Het is nu do maart 28, 2024 2:45 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 
Goed fout of een foute goede. 
Auteur Bericht
Eisbein
Bericht Goed fout of een foute goede.
Mijnheer M. Goed fout of een foute goede.

Kort nadat het magische nieuwe verschijnsel “Radio” haar intrede had gedaan, begon mijn nieuwsgierigheid naar die trillingen die geluid over grote afstanden kon voortplanten. De grote beurskrach van 1929 en de daarbij komende deflatie was juist begonnen wat tevens invloed had op mijn maandelijks zakgeld en de dure radiolampen, condensatoren, ook de variabele, weerstanden spoelen, blikpakketten voor transformatoren, etc. konden dan ook maar zuinigjes gekocht worden. Door het nieuwe van het medium waren er voor zelfbouwers, amateurs, nog maar weinig winkels die enig assortiment, maar vooral kennis van de materie, hadden. Een zaak werd mijn vaste koopstek. Links in de etalage hing een soort van diploma dat aangaf dat de eigenaar “Marconist” was. Mijn redenatie dat de toen toenemende werkloosheid de oorzaak moest zijn waarom hij niet op de “Grote Vaart” zijn werk deed, vond ik meer dan logisch. De wijze raadgevingen door de eigenaar op het gebied van radiotechniek aan mij en andere amateurs had als bijkomend effect een groeiende kennissenkring met eenzelfde hobby.

10 mei 1940, het begin van veel ellende. Radiotoestellen moesten ingeleverd worden op straffe van……. ! Dus ook het bouwen van, was strafbaar. Microfoon versterkers bouwen was wel leuk, maar het radiovirus bleef jeuken. Dus allerlei bouwsel zagen het bezettingslicht en onderdelen kocht ik nog steeds bij Mijnheer M. mijn koopstek.

Begin 1943 kwam een speciale vriend, student medicijnen, bij mij met de vraag of ik een specifiek type radiolamp, een radiobuis zoals dat heet, in mijn bezit had die hij zeer dringend nodig had, zonder daar verder op in te gaan. Daar hij geen radioamateur was, deed van alles wat verboden was met documenten en zo, maar wel vroeg naar een radiobuis die alleen in radiozenders gebruikt werd, was ik wel nieuwsgierig maar eerbiedigde zijn veilige geslotenheid. Ik had de radiobuis niet voor het grijpen, maar beloofde hem er voor te zorgen mede omdat ik het belang dat er achter stak vermoede. Dat ging moeilijker dan ik had gedacht en ik eindigde dan ook bij mijn koopstek, de marconist M. Mijn vraag deed zijn voorhoofd fronsen en stilzwijgend ging hij naar achter waar zijn magazijntje was. Omwikkeld in een oude krant overhandigde hij mij iets met de woorden dat “het hiermee ook ging”. Na afrekening zij hij, mij dringend aankijkend en langzaam sprekend met nadruk “Zul je heel voorzichtig zijn met wat je doet”. Toen draaide hij zich weer om en ging terug naar zijn werkplaats zonder te wachten tot ik weer buiten stond. Naderhand hoorde ik van die speciale vriend, dan Dr. in de Neurologie, dat de radiozendbuis voor een gedropte agent bedoeld was wiens zender beschadigt was geraakt.

Jaren na de 2e WO, weer terug in Nederland en pratend met een oude radiovriend over allerlei, kwam het gesprek op Mijnheer M. de marconist van mijn koopstek. Verbazing en ongeloof namen bezit van mij bij het aanhoren van het volgende. Mijnheer M. werd tijdens de Bevrijdingsdagen van huis gehaald door de NBS en opgesloten in een school circa 400 meter vanaf zijn huis. Reden: lid van de NSB. Al spoedig mocht hij zonder bewaking elke dag na het ochtend appél naar zijn zaak gaan voor het verhelpen van klachten aan de radioapparatuur van de NBS. Dat mondde al spoedig uit, vanwege zijn gebleken absolute betrouwbaarheid, in een constant thuisverblijf. De reden van zijn werkloosheid van toen was nu voor mij verklaard vanwege een toen door de regering genomen maatregel m.b.t. ambtenaren die lid waren van de NSB en de CPN.
Een bezoek mijnerzijds aan Mijnheer M. kon niet uitblijven. Zwijgend stonden we met een stevige handdruk minutenlang tegenover elkaar ieder met zijn bewogen gedachten aan wat we nooit meer wenste mee te maken. Woordloos ging ieder weer zijn weg.

Samensteller Eisbein.


vr okt 31, 2014 4:51 pm
Leo
Bericht Re: Goed fout of een foute goede.
Mooie anekdote uit de schemerzone Eisbein, goed zo.


za nov 01, 2014 3:29 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 17 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group