzitter Ruth Fischer voorleest die gericht is aan Grigorij Sinowjev, de Chef van de KOMINTERN in Moskou. En dat loog er niet om. Volgens het bericht was de Republiek rijp om in te storten vanwege de hyperinflatie, de reactionaire staatsgrepen, de politieke moorden en de sociale tegenstellingen. Het moment voor de radicale “Nieuwe opbouw” was gekomen waarop een deel van de arbeidersmassa al sinds november 1918 gehoopt had. Terwijl zich in de zaal tumultueuze toestanden afspeelden deponeerden gerechtsambtenaren een vreesaanjagend arsenaal aan wapens op een tafel. Machinegeweren, pantserdoorbrekende wapens, parabellumpistolen, legerpistolen, springstoffen en ontstekers, alles volgens Severing afkomstig uit een geheime opslag van de KPD. Verontwaardigd protesteert de fractievoorzitter Ernst Meyer van de 31-koppige communistische fractie tegen veronderstelde politietruc, vindt het een karakterloze beschuldiging. Maar de brief en de plannen waren echt zoals bleek, ook al was het revolutieproject ondertussen al op niets uitgedraaid vanwege de desinteresse en demoralisering van de meerderheid der arbeiders. Het fiasco van de “Hamburger Opstand” , de aanslag op enige politiebureaus was de klagelijk gehoorde rede daarvoor. Toch was de verwondering bij de fractieleider niet gespeeld. De uiterst linkse Ruth Fischer had de agenda voor de revolutie zorgvuldig geheim gehouden voor de voorman van de fractie. Reden, zij verdacht hem van reformisme.
De jonge 27 jarige radicale KPD afgevaardigde Werner Scholem, zoon van een conservatieve joodse eigenaar van een drukkerij, was stelliger in zijn mening. Tijdens debatten was hij altijd al fel van leer getreden tegen parlementariërs met een volkse en/of antisemitische mening. Ook nu komt hij open en onverbloemd uit voor het streven van de KPD. Niet de spreekbuis van de partij, Ernst Meyer, maar Scholem verklaart vastbesloten, onder bravo geroep van medestanders, : “Jawel, wij bereiden de revolutionaire strijd voor tegen de dictatuur der bourgeoisie . Het gaat erom het bankroete en ontwrichte Duitsland tot een hernieuwde proletarische Staat samen te smeden.” Dit was ook het doel, enige weken na de ineenstorting van het keizerrijk einde 1918, van de toen opgerichte KPD.

Met voorbij gaan aan de verdere ontwikkelingen, hoe interessant die ook zijn, de afsplitsing USPD, de afsplitsing MSPD, de Spartacusbund, de Kapp-Putsch, de Reichswehr, Brigade Epp, de RGO, de NSDAP, het negeren van het schijnbeeld van een Sovjet Arbeiders- en Boerenparadijs, het verontschuldigen van de berichten over de terreur aldaar, de moord op Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht , de moord op Wather Rathenau, de Radikale Volksmarinedivision, enz., enz., komen we uiteindelijk bij de vraag van JEAN.
Hoeveel Communisten waren er in Berlijn in 1920.


Dat waren er in 1921 nadat de linker vleugel van de USDP zich bij de KPD had aangesloten 450.000 leden. Maar dat schommelde nogal eens .

Of de burgemeester van Vercors wel of niet een FTPer was doet eigenlijk niet ter zake. Het feit dat hij een Republiek uitroept is een onmogelijkheid binnen de democratisch Franse Republiek, tenzij je die omver wilt werpen.
Met in gedachte de wil tot wereldheerschappij van het communisme blijf ik wat betreft de burgemeester mijn twijfels houden.

Met dank aan Rainer Traub. Trugbild vom Paradies.

