Het is nu ma jul 26, 2021 6:09 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 20 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Oorlogsinspanningen Sovjet-Unie 
Auteur Bericht
SovjetPOW
Bericht 
Het heeft me relatief veel moeite gekost om mezelf er toe te zetten hier in te schrijven. 2 redenen ik heb al weinig tijd EN zal het dan wel geaccepteerd worden wat ik af en toe te zeggen heb!
Het laatste heeft mij vooral bezig gehouden, maar omdat dit een actief forum lijkt, vind ik het zinvol genoeg om hier enigszins en bij tijd en wijle wat knuppels in het hoenderhok te gooien.
Ik heb namelijk een poos terug wat betreft WO2 de andere kant gekozen, heb zo mijn redenen.
Nee natuurlijk niet de kant van de nazi's maar wel de kant van de Sovjets!
Mijn forum naam en mijn onderschrift onderschrijven dit:
"SovjetPOW" staat voor Sovjet prisoners of war.
"Zhukov ………. Hitler Kaput", een uitspraak van mijn schoonvader toen we langs het standbeeld liepen van Generaal Zhukov.

Ja ik heb dus familie in Rusland EN JA dat was voor mij pas echt een regelrechte eye-opener, waarvan ik eigenlijk nooit gedacht had dat ze gesloten waren.
Een van de 1e vragen die ze aan mij stelden "wat deden jullie Nederlanders in WO2?"
Heb toen met wat schroom verteld dat we na enkele weken al onder voet waren gelopen door de Wehrmacht en met enige gepaste trots over mijn oom die als opgepakte verzetstrijder (Partisan in het Russisch) in Dachau of zo'n ander rotkamp heeft gezeten. Vertelde ook dat hij daar met losse flodders was geëxecuteerd en de rest van zijn leven met een kampsyndroom heeft rondgelopen.
Ik werd "goedgekeurd"……………. :!:

Mede door die eerste vraag ben ik wat later mij meer en meer gaan verdiepen van wat er aan die andere kant van Europa nu eigenlijk is gebeurd, ik wist dat eigenlijk niet, nooit echt wat over gelezen of films van gezien, want waarom leefde dat onderwerp (WO2) daar in Rusland nu nog zo sterk.
Niet veel later ben ik door dit verdiepen letterlijk van mijn stoel gevallen, wat een complete Horror heeft zich daarginds afgespeeld.
Even wat heldere punten, je mag ze ook alvast als "knuppels"zien:
- Oorlog is chaos
- Iedereen is bang in een oorlog
- Minstens 3.500.000 Sovjet krijgsgevangen zijn door de nazi's op een gruwelijke wijze vermoord!
- Zeer waarschijnlijk zijn er in totaal 28.000.000 Sovjet doden te betreuren als gevolg van de nazi vijandelijkheden en gruwelijkheden. En dat slechts in 4 jaar tijd.
- De Sovjet soldaten hadden slechts 2 keuzes vecht of sterf, verkrachten lieten ze vooral over aan de Partizanen die in het kielzog van het Sovjet leger meetrokken.
- De Partizanen hadden zo hun redenen om dat te doen, maar de genoemde aantallen verkrachtingen zijn zover ik kan bepalen vaak overdreven en vooral naoorlogse anti-Sovjet anti-Rusland propaganda, dat op de dag van vandaag helaas nog gewoon doorgaat.
- Er zijn wel minstens 1.600.000 Duitse WO2 burgerdoden te betreuren waarvan een derde door bombardementen en een vierde door de eigen Volkssturm. In totaal zijn 4 tot 5 Miljoen Duitse militairen gesneuveld. Met de expulsie stierven nog tienduizenden Duitsers, de Sovjets hanteerden het spreekwoord: “wie du mir so ich dir” of te wel wat jullie ons hebben aangedaan zullen we jullie ook aandoen.
- In het beleg van Leningrad alleen (nu St. Petersburg) zijn bijna 1 miljoen Sovjets omgekomen, Burgers en Soldaten.
- De nazi's hebben dan ook enorm veel Sovjet burgerdoden (17 miljoen!) op hun geweten, tijdens Blitzkrieg (Operatie Barbarossa bv.) was een dorp gevuld met de Slavische ?untermenschen? immers geen dorp met burgers maar slechts een uit de weg te ruimen obstakel.
- Het zo "rücksichtslos" vernietigen van duizenden dorpen en andere burgerdoelen zaaide maar 1 ding een diepe zeer diepe haat tegen alles wat nazi was. Voor de Partizanen was daarom alleen een dooie nazi een goede nazi, ze maakten geen onderscheid tussen burgers en soldaten.
- 80% van het nazi oorlogspotentieel is vernietigd aan het Oostfront (dat zijn dus Mensen en materieel), 75% van de troepensterkte bevond zich aan het Oostfront. Het alles beslissende theater van WO2 was in Europa aan het Oostfront en nergens anders. Had Maarschalk Erich von Manstein zich aan het Westfront bevonden dan waren de Geallieerden op D-day waarschijnlijk terug de zee ingeschoten.
- In het "vrije" westen zijn 2 films gemaakt over het echte Oostfront, ze speelden zich beide af in Stalingrad.
- In het "vrije" westen zijn honderden andere WO2 oorlogsfilms gemaakt, die zich afspeelde aan het Westfront, Pacific of de Concentratiekampen.
- De slag bij Koersk (duurde 3 maanden) werd door de Sovjets gezien als de belangrijkste en meest beslissende, er zijn daarover diverse Russische films gemaakt ik heb er (nog) geen een gezien.
- Iedereen die tegen de nazi's heeft gevochten heeft mijn respect.
- Jozef Stalin (een Georgiër van origine, O ironie) was zelf een bloedige dictator, tijdens zijn regeerperiode t/m 1953 mag je hem zo'n 20 miljoen gedode mensen aanrekenen. Hoe je dat ook went of keert is dat toch iets wat een ander deel van de bloedige Russische geschiedenis betreft. Aan de ene kant loopt het dwars door WO2 heen aan de andere kant betrof het een veel langere en duistere periode die veel te veel mensen het leven heeft gekost. Maar voor alle duidelijkheid in opdracht van Stalin zijn tijdens en direct na WO2 2.4 miljoen Sovjets vermoord, die komen dan wel nog bovenop de 28 miljoen die de nazi's hebben vermoord. Een van Stalins zoons stierf trouwens in Sachsenhausen.

