Het is nu do maart 28, 2024 8:30 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 41 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3
Persberichten Herinneringscentrum Kamp Westerbork 
Auteur Bericht
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Re: Persberichten Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hooghalen, 20 oktober 2011

Bijzondere ring houdt oorlogsverhaal levend
Eva Weyl was kind in kamp Westerbork

Hoe was het om als kind in kamp Westerbork te wonen en op te groeien? Die vraag wordt zondag 30 oktober in Herinneringscentrum Kamp Westerbork beantwoord door Eva Weyl. Zij verbleef, in tegenstelling tot veel andere Joodse gevangenen, tijdens de Tweede Wereldoorlog langere tijd in het doorgangskamp op de Drentse hei. Dit deel van haar levensverhaal draagt Eva dagelijks met zich mee in de vorm van een bijzondere ring, waarover zij zal vertellen.

Eva Weyl kwam in 1942 als Joods meisje van 6 jaar met haar ouders in kamp Westerbork. Haar ouders vluchtten vóór de oorlog vanuit Duitsland naar Arnhem, waar Eva werd geboren. Vader Weyl begon in Arnhem een textielzaak. Om het gezin bijeen te houden, gaven Eva’s ouders gehoor aan de oproep van de nazi’s zich te melden in kamp Westerbork.

Eva ging in het kamp naar school en maakte de schijnwereld, die kamp Westerbork was, van dichtbij mee. Doordat haar vader administratief werk deed in het kamp, werd het gezin niet gescheiden en kon Eva samen met haar ouders en een andere familie in een kleine barak wonen. Uiteindelijk maakte ze er samen met haar ouders op 12 april 1945 de bevrijding mee. Omdat ze niet eerder dan augustus 1945 het kamp kon verlaten, was ze ook getuige van het feit dat er NSB-ers in kamp Westerbork werden opgesloten.

Eva Weyl is al een aantal jaren verbonden aan het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden en vertelt haar verhaal ook op scholen. Ze wil de geschiedenis levend houden en laten zien wat de gevolgen zijn van racisme en discriminatie. Welke doorwerking de oorlog heeft in een mensenleven zal in haar vertelling op zondag 30 oktober ook aan de orde komen.

De lezing van Eva Weyl in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 30 oktober om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


do okt 20, 2011 10:33 pm
Profiel WWW
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Re: Persberichten Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hooghalen, 28 oktober 2011

Ruth Wallage-Binheim vertelt over de Reichskristallnacht
“Het verhaal zit achter mijn ogen”

Een lezing op een historische dag: Ruth Wallage-Binheim vertelt op woensdag 9 november aanstaande om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar herinneringen aan de Reichskristallnacht in 1938.

In heel Duitsland werden in die nacht, van 9 november op 10 november 1938, honderden synagogen in brand gestoken en winkels en huizen van Joden geplunderd. Duizenden Joden werden mishandeld, opgepakt en in concentratiekampen gevangen gezet.

Ruth Wallage-Binheim is geboren in Hannover. Ze was dertien jaar toen op 9 november 1938 volgelingen van Hitler de synagoge van haar stad in brand staken en Joodse winkels en huizen plunderden. Deze nacht was voor de ouders van Ruth de aanleiding om hun drie kinderen met het laatste kindertransport op 4 januari 1939 naar het veilige Nederland te sturen. Ze werden als vluchteling ondergebracht in een kinderkolonie in Bergen aan Zee en in Driebergen. Daarna kwam Ruth na vele omzwervingen bij een tante in Amsterdam terecht. In de eerste oorlogsjaren volgde zij een spoedcursus tot kinderverzorgster. Ze kreeg een baantje in de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. De crèche diende als tijdelijke opvang voor tijdens razzia’s opgepakte kinderen, voordat zij werden doorgestuurd naar kamp Westerbork.

Ook Ruth werd in mei 1943 naar dit doorgangskamp gedeporteerd. Samen met haar zus Hanna zou zij vervolgens begin maart 1944 via kamp Westerbork worden doorgevoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz.

Ze kwamen de eerste selectie door en wisten wonder boven wonder dit verschrikkelijke kamp te overleven. Toen het Russische leger naderde, moesten duizenden kampgevangenen te voet naar andere kampen. Ruth en Hanna gingen op weg naar Ravensbrück en werden uiteindelijk op 3 mei 1945 bij Retzow bevrijd.

