Het is nu do maart 28, 2024 4:59 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
Duitse Militaire Standrechtelijke executies in de prov. Zeel 
Auteur Bericht
Mia
Bericht Duitse Militaire Standrechtelijke executies in de prov. Zeel
Lezing door Hans Sakkers op 08.02.2013 in BevrijdingsmuseumZeeland te Nieuwdorp
Onderwerp: DUITSE MILITAIRE STANDRECHTELIJKE EXECUTIES IN DE PROVINCIE ZEELAND

Op vrijdagavond 8 februari zal auteur Hans Sakkers zijn eerste lezing geven over zijn nieuwste boek “Duitse Militaire standrechtelijke executies in de Provincie Zeeland”. Tussen 19.30 – 20.00 uur wordt u ontvangen met koffie en/of thee in het museumcafé. Hierna zal om 20.00 uur de lezing starten in de filmzaal van het museum.
Wilt u deze lezing bijwonen, dan verzoeken wij u om uzelf en e.v.t. andere geïnteresseerden aan te melden via: info@bmzeeland.nl Ook kunt u zichzelf telefonisch aanmelden: 0113-671475. Stuur informatie gerust door naar vrienden en/of bekenden…..

Wat is standrecht?

Standrecht is een internationaal snelrecht waartoe militairen bevoegd zijn na het uitroepen van de noodsituatie door het opperbevel. Eind augustus 1944 werd dit door de massale geallieerden uitbraak uit het bruggenhoofd in Normandië voor het Duitse leger realiteit. Hiermee werden deserteurs en burgers die verzetsdaden hadden verricht door een krijgsraad te velde veroordeeld, veelal tot de doodstraf. In Zeeland verloren in september en oktober 1944 29 inwoners door executie het leven en een aanzienlijk aantal Duitse en Armeense militairen.

De Koninklijke familie is bij een aantal van deze slachtoffers nauw betrokken geweest. Zo heeft Koningin Wilhelmina een dag nadat ze op 13 maart 1945 de Nederlandse grens overschreden had in Terneuzen laten weten dat daar een monument voor de geëxecuteerde moest komen. Prins Bernhard heeft het monument in 1950 onthuld. Prinses Juliana en Prins Bernhard hebben het gezamenlijk graf van de tien gehangene van Renesse bezocht en met de nabestaande gesproken. Prins Bernhard heeft in de jaren tachtig meerdere nabestaanden van standrechtelijk geëxecuteerde mannen persoonlijk het Verzetsherdenkingskruis postuum uitgereikt.

Het boek schetst de algemene geschiedenis van het standrecht en uitvoerig alle executies die in Zeeland plaats vonden. Tevens worden zij in relatie gebracht met dergelijke gebeurtenissen elders in West-Europa. Naast de daad (verzet of bij militaire desertie) krijgt de arrestatie, rechtsgang en de weg naar de terechtstelling de volle aandacht. Wie waren de veroordeelden en wie de militairen die vonnisten. Hoe hebben deze gebeurtenissen vorm gekregen in monumenten en literatuur? Interessant is hoe de Nederlandse justitie met de verantwoordelijken van deze ter dood veroordelingen omging.

Hoe verliepen de onderzoeken en de rechtsgangen.? Hoe was de levensloop van de verantwoordelijken na de oorlog in Duitsland? De documenten komen uit gemeentelijke, provinciale, nationale (National Archief, NIMH en NIOD) en internationale archieven (Duitsland, België en Groot-Brittannië). Hiermee is een veelzijdig beeld van deze ingrijpende geschiedenis gemaakt.

Locatie: BevrijdingsmuseumZeeland, Coudorp 41, 4455 AH, Nieuwdorp.


wo jan 30, 2013 10:21 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 8 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group