Kan nog wel even doorgaan met het noemen van punten, want hoe meer ik het bestudeer hoe meer het mij dwarszit.
Het meeste wat mij mismoedig stemt is het lot van de 3.5 miljoen vermoorde Sovjet POW's van de in totaal 5.5 miljoen POW's. Ik durfde nooit te denken dat er iets erger kon zijn dan het lot van de voornamelijk Joodse kampslachtoffers dat was al veel te gruwelijk. Maar wat er met Sovjets in de vele nazi Stalag kampen heeft afgespeeld is met geen pen te beschrijven………..Een veld, een groot hek eromheen, geen water, geen voedsel en zeker geen barakken en dan daaroverheen een winter met temperaturen die 's nachts tot min 40 konden dalen. Overleven kon maar op 1 manier, eet of wordt opgegeten!
Duizenden werden doorgestuurd (dodenmarsen) naar de nazi concentratiekampen, daar wachtte hen vaak een snel einde (nekschot). En toen ze (ongeveer 1 tot 2 miljoen) eindelijk werden bevrijd door hun eigen leger kwam nog de Stalin screening erover heen nog eens 0.4 van de 2.4 miljoen Stalin slachtoffers die ik eerder noemde.

Wat moet ik ermee, door het verdiepen is het voor mij een totaal andere geschiedenis geworden. 28 miljoen mensen ………….. Wat een ongelofelijk gruwelijk groot getal en dan vind ik het zeer vreemd dat er nauwelijks aandacht voor is, als die er dan wel is dan gaat het vaak juist over de dingen die de Sovjets fout hadden gedaan. Het is alsof vele bronnen ons (mij) willen doen geloven dat die 28 miljoen Sovjets vooral door hun eigen schuld zijn omgekomen. Aan de ene kant kan ik het niemand kwalijk nemen, jullie (ik ook) zijn namelijk al meer dan 50 jaar "slachtoffer" van anti-Sovjet anti-Rusland propaganda, je kan ook alleen maar westerse bronnen raadplegen er zijn hier nauwelijks andere. En op zijn zachts gezegd lopen juist die bronnen niet over van enthousiasme voor het Sovjet leger en al helemaal niet voor het Communistische of Russische regime in het bijzonder, dat is raar hé. Maar we slikken het allemaal gewoon als zoete koek.
Ga je eens luisteren wat de gewone Sovjet soldaat of de gewone burger je nog kan vertellen, dan wordt je gewoon onpasselijk van de nazi misdaden die ze gezien hebben en van het niet aflatende keiharde vechten tegen het nazi leger. Want dat was het, keihard vechten (een soort van D-day maar dan een die 4 jaar duurt) tussen 2 legergroepen die elkaar het daglicht inde ogen niet gunde. De ene technisch en militaristisch perfect georganiseerd de ander vooral groot! Zet je dat tegenover elkaar dan vallen er gewoon enorm veel doden, maar er was geen andere manier dat wat is gebeurd. Het brengen van het enorme offer om van het fascistische juk te worden bevrijd was kennelijk de enige manier en daar profiteer ik nu vandaag de dag nog steeds van. Ik ben gigantisch blij dat het Rode leger ook voor mijn vrijheid (hoe gek dat ook klinkt) heeft gevochten, ik schaam me regelmatig dat ik dat pas de laatste jaren ben gaan beseffen.

ZHUKOV…………… Hitler kaput