Om 14.00 uur vertelt Ruth Wallage-Binheim over deze gebeurtenissen in haar leven, die diep in haar geheugen gegrift staan. De lezing is bij de toegangsprijs van het museum inbegrepen.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


zo okt 30, 2011 4:45 pm
Profiel WWW
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Re: Persberichten Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hooghalen, 4 november 2011

Praten over ‘goed’ en ‘fout’ in en na Tweede Wereldoorlog
Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil na 65 jaar taboe doorbreken

Met kinderen wordt er al wel over gesproken, over 'goed' en 'fout' in de oorlog. In de vorm van zogenaamde 'duo-gastlessen' vertellen een Joodse overlevende en een kind van politiek 'foute' ouders samen hun diepingrijpende ervaringen aan kinderen op de basisschool en het voortgezet onderwijs. Maar zo'n gesprek is onder volwassenen nog vaak een taboe. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil die stilte doorbreken door regionale bijeenkomsten te organiseren. De eerste avond is 16 november in Hoogeveen en wordt georganiseerd door het Herinneringscentrum in samenwerking met de Historische Kring Hoogeveen.

Ruim twee jaar geleden besteedde het Herinneringscentrum voor het eerst publiekelijk aandacht aan dit onderwerp met een expositie over de periode vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. In het voormalige Judendurchgangslager Westerbork werden toen duizenden NSB-ers met hun gezinnen gevangen gehouden. De reacties op die tentoonstelling waren wisselend en voor directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum aanleiding om te proberen het gesprek tussen kinderen van 'slachtoffers' en 'daders' op gang te brengen. "Dat doen we vanuit de gedachte dat alleen het daadwerkelijk in contact komen met elkaar, een stap verder kan betekenen. We zijn een paar jaar geleden begonnen met de introductie van duo-gastlessen. Dit is de volgende stap: volwassenen die met elkaar over dit gevoelige onderwerp in gesprek komen".

Aan deze eerste regionale bijeenkomst, onder de titel "De oorlog na 65 jaar" werkt Ed van Thijn mee. De latere burgemeester van Amsterdam maakte als Joods kind de bevrijding van kamp Westerbork mee én de komst van de eerste NSB-ers, die hij zelfs heeft moeten bewaken. Hij vertelt wat dat voor hem heeft betekend.

Een heel andere herinnering aan de oorlog heeft Karin Bruggeman. Zij moest, als kind van een NSB-er, naar Duitsland vluchten. Ze vertelt erover in een speciale duo-gastles, samen met Fanny Heymann, die als Joods meisje het beruchte concentratiekamp Bergen-Belsen wist te overleven. Ten slotte spreken Jaap Feddema en Pietje Sturing-Flokstra over de oorlog in de omgeving van Hoogeveen.

De bijeenkomst, die om 20.00 uur begint in theater De Tamboer in Hoogeveen, is vrij toegankelijk.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


do nov 10, 2011 6:56 pm
Profiel WWW
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Re: Persberichten Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hooghalen, 17 november 2011

Salo Muller haalt herinneringen op aan zijn pijnlijke jeugdjaren in de oorlog
“Er gaat geen dag voorbij of ik moet wel even huilen”

Salo Muller vertelt op zondag 27 november aanstaande om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn levensverhaal.

“Tot vanavond en lief zijn hoor…” Dat waren de laatste woorden van Mullers moeder toen ze Salo in 1941 naar school bracht. Enkele uren later werd ze bij een razzia opgepakt en samen met haar man afgevoerd naar Westerbork, het tussenstation naar de eindbestemming Auschwitz. De ouders van Salo werden daar vermoord. Hijzelf moest als kind van 5 jaar onderduiken.

Salo Muller is in 1936 in Amsterdam geboren. Nadat zijn ouders waren opgepakt kwam Salo, via de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg, terecht bij zijn oom Louis en tante Ju.

“Ik was weg uit die rare crèche, en weer veilig bij mijn oom en tante. Totdat ik zag dat mijn tante een klein koffertje inpakte. Dat was voor mij. Ik moest dezelfde avond alweer weg. Nu begon mijn tocht langs verschillende adressen. Van Amersfoort naar Zaandijk, naar Koog aan de Zaan en naar Friesland. Ik vond het naar en eng om onderweg te zijn. Je ging naar het onbekende, waar je steeds weer met nieuwe, vreemde mensen moest omgaan.”