Democratische groeten van Eisbein (Hoe die er ook uit mogen zien?)


zo dec 28, 2014 6:10 pm
Moderator
Avatar gebruiker
Jean

Geregistreerd:
vr jul 24, 2009 2:23 pm
Berichten: 1184
Woonplaats: Flanders Fields
Bericht Re: Plateau Vercors.
Nu ben ik nog altijd onder de indruk en smaak van een onder de kerstboom gekomen kistje Bordeaux, wat in deze barre tijden wat licht en verwarming brengt, maar toch verslikte ik mij even bij het lezen van deze post. Eisbein, hardleers is een mooi woord maar ik ga het niet gebruiken in deze vredevolle dagen.
Zoals eerder al een paar keer gepost, MEN HEEFT DE FRANSE REPUBLIEK UITGEROEPEN IN VECORS OMDAT DIE NIET MEER BESTOND, HET WAS EEN MOEDIG STAALTJE WAT MEN DUUR HEEFT BETAALD. MAAR HET GING ENKEL OVER HET FEIT DAT DIT GEBIED DEUTSCH FREI WAS EN ALLE BESTUURLIJKE FEITEN TERUG IN FRANSE HANDEN WAREN.

Het aantal communisten is Berlijn heeft niets te maken met Vecors, maar het geeft gewoon aan dat overal communisten zaten en ze de fascisten niet hebben kunnen tegenhouden.

_________________
Ni dieu, ni maitre


zo dec 28, 2014 8:01 pm
Profiel
jw1985
Bericht Re: Plateau Vercors.
Om de zaken nog maar wat meer verwarrend te maken (toch al een hobby van mij :roll: ).

Naar aanleiding van de proclamatie die door Jean gepost is begin ik me steeds meer af te vragen of er wel sprake was van een “Vrije Republiek van Vercors” (in de woorden van Max van den Berg; zie openingspost Eisbein)

In de proclamatie wordt volgens mij slechts gesteld dat de decreten van Vichy worden verworpen en dat vanaf nu weer de wetten van de Republiek (de Franse republiek dus) gaan gelden.

Er wordt dan ook gesteld dat de Franse Republiek weer wordt hersteld in de Vercors.
Geen sprake dus van een nieuwe Republiek.

Kortom, Vercors was “bevrijd” (voor even, maar toch) en sloot zich aan bij De Gaulle. Niet als een onafhankelijk nieuw staatje dus, maar als voortzetting van de Franse Republiek.

De vraag die je wel kunt stellen is of de regering van De Gaulle de wettige regering was, of dat deze titel aan het Vichy-regime toe behoorde. (voer voor juristen, ik houd het op de Gaulle)

Voor de Amerikaanse overheid was het in elk geval duidelijk; de Amerikaanse overheid: “recognizes the French Committee of National Liberation as administering those territories which acknowledge its authority.”

https://history.state.gov/countries/france

Een van die ‘territories’ was dus Vercors, een ander voorbeeld was Corsica.


Edit: ik zie dat Jean iets dergelijks ook al meldt

Jean schreef:
MEN HEEFT DE FRANSE REPUBLIEK UITGEROEPEN IN VECORS OMDAT DIE NIET MEER BESTOND, HET WAS EEN MOEDIG STAALTJE WAT MEN DUUR HEEFT BETAALD. MAAR HET GING ENKEL OVER HET FEIT DAT DIT GEBIED DEUTSCH FREI WAS EN ALLE BESTUURLIJKE FEITEN TERUG IN FRANSE HANDEN WAREN.


In hoofdletters zelfs :wink:


ma dec 29, 2014 12:15 am
Eisbein
Bericht Re: Plateau Vercors.
Jean.

Even alles op een rijtje.

Op 3 juli 1944 roept burgemeester Chavant, volgens zijn CV een F.T.- man, de Vrije Republiek van Vercors uit.
De officiële vlag bestond uit de kleuren, van links beginnend, Blauw/Wit/Rood.
In de witte baan stond het Kruis van Lotharingen met aan de onderkant van de verticale lijn een letter V, als aanduiding hetzij voor Vercors of Victory.
Vercors lag in de Vrije Zone, tot 11 november 1942 vrij van een Duitse bezetting, met een regering zetelend in Vichy die door alle landen, behalve de Sovjet-Unie aanvaard was.
Na 11 november 1942, als gevolg van de geallieerde landing en bezetting van Tunesië en met een daardoor mogelijke aanval op de kwetsbare tot dan toe open Franse kustzijde, was er in de Vrije Zone een zeer beperkte Duitse bezetting in de vorm van bewakingstroepen in de steden.
In de dorpen bevond zich alleen de Franse gendarmen en/of leden van de Vichy Militie. Frankrijk met de Vrije Zone viel tot het einde van de oorlog in Frankrijk onder beheer van Vichy (Maarschalk Pétain) als uitvloeisel van het Wapenstilstandsverdrag anno 1940 getekend door officiële regeringsvertegenwoordigers van de Republiek Frankrijk en het Duitse Rijk. ( Zie hieronder het Amerikaanse handelen in deze beschreven in “ American Embassy Moved to Vichy, 1940.”)

