Het is nu zo aug 18, 2019 6:32 am
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
Herdenking met Duitse veteranen‏ 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker
Roel R

Geregistreerd:
wo nov 24, 2004 10:56 pm
Berichten: 585
Woonplaats: Limburg
Bericht Herdenking met Duitse veteranen‏
Citaat:
Voormalige vijanden herdenken samen hun gevallen kameraden,

Afbeelding

Op donderdag 14 november 2013 zal bij het Monument van Verdraagzaamheid in de Limburgse Gemeente Leudal voor de dertiende keer een jaarlijkse internationale herdenking plaats vinden. Het in 2001 opgerichte monument herdenkt de meer dan 700 militairen van 11 nationaliteiten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in dit gebied omkwamen. Het is hiermee het eerste en enige monument in Nederland waar ook Duitse en Oostenrijkse slachtoffers herdacht worden.

Waren ze elkaar tijdens de luchtgevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen gekomen, dan had waarschijnlijk een van hen dit niet kunnen navertellen. Nu komen ze voor het derde jaar op rij samen naar dit monument om als vrienden sámen te herdenken. De ene is de Britse veteraan Harry Irons DFC (89) die als RAF staartschutter meer dan 60 missies boven Nazi Duitsland meemaakte. De ander is de Duitser Wilhelm Desinger (90), een Luftwaffe “Ace” die aan het Oostfront zeven Russische vliegtuigen neerschoot.

Samen herdenken en bezinnen; het kan al 13 jaar in het Leudal! De laatste jaren niet alleen op de dag van de herdenking zelf, maar ook tijdens de , om de herdenking heen, georganiseerde “veteranenweek”. De deelnemers aan deze bijzondere week zijn niet allemaal veteraan. Ook leden van het voormalig verzet, slachtoffers van de Holocaust én jonge veteranen sluiten zich hierbij aan. Ongedwongen, en op eigen initiatief, treden voormalige vijanden met elkaar in gesprek. Tijdens een bezoek aan SG St. Ursula Horn praten ze ook met de scholieren van deze middelbare school over hun ervaringen.

De bezoekers delen een donker verleden; tijdens de gesprekken met de jeugd geven ze daar een nieuwe toekomst aan.

Dit jaar heeft de veteranenweek een speciaal “luchtmacht tintje”. Naast een bezoek aan de school vindt er, ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Nederlandse militaire luchtvaart, een bezoek plaats aan luchtmachtbasis Volkel. Tijdens de internationale herdenking die plaats vindt bij het Monument van Verdraagzaamheid op donderdag 14 november 2013 (aanvang 14.00 uur) zal, behoudens goede weersomstandigheden, een originele Spitfire een Flyby verzorgen ter ere van de gevallenen.

Het monument is gelegen naast het Bezoekercentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP, Haelen . Zie voor meer informatie http://www.leudalmonument.nl


Wat in Den Haag niet kan, kan in Leudal al dertien jaar!


do okt 31, 2013 9:25 am
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group