Uiteindelijk verbleef Salo, onder de schuilnaam Japje Mulder, tot het eind van de oorlog bij pleegouders in het Friese Ureterp. Toen tante Ju na de bevrijding Salo kwam ophalen, raakte hij helemaal in de war. Moest hij nu ook weer uit Ureterp weg? En zou hij nu zijn vader en moeder weer terugzien? De angst om alweer onderweg te zijn naar een onbekende omgeving, maakte Salo ziek en onzeker.

Na de oorlog werd Salo fysiotherapeut en maakte in deze functie de grote successen van Ajax in de jaren zeventig mee. Hij zat naast Rinus Michels op de bank en behandelde de kwetsuren van grote voetballers zoals Johan Cruijff.

De pijnlijke jeugd van Salo is van grote invloed geweest op zijn verdere leven. “Ik had last van extreme verlatingsangst, vooral bij Europese uitwedstrijden met het gouden Ajax van Rinus Michels, Piet Keizer en Johan Cruijff.” Tot op de dag van vandaag loopt Salo rond met de vraag “Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”

De lezing van Salo Muller in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 27 november om 14.00 uur. Na afloop zal hij zijn boek “Tot vanavond en lief zijn hoor…”signeren. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


za nov 19, 2011 12:03 pm
Profiel WWW
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Re: Persberichten Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hooghalen, 22 december 2011

Archeologisch onderzoek levert veel meer op dan verwacht
Onderzoek vondsten toegankelijk voor museumbezoekers

Rond zeventig kratten met bodemvondsten, ongeveer drie kubieke meter materiaal: dat is het resultaat van de eerste fase van het archeologisch onderzoek bij de voormalige commandantswoning en de vroegere vuilstort van kamp Westerbork. Dat is veel meer dan in eerste instantie werd verwacht. Vooral de drie opgravingsputten op de vuilstort leverden een constante stroom aan materialen op. Opvallende vondst in één van de putten is een halfvergaan boekje in het oud-Duitse schrift; op een andere plek lagen vijf kunstgebitten. Ook is een zilveren zegelring met monogram en een hanger met davidster gevonden.

In de afgelopen week is een enorme hoeveelheid glas, aardewerkscherven en onherkenbare brokjes metaal door vrijwilligers van de ergste modder ontdaan. Deze vondsten liggen nu te drogen en te wachten op nader onderzoek. Dat onderzoek vindt plaats in het museum: bezoekers kunnen van dichtbij bekijken hoe de deskundigen aan het werk zijn. Gezien de grote hoeveelheid materiaal is de verwachting dat niet alles op tijd schoongemaakt kan worden. En dat dus ook het beoordelen van de vondsten langer gaat duren.

De archeologen beginnen op woensdag 28 december met hun werkzaamheden in het museum en zijn
(op werkdagen) bezig tot en met vrijdag 6 januari. Niet alleen kunnen bezoekers toekijken, ook zal een van de archeologen dagelijks om 12.00 en 14.00 uur een presentatie geven over de vorderingen.

Het museum is door de week open van 10.00 tot 17.00 uur, 31 december en 1 januari gesloten. Toegang tot het archeologisch onderzoek is inbegrepen in de toegangsprijs.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


do dec 22, 2011 8:01 pm
Profiel WWW
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Re: Persberichten Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hooghalen, 6 januari 2012

Eerste fase archeologisch onderzoek kamp Westerbork afgerond
Duizenden bezoekers bekijken archeologische vondsten

Enkele duizenden mensen hebben de afgelopen vier weken het Herinneringscentrum Kamp Westerbork bezocht. Zij kwamen vooral om te kijken naar het werk van de archeologen. Die hebben de eerste twee weken van december in en om het huis van de kampcommandant en op de voormalige vuilstortplaats gezocht naar materiaal uit de tijd dat er mensen in kamp Westerbork verbleven (1939-1971). De ongeveer drie kubieke meter aan materiaal is nu voor de helft schoongemaakt en onderzocht, voor een groot deel in het Herinneringscentrum.

De komende weken krijgt het overige materiaal eenzelfde behandeling, maar dat gebeurt op een andere plek die niet voor bezoekers toegankelijk is.

