Het is nu wo okt 23, 2019 1:32 am
Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 13 berichten ] 
De aanleiding voor dit sub-forum - deel 1 
Auteur Bericht
IA002

Geregistreerd:
ma mei 03, 2004 7:14 pm
Berichten: 1596
Bericht De aanleiding voor dit sub-forum - deel 1
Ik bekeek een jaar geleden als ik thuis was meerdere keren per dag naar het forum... Is er iets nieuws, waar gaat het over etc… dit is nu afgezakt tot een paar keer per week. Soms niet eens.... Hoe komt dat vraag ik me zelf wel eens af....

Het zal wel aan mij liggen maar ik vind ‘t soort vragen en antwoorden steeds minder interessant en minder diepgaand worden... Het kan mij steeds minder boeien. Waarom zijn er niet meer topics als die van b.v over b.v. Knittel…
Kunnen we niet met elkaar iets gezamelijk uitzoeken, dat zie ik op andere forums ook wel gebeuren. Er wordt een onderwerp gekozen (of meerderen) en vervolgens gaat iedereen die mee wil doen op zoek nr materiaal en plaatst die dan... Niet het hele boek, maar een passage die van belang is of slechts de titel b.v. zodat mensen die zelf op kunnen vragen bij de Bieb of kunnen aanschaffen...
Zijn we gelijk lekker met elkaar bezig...
Zijn er mensen uit het onderwijs die ons reeds kunnen zeggen of er en zo ja welke onderwerpen inzake WO2 dit jaar besproken gaan worden op de scholen (examenopdrachten...?)

Daarnaast blijkt dat een groep mensen te pas en te onps op alles antwoord geeft, ook al hebben ze er helemaal geen kaas van gegeten. Die zien dit forum meer als een chat-box. resultaat dat je dan, omdat je iets volg, vervolgens een hele lading onzinnige mail krijgt: er is een bericht geplaats. Dan klik ik maar op de link dat ik geen verdere berichten wil ontvangen. Probleem is dan natuurlijk wel dat je dan ook geen bericht meer krijg als er wel wat zinnigs wordt gezegd. Ik wijk dus steeds meer uit naar andere forums die ik in het verleden niet of bijna niet bezocht.

Ik zie dat toch mensen snel geïrriteerd raken. Mensen nemen weinig van elkaar aan en zijn weinig tolerant. Elkaars standpunt respecteren is kennelijk moeilijk. Men moet en zal zijn gelijk halen. Kennelijk iets van deze tijd. Maar mishien word ik wel te oud voor die ongein.
Wordt een discussie wat feller - en soms interessanter - dan gaat hij al gauw op slot. Natuurlijk moeten we elkaar in ieders waarde laten, daar geen misverstand over, mail die mensen die over de scheef (dreigen) te gaan dan even als Moderator hoe de regels zijn (de welbekende normen) dan kan de rest gewoon doorgaan met de discussie. Nu gaat het voor iedereen plots klap boem op slot. De anderen mensen hebben het nakijken. Kan dat niet anders denk ik dan?

Daarnaast heb ik het idee dat er van allerlei vragen op het forum geplaatst worden waar mensen met wat zoeken op het internet of in een bibliotheek zelf ook wel achter hadden kunnen komen, maar daar heb ik al eens eerder iets over gezegd. Als het maar makelijk is.

Overigens moet ik elke keer weer lachen om het aantal geregistreerde ‘gebruikers’… we zitten nu op ….805….. de vraag is die ik mij dan stel is : waar zijn jullie dan? Waarom doen jullie niet mee aan een discussie (het is immers een discussie forum). Dat je niet op elke vraag reageer O.K., zit ik ook niet op te wachten, maar gewoon al een jaar alleen maar kijken…Waarom die zich dan registreren als ze nooit aan een discussie mee doen begrijp ik niet. Voor het enkele lezen van de berichten hoef je je toch niet aan te melden… Misschien een idee om iedereen die b.v. na een jaar van aanmelding minder dan 0 (maar ik zou inzetten op minder dan 10) berichten heeft geplaatst gewoon te schrappen… Kunnen ze zich later opnieuw aanmelden…