Ps. Ik heb zo mijn publieke internet bronnen, met goed googelen vindt je die ook, alleen het interpreteren van die bronnen wordt een ander laken en pak als je enkele Russen persoonlijk kent. Nee het is niet alleen wikipedia.
Pps. Ik zal reageren mocht dat nodig zijn maar dan alleen wanneer mij dat uitkomt, dat kan dan soms even duren.


vr jan 22, 2010 4:33 pm
Leo

Geregistreerd:
zo apr 04, 2004 9:07 am
Berichten: 898
Woonplaats: B 3000 LEUVEN
Bericht 
Beste SovjetPOW?

Vooreerst welkom op het forum. Ik heb aandachtig je relaas gelezen. Iedereen op dit forum zal je bevestigen dat de legers van Nazi-Duitsland in het oosten verslagen zijn. Niet in Normandië, niet in Arnhem en niet in Bastogne. Ook ik heb me erin verdiept en kan je alleen de raad geven de boeken van Catherine Merridale (Ivans oorlog ISBN 978 90 223 21720) en Jürgen Thorwald ( Die Grosse Flucht uitg. Kaiser) door te nemen.
Dat er na de Grote Vaderlandse Oorlog in 1945 geen boeken of filmproducties verschenen in de Westerse wereld over de strijd in het oosten is te danken aan dictator Stalin en zijn opvolger Chroetsjov. De Sovjet-Unie had besloten zich af te sluiten en zaken als de Berlijnse blokkade, Hongarije enz. droegen daar niet aan bij. De Sovjet-Unie schakelde zichzelf uit. Maar dit valt buiten het bestek van dit forum.
Russische krijgsgevangen werden te werk gesteld door de Duitsers in Belgisch-Limburgse kolenmijnen. Na de wapenstilstand, en na een odysee naar de 'Rodinia' werden ze beloond met een nekschot als samenzweerders met de nazi's.
Zulke zaken werden in het westen niet op gejuich begroet.

Laat me ook opmerken dat, indien je een topic opent op dit forum, vele forumleden je te woordt willen staan. En graag een reactie van jouw kant verwachten.

Met beleefde groeten,

Leo

_________________
Oorlog is de verderzetting van de politiek maar met andere middelen (Clausewitz ).

Voorheen: NIGHTWALKER


vr jan 22, 2010 5:49 pm
Profiel WWW
Moderator
Avatar gebruiker
Jean

Geregistreerd:
vr jul 24, 2009 2:23 pm
Berichten: 1388
Woonplaats: Flanders Fields
Bericht 
Je brengt wel ineens heel wat info op het netvlies, wat de Duitsers in het oosten hebben uitgespookt is idd. afschrikwekkend. En het is uiteindelijk hun afgrond geworden. Zelf maak ik me ook wel eens dik over de veramerikaanste versie van wo2, maar dat is koude oorlogsmaterie en daar is dit forum niet voor.
Het aantal slachtoffers onder de sovjets is afschuwelijk hoog, voor het grootste deel door de Duitsers, maar ook door de mannier waarop de Russische generaals
met hun manschappen omsprongen ( dit onder de prestatie druk van Stalin). Wie niet inziet dat de Russen (spreek hier in algemene vorm) het meest onder de Duitsers hebben geleden kent zijn geschiedenis niet, maar men moet ook over het niet aanvalspact lezen en ook de niet zo florisante kant van Stalin bekijken...
En ik raad je aan om toch nog wat dieper in het vergewaltigung of partizanenverhaal te duiken, want daar sla je wel de bal mis.

