Het is nu za okt 20, 2018 3:58 pm
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 9 berichten ] 
inundaties 
Auteur Bericht
IA002

Geregistreerd:
ma mei 03, 2004 7:14 pm
Berichten: 1596
Bericht inundaties
Terrein kennis is altijd een belangrijk item voordat met aan een gevecht begint...

Is er bekend wanneer precies de inundaties plaatsvonden van het gebied bij Woensdrecht/Ossendrecht... Zijn er ergens gegevens van terug te vinden en wannner kwam het terrein weer droog te staan...

Citaat:
In het voorjaar van 1944 werden op last van de bezetters verschillende polders onder water gezet. De overige
polders moesten worden beplant met palen. Dit alles om een eventuele doorgang van geallieerde legers en
mogelijke landing van zweefvliegtuigen te verhinderen. Om de gekapte bomen uit onder andere de Cuypersbossen
naar de polders te vervoeren, werden paarden, wagens en voerlui gevorderd. Met veel moeite slaagde de
gemeente Woensdrecht erin om enkele honderden personen te leveren. De voerlui moesten zich tegenover de
kerk in Hoogerheide verzamelen en dan ging het in een lange rij richting polders. Een aanzienlijk aantal
voerlieden raakte evenwel "de weg kwijt", zodat hun palen nooit op de plaats van bestemming belandden.


Zijn er overigens ook foto's bekend van inundaties in het betreffende gebied...?


di nov 01, 2005 8:51 pm
Profiel
Technische Dienst
Avatar gebruiker
Egbert

Geregistreerd:
za aug 13, 2005 6:35 pm
Berichten: 6859
Bericht 
Ik ben eens even aan het zoeken geweest Pietje, en ik heb in een boekje nog wat gevonden. Ik weet niet of er er exacte data worden genoemt, er staan in ieder geval geen foto's bij. Bij belangstelling zal ik het hele zooitje hier wel posten, of wil je de informatie op een anderen manier, zeg het maar. Het is ongeveer 2,5 pagina's uit een boekje met een klein formaat.

_________________
Nothing is stronger than the heart of a volunteer.


di nov 01, 2005 10:25 pm
Profiel
IA002

Geregistreerd:
ma mei 03, 2004 7:14 pm
Berichten: 1596
Bericht 
Een vraag op een openbaar forum... dus ik zou zeggen... Kom maar op met de text en vermeld de bron even


wo nov 02, 2005 8:45 pm
Profiel
Technische Dienst
Avatar gebruiker
Egbert

Geregistreerd:
za aug 13, 2005 6:35 pm
Berichten: 6859
Bericht 
Pietje, hier istie dan.

Citaat:
Slag om Walcheren gaf Duitsers een kwart jaar adempauze

In de herst van 1944 stagneert het westelijke front. De Duitsers hebben een geallieerde doorbraak bij Arnhem weten te voorkomen en de Amerikaanse legers vorderen maar traag door het heuvellandschap van het Frans-Duitse grensgebied. Het Duitse moreel, de Kampfwillen, is nieuw leven ingeblazen door het plan van de Amerikaanse minister van financiën Henry Morgenthau om Duitsland na de oorlog te degraderen tot een 'agrarische staat'. De Duitse industrie zou volgens dit plan na de oorlog geheel moeten worden ontmanteld. Goebbels heeft weinig moeite om dit voornemen van de 'Jude' Morgenthau als propaganda te gebruiken