Op 3 juli trokken nog steeds Duitse troepen vanuit het oosten en zuiden naar het invasiefront in het westen o.a. door de regio Vercors. Het was tot dan nog verre van een bevrijd gebied.
Na de landing in Normandy op 5 juni 1944 had Generaal De Gaulle vanuit Londen alle Franse verzetsgroepen opgeroepen om in opstand te komen teneinde elke Duitse activiteit te hinderen.
De niet gerealiseerde gevolgen die deze oproep had voor de Franse verzetsbeweging, van welke signatuur dan ook, vinden we in Frankrijk terug in de in steen gehouwen gedachtenissen.


Vraagstelling mijnerzijds.

Waarom pleegt de burgemeester Chavant, even voor het gemak zonder enige verdenking, deze nutteloze daad zonder praktische diepgang, behalve een symbolische.
Kort daarvoor had hij al dodelijk bezoek gehad van de militie.
Een daad die nu weer voor zijn gemeente ernstige gevolgen kon hebben, want een korte opdracht door OBWest aan de bevelhebbers van de doortrekkende troepen levert een situatie op zoals in Tulle en andere dorpen en stadjes tijdens de opmarsroute van bijv. de Division Das Reich.
De her en der ondergedoken FFI- ers komen pas 13 dagen later, na een interne order van bovenaf, in actie, mede als gevolg van de orders van OBWest om de knooppunten in de route naar Normandy vrij te houden van FFI, Maquis of FTP geweld.
Waarom een “Vrije Republiek” proclameren en geen minder provocerende, bijv. “Vrije Departement Vercors”.
Hij moest toch beseffen dat de Republiek Frankrijk nog steeds bestond, ondanks de Duitse bezetting. En een zelf verklaarde Republiek binnen een bestaande Republiek is ondenkbaar, bezet of bevrijd.
Hij was dan wel volgens zijn CV een F.T.- er, maar dat was volgens Art. 1 van het Haagse Reglement wel een”franc-tireur”, een terrorist.


Op 16 juli 1944 begint de strijd tussen de zich noemende FFI, zonder volgens de regelingen van Genève legaal te zijn, en de wel volgens Genève legale goed getrainde Duitse strijdmacht. Dat het niet goed kon aflopen was vooraf voorspelbaar. Daarvoor waren de Duitse belangen te groot.

Waarom niet legaal ?
Het op 22 juni 1940 in het Bos van Compiègne bekrachtigde Wapenstilstandsverdrag. Daarin waren ook artikelen opgenomen die exclusief elk verzet, ook de legale volgens de vier (4) voorwaarden bij voorbaat uitsloot.

Artikel 10 luidt bv. : (vrij vertaald)
De Franse regering verplicht zich met geen enkel deel van haar overgebleven leger en op geen andere manier vijandige handelingen tegen het Derde Rijk te ondernemen.
Ook zal de Franse regering verhinderen dat leden van het Franse leger in het buitenland gaan en dat wapens, uitrustingsstukken van welke aard dan ook, schepen, vliegtuigen enz. naar Engeland of in zulke landen gebracht worden.
De Franse regering zal de Franse Staatsburgers verbieden, in dienst te treden van staten die nog met het Duitse Rijk in oorlog zijn, om tegen hen te strijden.
Franse Staatsburgers die hiertegen handelen worden door de Duitse troepen als Francs-tireurs behandelt.

Allerlei in de toekomst nog niet te voorziene Duitse verordeningen werden in artikel 3 al tot handhaving daarvan door de Franse overheid verplicht. Het artikel luidt: (vrij vertaald)

In de bezette delen van Frankrijk oefent het Duitse Rijk alle rechten van de bezettende macht uit.
De Franse regering verplicht zich de, in de uitoefening van deze rechten voortvloeiende verordeningen, met alle middelen te ondersteunen en met behulp van het overheidsapparaat uit te voeren.
Alle Franse overheidsorganen en instanties in het bezette gebied moeten daarom door de Franse regering onverwijld daarop worden gewezen de opdrachten van de Duitse Militaire Bevelhebber op te volgen en op een correcte manier met hem samen te werken.