_________________
Ni dieu, ni maitre


vr jan 22, 2010 7:50 pm
Profiel
lars40/45
Bericht 
Welkom Sovjet pow.

Bedankt voor de uitvoerige motivatie van je gedachten. Ik kan het altijd waarderen als iemand met veel passie zijn mening/standpunt onder de aandacht durft te brengen. Binnen STIWOT hebben we hier respect voor als het binnen een zeker kader van normen, waarden en respect blijft.

Binnen STIWOT hebben we mensen met diverse specialisaties en deskundigheid.
Auke de vlieger is onze Oostfront specialist met veel kennis van de taal, cultuur en geschiedenis. Hij heeft ook bijzonder goede artikelen geschreven voor het magazine Wereld in Oorlog vanuit zijn specialisme.

Jou verhalen, foto's en belelevingen delen we graag met je.
Over de politiek kunnen we uren zoniet dagen discussie voeren, maar wat als een paal boven water staat is het gruwlijke menselijke drama van strijd, overwinningen en verlies en de enorme offers die zijn gebracht.

De Russen die ik ken en heb gesproken heb ik ervaren als bijzonder hartelijke en warme mensen. Als je ze helpt en laat zien dat je moeite doet om hun taal te spreken dan ontstaan daar goede contacten uit. Ik sluit niet mijn ogen voor de mindere kanten zoals het alcohol misbruik dat epidemische vormen dreigt aan te nemen, maar ik plaats dat wel in het juiste perspectief.


za jan 23, 2010 1:41 pm
Avatar gebruiker
ik ben Michiel

Geregistreerd:
di jan 17, 2006 9:18 pm
Berichten: 473
Woonplaats: Belgie
Bericht 
NIGHTWALKER schreef:
Beste SovjetPOW?

Vooreerst welkom op het forum. Ik heb aandachtig je relaas gelezen. Iedereen op dit forum zal je bevestigen dat de legers van Nazi-Duitsland in het oosten verslagen zijn. Niet in Normandië, niet in Arnhem en niet in Bastogne. Ook ik heb me erin verdiept en kan je alleen de raad geven de boeken van Catherine Merridale (Ivans oorlog ISBN 978 90 223 21720) en Jürgen Thorwald ( Die Grosse Flucht uitg. Kaiser) door te nemen.
Dat er na de Grote Vaderlandse Oorlog in 1945 geen boeken of filmproducties verschenen in de Westerse wereld over de strijd in het oosten is te danken aan dictator Stalin en zijn opvolger Chroetsjov. De Sovjet-Unie had besloten zich af te sluiten en zaken als de Berlijnse blokkade, Hongarije enz. droegen daar niet aan bij. De Sovjet-Unie schakelde zichzelf uit. Maar dit valt buiten het bestek van dit forum.
Russische krijgsgevangen werden te werk gesteld door de Duitsers in Belgisch-Limburgse kolenmijnen. Na de wapenstilstand, en na een odysee naar de 'Rodinia' werden ze beloond met een nekschot als samenzweerders met de nazi's.
Zulke zaken werden in het westen niet op gejuich begroet.

Laat me ook opmerken dat, indien je een topic opent op dit forum, vele forumleden je te woordt willen staan. En graag een reactie van jouw kant verwachten.

Met beleefde groeten,

Leo


Nightwalker,

Ik heb een kleine opmerking tegenover jou stelling dat Nazi-Duitsland in het Oosten verslagen is. Je hebt volkomen gelijk wat land en lucht betreft maar op zee waren de Duitsers toch wel degelijk de baas tegen de Sovjets. De Rode Marine stelde niets voor en zou zonder westers Geallieerde hulp ten onder zijn gegaan aan Duitse druk. Vergeet ook niet dat de Duitse opmarsen over zee en in de lucht in het westen zijn tot staan gebracht door de Westerse geallieerden (zie de Slag om de Atlantische Oceaan en The Battle of Britain).

