Het is nu di sep 28, 2021 11:39 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 6 berichten ] 
20.000 Volksduitsers vermoord? 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker
koos24

Geregistreerd:
di mei 30, 2006 9:24 pm
Berichten: 663
Bericht 20.000 Volksduitsers vermoord?
Onlangs sprak ik iemand die de Duitse inval in Polen verklaarde met
het feit dat de Polen 20.000 Volksduitsers vermoordden.

In het kort was het verhaal zo, Duitsland had diverse malen
aan de Poolse regering bescherming gevraagd voor de Volksduitsers.
Deze bescherming was er niet gekomen en de pogroms waren doorgegaan.
Hierop kon Duitsland niet anders dan Polen de oorlog verklaren.

Het verhaal van 20.000 doden lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

Graag jullie, gewaardeerde, mening

_________________
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.


zo jul 12, 2009 1:34 pm
Profiel
Comu

Geregistreerd:
do jun 18, 2009 1:58 pm
Berichten: 1251
Woonplaats: Dordrecht
Bericht 
Och, elke oorlog begint toch met een slap excuus? Massavernietigingswapens in Irak zijn er een voorbeeld van.

_________________
"Iedereen is gek geworden en vindt alles maar normaal." Youp van 't Hek


zo jul 12, 2009 1:54 pm
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 8446
Bericht 
Deze vraag is hier in het verleden al eens ter sprake gekomen.

Uit Hitler Vergelding 1936-1945 door Ian Kershaw (p. 362-363):

Ian Kershaw schreef:
In het vooroorlogse Polen was er ongetwijfeld sprake geweest van discriminatie van de Duitse minderheid – die zo’n drie procent van de bevolking uitmaakte – en tijdens de crisis in de zomer van 1939 had die een hoogtepunt bereikt. De Duitsers werden ook in economisch opzicht benadeeld. (…) En terwijl de etnische conflicten steeds verder opliepen, droeg ook de propaganda van Goebbels in hoge mate bij aan de kwaadaardige vijandschap jegens Polen. De bevolking werd bestookt met beschrijvingen van schromelijk overdreven of simpelweg uitgelokte incidenten van sporadisch geweld tegen de Duitse minderheid, terwijl veel ernstiger uitwassen van Duitse zijde uiteraard verzwegen werden.

In reactie op de echte of verzonnen gevallen van sabotage door de Duitse minderheid, die men voor een ‘vijfde colonne’ hield, arresteerden de Polen van hun kant zo’, 15.000 tot 20.000 etnische Duitsers, één à twee procent van de Duitse minderheid, die zij dwongen in colonnes oostwaarts te marcheren. [1] Hoewel de wreedheden waarmee deze marsen gepaard gingen later voor propagandadoeleinden enorm werden uitvergroot, werden de gevangenen inderdaad veelvuldig geslagen of anderszins mishandeld, en werden zij wanneer ze Poolse steden en dorpen passeerden blootgesteld aan het geweld van de plaatselijke bevolking. In enkele gevallen werden de gevangenen die niet meer verder konden lopen geëxecuteerd. [2]

Uitwassen tegen de Duitse minderheid speelden zich af op talloze plaatsen. De meest beruchte aanvallen deden zich voor in Bydgoszcz (Bromberg) en hadden het karakter van een plaatselijke pogrom. Hoeveel doden er in Bydgoszcz vielen is nooit op bevredigende wijze vastgesteld. [3] Door de Duitse propaganda werden de aanvallen op etnische Duitsers uitgebuit om een schijn van rechtvaardigheid te verlenen aan het beleid van ‘etnische zuivering’ dat al in het eerste stadium veel verder ging dan wat redelijkerwijs nog beschouwd kon worden als een vergeldingsmaatregel. [4] De Duitsers beweerden in november 1939 dat er tijdens de ‘septembermoorden’ 5400 mensen vermoord waren, inclusief de slachtoffers van de ’Bromberg Blutsonntag’. Vervolgens werd in opdracht van Hitler zelf dit aantal in februari 1940 simpelweg vertienvoudigd tot een volledig uit de duim gezogen dodenaantal van 58.000. [5]Volgens de meest betrouwbare schatting bedroeg het totale aantal etnische Duitsers dat tijdens aanslagen, dwangmarsen, bombardementen en beschietingen werd gedood ongeveer 4.000. [6] Hoe verschrikkelijk de begane wreedheden ook waren, het waren toch min of meer spontane uitbarstingen van haat in de sfeer van angst en paniek die volgde op de Duitse inval. Het was in de verste verte niet te vergelijken – laat staan dat het daarvoor een rechtvaardiging was – met berekende beestachtigheden van de behandeling die de Duitse meesters hadden uitgestippeld, en waarin voor de Poolse bevolking hooguit een slavenbestaan was weggelegd. [7]