Voor controle van de correcte uitvoering van het verdrag werd een “Wapenstilstandscommissie” ingesteld volgens art. 22. Die luidt als volgt: (Vrij vertaald)

De uitvoering van het Wapenstilstandverdrag wordt geregeld en gecontroleerd door een Duitse Wapenstilstandscommissie die haar werkzaamheden uitvoert volgens de instructies van het Duitse Opperbevel.
Verder is het een opgave voor de Wapenstilstandscommissie de vereiste overeenstemming te waarborgen met het Italiaans-Franse wapenstilstandsverdrag.
De Franse regering stelt een delegatie ter beschikking aan het hoofdkantoor van de Wapenstilstandscommissie voor het kenbaar maken van Franse wensen en het ontvangen van uitvoeringsregelingen.

Naast de bepalingen in het Wapenstilstandsverdrag waren er ook nog de door Frankrijk aangenomen, ondertekende en in werking getreden Regelingen van “Den Haag en Genève”.

De internationaal gemaakte afspraken, zogenaamde “Regelingen”, over de behandeling van krijgsgevangenen, gewonden en zieken, betreffen uitsluitend de “Combattanten” van een staat.
Dus de officieel aangestelde militaire legermacht, de milities en vrijwilligerskorpsen.
Een oorlogstoestand kan namelijk uitsluitend bestaan tussen Staten en niet tussen Volken.
Daartoe heeft een staat Combattanten en de rest van de bevolking zijn Non-Combattanten.
Deze mogen zich niet met de oorlogsvoering bemoeien.
Doen zij dat toch, dan mag de tegenpartij hen beschouwen als francs-tireurs en mogen eventueel ter plekke worden gedood.
Dit is dus geen uitvinding van Nazi-Duitsland maar een al jarenlang bestaande mogelijkheid voor alle oorlogsvoerende landen.

Zonder in detail op de Haagse en Geneefse regelingen in te gaan, gold in het algemeen het bovenstaand geschetste tijdens de tweede wereldoorlog voor Duitsland en Frankrijk, waar dit artikel betrekking op heeft, en de andere Westelijke geallieerden.
Duitse legercommandanten die zich in Frankrijk geconfronteerd zagen met een zich verborgen houdende actieve tegenstander (dus francs-tireurs), konden alleen maar reageren volgens hetgeen in de Haagse en Geneefse regelingen als tegenmaatregelen mogelijk was.

Om onwetendheid hierover uit te schakelen werd aan de burgerbevolking dan ook reeds in een vroeg stadium van de oorlog bekend gemaakt wat de gevolgen zouden zijn van eventueel uit te voeren onwettige handelingen gericht tegen het Duitse leger.
In de Vrije Franse Zone echter, met de te Vichy gevestigde Maarschalk Petain regering, konden de verschillende verzetsgroepen tot 11 november 1942 ongehinderd hun gang gaan.
Alleen de gehate Vichy getrouwe Franse Militie, vallend onder de Minister van Binnenlandse Zaken Darnand, was tot dan de enige die optrad tegen daders van verzetsactiviteiten.
Geheimagenten van de SOE (Special Operations Executive) konden ongehinderd met de Westland “Lysander” Mark II, een speciaal daarvoor gebruikt licht vliegtuigje, vanuit Engeland worden ingevlogen om hun opdrachten uit te voeren.
Wapens en munitie, springstoffen en de ontstekers, bazooka's, zend/ontvangapparatuur en veel andere zaken werden in containers gedropt.
De SOE agenten hadden echter een militaire status maar omdat zij opereerden in burgerkleding werden zij bij gevangenneming als spion beschouwd.
De consequenties waren vooraf aan hun inzet besproken, overdacht en geaccepteerd.
De in het verborgene opererende Franse verzetsstrijders, dus francs-tireurs die de open strijd schuwde, waren burgers zonder status of enige wettelijke bescherming.
Zij streden niet met open vizier en een reguliere militaire commandant, van welke nationaliteit dan ook, die verantwoordelijk is voor het wel en wee van zijn manschappen en die ook nog een militaire opdracht moet vervullen, heeft in geval van confrontatie weinig keus.

