Het is nu di jul 27, 2021 3:05 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 17 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant 
Auteur Bericht
reinaart

Geregistreerd:
ma okt 11, 2010 1:27 pm
Berichten: 522
Bericht AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
Er zijn twee bekende foto's gemaakt in Princenhage (Breda), hier zijn er nog veel meer te vinden :

http://www.chars-francais.net/2015/inde ... iew&id=694

Het voertuig in Princenhage hoorde bij de 6e RC. Mogelijk is er een link met deze gesneuvelde soldaat:

http://www.zuidfront-holland1940.nl/ind ... bier-p-l-e

De foto's zijn genomen voor de St. Josephschool, die inmiddels verdwenen is :

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Foto's die de andere kant van het voertuig/straat tonen:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

De laatste twee foto's tonen denk ik de verdwenen huizen waar nu een bakker zit.

Er zijn ook een berg foto's van Panhards bij de Zevenbergse hoek en Etten(leur) maar hier kan ik niet goed wijs uit omdat ik geen foto's kan vinden van de verwoestingen in deze plaatsen na het bombardement. Ik had ooit foto's van Ettenleur maar die ben ik kwijt. Kan iemand me aan foto's helpen?

Arjan


wo apr 22, 2015 10:23 am
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Jean

Geregistreerd:
vr jul 24, 2009 2:23 pm
Berichten: 1388
Woonplaats: Flanders Fields
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
http://www.regionaalarchiefwestbrabant. ... e145576265

_________________
Ni dieu, ni maitre


wo apr 22, 2015 11:20 am
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Jean

Geregistreerd:
vr jul 24, 2009 2:23 pm
Berichten: 1388
Woonplaats: Flanders Fields
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
De 7587 uit Etten-Leur staat ook op de Russische site,
http://amd-35.narod.ru/AMD35_7000-8000/ ... 0-8000.htm

_________________
Ni dieu, ni maitre


wo apr 22, 2015 11:37 am
Profiel
reinaart

Geregistreerd:
ma okt 11, 2010 1:27 pm
Berichten: 522
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
Bedankt voor de nuttige links Jean ! Hierbij foto's van een Panhard van de 12e RC te Zevenbergsehoek. Ik heb maar één pand met streetview kunnen terugvinden, dat zegt wel iets over de verwoesting. Wellicht dat de gesneuvelde soldaat hier niet tot het 12e GRDI behoorde maar tot de 12e RC ? Vreemd genoeg op de Franse Chars-site geen enkele foto van de 12e GRDI (wel een berg van 12e RC), ofwel zit de site fout of de bronnen die het hebben over 12e GRDI ?

http://www.zuidfront-holland1940.nl/ind ... sson-cavet

Afbeelding
Afbeelding

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Arjan


wo apr 22, 2015 3:37 pm
Profiel
reinaart

Geregistreerd:
ma okt 11, 2010 1:27 pm
Berichten: 522
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
Nog even wat info uit Zuid-front Holland 1940.


De Franse formaties en hun taken in Brabant
Bij Moerdijk was niet slechts sprake van een enkelvoudige en makkelijk duidbare Franse formatie. Het betrof een aantal Franse formaties, dat bovendien taakgericht was samengesteld. Om goed duidelijk te maken welke formaties en oorspronkelijke eenheden betrokken waren, wordt uitvoerig naar de eenheden gekeken.

