Het is nu do maart 28, 2024 11:57 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
Licht in het Donker: het Philips-Kommando in Kamp Vught 
Auteur Bericht
MichelG
Bericht Licht in het Donker: het Philips-Kommando in Kamp Vught
Afbeelding
Laatste halte voor expositie over Philips-Kommando
Licht in het Donker: het Philips-Kommando in Kamp Vught
14 oktober 2010 t/m 9 januari 2011


Op donderdag 14 oktober opent Harry Hendriks, voorzitter van de directie van Philips Benelux, de expositie ‘Licht in het Donker: het Philips-Kommando in Kamp Vught’. De Stichting Geschiedschrijving Philips-Kommando ‘43-‘44, die aan de basis staat van deze tentoonstelling, twee boeken, een film en een educatieve website presenteert dan de resultaten van recente activiteiten. Sinds de opening in april 2005 was de reizende expositie op 15 verschillende locaties in ons land en Duitsland te zien. De expositie keert nu weer terug waar hij ooit begon: Nationaal Monument Kamp Vught.

Afbeelding
Foto: NMKV

Bescherming
De bezoeker krijgt een beeld van een unieke vorm van industriële tewerkstelling van gevangenen binnen het prikkeldraad van Kamp Vught. De expositie wordt voor de gelegenheid nu aangevuld met objecten uit de collectie van Nationaal Monument Kamp Vught die voor het eerst voor bezoekers te zien zijn, zoals een fotoboek van joodse werknemers van Philips en hun gezinsleden. De SOBU (Speciale Opdrachten Bureau) was een werkplaats van Philips in Eindhoven, opgericht ter bescherming van het joodse personeel. Het boek is in 2009 geschonken door het OorlogsVerzetsmuseum (Rotterdam) en bevat honderden portretfoto's van mensen, van wie eerder alleen de namen bekend waren. Ook zijn persoonlijke voorwerpen van oud-gevangenen te zien, zoals in gevangenschap gemaakte doosjes, blikjes en porseleinen borden die uit dankbaarheid na de oorlog werden gemaakt.

Dilemma’s
De werkplaats was uniek omdat in geen enkel ander kamp een particulier bedrijf de gelegenheid heeft gekregen om productie-activiteiten op deze schaal binnen dat prikkeldraad te verrichten. Begin 1943 gaf de Philips-directie na lange aarzeling gevolg aan het dringende verzoek uit 'Berlijn' om in het concentratiekamp de Speciale Werkplaats B677 te vestigen. Met de SS was vooraf een grote mate van eigen zeggenschap overeengekomen, die lange tijd in stand kon worden gehouden. Ruim 3000 gevangenen (tien procent van het totaal), hebben kortere of langere tijd deel uitgemaakt van het daar werkzame Philips-Kommando. In de expositie worden de dilemma’s van de multinational Philips nader belicht. Directeur Frits Philips zei na de oorlog dat het werk in Vught zijn merkwaardigste activiteit was tijdens de bezetting

Afbeelding
Foto: NMKV

Uitstel van deportatie
Werken in het Philips-Kommando heeft voor 600 joodse gevangenen lange tijd vrijstelling betekend van transporten. Toen zij toch in juni 1944 werden gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, werden zij niet voor de gaskamers geselecteerd. Na korte tijd zijn zij vanuit andere kampen als ‘Philips Facharbeiter’ tewerkgesteld. Bijna 400 van de 600 gedeporteerde joodse Philips-medewerkers hebben zo de oorlog overleefd. De expositie is te zien tot 10 januari 2011; de entree is gratis.

www.nmkampvught.nl


za okt 09, 2010 11:14 am
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 14 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group