Voorbeeld van een bevelsuitgave door in dit geval de FTP.

6 Juni 1944 --- DAGBEVEL van het Oppercommando der FTPF, Zone Zuid.
Het uur der beslissing is gekomen. Het leger van Hitler, in het oosten door het roemrijke Rode Leger verslagen en gedecimeerd, is nog maar een schaduw van wat het in 1940 was.
Dit is het uur voor Frankrijk, opdat alle indringers en verraders afgemaakt worden, dat alle deugdelijke mannen, jonge en oude, de wapens opnemen, dat de vrouwen en kinderen gemobiliseerd worden om de strijders te helpen. Voor een Franse overwinning aan de zijde van onze grote Sovjet-Russische, Engelse en Amerikaanse geallieerden, bevelen wij alle officieren, onderofficieren, soldaten der FTPF:
1. In elk territorium, tezamen met de gewapende Binnenlandse Strijdkrachten, de bruikbare mannen in de fabrieken, de steden en dorpen in patriottische milities te mobiliseren.
2. Overal, waar de krachten dit toelaten, dat is vanaf heden het geval in de gehele provincies van de Savoyen, de Alpen, het Centraal Massief, de Limousin, alles in het werk te stellen om deze gebieden te bevrijden en daaruit de basis van verzet en aanvallen te maken.
In deze gebieden: Vernietiging van alle Duitse garnizoenen en alle eenheden der Waffen-SS en Darnands milities, ontwapening en gevangenneming van de gendarmen, en leden van de GMR die weigeren zich aan te sluiten bij de patriotten, opheffen van het Vichy-bestuur en teruggave van alle macht in de handen der bevrijdingscomités, openen van gevangenissen en onmiddellijke bewapening van alle patriotten die in staat zijn een wapen te dragen.
3. Overal, waar de bewapende patriotten nog in het nadeel zijn, aanwending van de guerrillatactiek en het volk helpen bij het erkennen van de Nationale Verheffing.
Onophoudelijk verstoren van kleine Duitse garnizoenen, DCA-posten, geïsoleerde eenheden en zonder medelijden de moordenaars en schoften van de Militie doden, waar zij zich ook bevinden.
4. Open de rijen der FTPF voor duizenden Fransen. Voorwaarts….Geen medelijden, geen genade. (einde citaat)

Dit was niet alleen ferme taal, in een retoriek lijkend op die gebruikelijk in de Sovjet-Unie, er werd ook naar gehandeld.
De Duitse veiligheidstroepen in diverse dorpjes en steden waren niet bij machte om de golf communistische terroristen te stoppen.
Telefonische verbindingen vielen weg en de roep om hulp via de radioverbinding bracht de diverse Feldkommandanturen in hoogste alarmtoestand.
De zeer gevaarlijk wordende binnenlandse wanorde die een blokkade kon worden voor het verplaatsen van troepenonderdelen vanuit Oost- en Zuid-Frankrijk naar het invasiefront, deed ObWest, mede op instignatie van de Vichy regering, besluiten Wehrmacht eenheden naar de belangrijkste bedreigde plaatsen te sturen.

De uitzinnige terroristen, die toch al buiten elke beschermende oorlogswet stonden, begingen nu ook nog gruwelijke oorlogsmisdaden aan leden van de Duitse Wehrmacht, Franse burgers en Duitse spoorwegbeambten.
Het volkomen zinloos gruwelijke gedrag tegen Duitse militairen in Tulle is in de eeuwige reeks Misdaad (oorzaak) en Vergelding (gevolg) opnieuw een slecht voorbeeld.

Een voorbeeld van het ambtelijk berichten verkeer over hoe om te gaan met en het accepteren van nieuw gevormde bestuurlijke diensten van medegeallieerden.

American Ambassador Separated from the French Government, 1940.

Germany invaded France on May 15, 1940, and as French resistance collapsed, the French Government left Paris on June 10 to make its way to Bordeaux. The American Ambassador, William C. Bullitt, remained in Paris to oversee the evacuation of American and British civilians, while the American Embassy staff followed the French government. U.S. Secretary of State Cordell Hull designated Anthony J. Drexel Biddle, Jr., on June 13 as Deputy Ambassador of the U.S. Government near the seat of the French Government, a role that he filled until June 24, when the Department directed him to leave France and resume his duties as Ambassador to the Polish Government in exile. Following the occupation of Bordeaux, the Embassy staff moved with the French government to the vicinity of Clermont-Ferrand, where Bullitt rejoined it on or about June 29, before departing on July 11.