Nog steeds moet alle brandstof en munitie voor de geallieerde legers helemaal per vrachtwagen uit de kunstmatige havens komen die na de landingen in Normandië waren aangelegd. Deze toevoer is niet toereikend voor een groot slotoffensief. De havens van Duinkerken, Le Havre, Calais en Boulogne zijn geen alternatief. Daar zijn aanvankelijk nog Duitse garnizoenen gelegerd en waneer die steden worden veroverd, blijken de haveninstallaties volledig vernield. Er is één uitzondering: de Belgische havenstad Antwerpen.
Britse troepen hebben de Duitse bezetting op 4 september verrast en de dokken met hulp van de Belgische ondergrondse redelijk ongeschonden ingenomen. Maar daarmee is de Antwerpse haven nog niet klaar om de eerste geallieerde konvooien te ontvangen. Geallieerde vrachtschepen kunnen Antwerpen bereiken via de Scheldemond en die is aan weerszijden stevig in handen van de Duitsers. 'Als de Antwerpse havens eenmaal bruikbaar zijn, zullen al onze logistieke problemen zijn opgelos,' schrijft de Britse maarschalk Montgomery aan generaal Crerar, de commandant van het Eerste Canadese Leger, dat in deze frontsector is gelegerd. De Duitse generaal Von Zangen, bevelhebber van het in de Scheldemond gelegen Vijftiende Leger, is het kennelijk volledig met zijn tegenstanders eens, want op 7 oktober vermeld hij in zijn dagorder aan de troepen: 'Elke dag dat u de vijand het gebruik van de Antwerpse haven belet, is van vitaal belang. Het Duitse volk slaat u gade.' Dit Duitse Vijftiende Leger is van de kust van het kanaal naar het noorden teruggetrokken en heeft in Zeeuws-Vlaanderen een sterke divisie achtergelaten die veel ervaring aan het Oostfornt heeft opgedaan.
De Duitsers hebben zich goed verschanst in het door waterwegen doorgesneden weidegebied achter het Leopoldkanaal. Door grootschalige inundaties is een deel van het terrein onbegaanbaar gemaakt voor tanks. Ook Walcheren is verander in een vesting. De boulevard van Vlissingen is één groot bunkercomplex, voorzien van geschut en een lanceerinstallatie voor torpedo's. En ook de rest van de Walcherse duinenkust is altijd al gezien als een van de sterkere delen van de Atlantikwall.
Op 2 oktober werpen twee Amerikaanse B-17 bommenwerpers pamfletten boven Walcheren. De strooibiljetten waarschuwen tegen een komende luchtaanval, maar vermeldt eveneens dreigend: 'Niet alleen een luchtbombardement maar het gevaar voor overstroming bedreigt eveneens uw leven.' De Walcherse bevolking wordt daarom aangeraden om te vluchten. Maar waarheen de bewoners moeten uitwijken wordt er niet bij verteld. Op de hoger gelegen gebieden zitten de Duitsers, en zij hebben de Sloedam, de verbinding met Zuid-Beveland en de enige route naar veiliger oorden, afgesloten.
Al midden op de volgende dag (3 oktober) gooien snelle Britse Mosquito-bommenwerpers rookbommen af bij Westkapelle. De rook fungeert als markeringspunt voor 243 Britse zware Lancaster-bommenwerpers die hun last op en rond de Westkapelse zeedijk laten vallen. De dijk breekt. Maar één dijkgat blijkt niet voldoende om heel Walcheren onder water te zetten. Op 7 oktober volgen daarom aanvallen op de zeewering aan weerskanten van Vlissingen en op 11 oktober is de dijk bij Veere het doelwit van de Lancasters.
Op Middelburg en enkele dorpen na staat Walcheren nu blank. Hiermee hopen de geallieerden niet alleen de Duitsers uit hun laag gelegen bunkers te spoelen, ook denken ze met amfibievoertuigen de meer naar zee gerichte stellingen in de duinen van achteren te kunne verrassen. Maar de landingen laten nog op zich wachten; de inwoners van Middelburg hebben nog alle gelegenheid om in de nu met zeewater gevulde singels scholletjes te vangen.