do aug 25, 2005 9:32 pm
Profiel
Avatar gebruiker
TFE

Geregistreerd:
di aug 16, 2005 10:50 pm
Berichten: 64
Woonplaats: Neighbourhood of Gent (B)
Bericht 
@ Pietje,
Ik begrijp je volledig, er zijn inderdaad veelgebruikers die niets doen, maar ik vraag me wel af wat daar slecht aan is. Het is misschien een raar fenomeen, maar dat is zo op alle fora.
Die discussies zullen ongetwijfeld zeer interessant zijn en ik hou daar ook van (zolang een beetje humor ook welkom is :P :mrgreen: ), maar er zijn mensen die dat koste wat kost willen mijden. Je kan dan ook de vraag stellen wat zij op een dergelijk forum komen doen.
Persoonlijke aanvallen zijn natuurlijk niet goed te praten, maar een slot zetten op dat topic is natuurlijk een straf voor iedereen wat een spijtige zaak is.

_________________
No longer M.I.A.


do aug 25, 2005 9:58 pm
Profiel
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 15372
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Pietje, allereerst heb je natuurlijk voor een deel gelijk, maar ook moet je en wij in gedachten houden dat niet iedereen op dezelfde manier als jij naar een forum kijkt. Sommige mensen komen hier alleen maar om 1 bepaalde vraag neer te zetten of inderdaad alleen maar om naar de informatie te kijken.

Een onderwerp uitdiepen is op een forum natuurlijk een zaak van de forumleden zelf. Je voorstel in die zin kan je natuurlijk zelf uitproberen. Dat is immers ook het doel van een forum, zelf initiatieven nemen en met elkaar iet opzetten.

Bij het repsecteren van elkaars mening hoort natuurlijk ook het respecteren dat niet iedereen hetzelfde in elkaar zit. Dat dus niet iedereen op eenzelfde manier denkt over het gebruik van het forum. Mede daarom is ook voor donateurs een apart onderdeel opgezet, wat door hen in mijn ogen veel te weinig wordt gebruikt.

Ik kan me overigens wel deels in je kritiek vinden. Waar je dan wel over na zou kunnen denken, maar dat moeten de moderators maar verder uitwerken of dat kan en wenselijk is, is dat je op verzoek van een aantal forumleden een onderdeel opstart waar niet iedereen zonder meer bij kan, waar je apart voor moet worden geautoriseerd. Je kan dan een "specialisten" discussie houden. De voorwaarden die ik daar wel aan zou verbinden is dat de conclusies en voortgang van een dergelijke discussie wel regelmatig op het openbared deel worden gerapporteerd, dat vantevoren in het openbare deel wordt vermeld aan welke criteria een deelnemer moet voldoen zodat deze er op kan intekenen, dat op basis van die criteria op een eerlijke manier de selectie plaatsvind en dat de deelnemers zelf afspreken wie dat onderdeel modereert en dus ook de rapportage doet naar het openbare deel.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


vr aug 26, 2005 8:38 am
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 10254
Bericht 
Ik ben het zeker wel deels eens met Pietje, want ik moet erkennen dat ik zelf ook een stuk minder actief ben op het forum dan in de beginperiode. Dit wijt ik echter niet zozeer aan dit forum, maar meer aan mezelf, want ook op andere fora ben ik veel minder actief. Uiteindelijk verdiept iedereen zich toch in een bepaald onderwerp en de onderwerpen waarin ik me interesseer zijn niet de onderwerpen waarover elk forumlid op gelijk niveau zal kunnen en willen meepraten. Dit is overigens uiteraard niet meer dan logisch en valt niemand kwalijk te nemen.

Terwijl op de grote internationale fora experts van allerlei verschillende onderwerpen in grotere aantallen te vinden zijn, blijft het op een Nederlands forum altijd beperkt. Diepgaande discussies vinden vaak plaats tussen dezelfde mensen en op bepaalde specialistische vragen zal weinig respons komen. Eigenlijk is het verder ook nadelig dat we binnen het kleine Nederlandse taalgebied inmiddels drie goed bezochte fora hebben waarover WOII gesproken kan worden. Vind ik persoonlijk véél teveel van het goede, maar hier valt vrij weinig aan te doen.