Allereerst was er de Groupe de Beauchesne. Dat was een samengestelde verkenningseenheid onder colonel de Beauchesne. De verkenningseenheid van 4.DI [12.GRDI, lieutenant-colonel Moslard], de verkenningseenheid van 21.DI [27.GRDI, chef de batallion Van der Heyden] en die van 9.DIM [2.GRDI motorisé, lieutenant-colonel d’Astafort] vormden samen de Groupe de Beauchesne. De kolonel G. de Beauchesne was oorspronkelijk de chef van 2.BLM [Brigade Légère Mécanique], de lichte tankbrigade van 1.DLM. Hij had echter de drie verkenningsregimenten – bij elkaar met een brigadesterkte – onder zich gekregen. Colonel Dario nam zijn commando als chef van 2.BLM waar volgens sommige Franse bronnen (hoewel auteur dezes dat in twijfel trekt), naast het feit dat Dario gewoon het effectief bevel over 6.RC bleef voeren. De tweede samengestelde verkenningseenheid - Groupe Lestoquoi - wordt straks kort besproken.

In het Nederlandse theater hadden de beide verkenningsbrigaden Beauchesne en Lestoquoi taken om de ontplooiing van de eenheden van het 7e Leger in de Nederlandse sector van een eerste beveiliging te voorzien. Zij hadden niet de opdracht hardnekkige weerstand te bieden edoch de vijand te vertragen en te zorgen dat de ontplooiende eenheden van de hoofdmacht niet door Duitse eenheden zouden worden overvallen. De Groupe Lestoquoi diende het voorterrein tussen Tilburg en Den Bosch te verkennen en te bezetten en de Groupe Beauchesne het westelijke deel van Brabant. In de ochtend van 11 mei waren de eerste orders zodanig gewijzigd voor Lestoquoi dat die zijn eenheid voor 6.RC en 4.RDP – die tussen Tilburg en het Belgische Turnhout zouden ontwikkelen – in stelling diende te brengen. Zoals eerder besproken, was dat in aansluiting op de Nederlandse verdediging die de Zuid-Willemsvaart voor haar rekening diende te nemen (hetgeen pas in de ochtend van 11 mei zou worden afgestemd). De Groupe Beauchesne kreeg het gebied ten westen van Tilburg voor haar rekening te nemen om de voorbeveiliging van het Noorden van Antwerpen en de Scheldemond te vormen.

De meest voorname Franse eenheid in het noorden was 1.DLM, 1 Division Légère Mécanique, ofwel de 1e Lichte Gemechaniseerde Divisie onder général Picard. Licht is een misleidende titel, maar bedoeld om aan te geven dat de divisie een geheel gemotoriseerde eenheid was, zoals dat gedurende het interbellum gebruikelijk was. In feite was het echter een volwaardige tankdivisie, want 1.DLM – dat de beste Franse lichte tankdivisie was – was uitgerust met 88 uitstekende middelzware tanks van het type Somua S-35 en 86 (beduidend zwakkere) lichte tanks Hotchkiss H-35/39, grotendeels nog met het incapabele korte 3,7 cm torenkanon en het zwakke pantser.

1.DLM had een grote pantserwagenverkenningseenheid ter beschikking, het 6e Regiment Cuirassier [6.RC] onder colonel Dario. Aangezien dit regiment een aantal keer duidelijk in beeld komt, een nadere beschouwing van de samenstelling ervan.

In hoofdzaak bestond een dergelijk cavalerie regiment uit een stafgroep [commandant, 7 officieren, 77 man], een lichte colonne [4 reserve AMD-178, kleine tros en 200 man] en twee identieke eskadrongroepen.

Elk van de twee eskadrongroep bestond uit een stafgroep met commando pantserwagen [AMD 178 TSF, paw zonder kanon met radio], een eskadron AMD (Auto Mitrailleuse Découvert, ofwel een wielpantserwagen) met stafgroep en vier pelotons met ieder vijf pantserwagens, 3 motoren met zijspan, 21 gewone motoren, 16 lichte mitrailleurs, één 6 cm mortier, zes verbindingsauto’s, vier kleine en drie grote vrachtwagens. Het eerste eskadron bestond uit 153 man. Het tweede eskadron Motocycliste [motorrijders] was samengesteld uit 147 man. Het bestond uit een stafgroep, vier pelotons motorhuzaren met ieder een commandogroep (7 man, 3 zijspanmotoren en een enkele motor) en twee gevechtsgroepen (elk 10 man, 5 zijspanmotoren en 2 lichte mitrailleurs).