_________________
Fox killed in open Field!

"Geen enkele soldaat komt ongedeerd uit een oorlog"


zo jan 24, 2010 4:34 pm
Profiel
Harro

Geregistreerd:
di jun 15, 2004 6:39 pm
Berichten: 3676
Bericht 
"SovietPOW", goochelen met cijfers en aantallen om aan te tonen hoe beestachtige de Duitsers waren tegenover de Russen is op z'n zachtst gezegt zeer arbitrair. Ook de daden van de Duitsers benadrukken en de daden van de Russen afdoen als naoorlogse anti-Russische propaganda getuigt van een weinig objectieve werkwijze. De walgelijke oorlog die beide partijen uitvochten aan het Oostfront was een geweldsspiraal van weerzinwekkende proporties waaraan zowel nazi's als communisten schuld hadden. Van de 3,5 miljoen Duitsers die krijgsgevangen werden gemaakt overleefden een miljoen mannen de Russische kampen niet. Bijvoorbeeld, bij Stalingrad geraakten 91 duizend Duitsers krijgsgevangen waarvan slechts vijfduizend hun vaderland terugzagen. Van de Italianen die de Russen gevangen namen stierf vijfentachtig procent (54 duizend mannen). Katyn kent iedereen en ook over het lot van de Kozakken bestaat in dit forum een topic. Ook Russische krijgsgevangenen die dachten te worden bevrijd uit de Duitse kampen en blij waren dat ze nog leefden verdwenen rechtstreeks naar de Gulags omdat ze door zich over te geven aan de Duitsers landverraad hadden gepleegd. Zo staat mij alleen al het verhaal bij van een Russische soldate die drie jaar gevangenschap wist te overleven en door haar Russische bevrijder die ze blij stonden op te wachten een klap in haar gezich kreeg met als toevoeging dat ze een "moffenhoer" was. Ze verdween voor 15 jaar in de russische kampen en kwam in 1960 pas vrij.

Duitsers en Russen, nazisme of stalinisme, het was lood om oud ijzer. Beide landen hebben zich onder twee even misdadige regimes walgelijk misdragen op een schaal die elk voorstellingsvermogen te buiten gaat.


zo jan 24, 2010 5:08 pm
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker
Pieter F

Geregistreerd:
wo nov 15, 2006 9:50 am
Berichten: 4189
Woonplaats: Vlaardingen
Bericht 
Even het topic gesplitst, anders raken we wel erg ver off-topic in het voorsteltopic. Verder even wat dubbelposts verwijderd.

_________________
At the going down of the sun and in the morning we will remember them


zo jan 24, 2010 5:20 pm
Profiel WWW
Moderator
Avatar gebruiker
Pieter F

Geregistreerd:
wo nov 15, 2006 9:50 am
Berichten: 4189
Woonplaats: Vlaardingen
Bericht 
SovjetPOW, allereerst van harte welkom op het STIWOT-forum (je post is tenslotte afkomstig uit het topic 'Stel je even voor!').

Wat betreft de verdere inhoud van je post deel ik toch wel enigsinds de mening van Harro. De oorlog aan het oostfront vanuit het perspectief van de ander bekijken geeft inderdaad een totaal ander beeld, maar je loopt het gevaar de materie dan evengoed subjectief te beoordelen, net als de door jou genoemde 'anti-Russische propagandisten'.

Beide partijen vochten een gruwelijke oorlog uit aan het oostfront. Het was een totale oorlog en een vernietigingsoorlog. Totaal in de zin dat beide regimes een bestaan naast elkaar uitsloten en van mening waren dat een van beide systemen vernietigd moest worden. Binnen deze oorlog zijn dan ook alle grenzen overschreden, door beide partijen.

Daarnaast is wat meer nuance bij het vergelijken van de Sovjet- en Nederlandse oorlogsinspanningen ook wel op zijn plaats. Gezien de omstandigheden is dat namelijk een uiterst lastige vergelijking..

_________________
At the going down of the sun and in the morning we will remember them


zo jan 24, 2010 5:31 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
John S.