"Het was een geweldige ervaring". Zo typeert projectleider Ivar Schute van archeologisch onderzoeksbureau RAAP het werk op het voormalige kampterrein en in het Herinneringscentrum. De interactie met de bezoekers was voor hem nieuw. "Er ontstonden discussies over de mogelijke herkomst van materiaal. Sommige bezoekers hebben ons verder geholpen, omdat zij wel wisten wat iets was, en wij niet. En daarbij kwam dat iedereen heel positief was over ons werk".

Iedere dag troffen de onderzoekers wel iets bijzonders aan. Bijvoorbeeld een schoen met elektriciteitsdraad als veters, een schoen waarin een munt van tweeënhalve cent was verstopt en een militaire kledingkast in de woning van de kampcommandant. Een groot aantal voorwerpen gaat nu naar specialisten, die de komende maanden verder onderzoek doen. Schute verwacht pas over ongeveer een half jaar een goed overzicht te hebben van alle vondsten en hun betekenis.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


vr jan 06, 2012 4:08 pm
Profiel WWW
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Re: Persberichten Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hooghalen, 16 januari 2012

Westerborkpad geopend op Holocaust Memorial Day
Lopers brengen nieuwe wandelgids van Amsterdam naar Westerbork

Een groep geoefende wandelaars neemt in de week van 24 tot en met 27 januari het Westerborkpad officieel in gebruik. De lopers volgen de route in het spoor van de Jodenvervolging. Onderweg worden op diverse locaties bijzondere onderdelen van het pad gepresenteerd. Op vrijdag 27 januari, de dag waarop wereldwijd de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz herdacht wordt, arriveert het gezelschap in kamp Westerbork en krijgt een kampoverlevende als eerste de wandelgids overhandigd.

Het pad is tot stand gekomen op initiatief van Jan Dokter. Ter herinnering aan zijn in de oorlog vermoorde familieleden liep hij van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, verzamelplaats voor Joden, naar het terrein van kamp Westerbork. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland (KNBLO-NL) geven deze route nu vorm in het Westerborkpad, een unieke lange afstandswandeling in het spoor van de Jodenvervolging.

De wandeling leidt langs sporen van de Jodenvervolging zoals monumenten, voormalige verzamelplaatsen, woningen waar onderduikers werden verborgen, locaties van Joodse werkkampen en andere herinneringen in het landschap.

De presentatie van het Westerborkpad begint op 24 januari in Amsterdam, in de Hollandsche Schouwburg, waar het woord wordt gevoerd door onder andere Andrée van Es, wethouder van de gemeente Amsterdam en Ed van Thijn, oud-burgemeester van Amsterdam die in Westerbork de bevrijding meemaakte. Leerlingen van basisschool Het Klaverblad uit Amsterdam lopen samen met initiatiefnemer Jan Dokter een deel van de route. Bij het voormalige woonhuis van zijn grootvader Pakkedrager in de Paardekraalstraat, luisteren zij naar zijn familiegeschiedenis.

Op 25 januari wordt in Kasteel Vanenburg in Putten, een voormalig Joods werkkamp, het WesterborkLuisterpad gepresenteerd. In dit bijzondere audioproject zijn persoonlijke herinneringen te horen van mensen die de Jodenvervolging hebben meegemaakt.

Overlevenden, mensen die langs de route woonden en getuige waren, verzetsmensen, vrienden van Joodse slachtoffers, mensen die Joodse onderduikers hadden; allen vertellen hun verhaal op de plek waar het zich afspeelde. Het WesterborkLuisterpad, gemaakt door het bureau voor creatieve mediaproducties Hummel&deBoer, is onderweg via een mobiele telefoon te beluisteren.

Op 26 januari is de presentatie van de website http://www.westerborkpad.nl in het voormalige Gymnasium Celeanum in Zwolle. Kamp Westerbork was niet de eerste stap op weg naar de vernietiging. De systematische uitsluiting die aan de deportatie vooraf ging, begon dichtbij huis. Joden werden opgeroepen zich te melden op het station, in een school of op een plein. In Zwolle was dit de gymnastiekzaal van het Gymnasium Celeanum. De website van het Westerborkpad vertelt de persoonlijke verhalen bij de locaties op de route in tekst, beeld en geluid. Wandelaars kunnen hun eigen herinneringen en verhalen toevoegen.