1. Jansen-Weckbecker, ‘Miliz’, p. 484.
2. Hilarius Breitinger, Als Deutschenseelsorger in Posen und im Warthegau 1934-1945. Erinnerungen. Mainz, 1984. p. 30-38; Jansen-Weckbecker, ‘Miliz’, p. 484.
3. Madajczyk, Okkupationspolitik, p. 12-13; Broszat, Polenpolitik, p. 50-51. De Poolse regering in ballingschap in Londen beweerde, zich daarbij baserend op het verslag van een Engelse vrouw die destijds in Bromberg woonde en daar ook de zogenaamde ‘bloedzondag’ van 3 september had meegemaakt, dat er die dag niets onbetamelijks was gebeurd en dat het een volledig Duits verzinsel was. – The German New Order in Poland, Londen, zonder jaartal (1941), p. 51.
4. Broszat, Polenpolitik, p. 51
5. Broszat, Polenpolitik, p. 51 en 180 noot 78 (voor de latere bewering van Hitlers legeradjudant Gerhard Egel dat de dictator persoonlijk opdracht had gegeven het aantal slachtoffers te overdrijven); Madajczyk, Okkupationspolitik, p. 12-13 en noot 23. Zie ook Breitinger, p. 38-42 en, voor een gedetailleerd onderzoek van de mythe die door de Duitse propaganda was gelanceerd, Karol Marian Popieszalski, ‘The Case of the 58.000 “Volksdeutsche”’. An Investigation into Nazi Claims Concerning Losses of the German Minority in Poland before and during 1939’, in Documenta Occupationis, ed. Instytut Zachodni, vol. VII, 2e ed., Poznan, 1981.
6. Jansen-Weckbecker, ‘Miliz’, p. 484.
7. Broszat, Polenpolitik, p. 51.


Richard J. Evans noemt in het derde deel van zijn Derde Rijk-trilogie trouwens een aantal van 2.000 etnische Duitsers die om het leven kwamen bij massa-executies of die stierven door uitputting tijdens de hierboven ook genoemde marsen. In Bromberg stierven volgens hem 300 etnische Duitsers. Let wel: dit is dus allemaal niet vóór de Duitse invasie van Polen, maar tijdens!

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


zo jul 12, 2009 2:21 pm
Profiel WWW
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 3676
Bericht 
Uit een eerder topic over dit onderwerp...
Harro schreef:
De "Bromberger Blutsonntag" is op correcte wijze onderzocht door een neutrale, internationale commissie en hun rapport bevind zich in het Bundesarchiv in Koblenz, als de file: "Dokumentation der Verschleppungsmärsche und polnische Kriegsverbrechen im September 1939", No. 12, BA, Ost. Dok. 7

Volgens het rapport werden door Poolse soldaten en lokale burgers, op de vlucht voor het snel optrekkende Duitse leger, 3841 etnische Duitsers vermoord. Dit was het resultaat van het ondervragen van 593 overlevenden. De Duitse propaganda ging ermee aan de haal. Op 8 september 1939 noemde de Deutsche Rundschau de gebeurtenissen de "Bromberger Blutsonntag". Volgens een officieel rapport van de Duitse diplomatieke dienst (Auswärtigen Amt) werden in heel Polen (dus niet enkel in Bromberg) 5437 etnische Duitsers vermoord. Op 7 februari 1940 maakte het Reichsministerium in een intern communiqué per decreet bekend dat in toespraken, in de media en in publicaties alleen het getal 58.000 gebruikt mocht worden. In dit decreet worden ook voor het eerst joodse bolsjewisten als daders naarvoren geschoven (ipv. Poolse soldaten).