Geregistreerd:
ma dec 20, 2004 11:46 pm
Berichten: 3089
Woonplaats: Landgraaf
Bericht 
Harro:

Citaat:
Duitsers en Russen, nazisme of stalinisme, het was lood om oud ijzer. Beide landen hebben zich onder twee even misdadige regimes walgelijk misdragen op een schaal die elk voorstellingsvermogen te buiten gaat.Hier sluit ik mij helemaal bij aan.

Ik vind het verhaal van SovjetPOW toch té gekleurd....

En dat de verkrachtingen in (oost-)Duitsland door partizanen werden begaan,maar niet door reguliere troepen (zo lees ik het) is regelrechte kul.

_________________
Voorheen bekend als: Jumpmaster

There was no glory in the victory of war, only honor to those who fought bravely,
and memories of those who sufferd and died in battle. D.R. Burgett


zo jan 24, 2010 6:07 pm
Profiel ICQ
Comu

Geregistreerd:
do jun 18, 2009 1:58 pm
Berichten: 1251
Woonplaats: Dordrecht
Bericht 
Russian lips make Russian mouths.

_________________
"Iedereen is gek geworden en vindt alles maar normaal." Youp van 't Hek


zo jan 24, 2010 7:51 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
John S.

Geregistreerd:
ma dec 20, 2004 11:46 pm
Berichten: 3089
Woonplaats: Landgraaf
Bericht 
Citaat:
Russian lips makes Russian mouths.:lol:

_________________
Voorheen bekend als: Jumpmaster

There was no glory in the victory of war, only honor to those who fought bravely,
and memories of those who sufferd and died in battle. D.R. Burgett


zo jan 24, 2010 7:52 pm
Profiel ICQ
SovjetPOW
Bericht 
Wel zo eerlijk:
http://users.erols.com/mwhite28/20centry.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_crime ... oviet_POWs

Stalin was een zeer bloedige dictator.
Ik heb dat ook nergens ontkend ik heb het zelfs bevestigd, maar inderdaad gevraagde bronvermeldingen zouden wel zo eerlijk zijn.

Maar ik ga hier Stalin niet lopen verdedigen. Ik sta liever achter de gewone man de gewone soldaat.
Elke keer als ik ook maar iets lees (hoezo een gekleurd beeld?) over het Oostfront komt er altijd die nuance/relativering om de hoek kijken dat de grote hoeveelheid doden vooral kwam omdat de Sovjet legerleiding zijn soldaten opofferden als kannonnen vlees.
Die perceptie leeft echter niet in Rusland, daar zien zij hun soldaten als de helden die hun land hebben bevrijd van de moordende fascisten. Niks meer en niks minder.
Maar goed als ze dan geen kannonnen vlees zijn dan waren het vast zeker wel allemaal verkrachters die vele duizenden vrouwen hebben verkracht. Ik ontken niet dat dat is gebeurd maar het is altijd maar datzelfde gekleurde beeld dat mij voorgeschoteld wordt, voor ons Westerlingen is altijd vele malen makkelijker om geen sympathie (meer) te hoeven voelen voor de staat die nadien onze “koude” vijand is geworden.
Oorlogsmisdaden zijn nooit ofte nimmer goed te praten, ik zou geeneens durven, dat vooropgesteld hebbende heeft het Rode leger wel vooral heel hard gevochten om het nazi leger te vernietigen. Dat het Rode leger zoveel manschappen heeft verloren is echter niet alleen maar hun eigen schuld maar komt juist vooral ook dat ze tegenover een technisch geavanceerd, goed uitgerust en heel groot en sterk nazi leger stonden.
Als je meer manschappen hebt dan materieel dan kan je alleen maar die manschappen inzetten om te vechten tegen de fascist. Dat hebben ze gedaan ze konden niet anders ze moesten wel de nazi’s hadden maar 1 doel.
“Die Russen mussen sterben damit wir leben”

Maar dan wordt je jaren daarna als gewone sovjet soldaat uitgemaakt voor of kannonen vlees of verkrachter terwijl je nergens aan schuldig hebt gemaakt dan keihard te vechten voor je vaderland.
Waar het mij vooral om gaat is dat er miljoenen soldaten worden beschuldigd in plaats van degene die daadwerkelijk de fout zijn ingegaan, dat de ware schuldigen niet meer aan te wijzen zijn is me ook wel duidelijk, moeten we ze dan maar allemaal beschuldigen???
De oorlog aan het oostfront is dramatisch en chaotisch verlopen met alle excessen die een oorlog kent. Nette oorlogen bestaan niet en zullen ook nooit bestaan, maar alleen degene die zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden zijn schuldig.