De eerste gevechtshandelingen in de slag om de Scheldemond vinden bij Antwerpen plaats. De Canadese 2de infanterie-divisie vecht zich een weg in de richting van Woensdrecht en Zuid-Beveland. Ze komen niet snel vooruit, Goes valt pas op de 29ste. Voor die tijd, op 9 oktober, is de 3de Canadese infanterie-divisie in West Zeeuws-Vlaanderen eveneens in de aanval gegaan. Een in Buffalo-amfibievoertuigen ingescheepte brigade vult de 'Zak van Breskens' aan vanuit Terneuzen. Ze varen tot achter de Duitse linies die onder zwaar artillerievuur liggen. Andere Canadese eenheden steken het Leopold kanaal over. Ook hier wordt zwaar gevochten; Breskens valt op 21 oktober en Knokke zelfs pas op 2 november. Zuid-Beveland is dan al bevrijd. Aan het einde van de maand kijken de Canadezen van twee kanten naar Walcheren. Vanuit het zuiden over de Westerschelde en vanaf Zuid-Beveland over de smalle Sloedam naar het Westen. Walcheren is net een ringvormige atol, zoals die in de Stille Oceaan zijn te vinden. En die vergelijking is niet alleen aardrijkskundig, er zou net als tegen de Japanners in de Stille Oceaan nog hard moeten worden gevochten om de smalle strook land in handen te krijgen. Op 1 november in de vroege ochtend verlaten tientallen landingsboten onder dekking van een rookgordijn het Breskense havenhoofd. Aan boord: Britse, maar ook Nederlandse en Franse commando's. Hoe onwaarschijnlijk ook, de Duitsers laten zich verrassen. De commando's vestigen een klein bruggehoofd op Ucle Beach, de Vlissingse Dokhaven. De tweede landingsgolf die iets meer naar het westen aan land moet, komt wèl onder zwaar Duits vuur te liggen. Toch is tegen de middag de helft van Vlissingen bevrijd. Er vallen veel gewonden door Duitse sluipschutters die zich in de grote kranen van de Scheldewerf hebben verstopt.
Ook de verovering van de belangrijkste Duitse steunpunten, zoals hote Brittania op de boulevard, gaan te koste van veel verliezen. Aan beide kanten. De Duitse commandant in Vlissingen, kolonel Reinhardt, geeft zich op 3 november over. Bij Westkapelle, aan beide zijden van het gat in de dijk, landen terzelfdertijd commando's. De lucht is betrokken. 'Enige luc0htdekking uiterst onwaarschijnlijk,' luidt een radiobericht aan de ingescheepte troepen. Eén eenheid vaart met Buffalo's door de dijkbreuk heen en neemt Westkapelle vanuit het oosten in. De landing verloopt alles behalve vlekkeloos. Ondanks een voorbereidende beschieting door het Britse Warspite en enkele kanonneerboten weten de zware Duitse kustbatterijen veel landingsvaartuigen tot zinken te brengen. Ook de duinen moeten meter voor meter worden veroverd. Pas twee dagen later maken de Vlissingse en Westkapelse invasietroepen contact in het badplaatse Zoutelande. De Canadezen op Zuid-Beveland zien kans om met hulp van een Nederlandse gids door het ondiepe water van het Sloe te waden. De Sloedam is te goed verdedigd. Acht Buffalo's rijden op 6 november van Vlissingen door het water naar Middelburg. Daar hebben veel burgers hun toevlucht gezocht. De Duitse commandant Daser geeft zich over.
Middelburg (in mei 1940 door Duitse brandbommen verwoest) blijft ditmaal gespaard. In Vrouwenpolder, aan de noordpunt van Walcheren, geven de laatste Duitsers zich op 8 november over. 'Om 8 uur 37 meldt onze laatste zender op het eiland Walcheren zich af,' stelt het oorlogsdagboek van het Duitse opperbevel op die dag droogjes. Eind november meert een eerst konvooi van negentien Liberty-schepen in Antwerpen aan. De slag om de Scheldemond had Duitsland een adempauze gegeven van bijna drie maanden. Hoe waardevol dit respijt was, zou als snel blijken. Duitsland maakte zich alweer op om de geallieerden met het Ardennenoffensief het initiatief in het westen te ontnemen.