In totaal had een Regiment de Découvert, zoals 6.RC was, een organieke samenstelling van 67 officieren, 129 onderofficieren, 753 korporaals en manschappen, 2 AMD 178 TSF, 44 AMD-178 Panhard (plus vier reserve), 223 motoren, 2 mortieren van 6 cm, 32 lichte mitrailleurs, 34 lichte verbindingsvoertuigen, 38 lichte vrachtwagens en bestelbussen, 33 vrachtwagens en enkele specifieke voertuigen (ambulances, radiowagens, menagewagen, etc.).

Binnen 6.RC werd de 2e Groupe d’Escadron gecommandeerd door chef d’escadron Michon. Die had dus een formatie van grofweg 300 man, 21 pantserwagens en 90 motoren onder zich.

Het is aan auteur onduidelijk welk peloton lieutenant Martin precies aanvoerde, maar vrijwel zeker is dat hij pelotonscommandant was. Deze 1e luitenant Martin is relevant in het verhaal omdat hij een speciale missie zou krijgen die hem naar Moerdijk zou brengen. Op die missie wordt later teruggekomen.

Tenslotte dan de Groupe Lestoquoi, die bestond uit 5.GRDI (m) en 2.GRCA (m). 5e Groupe de Reconnaissance Divisionnaire Motorisé [GRDIm], ofwel de gemotoriseerde verkenningseenheid voor een gemotoriseerde infanteriedivisie, werd gecommandeerd door lieutenant-colonel d'Arodes. De eenheid kwam voort uit 25.DIM, Division Infanterie Motorisé. Het was een eenheid van bijna 1,000 man sterkte, bestaande uit vijf volledig gemotoriseerde eskadrons. Een eskadron pantserwagens (16 Panhard 178), twee eskadrons gemotoriseerde infanterie, een tankeskadron (met 13 Hotchkiss H-35 lichte tanks - het was op 11 mei nog op Belgisch grondgebied) en een ondersteunend eskadron met mortieren, AT geschut en zware mitrailleurs. 2.GRCA [van 1.CA, het Eerste Legerkorps van général de division Sciard] werd geleid door lieutenant-colonel Lestoquoi, die dus ook 5.GRDI onder zijn hoede had. De eenheid was weliswaar volledig gemotoriseerd, maar beduidend zwakker dan 5.GRDI. Het had geen tanks of pantserwagens en bestond uit 825 man. Het had drie gemotoriseerde eskadrons infanterie en een ondersteunend eskadron met antitank geschut en zware mitrailleurs. Het gros der infanterie was in beide eenheden met motoren en zijspanmotoren uitgerust. Ook had men enige terreinwagens.

De AMD-178 was een met 20 mm gelamineerd frontaal pantser en 13 mm zijpantser middelzwaar gepantserde vierwielige wagen met een 2,5 cm Hotchkiss antitank kanon en een Reibel 7,5 cm mitrailleur. Inclusief oorlogsbelading woog de wagen 8,2 ton. Het 2,5 cm antitank kanon, dat ook op wielaffuit als licht antitankwapen het standaard tankbestrijdingswapen der Franse troepen was, was in staat op korte afstand alle Duitse pantsers te doorboren. Op middellange afstand gold dit slechts voor de pantsers van de Duitse pantserwagens en beide lichte tanks Pz.I en II.

Hiermee is veel algemene informatie gegeven over de Franse eenheden die op 11 mei rond de sector Moerdijk in actie zouden komen.