Maar ik wil vooral benadrukken dat elk forumlid medeverantwoordelijk is voor het succes van dit forum. Wanneer meerdere actieve forumleden opeens minder actief worden komt dit uiteraard het forum ook niet ten goede.

Het volgende voorstel van Pietje vind ik daarom interessant:

Pietje schreef:
Kunnen we niet met elkaar iets gezamelijk uitzoeken, dat zie ik op andere forums ook wel gebeuren. Er wordt een onderwerp gekozen (of meerderen) en vervolgens gaat iedereen die mee wil doen op zoek nr materiaal en plaatst die dan... Niet het hele boek, maar een passage die van belang is of slechts de titel b.v. zodat mensen die zelf op kunnen vragen bij de Bieb of kunnen aanschaffen...
Zijn we gelijk lekker met elkaar bezig...


Een mogelijkheid is dat er gezamelijk bijvoorbeeld gewerkt wordt aan een artikel voor Go2War2. Probleem is echter over welk onderwerp? Misschien kunnen er wat voorstellen gedaan worden over onderwerpen, zodat we hierover misschien een poll kunnen openen?

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur


vr aug 26, 2005 5:38 pm
Profiel WWW
IA002

Geregistreerd:
ma mei 03, 2004 7:14 pm
Berichten: 1596
Bericht 
Ik stel voor dat we over de invulling van het idee om b.v. gezamelijk een bepaalde case/vraagstelling uit te werken een apart topic openen b.v. in de rubriek 'mededelingen'.

Ik stel voor dat we een onderwerp nemen mbt Nederland daar het grootste gedeelte van de mensen die het forum bezoeken woonachtig zijn in Nederland. nemen we iets in zuid-nederland dan is dat voor de belgische vrienden natuurlijk ook leuker, tevens is daarbij belangrijk dat we niet een hele reis over de aardbol hoeven te maken als we een archief nodig hebben waar we stukken willen inzien of opvragen. En waarom een ver onderwerp als die hier voor oprapen liggen....

De bedoeling is dat als we een onderwerp hebben uitgekozen dat we met een aantal mensen kijken hoe we het gaan aanpakken. Kwakkeloos een eindeloze stroom aan links van internet op het forum zetten is niet de bedoeling. Ook niet het eideloos kopieren van reeds bestaande publicaties... Een gedegen onderzoek dus.

Hoe dan wel? Ik zelf zou voorstellen dat als we b.v. een bepaald gevecht hebben uitgezocht een taak verdeling maken met een aantal 'coordinators'... b.v. iemand die alles over de lucht-akties in een bepaald gebied coordineerd, iemand die de Nederlandse burgers in dat gebied uitpluist , iemand voor de Duitse kant en b.v. een of meer mensen voor de geallieerden kant.... dat kan b.v. ook per onderdeel dat betrokken is geweest. Het liefst zijn de coordinators mensen die al enige kennis hebben van zaken... Je kan ook afspreken dat elke coordinator een werkgroepje opricht. Zodat deze geholep worden bij b.v. het schrijven van een eind verhaal. Heb je dus b.v. geen kennis of zin om inhoudelijk mee te helpen aan het onderzoek zelf, maar kan je leuke stukjes schrijven, dan kan je dus ook zo helpen.
Als die namen bekend zijn kunnen mensen helpen met aandragen van info en doormailen naar de bepaalde personen n.a.v. een vraag op het forum...
De coordinators geven steeds via het forum een overzicht van welke bronnen er reeds zijn en maken een kort overzicht stavaza (stand van zaken).
Mochten we ergens tegen aan lopen dan kunnen we op het forum de hulp vragen van anderen en bepaalde discussies openen omtrent het onderwerp....
Na enige tijd als de stroom info opdroogt schrijft iedere coordinator

Invulling op het forum is eenvoudig|: we maken gewoon een sub-forum aan (net als nu b.v. gevechten, of wapens en techniek onder de naam : studie project of zo... we hebben dus ook een over-al moderator nodig die kijkt of alles wel netjes volgens de regels verloopt.... Mischien iemand die reeds moderator is...


stappenplan:- onderwerp, opsplitsen in sub-onderwerpen, inventariseren wie in de 'stuurgroepje' van elk groepje wilt zitten - de coordinatoren dus), aan de slag gaan, raporteren en uiteindelijk een eind verslag/verhaal schrijven.
Alle verhalen te samen vormt dan een goed beeld van een aktie/gebeurtenis etc...