Op 27 januari vindt de eindpresentatie van het wandelpad plaats bij het terrein van kamp Westerbork. Hier wordt het laatste traject gelopen, langs de route van het voormalige spoortracé naar kamp Westerbork. Aan het einde van de route wordt het eerste deel van een blijvende markering aangebracht van de spoorlijn waarlangs meer dan 100.000 Joden en Sinti en Roma werden weggevoerd. De onthulling van deze markering zal plaatsvinden door gedeputeerde van Drenthe, Tanja Klip-Martin en Lida Prins-van de Kar. Lida Prins-van de Kar kwam als Joods kind in kamp Westerbork, werd vrijgelaten, en overleefde de oorlog door onder te duiken.

Een groep wandelaars en rolstoelers zal van 24 tot en met 27 januari delen van de route volgen en de wandelgids van Amsterdam naar Westerbork brengen. De 336 kilometer lange route is zoveel mogelijk toegankelijk gemaakt voor minder validen.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


vr jan 20, 2012 11:24 am
Profiel WWW
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Re: Persberichten Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hooghalen, 19 januari 2012

“Mijn vader miste ik na de oorlog nog heel lang. Ik dacht altijd dat hij nog terug zou komen”
Hoe Rolf Kamp als kind de oorlog overleefde

“Gedurende het onderduiken hebben we op 13 verschillende adressen gelogeerd, variërend van enkele dagen in een kippenhok tot een dik jaar op het laatste adres, een boerderij. Waarom zoveel adressen? Er gebeurde altijd weer iets waarom wij weg moesten. Verkassen deden we ’s nachts.” Rolf Kamp vertelt op zondag 29 januari aanstaande om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn levensverhaal.

Rolf Kamp is als Joodse jongen in 1934 in Keulen geboren. De dag na de Reichskristallnacht in 1938 is het gezin Kamp naar Nederland gevlucht en terechtgekomen in Amersfoort.

Toen de oorlog uitbrak in Nederland was Rolf 6 jaar oud. In 1942 besloten Rolfs ouders om Rolf en zijn jongere broertje Nico te laten onderduiken. Moeder verwijderde de Jodenster van de kleren van de beide broers, waarna Rolf en Nico met een voor hen onbekende man per trein vertrokken naar het eerste onderduikadres in de buurt van Ommen. Rolf mocht zijn eigen naam niet meer gebruiken en heette vanaf dat moment Roelof van Kempen. Er volgden daarna nog vele onderduikadressen. Op twee adressen konden Rolfs ouders ’s avonds als het donker was af en toe een bezoek brengen. Ze brachten dan wat lekkers of voedzaams mee. Als 11-jarige maakt Rolf de bevrijding door de Canadezen mee.

Rolfs ouders worden in het voorjaar van 1944 verraden en gedeporteerd naar Westerbork.

Na de bevrijding blijkt dat Rolfs vader in 1944 in Auschwitz is vermoord. Rolfs grootouders zijn in Bergen-Belsen omgekomen. Moeder komt in juli 1945 terug naar Nederland, zij heeft de concentratiekampen Auschwitz en Libau overleefd.

De ooggetuigenlezing van Rolf Kamp vindt plaats in een bijzondere periode, namelijk rond Holocaust Memorial Day. Op deze dag, de bevrijdingsdag van Auschwitz op 27 januari 1945, worden wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust herdacht. En 29 januari is de geboortedag van Rolfs moeder. De lezing van Rolf Kamp in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 29 januari om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


vr jan 20, 2012 11:26 am
Profiel WWW
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Re: Persberichten Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hooghalen, 27 januari 2012

Tragedies to remember
Een multimedia expositie met poëzie, linosneden, interviews en filmbeelden

Op zondag 5 februari 2012 wordt in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork de multimedia expositie geopend Tragedies to remember, een gedichtenproject geschreven door Edjo Frank, in zowel het Engels als het Nederlands. Het is ingebed in een multimediale tentoonstelling.

Edjo Frank (1949) schreef poëzie die is gebaseerd op de geschiedenis van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, waarbij het grootste deel van zijn familie werd omgebracht in Auschwitz en andere vernietigingskampen. Het is een serie sobere en scherp getekende kleine gedichten in de Haiku vorm. Deze Engelse gedichten heeft Edjo Frank daarna opnieuw in het Nederlands geschreven. Hij omschrijft ze als ‘kleine Joodse gedichten over wanhoop en hoop’.