Wat betreft Princenhage :

http://www.zuidfront-holland1940.nl/ind ... maud-m-r-p

Het is onbekend wanneer de soldaat Grimaud om het leven kwam. Op 13 mei was 6.RC met het detachement Michon in de buurt van Breda, namelijk te Princenhage. Hij is vermoedelijk echter om het leven gekomen tijdens het gevecht met 9.PD tussen Ginneken en Princenhage op 13 mei, toen een Panhard door een Duitse treffer werd uitgeschakeld.
It is unknown when private Grimaud was killed and how. The Michon detachment was on May 13, 1940, at Princenhage near Breda. It is most likely that he was killed during the clash between some Panhard armoured cars and a few German tanks around Princenhage and Ginneken in the morning of May 13. One Panhard was put out of action by a German hit.

Nadere info over Zevenbergse hoek :

http://www.zuidfront-holland1940.nl/ind ... o&pid=4638

Afbeelding

Het onderschrift bij deze foto:

Panhard te Zevenbergschen Hoek
Een unieke foto van de Panhard P-178 van 5.GRDI die bij Zevenbergschen Hoek slachtoffer werd van Duitse bommen op 11 mei. Deze foto toont de wagen nog tijdens de strijd in de meidagen, vermoedelijk in de late middag van 12 mei, toen een compagnie van SR.11 samen met de Aufklärungsabteilung Lüttwitz (beiden onderdeel van 9.PD) contact maakten met de parachutisten bij Moerdijk. Op de foto zijn zowel parachutisten als gewone Heer militairen te zien.

Het vermoeden bestaat sterk dat de Panhard door explosie van de boordmunitie zo is toegetakeld. Alle luiken staan open en de wagen brandde van binnen uit. Bovendien waren de vijf lijken van de Franse mannen aan boord onherkenbaar verminkt en - volgens grafgegevens - niet te scheiden. Opmerkelijk is voorts dat de rechterachterband in een latere fase kennelijk alsnog verbrand is (of verwijderd), want op één der andere foto's is die band verdwenen.


Volgens de Franse Chars Francais- site betreft het dus een Panhard van de 12e RC en niet van 5.GRDI ?

Arjan


do apr 23, 2015 9:57 am
Profiel
reinaart

Geregistreerd:
ma okt 11, 2010 1:27 pm
Berichten: 522
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
In Bergen op Zoom zat het detachement van Majoor Michon en ook hier zijn Panhards achtergebleven. In Zuidfront Holland 1940 staat hier het volgende over:

n het zuidwesten van de provincie waren de ontwikkelingen niet florissanter. De Fransen hadden de Schelde inmiddels opgegeven, en de achtergebleven eenheden, zijnde de Groupe Beauchesne, een deel van de Groupe Lestoquoi en de 60e en 68e Infanteriedivisie, dienden langs de kust in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren, Duits nadringen te verijdelen, zodat het 7e Leger zich zonder bedreiging uit het noorden kon terugtrekken. Zware gevechten mochten de eenheden in Brabant echter niet aangaan. Bergen op Zoom had een lichte bezetting, waarbij ook nog enige Nederlanders waren betrokken. Hier vond men het detachement Michon, dat drie dagen eerder zo opvallend zwak had opgetreden bij Moerdijk. De Franse majoor zou zich niet revancheren voor dat zwakke optreden. Door de zwakke Franse bevelvoering bleef Michon met enige pantserwagens en motorinfanterie onverhoopt geïsoleerd achter en werd spoedig gevangen genomen met circa 250 man. Hij mocht vier jaar lang zijn zonden overdenken in een Duits gevangenkamp, maar zou in 1944 als oorlogsinvalide (Michon was in 1923 tijdens een gevecht in Marokko zijn linkerarm kwijtgeraakt) worden vrijgelaten. Michon zou daarop direct weer dienst nemen en zou de oorlog als kolonel (commandant van een regiment Spahi's) beëindigen. In 1946 werd hij tot generaal bevorderd.