American Embassy Moved to Vichy, 1940.

On June 16, 1940, French Prime Minister Paul Reynaud resigned in favor of Marshal Henri Philippe Pétain, who requested terms for an armistice from Germany and oversaw France’s surrender on June 22, 1940. On July 10, 1940, the French Parliament met in Vichy and granted full and extraordinary powers to Marshal Pétain, including the power to write a new Constitution. The American Embassy relocated near the seat of the new Vichy regime in the summer of 1940. William D. Leahy presented his credentials as Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary to the French Government in Vichy on January 8, 1941, a position he held until May 1, 1942.

Diplomatic Relations Severed by France, 1942.

Vichy France severed diplomatic relations with the United States on November 8, 1942, when Prime Minister Pierre Laval informed the U.S. Chargé in Vichy, S. Pinkney Tuck, of his government’s decision. This French decision followed the Anglo-American invasion of French North Africa.

Limited U.S. Recognition of the French Committee of National Liberation, 1943.

On June 3, 1943, the French Committee of National Liberation (FCNL) was established in Algiers under the leadership of co-Presidents Charles de Gaulle and Henri Giraud. On August 24, 1943, President Roosevelt instructed Acting-Secretary of State Adolf A. Berle to forward a message to U.S. Minister Robert D. Murphy (Roosevelt’s personal representative in Algiers) that was to be distributed to members of the FCNL two days later. The message announced that the U.S. Government

“recognizes the French Committee of National Liberation as administering those territories which acknowledge its authority.”

The message, however, did

“not constitute recognition of a government of France or of the French Empire by the Government of the United States,” but rather signified “recognition of the French Committee of National Liberation as functioning within specific limitations during the war,” after which “the people of France… will proceed in due course to select their own government and their own officials to administer it.”

U.S. Recognition of the Provisional Government of the French Republic, 1944.

On May 16, 1944, the Acting American Representative to the FCNL at Algiers, Selden Chapin, informed Secretary Hull that the FCNL’s Provisional Consultative Assembly had passed a unanimous resolution to the effect that the FCNL would now be referred to as the Provisional Government of the French Republic (PGFR). On October 19, 1944, Secretary Hull informed the American Representative to the FCNL, Jefferson Caffery, that the President had decided to recognize the PGFR as

“the de facto authority established in Paris under the leadership of General De Gaulle, at the time of [the] announcement by the French of the creation of a zone of the interior.”

On October 23, 1944, the Department of State issued a press release announcing the recognition of the PGFR by the U.S. Government, and that Caffery would assume the position of U.S. Ambassador to France. On the same day, in Paris, Caffery and representatives from the British, Soviet, and Canadian Governments called on French Foreign Minister, Georges Bidault. They provided him with letters extending diplomatic recognition from their Governments and Bidault reciprocated by acknowledging them as duly-accredited ambassadors to France.

Reopening of American Embassy in Paris, 1944.

Following the liberation of Paris at the end of the Summer of 1944, the American Embassy in Paris was reopened to the public on December 1, 1944. Jefferson Caffery was appointed Ambassador to France on November 25, 1944, and was in charge pending presentation of his letter of credence, which occurred on December 30, 1944.

Het deel hierin beginnend bij:

Limited U.S. Recognition of the French Committee of National Liberation, 1943.

door jw1985 op zondag 28 december om 11:15 pm naar voren gebracht echter zonder het verduidelijkend vervolg te lezen, is door hem volkomen verkeerd geïnterpreteerd.
In de tijdspanne tussen 3 juni 1943 en 3 juli 1944 ligt een wereld van veranderingen in Vercors.
Jammer, verwarring alom.


vr jan 02, 2015 8:45 pm
Moderator
Avatar gebruiker
Jean

Geregistreerd:
vr jul 24, 2009 2:23 pm
Berichten: 1184
Woonplaats: Flanders Fields
Bericht Re: Plateau Vercors.
:roll:
Waar je met die vlag naar toe wil weet ik niet maar het is de vlag van de Forces Françaises Libres opgericht in 1940 door De Gaulle in Londen, de V staat voor Vecors.
Ik raad u aan om de Vichy periode even te bestuderen, via een neutrale zienswijze.