Bron: Benz - "Legenden, Lügen, Vorurteile", S. 47

Harro schreef:
Overigens vond de slachting in Bromberg, hoe tragisch en verwerpelijk die ook was, plaats op 3 september 1939 en kan dus nooit aanleiding zijn voor de Duitse inval. En dat blijkt ook uit de woorden van Hitler op 22 augustus 1939, dus een week voor de Duitse aanval. Hij vertelde zijn generaals op de Obersalzberg:

"Vernichtung Polens im Vordergrund. Ziel ist die Beseitigung der lebendigen Kräfte, nicht die Erreichung einer bestimmten Linie. Auch wenn im Westen Krieg ausbricht, bleibt Vernichtung Polens im Vordergrund. Mit Rücksicht auf Jahreszeit schnelle Entscheidung. Ich werde propagandistischen Anlass zur Auslösung des Krieges geben, gleichgültig, ob glaubhaft. Der Sieger wird später nicht danach gefragt, ob er die Wahrheit gesagt hat oder nicht. Bei Beginn und Führung des Krieges kommt es nicht auf das Recht an, sondern auf den Sieg.
Herz verschliessen gegen Mitleid. Brutales Vorgehen. 80 Millionen Menschen müssen ihr Recht bekommen. Ihre Existenz muss gesichert werden. Grösste Härte. Schnelligkeit der Entscheidung notwendig. Festen Glauben an den deutschen Soldaten. Krisen nur auf Versagen der Nerven der Führer zurückzuführen.
Erste Forderung: Vordringen bis zur Weichsel und bis zum Narew. Unsere technische Überlegenheit wird die Nerven der Polen zerbrechen. Jede sich neu bildende lebendige polnische Kraft ist sofort zu vernichten. Fortgesetzte Zermürbung. Neue deutsche Grenzführung nach gesunden Gesichtspunkten, evtl. Protektorat als Vorgelände. Militärische Operationen nehmen auf diese Überlegungen keine Rücksicht. Restlose Zertrümmerung Polens ist das militärische Ziel. Schnelligkeit ist die Hauptsache. Verfolgung bis zur völligen Vernichtung.
Überzeugung, dass die deutsche Wehrmacht den Anforderungen gewachsen ist. Auslösung wird nocht befohlen ..."


Bron: Ernst Klee & Willi Dressen - "Gott mit uns”: Der deutsche Vernichtungskrieg im Osten

Let vooral op de door mij onderstreepte zin: "Ich werde propagandistischen Anlass zur Auslösung des Krieges geben, gleichgültig, ob glaubhaft. Der Sieger wird später nicht danach gefragt, ob er die Wahrheit gesagt hat oder nicht." Let ook op het doel dat hij noemt: "Restlose Zertrümmerung Polens ist das militärische Ziel."


zo jul 12, 2009 4:58 pm
Profiel
Avatar gebruiker
koos24

Geregistreerd:
di mei 30, 2006 9:24 pm
Berichten: 663
Bericht Dank
Hartelijk dank voor jullie snelle reactie.
Hier ga ik zeker iets mee doen.

Las toevallig net ook nog dat er een niet aanvals-verdrag tussen
Polen en Duitsland was gesloten in 1934
http://www.go2war2.nl/artikel/1403/Duit ... 1-1934.htm

Hierin verplichten de partijen zich onderling geschillen vreedzaam bij te leggen en indien dat niet mogelijk is bij de volkenbond neer te leggen.
Weet iemand of de Duitsers de volkenbond om bemiddeling hebben
gevraagd inzake de problemen tussen Volksduitsers en Polen?

_________________
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.


zo jul 12, 2009 8:47 pm
Profiel
Leo

Geregistreerd:
zo apr 04, 2004 9:07 am
Berichten: 898
Woonplaats: B 3000 LEUVEN
Bericht 
In oktober 1933 deelde Duitsland mee dat het zich uit de conferentie had teruggetrokken. Een week later trad Duitsland uit de Volkenbond. Hitler kon stellen dat de andere niet wilden ontwapenen, zodat hij wel moest herbewapenen. Daar begon hij dan ook terstond en met grote haast mee. In zijn rug dekte hij zich door een niet-aanvalsverdrag met Polen voor de tijd van tien jaar. Polen was daartoe bereid, omdat het niet meer zo op Frankrijk durfde rekenen. De herstelbetalingen, die onder invloed van de economische crisis toch al in het slop geraakt waren, wenste Hitler verder helemaal niet meer te voldoen.

Bron : World Explorer

_________________
Oorlog is de verderzetting van de politiek maar met andere middelen (Clausewitz ).

Voorheen: NIGHTWALKER


zo jul 12, 2009 11:45 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 6 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group