De foto's zijn gemaakt aan de Glacisstraat bij Plein 13, helaas is de situatie hier anno 2015 onherkenbaar veranderd:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

De volgende foto's zijn misschien ook in Bergen op Zoom gemaakt maar wellicht eerder in Roosendaal of Breda. Ik hoop dat iemand de huizen herkent (ik heb mezelf suf gezocht :? ):

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Arjan


do apr 23, 2015 11:29 pm
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Jean

Geregistreerd:
vr jul 24, 2009 2:23 pm
Berichten: 1388
Woonplaats: Flanders Fields
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
Denk eerder dat je in de buurt van of richting Tilburg moet kijken.

_________________
Ni dieu, ni maitre


vr apr 24, 2015 2:29 pm
Profiel
jw1985

Geregistreerd:
ma nov 28, 2011 9:35 pm
Berichten: 295
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
Over de Panhard 178 met het nummer 91669 vond ik info op de volgende site:

http://amd-35.narod.ru/AMD35_90247-9167 ... -91673.htm

vrij vertaald: 2nd platoon
1 DLM 6 RC (Régiment de Cuirassiers) Tower Number 6
Locatie Nederland, omgeving Tilburg

Dat zijn dezelfde foto's die je hier geplaatst hebt.

Overigens is van het 6 RC (Régiment de Cuirassiers) Gilbert Hautbout in Tilburg gesneuveld op 11 mei 1940.
Deze soldaat sneuvelde in de omgeving Bosscheweg. Wellicht zijn de foto's in deze omgeving gemaakt.

_________________
Never think that war, no matter how necessary, no matter how justified, is not a crime.

Ernest Hemingway


vr apr 24, 2015 3:37 pm
Profiel
reinaart

Geregistreerd:
ma okt 11, 2010 1:27 pm
Berichten: 522
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
Bedankt heren, dan kan ik nu wat gerichter aan de slag :) . Op de lijst van de Franse gesneuvelden staat een soldaat van de 6. RC gesneuveld in Tilburg :

http://www.zuidfront-holland1940.nl/ind ... bouard-g-2

Hier is nog een foto die vraagtekens bij me oproept, en dan met name het onderschrift. Er waren mijns inziens toch geen inundaties in Zeeuws-Vlaanderen? Ik schat eerder dat de foto op Zuid-Beveland gemaakt is, Waarde of Krabbendijke bv.:


http://www.waroverholland.nl/index.php? ... o&pid=4509

Groet,

Arjan


vr apr 24, 2015 4:01 pm
Profiel
reinaart

Geregistreerd:
ma okt 11, 2010 1:27 pm
Berichten: 522
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
Bedankt JW, lijkt er inderdaad op dat de Bosscheweg de juiste locatie is:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Kennelijk zijn alleen deze drie panden nog overgebleven en de bomen zijn gerooid.

Groet,

Arjan


vr apr 24, 2015 5:21 pm
Profiel
jw1985

Geregistreerd:
ma nov 28, 2011 9:35 pm
Berichten: 295
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
Om ook maar even terug te komen op de laatste foto met de Panhard in geïnundeerd gebied.

http://www.waroverholland.nl/index.php? ... o&pid=4509

Het zou kunnen dat dit in de buurt van Moerdijk is.

West van Moerdijk was namelijk een gebied geïnundeerd.

"Inundaties waren, op een inundatie west van Moerdijk na, niet gesteld."

Bron: http://www.zuidfront-holland1940.nl/ind ... d-moerdijk

In deze omgeving bevonden zich eenheden van 6e Regiment Cuirassier.

_________________
Never think that war, no matter how necessary, no matter how justified, is not a crime.

Ernest Hemingway


vr apr 24, 2015 5:53 pm
Profiel
reinaart

Geregistreerd:
ma okt 11, 2010 1:27 pm
Berichten: 522
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
jw1985 schreef:
Om ook maar even terug te komen op de laatste foto met de Panhard in geïnundeerd gebied.

http://www.waroverholland.nl/index.php? ... o&pid=4509

Het zou kunnen dat dit in de buurt van Moerdijk is.

