Het is nu vr jul 30, 2021 6:46 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 7 berichten ] 
Herdenking Nederlands Indië en viering einde WOII 
Auteur Bericht
muncio

Geregistreerd:
wo okt 25, 2006 10:23 pm
Berichten: 1136
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht Herdenking Nederlands Indië en viering einde WOII
Ik mis hierover berichtgevingen

[Bron: http://www.beleven.org/feest/indie_herdenking]
Herdenking Japanse capitulatie en bevrijding van Nederlands-Indië. Jaarlijkse herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië.

Nederland wordt bevrijd op 5 mei 1945. Op die datum is er in voormalig Nederlands-Indië echter nog geen bevrijding. De Japanse overheersing van het voormalig Nederlands-Indië drukt in de hierop volgende maanden nog zwaar op alle inwoners van dat land en ver daarbuiten.

De aandacht van de (Nationale) Herdenking op 4 mei gaat vooral uit naar de gevolgen van de oorlog tegen nazi-Duitsland. De dag erna is gereserveerd voor de feestelijke viering van de bevrijding van de Nazi bezetter.

De geschiedenis van de mensen met een Indische oorlogsachtergrond is echter zó anders verlopen dat de activiteiten op 4 en 5 mei niet genoeg bij de behoeften van deze groep blijken aan te sluiten.

Pas op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de oorlog in dit gebied door de capitulatie van Japan. Dit betekende echter nog niet dat er sprake kon zijn van een echte bevrijding. Toen Japan zich overgaf, waren er nog geen geallieerde troepen Indië binnengetrokken. De Japanse militairen kregen de opdracht de orde en rust te bewaren totdat de geallieerde troepen de macht konden overnemen.

Maar twee dagen na de capitulatie van Japan op 17 augustus 1945 besloot een invloedrijke groep Indonesiërs onder druk van hun jonge achterban Indonesië onafhankelijk te verklaren zowel van Nederland als van Japan. Als gevolg daarvan begonnen Indonesische strijdgroepen alles in het werk te stellen om wapens van het Japanse leger te bemachtigen om te voorkomen dat de Nederlanders hun voormalige machtspositie zouden terugkrijgen. Het begin van de onafhankelijkheidsoorlog was een feit en ging met veel geweld gepaard.

Velen, ex-kampers en buitenkampers, waaronder Indo-Europeanen en Chinezen, belandden in een concentratiekamp nu onder het regime van Indonesische “vrijheidsstrijders".

Onafhankelijkheid
Deze oorlog leidt uiteindelijk tot de onafhankelijkheid van Indonesië op 27 december 1949. Als gevolg daarvan worden velen gedwongen te kiezen tussen Nederland en Indonesië. Keuze tussen blijven en vertrekken. Honderdduizenden worden daarom in de jaren na 1945 (nood)gedwongen naar Nederland verscheept. Dit betekent dat tot in de jaren zestig zo’n 300.000 personen vanuit Indonesië naar Nederland komen. Velen zijn nog nooit in Nederland geweest en hebben op de een of andere manier hun wortels in Indië. Hollanders, Indo-europeanen (“Indo’s") en de groep Ambonezen / Molukkers en Chinezen.

Ondanks hun eigen (vaak dramatische) oorlogsgeschiedenis, wordt hen duidelijk gemaakt dat in Nederland een “eigen" oorlog is geweest waardoor er geen ruimte blijkt te zijn voor de verhalen over die “verre Aziatische" oorlog.

Dit heeft onder andere tot gevolg dat het einde van de Tweede Wereldoorlog voor veel Indische mensen niet een periode van herstel inluidt, maar eerder een markering blijkt te zijn van voortschrijdend verlies: van have en goed, status en geboorteland. Soms zelfs van identiteit. Kortom, compleet verlies van een manier van leven.

Er rest de betrokkenen niets anders dan het zich zo geruisloos mogelijk aanpassen aan de in het nieuwe vaderland heersende cultuur. Onder andere door het hanteren van een eigen “Indische" arbeidsethos: extra hard werken.

De 15e augustus is elk jaar de dag waarop al die ingrijpende gebeurtenissen kunnen worden herdacht in gezelschap van personen met een gedeelde “Indische" achtergrond.

De eerste herdenking op 15 augustus komt op initiatief van ir. G.S. Vrijburg in 1970 in Den Haag tot stand. Hierbij zijn koningin Juliana, Prinses Beatrix en Prins Claus aanwezig zijn.

Na deze, oorspronkelijk als eenmalig bedoelde gebeurtenis, blijkt dat velen behoefte hebben aan een herhaling van deze gelegenheid tot herdenken en ontmoeten. In 1980 wordt de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 opgericht met ZKH Prins Bernhard als beschermheer om een jaarlijkse herdenking en ontmoeting te organiseren. In dat jaar vindt een grootse herdenking plaats in aanwezigheid van Koningin Beatrix en ZKH Prins Claus. Sedertdien wordt ieder jaar de herdenking op 15 augustus op wisselende plaatsen in het land georganiseerd.

http://www.indieherdenking.nl/cms/publi ... ?themeid=1


wo aug 15, 2007 11:32 am
Profiel WWW
jefjef
Bericht 
Dank je dat je dit onder de aandacht wil brengen van de mensen hier.
Ik heb het idee (al jaren...) dat Nederlands Indie en de Oorlog aldaar het liefs wordt vergeten door de mensen in Nederland


zo sep 07, 2008 12:21 pm
Avatar gebruiker
John S.

Geregistreerd:
ma dec 20, 2004 11:46 pm
Berichten: 3089
Woonplaats: Landgraaf
Bericht 
Ben het met jefjef eens.

_________________
Voorheen bekend als: Jumpmaster

There was no glory in the victory of war, only honor to those who fought bravely,
and memories of those who sufferd and died in battle. D.R. Burgett


zo sep 07, 2008 12:31 pm
Profiel ICQ
Barry

Geregistreerd:
zo maart 28, 2004 10:43 pm
Berichten: 8590
Bericht Re: Herdenking Nederlands Indië en viering einde WOII
muncio schreef:
Ik mis hierover berichtgevingen[...]


Als je berichtgeving mist kan je nieuwsberichten doorgeven aan:
- nieuws@go2war2.nl


zo sep 07, 2008 2:05 pm
Profiel
muncio

Geregistreerd:
wo okt 25, 2006 10:23 pm
Berichten: 1136
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht 
Dit jaar ook weer vol verbazing gekeken hoe weinig vlaggen er uithangen op de Nederlands Indië herdenking.
Jammer want ik vind het erg belangrijk om het levendig te houden.


zo sep 07, 2008 7:06 pm
Profiel WWW
muncio

Geregistreerd:
wo okt 25, 2006 10:23 pm
Berichten: 1136
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht 
Vandaag de Nederlands Indië herdenking gezien met een prachtig verhaal van Boudewijn de Groot!.


zo aug 15, 2010 5:17 pm
Profiel WWW
muncio

Geregistreerd:
wo okt 25, 2006 10:23 pm
Berichten: 1136
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht 
Op woensdag 25 augustus 2010 ben ik op de herdenkingsreünie van Stichting Japanse Vrouwenkampen geweest.

Ik heb hieronder wat foto's alleen ik moest ze met mijn telefoon maken omdat de fotocamera het niet deed :-(((

http://img822.imageshack.us/img822/804/ ... tjapan.jpg

Namenwand met de namen van de slachtoffers uit de vrouwenkampen.
http://img202.imageshack.us/img202/804/ ... tjapan.jpg

http://img443.imageshack.us/img443/804/ ... tjapan.jpg


vr aug 27, 2010 8:13 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 7 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group