Maar zoals het hierboven genoemde AMERIKAANSE spreekwoord :roll: luid maak ik mij kennelijk nu al schuldig aan het laten horen van een ander geluid.
Dat was ook precies de bedoeling…………… :evil:


ma jan 25, 2010 3:22 pm
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 13539
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Onbekend maakt onbemind. Iedereen die beweert dat alle Sovjets en ieder die met hen meevocht (dus ook de Britten in de RAF eskaders, de Fransen in de Franse eenheden en eskaders, de Tsjechen, de Polen enzovoorts) verkrachters en moordenaars waren weet gewoonweg niet waarover deze spreekt. Ja de oorlog aan het Oostfront was een vieze oorlog. Op zich niet zo vreemd als je binnengevallen wordt door een land (Duitsland) die al in haar uitgangspunten (Mein Kampf) heeft staan dat het communisme en dus de Sovjet Unie met al haar wortels moet worden vernietigd en dat alle Sovjets naar het Oosten verdreven dan wel vermoord moeten worden om plaats te maken voor Duitse boeren in de Oekraïne en Wit Rusland.

In mijn ogen hoeft niets goed gepraat te worden, maar relativering zou een ieder sieren. Wie zich werkelijk in de verhalen verdiept en zijn eigen anti-communisme op zij durft te zetten, komt achter het ware verhaal van gewone soldaten en gewone militaire helden. Excessen hebben daar zeker ook plaatsgevonden, maar waar niet.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


ma jan 25, 2010 5:11 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
ik ben Michiel

Geregistreerd:
di jan 17, 2006 9:18 pm
Berichten: 473
Woonplaats: Belgie
Bericht 
Beste SovjetPOW,

Het is belachelijk en kortzichtig om ook alle Duitsers af te schilderen als lafhartige mensen die een ander land binnen vielen. Er zijn er genoeg die meegingen niet enkel uit plichtsgevoel maar ook omdat er anders geen brood op de plank kwam voor hun gezin, gezinnen wiens leven verpest werd in de lokale dorpsgemeenschappen... We kunnen wellicht nog honderden redenen verzinnen waarom mensen vochten in het Duitse leger, zeker op het einde van de oorlog.

Ik ontken het Russische belang in de oorlog totaal niet maar het is kortzichtig om te blijven spreken over het 100 procent goede en 100 procent kwade. Ik mijn ogen geef je een verkleurd beeld door precies te stellen alsof de Koude Oorlog de rol van de Russen in de oorlog heeft afgedaan als slechts een bijrol en dat de westelijke geallieerden de Russische rol heeft afgedaan als bijna even gruwelijk als de Duitse. Wel, we kunnen allemaal zelf nadenken en de meeste onder ons zijn er ondertussen wel achter de Russische rol inderdaad bijzonder belangrijk was, maar we moeten er ook bijnemen dat zij gruwelijke dingen hebben gedaan. Dat is iets wat in mijn ogen een smet is op het blazoen van al die miljoen Russen die hun uiterste best deden om Nazi-Duitsland te verslaan.

Wat ik ook steeds een belangrijke stelling vindt. Wie zijn wij om te oordelen dat het geen dat de Russen deden met hun krijgsgevangen verkeerd was? Zijn wij dan zoveel beschaafder omdat wij in die tijd een toilet binnen hadden staan en de Russen buiten? Zijn wij zo beschaafd om te stellen hoe Jozef Stalin met zijn volk moest handelen? Zijn de Russen daar zelf niet groot en volwassen genoeg voor?

_________________
Fox killed in open Field!

"Geen enkele soldaat komt ongedeerd uit een oorlog"


wo jan 27, 2010 8:26 pm
Profiel
schinkel1813
Bericht 
Hoe wordt in Rusland de Russische inval in Polen, in 1939, gezien?


wo jan 27, 2010 10:29 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 20 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group