Op 10 juli 1940 werd L'État Français opgericht ipv de Franse Republiek.

Duitsland verbreekt de overeenkomst met het Vichy-regime in 1942, als Darlan in het Franse deel van Noord-Afrika een wapenstilstand tekent met de geallieerden.Op 10 november vallen de Duitsers Vichy-Frankrijk binnen.

Uw visie over de partizanen is door u zo eenzijdig gekleurd dat ik daar zelf geen antwoord op geef, maar waarschijnlijk zal het Vichy kleedje u beter gepast hebben, na wat ik met verbazing daarover las in uw tekst.

_________________
Ni dieu, ni maitre


za jan 03, 2015 11:10 am
Profiel
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 11851
Woonplaats: Bemmel
Bericht Re: Plateau Vercors.
Citaat:
Vercors lag in de Vrije Zone, tot 11 november 1942 vrij van een Duitse bezetting, met een regering zetelend in Vichy die door alle landen, behalve de Sovjet-Unie aanvaard was.


Volgens de mij bekende historische gegevens werd de regering van Vichy alleen erkend door Duitsland, de Verenigde Staten EN de Sovjet-Unie, maar door geen enkel ander land.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


za jan 03, 2015 11:00 pm
Profiel WWW
Moderator
Avatar gebruiker
Jean

Geregistreerd:
vr jul 24, 2009 2:23 pm
Berichten: 1184
Woonplaats: Flanders Fields
Bericht Re: Plateau Vercors.
Nee,
In 1940 waren er 32 landen die diplomaten hadden in Vichy waaronder: Rusland en het Vaticaan
Op 5 juli 1940 worden alle banden verbroken met Engeland
September 1940 Frankrijk verbreekt de diplomatieke betrekkingen met België, Luxemburg, Nederland en Noorwegen
Op 30juni 1941 alle diplomatieke verbindingen met Rusland.

Op 8 november 1942 verbreekt ze alle diplomatieke banden met Amerika, dus niet door Amerika zelf wat op sommige web pagina's staat, tot grote spijt van Amerika en Engeland want de Amerikanen konden vrij veel spioneren tot die tijd, maar deze opoffering was gepland wegens de landingen in Noord Afrika.
Alle diplomaten werden gevangen genomen en later geruild.
Citaat:
Washington, D. C., November 9, 1942

White House news release.

The representative of this Government at Vichy has reported that last evening M. Laval, Chief of the Government at Vichy, notified him that diplomatic relations between Vichy and this Government had been severed. I regret this action on the part of M. Laval.

He is evidently still speaking the language prescribed by Hitler.

The Government of the United States can do nothing about this severance of relations on the part of the Vichy Government.

Nevertheless, no act of Hitler, or of any of his puppets, can sever relations between the American people and the people o France. We have not broken relations with the French. We never will.

This Government will continue as heretofore to devote its thought, its sympathy and its aid to the rescue of the forty-five million people of France from enslavement and from a permanent loss of their liberties and free institutions.


Maar dit alles staat los van het feit dat de gebeurtenissen zich afspeelden in 1944, in een door DUITSERS BEZET gebied.

_________________
Ni dieu, ni maitre


zo jan 04, 2015 10:21 am
Profiel
jw1985
Bericht Re: Plateau Vercors.
Na de uitgebreide reactie van Eisbein gelezen te hebben vraag ik me toch iets af.

Volgens hem was het Vichy-regime de wettige Franse overheid. Ik zie dat zelf anders, maar laat ik voor de vraag die ik heb daar even in mee gaan. Die (Vichy) overheid had een overeenkomst met de Duitsers gesloten waarbij het Franse militairen expliciet verboden werd om
Eisbein schreef:
In dienst te treden van staten die nog met het Duitse Rijk in oorlog zijn, om tegen hen te strijden.
Franse Staatsburgers die hiertegen handelen worden door de Duitse troepen als Francs-tireurs behandelt.


Daarbij komen nog de conventies van Den Haag en Geneve waarin de status van non-combattanten wordt omschreven.