onderwerpen:.... mischien in aansluiting op de expositie in het airborne museum:- de bevrijding van noord-oost nederland (Drente-Friesland-Groningen) ... of enkele operatie Amherst..
Andere mogelijkheid is de bevrijding van Walcheren - mischien zijn er wel mensen die specifiek willen duiken in één van de andere eilanden ten tijde van de landing op Walcheren.... enkel Walcheren kan natuurlijk ook... leuke is dat we dan ook iemand een groep nodig hebben voor de akties op zee... ... of een groep die duikt in de soorten bunkers... er zijn dus allerlei richtingen mogelijk

Bij weinig belangstelling kunnen we ons altijd beperken tot een bepaal deel van Walcheren, b.v. de akties rond om Vlissingen of westkapelle

Dit is slechts een opzetje/idee...

Schiet me te binnen dat we het project kunnen afsluiten met een excursie naar het gebied... Walcheren is dan natuurlijk een leuk onderwerp...

Zal ik dit in een nieuw topic starten.. en kijken of er annimo is?


vr aug 26, 2005 6:38 pm
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Auke

Geregistreerd:
zo nov 28, 2004 7:42 pm
Berichten: 4734
Bericht 
Dit is een heel goed idee Pietje! Op AHF deden ze dit voorheen ook wel, ze maakten daar sticky's over bepaalde onderwerpen en iedereen kon over dat onderwerp informatie toevoegen. Dit werd dan op de site gepubliceerd.
Een subforum openen voor deze onderzoeken lijkt me een goed idee, we zouden daarin zoals gezegd eerst een poll kunnen openenen met een aantal onderwerpen afspelend in Nederland (bijv. een bepaald gevecht in mei 1940 of in 1945, of een aspect van de bezetting, enz). Ik moet wel zeggen dat ik minder verstand heb van de gevechten die je noemde, maar ik wil helpen met algemene werkzaamheden. We zouden ook een STIWOT-Forum Battlefield Tour kunnen organiseren naar de plaats van de gebeurtenis en daar samen nog dingen uitzoeken.

_________________
"Het perfecte is de vijand van het goede." - Voltaire, 1764


vr aug 26, 2005 7:48 pm
Profiel WWW
IA002

Geregistreerd:
ma mei 03, 2004 7:14 pm
Berichten: 1596
Bericht 
Op AHF beperkte men zich vaak enkel tot onderdelen: lets build Division of Armee X... Maar ik denk eerder aan een operatie of gebeurtenis..

ik bedenk dat we ook één onderwerp kunnen nemen (als voorbeeld even Walcheren) en dat de mensen ieder afzonderlijk 'iets' wat te maken heeft met dat onderwerp dan zelfstandig gaan uitzoeken. De één zal dan denken aan een bepaald onderdeel, een ander aan een aktie etc... Mischien is er iemand die onderzoek doet nar de soorten landingsvartuigen gebruikt...Discussies kunnen we dan voeren op het forum... Dit is mischien nog makkelijker te organiseren daar een ieder afzonderlijk bezig is. Als er 2 mensen zijn die het zelfde doen dan ben ik alleen maar meer benieuwd naar wat ze uiteindelijk hebben gevonden... B.v. het onderwerp Walcheren. Dan kan iemand dus in zijn ééntje onderzoek gan doen naar een bepaald onderdeel, aktie, gebeurtenis, terwijl iemand anders iets geheel anders onderzoekt. Wel lijk mij het leuk dat we vooraf vertellen, dat hoeft niet gelijk, maar na een bedenktijd van een maand of zo, dat je de andere informeer wat je gaat doen en dat je de anderen en het forum daar van op de hoogte houd...


vr aug 26, 2005 8:29 pm
Profiel
Avatar gebruiker
Rudi

Geregistreerd:
vr sep 24, 2004 7:19 pm
Berichten: 1039
Woonplaats: Kapelle
Bericht 
Ben best enthousiast over dit idee, ben wel benieuwd hoe dit gaat lopen. Weet niet of ik er zelf veel aan kan helpen aangezien ik normaal alleen in het weekend thuis ivm met mijn werk. Maar zal waar ik kan toch mee helpen.