Citaat:
Bron: Vijftig jaar later, auteurs: Frits Groeneveld & Menno Steketee, ISBN 90-5575-030-1


Het antwoordt wordt wel slechts zijdelings genoemd. Veel informatie wordt er met betrekking tot de inundaties niet genoemd. Ik hoop dat de schamele informatie die er over inundaties instaat enigzins van nut kan zijn bij jouw onderzoek.

Kijk maar niet naar eventuele typefouten. Succes. :wink:

(Ik heb lamme handjes :mrgreen:)

_________________
Nothing is stronger than the heart of a volunteer.


do nov 03, 2005 10:27 pm
Profiel
IA002

Geregistreerd:
ma mei 03, 2004 7:14 pm
Berichten: 1596
Bericht 
das mooi, maar waar lees ik iets over de inundaties bij Woensdrecht wanneer die tot stand kwamen ..... 8)


vr nov 04, 2005 9:57 am
Profiel
Technische Dienst
Avatar gebruiker
Egbert

Geregistreerd:
za aug 13, 2005 6:35 pm
Berichten: 6859
Bericht 
Gaandeweg het overtypen, kwam dat ook in mij op... Maar ik dacht: Nu ga ik er niet mee kappen. Het enige wat er staat is dit:

Citaat:
De Duitsers hebben zich goed verschanst in het door waterwegen doorgesneden weidegebied achter het Leopoldkanaal. Door grootschalige inundaties is een deel van het terrein onbegaanbaar gemaakt voor tanks.


Misschien dat je aan de overige globale informatie iets hebt, gaat namelijk wel over het vrijmaken van de Schelde.

_________________
Nothing is stronger than the heart of a volunteer.


vr nov 04, 2005 10:00 am
Profiel
IA002

Geregistreerd:
ma mei 03, 2004 7:14 pm
Berichten: 1596
Bericht 
Bedankt voor je moeite.. :!:


vr nov 04, 2005 10:05 am
Profiel
Technische Dienst
Avatar gebruiker
Egbert

Geregistreerd:
za aug 13, 2005 6:35 pm
Berichten: 6859
Bericht 
Graag gedaan hoor, als ik nog eens wat tegenkom, zal ik het plaatsen. :wink:

_________________
Nothing is stronger than the heart of a volunteer.


vr nov 04, 2005 2:47 pm
Profiel
A.C.E. van T.

Geregistreerd:
di dec 05, 2006 4:11 pm
Berichten: 71
Woonplaats: Bergen op Zoom
Bericht Re: inundaties
IA002 schreef:
Terrein kennis is altijd een belangrijk item voordat met aan een gevecht begint...

Is er bekend wanneer precies de inundaties plaatsvonden van het gebied bij Woensdrecht/Ossendrecht... Zijn er ergens gegevens van terug te vinden en wannner kwam het terrein weer droog te staan...

Kan ik voor je opzoeken.
de poldernamen ken ik nml niet uit mijn hoofd.
Zit in ieder geval de Hinkelenoord-Polder bij

Citaat:
In het voorjaar van 1944 werden op last van de bezetters verschillende polders onder water gezet. De overige
polders moesten worden beplant met palen. Dit alles om een eventuele doorgang van geallieerde legers en
mogelijke landing van zweefvliegtuigen te verhinderen. Om de gekapte bomen uit onder andere de Cuypersbossen

Dit is bij Landgoed Mattenburg.
Hier lag ook de HKL nadat deze bij Korteven was veroverd.
Lag een gordel van stenen bunkertjes en mijnen(soms 2 x)
Ongeveer ter hoogte v/h tunneltje onder de rijksweg vlak voor het tankstation.(v/a Bergen op Zoom gezien)

naar de polders te vervoeren, werden paarden, wagens en voerlui gevorderd. Met veel moeite slaagde de
gemeente Woensdrecht erin om enkele honderden personen te leveren. De voerlui moesten zich tegenover de
kerk in Hoogerheide verzamelen en dan ging het in een lange rij richting polders. Een aanzienlijk aantal
voerlieden raakte evenwel "de weg kwijt", zodat hun palen nooit op de plaats van bestemming belandden.


Dit is een ooggetuigen verslag.
Werkzaamheden duurden lang.
bewaking waarschijnlijk Ostbatalion(Armeniers)
===(Zie ander topic v/d themastudie)Zijn er overigens ook foto's bekend van inundaties in het betreffende gebied...?


heb wel een luchtfoto van het zuidelijk deel Panzersperre Bergen op Zoom,maar heb niet gekeken of je daar zoiets op kunt zien.
Zal kijken

_________________
Wanneer je land je roept,is het een kwestie van karakter of je antwoord.Het overwinnen van je angst is dan van ondergeschikt belang,want hij die puur van hart is hoeft niets te vrezen,behalve de schaamte om niet te hebben geantwoord.


vr feb 09, 2007 6:37 pm
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 9 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group