Eisbein schreef:
Deze [de Non-combattanten, jw1985] mogen zich niet met de oorlogsvoering bemoeien.
Doen zij dat toch, dan mag de tegenpartij hen beschouwen als francs-tireurs en mogen eventueel ter plekke worden gedood.
Dit is dus geen uitvinding van Nazi-Duitsland maar een al jarenlang bestaande mogelijkheid voor alle oorlogsvoerende landen.


Goed, we gaan er hypothetisch* even van uit dat het Vichy-regime de wettige overheid was en deze regelingen dus geldig waren.
Dan nu de vraag:
Eisbein schrijft:
Eisbein schreef:
De in het verborgene opererende Franse verzetsstrijders, dus francs-tireurs die de open strijd schuwde, waren burgers zonder status of enige wettelijke bescherming.
Zij streden niet met open vizier en een reguliere militaire commandant, van welke nationaliteit dan ook, die verantwoordelijk is voor het wel en wee van zijn manschappen en die ook nog een militaire opdracht moet vervullen, heeft in geval van confrontatie weinig keus.

Je mening over Franse verzetsstrijders is duidelijk, maar vind je dat dit voor alle verzetsstrijders in bezet gebied gold? Bijvoorbeeld de Nederlandse Knokploegen (LKP), vielen die wat jouw betreft ook onder de noemer Franc-Tireurs?

Of zou jij de plegers van de aanslag op Rauter, of bijvoorbeeld op Fake Krist ook omschrijven als
Eisbein schreef:
uitzinnige terroristen, die toch al buiten elke beschermende oorlogswet stonden
?

Kortom, was volgens jou al het verzet dat door non-combattanten in de tweede Wereldoorlog werd gepleegd door jou te omschrijven als terrorisme?
Dat zou namelijk je standpunt met betrekking tot Vercors enigszins voor mij verhelderen.* Zelf is mijn opvatting met betrekking tot het Vichy-regime dat dit anno 1944 niet meer de wettige Franse overheid was, maar die mening van mij was volgens mij al duidelijk.


zo jan 04, 2015 3:02 pm
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 11851
Woonplaats: Bemmel
Bericht Re: Plateau Vercors.
Vond deze lijst op Axis History Forum over landen die op welk moment de diplomatieke relaties met Vichy verbraken.

Diplomatic relations broken with Pétain's regime
1940
7 july Great Britain
5 september Belgium Netherlands Norway Luxembourg (prohibited by Germany)
23 september Poland
1941
30 june Soviet Union
22 august Yugoslavia
16 november Irak
7 december Nicaragua
1942
6 january Egypt
5 februrary Iran
23 april South Africa
8 july Greece
8 november United States of America
9 Canada México Cuba
10 Haïti
11 Dominican Republic
12 Guatemala
13 Brazil Honduras El Salvador Panama
17 New Zealand
26 Colombia
27 Venezuela
1943
26 january Peru
12 may Uruguay
18 may Chile
1 august China
1944
4 february Argentina

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


zo jan 04, 2015 6:05 pm
Profiel WWW
Eisbein
Bericht Re: Plateau Vercors.
Antwoord op bericht Zaterdag 3 januari 2015 10:10 am.Jean.

Wat ik van u niet verwacht had gebeurt nu toch, inclusief een verdachtmaking, nl. het in plat Nederlands gezegd, “Schiet niet op de boodschapper”.

Ik vermeld uitsluitend gedeeltelijk wat ooit is gebeurt door een extern politiek georiënteerde verzetsgroep, wat dus niet, volgens u, mijn ‘zienswijze’ is gebaseerd op een Vichy sympathie mijnerzijds en ook niet mijn afkeur of instemming weergeeft.

Wel, als vrijwilliger en beroeps, walging over de plaatsgevonden hebbende mutilatie.

Mijn vertrouwen in een evenwichtige en logische tekstbeoordeling uwerzijds is opnieuw beschadigd.

Niettemin, met vriendelijke groet, Eisbein.

P.S. Voor mij is het item “Vercors” afgesloten.


ma jan 05, 2015 5:03 pm
Moderator
Avatar gebruiker
Jean

Geregistreerd:
vr jul 24, 2009 2:23 pm
Berichten: 1184
Woonplaats: Flanders Fields
Bericht Re: Plateau Vercors.
https://www.youtube.com/watch?v=JVBSMecsJhY

_________________
Ni dieu, ni maitre


do mei 10, 2018 11:43 am
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 30 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group