Ps dat over Walcheren heeft Wilco Vermeer zo iets al niet eens voor After the Battle gedaan? Kan me nog ergenst iets vaags herinneren dat ik zijn naam in die oplage over Walcheren ben tegengekomen, kan het op het moment niet opzoeken zit hier met een verbouwing.

Zal dit topic zeker in de gaten gaan houden voor de verdere reacties.


vr aug 26, 2005 8:29 pm
Profiel WWW
IA002

Geregistreerd:
ma mei 03, 2004 7:14 pm
Berichten: 1596
Bericht 
Rudi ik kan niet in je agenda kijken maar indien je enkel in de weekenden thuis ben misschien is het dan leuk om een onderwerp te kiezen waar je elke week 2 of 3 uurtjes in kan stoppen en waar je voor het slapen gaan even een half uurtje over lees in een boek... leuke afleiding...
Het maakt immers niet uit of je een groot of klein onderwerp of onderdeel kies, het gaat over de nauwkeurigheid en hoe je (met meerdere mensen) te samen met een hobby kan bezig zijn en informatie kan, en wil, delen, uitwisselen en over wil discuseren.
Stel:- Indien je denk: ik heb geen tijd maar ik wil er nu wel wat meer over lezen omdat ik er toch iets meer van wil weten waar ze het over hebben dan is in mijn ogen de hele opzet al geslaagd. Het gaat niet zo zeer om een heel proefschrift op tafel te leggen met nieuwe inzichten, mar dat we gezamelijk lekker met iets bezig zijn waarvan je weet dat je niet de enige bent en dat je, als je daar zin in heb, bij andere mensen met je vragen, ideeén terecht kan.
Het moto is: niets moet, alles kan!


vr aug 26, 2005 8:38 pm
Profiel
Avatar gebruiker
Rudi

Geregistreerd:
vr sep 24, 2004 7:19 pm
Berichten: 1039
Woonplaats: Kapelle
Bericht 
Nou ik ben internationaal vrachtwagen chauffeur dus kan tijdens mijn laad- en lostijden en `s avond ipv in het restaurant teblijven hangen zeer zeker een boek er bij pakken om het een en ander op tezoeken. Doe dit nu met leesboeken maar kan hier net zo makkelijk een docu-boek van maken. Zolang het onderwerpen zijn waar ik boeken van is heb geen enkel probleem. (En boeken heb ik meer dan zat)

Ga hier steeds warmer voor lopen, als er nog meer hier wat voor voelen gaat het wel van de grond komen lijkt mij zo.


vr aug 26, 2005 8:53 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 15372
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Inderdaad Rudi, ik heb in mijn jonge jaren als gids op mogen treden voor hoofdredacteur Ramsey van After the Battle voor de uitgave over Walcheren 1944. Dus inderdaad je kan me in die uitgave hebben zien staan.

De bevrijding van Walcheren en de Festung Vlissingen als verdedigingswerk hebben bij mij een speciaal plekje. Bijna ieder boek dat hier over is verschenen heb ik in mijn bezit. Nagenoeg iedere foto die hier is genomen heb ik ergens in mijn archief. Dus aan een onderzoekstopic over Walcheren 1944 zou ik zeker meedoen Pietje.
Ik wil er dan gelijk aan koppelen dat ik met de resultaten wel het nu wat globale artikel op Go2War2 over dit onderwerp zal updaten en herschrijven, wat al langer in de pen zit. Het ozu moi zijn als jullie allen daar dan aan mee zouden werken via die topic.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


za aug 27, 2005 12:02 pm
Profiel WWW
IA002

Geregistreerd:
ma mei 03, 2004 7:14 pm
Berichten: 1596
Bericht 
... het onderwerp Walcheren was slechts een suggestie... we moeten eerst kijken welke onderwerpen er nog meer genoemd worden...


za aug 27, 2005 2:27 pm
Profiel
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 15372
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Ik zou niet te langdradig discussieren over welk onderwerp. Dan krijg je daar weer ene ellenlange over. Kies gewoon iets. Je ziet hier al dat als je een onderwerp oppert, er gelijk op gereageerd wordt.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


za aug 27, 2005 5:34 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 13 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group