West van Moerdijk was namelijk een gebied geïnundeerd.

"Inundaties waren, op een inundatie west van Moerdijk na, niet gesteld."

Bron: http://www.zuidfront-holland1940.nl/ind ... d-moerdijk

In deze omgeving bevonden zich eenheden van 6e Regiment Cuirassier.


Merci JW, dat klinkt een stuk plausibeler.

Groet,

Arjan


vr apr 24, 2015 10:26 pm
Profiel
Bas_Slaats

Geregistreerd:
do apr 23, 2015 1:28 pm
Berichten: 3
Woonplaats: Tilburg
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
Arjen, die Panhard uit Zevenbergsehoek stat ook op film:

http://in.beeldengeluid.nl/kanaal/3201-1940/3319-nederland-in-oorlog (3:24)

bedankt voor alle info, erg interessant om dit te lezen.

gr Bas


za apr 25, 2015 9:50 am
Profiel WWW
reinaart

Geregistreerd:
ma okt 11, 2010 1:27 pm
Berichten: 522
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
Hoi Bas, bedankt voor de link naar het interessante filmpje.

Hier is nog wat nadere info over de Tilburgse Panhard :

http://www.zuidfront-holland1940.nl/ind ... -fransen-2

Als ik het goed begrijp behoorde dit voertuig tot het 2e verkennings detachement (D.D.2) met als doel Den Bosch:

613] De D.D.2 vertrok kort na 0800 uur richting Den Bosch, waar een vooruitgeschoven patrouille onder pelotonscommandant sous-lieutenant Schèrer contact maakte met de Nederlanders bij Vught. In de avond verkende het vooruitgeschoven peloton achter de Zuid-Willemsvaart en werd daarbij rond 2030 uur ontdekt door een Duitse verkenningseenheid van Aufkl.Rgt.9 nabij Sint-Michielsgestel [554, 613]. Daarbij werd een Duitse pantserwagen uitgeschakeld – waarbij twee Duitse gewonden vielen [554] – en werden twee Duitse mitrailleurs uitgeschakeld. Vervolgens hadden de Fransen echter het probleem dat men niet meer op eenvoudige wijze terug naar Tilburg kon, omdat alle bruggen door de Nederlanders waren opgeblazen of versperd. Uiteindelijk bereikte men pas de volgende dag de eigen gelederen weer, onder achterlating van enkele motoren en met verlies van twee pantserwagens [614: blz. 170]. Het verslag van 6.RC meldt overigens dat men geen pantserwagens verloor [613]. Dat lijkt onjuist te zijn.


Gemeld wordt dat men twee Panhards verloor dus mogelijk is de wagen aan de Bosscheweg er hier één van. Gek genoeg wordt de gesneuvelde soldaat Gilbert Hautbout vermeld onder de actie van D.D.3, er wordt ook vermeld dat hij in Moergestel omgekomen is.

Over de oorzaak van de uitschakeling van de Panhard in kwestie begin ik me af te vragen of het voertuig niet gewoon per ongeluk met hoge snelheid tegen een boom is aangeknald. Hier nog een foto die ik was vergeten te posten waarop een boom te zien is met ontschorste plek:

Afbeelding


Groet,

Arjan


za apr 25, 2015 11:40 am
Profiel
reinaart

Geregistreerd:
ma okt 11, 2010 1:27 pm
Berichten: 522
Bericht Re: AMD Panhard 178 6e RC Noord-Brabant
De Panhard foto's te Etten zijn ook al op de Russische site te zien maar zal ze voor de volledigheid nog even posten. De winkel en gebouwen waar de Panhard voor stond zijn intussen allemaal verdwenen dus is deze briefkaart nog de beste referentie:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Tenslotte nog een foto uit het album van de 225.ID :

Afbeelding

Arjan


za apr 25, 2015 12:30 pm
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 17 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group