De expositie bestaat uit een documentaire met zestien “oude” en “nieuwe” Nederlanders, die ieder een gedicht voordragen, gecombineerd met filmbeelden uit het Rotterdam van voor 1940 en uit de eerste oorlogsjaren. Er is een video-installatie met de poëzie van Frank en linosneden door de Dordtse beeldend kunstenares Diana van Hal. Foto’s en documenten uit het familiearchief van Frank completeren deze bijzondere tentoonstelling.
Gedichten en expositie willen de bezoeker een handreiking geven in het slaan van een brug tussen de geschiedenis van de Jodenvervolging en actuele samenlevingsvragen, met name waar het gaat om ‘de ander’.

De expositie is te zien tot en met 25 maart a.s. De entree is inbegrepen in de toegangsprijs van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


vr jan 27, 2012 9:38 pm
Profiel WWW
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Re: Persberichten Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hooghalen, 9 februari 2012

Ik ben er nog
Een moeder – een dochter; tussen hen de oorlog

Een Joods meisje komt uit de oorlog. Vijftien jaar oud. Een groot deel van die tijd was ze ondergedoken. Haar familie is er niet meer. 'God kind, ben je er nog?' wordt er tegen haar gezegd.

Ja, ze is er nog.

Ze werd ouder, trouwde, kreeg zelf kinderen, maar ze zweeg over haar verleden. De oorlog zat in haar hoofd, ze kon het er niet over hebben. Haar dochter voelde altijd dat er "iets" was. Vijftig jaar later begon haar moeder te praten. Het was alsof haar leven openbrak.

Ik ben er nog is een voorstelling over schaamte en schuld, over het overbruggen van een afstand tussen mensen en een afstand in de tijd. Maar het gaat natuurlijk ook over een moeder en dochter, met kleine en grote wederzijdse ergernissen op het wankele toneel van het dagelijks leven.

Ik ben er nog is vooral een voorstelling over bevrijding.

Debby Petter is met haar monoloog Ik ben er nog op zondag 19 februari 2012 om 14.00 uur te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Enkele kaarten zijn nog beschikbaar voor deze voorstelling, te bestellen via info@kampwesterbork.nl. Entreeprijs € 13,00, voor Vrienden van het Herinneringscentrum € 10,00.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


vr feb 10, 2012 9:15 pm
Profiel WWW
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Re: Persberichten Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hooghalen, 17 februari 2012

Oorlog is altijd actueel
Virry de Vries Robles aan het woord

Op zondag 26 februari aanstaande vertelt Virry de Vries Robles in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar ervaringen tijdens en na de oorlog. De lezing begint om 14.00 uur.

Virry de Vries Robles (1932) groeit op in Amsterdam. In november 1943 wordt de Joodse familie De Vries Robles opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht. Haar vader, die arts is, wordt in januari 1944 door de Nazi’s naar Amsterdam teruggeroepen. Virry blijft met haar moeder, die zwanger is, achter in kamp Westerbork. Haar broertje Eric wordt daar geboren op 22 juli 1944.

Op 5 september 1944, Dolle Dinsdag, komt Virry in een menigte van binnengekomen NSB’ers terecht. Ze krijgt daardoor de mogelijkheid om met hen het kamp te verlaten, maar besluit dit niet te doen. Zodoende worden Virry, haar moeder en broertje op 12 april 1945 in Westerbork bevrijd. Dat is op zich een unicum, omdat het drietal kort na Dolle Dinsdag vlak voor het vertrek van het laatste transport uit één van de goederenwagons wordt gehaald. Het lukt Virry, ondanks alle gevolgen die de oorlog met zich heeft meegebracht, om uiteindelijk gezinstherapeut te worden.

Het levensverhaal van Virry De Vries Robles is verweven met de geschiedenis van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, in de oorlog verzamelplaats voor Joden. Ze was daarom betrokken bij de totstandkoming van de speelfilm Süskind, die momenteel in verschillende bioscopen in Nederland te zien is. In deze film staat Walter Süskind, hoofd van het Joodse personeel in de schouwburg, centraal. De vader van Virry speelde een rol bij activiteiten van Süskind, die honderden Joodse kinderen uit de crèche tegenover de schouwburg liet smokkelen.

Virry de Vries Robles beantwoordt na afloop van haar lezing op zondag 26 februari in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork graag vragen van het publiek. De lezing begint om 14.00 uur. De toegang is bij de entree van het museum inbegrepen.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


wo feb 22, 2012 8:13 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 41 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group