Het is nu do jan 21, 2021 11:12 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 43 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3
WOII boeken 2010 - 2011 
Auteur Bericht
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 9145
Bericht 
Citaat:
Officier van Oranje
Het bewogen leven van Jan Wynekes

Rik Sentrop

Afbeelding

Jan Wynekes, een kranige 92-jarige man vertelt met gedrevenheid en emotie zijn unieke levensverhaal aan Rik Sentrop. Een leven dat wordt gekenmerkt door merkwaardige paradoxen en opmerkelijke toevalligheden waarin dood en leven, haat en liefde bijna onzichtbaar met elkaar verweven lijken te zijn. Maar vooral een leven dat bijna volledig is bepaald door de Tweede Wereldoorlog. Na zoveel jaar is een groot deel van de herinnering nog in takt en blijkt veel pijn, emotie, beeld, geluid en haat nog steeds aanwezig.

Sentrop heeft het levensverhaal van Wynekes opgetekend en dit heeft geresulteerd in de boekuitgave Officier van Oranje. Het bewogen leven van Jan Wynekes, uitgegeven door Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen. Het boek wordt zaterdag 28 mei 2011 om 16.45 uur gepresenteerd bij Riemer en Walinga boekverkopers aan de Stationsstraat 131 te Ermelo. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan de burgemeester van de gemeente Ermelo, de heer W.P. Omta.

Jan Wynekes doorloopt eind jaren ’30 de Koninklijke Militaire Academie en vecht tijdens de Duitse invasie in de Grebbelinie. Na de capitulatie gaat hij – tot grote vreugde van zijn vader – medicijnen studeren. Maar al snel sluiten de Duitsers de universiteiten en wordt het de jonge officier te heet onder de voeten. Er volgt een bloedstollende vlucht dwars door Europa. Ondanks gevangenschap, dood en verraad bereikt Jan met veel geluk Engeland, waar hij de liefde van zijn leven ontmoet. Hij wordt Engelandvaarder, maakt kennis met Prins Bernhard en wacht ongeduldig de invasie af. Als eindelijk de landing in Normandië plaatsvindt knokt Jan zij aan zij met de geallieerden tegen de Duitse bezetter. Hij is erbij als België en Nederland worden bevrijd.

Na de oorlog maakt Jan snel carrière in het Nederlandse leger, maar op 47-jarige leeftijd geeft hij zijn hoge rang op om alsnog medicijnen te gaan studeren. De honderden baby’s die hij tijdens een stage ter wereld helpt vormen een schril contrast met de vele dode Duitsers die hem nog altijd op het netvlies staan. Wynekes slaagt cum laude en wordt dirigerend geneesheer van een verpleeghuis in Zwolle.

Officier van Oranje is het wonderbaarlijk spannende, waargebeurde verhaal van een man wiens leven volledig werd bepaald door een oorlog die hem zijn meest dierbare zaken afnam én schonk.

geïllustreerd in zwart-wit
genaaid gebrocheerd
ISBN 978.90.5730.755.3
192 pagina's
Verschijnt juni 2011
Uitgeversmaatschappij Walburg Pers

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


za apr 30, 2011 11:01 am
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 9145
Bericht 
De volgende boeken verschenen dit voorjaar bij uitgeverij Aspekt en zullen binnenkort op Go2War2.nl behandeld worden:

Citaat:
Enigma en de strijd om de Westerschelde
Het falen van de geallieerde opmars in september 1944

Hans Sakkers

Afbeelding

Enigma was de codeermachine van de Duitse strijdkrachten in de Tweede Wereldoorlog. Het kraken van deze machine was een keerpunt in de oorlog. Bletchley Park was de plek in Engeland waar men de code brak en de informatie beschikbaar stelde aan de geallieerde legerstaven. Deze plaats kreeg als bijnaam het ‘schaduwopperbevel van de Duitse strijdkrachten’. Dit boek maakt duidelijk dat deze kwalificatie niet onterecht was. Bletchley Park gaf in 1944 voortdurend een minutieus beeld van de actuele Duitse krijgsverrichtingen aan de geallieerde legerleiding. Hiermee waren inschattingsfouten over de Duitse strijdkrachten op strategisch niveau nauwelijks mogelijk. Desondanks werd de kans om de oorlog in 1944 te beëindigen aan de Westerschelde verspeeld. De auteur is een van de eerste historici die de unieke informatie van Enigma heeft verwerkt in dit belangrijke stuk geschiedschrijving.

ISBN: 9789461530011


Citaat:
Friedrich Knolle
Bekentenissen van een SD-officier

Perry Pierik

Afbeelding

Friedrich Knolle was een van de meest geheimzinnige figuren uit de top van de Duitse administratie in bezet Nederland 1940-1945. Als topman bij de Sicherheitsdienst waren er maar weinig zaken waar hij niets vanaf wist. Na 1945 slaagde hij er vakkundig in zijn sporen uit te wissen. Midden jaren zeventig heeft hij echter alsnog een tip van de sluier opgelicht. De bandopnamen die toen gemaakt werden zijn nu weer opgedoken en worden met annotaties nu aan het publiek geïntroduceerd. Knolle komt met opmerkelijke bekentenissen. Sommige van zijn uitspraken klonken in de jaren zeventig grotesk, maar zijn inmiddels door vrijgekomen feiten onderbouwd. Dit geeft ook zijn andere bekentenissen meer gewicht, zoals in de zaak de rond de vlucht van Rudolf Hess en de politicus Colijn. De historicus/uitgever Perry Pierik annoteerde de tekst, Evert van Leerdam zorgde voor de vertaling.

ISBN: 9789059119123


Citaat:
De collaborateur

Jaap Hofman

Afbeelding
In 1979 constateerde de schrijver W. F. Hermans 'Er is nauwelijks ooit een poging gedaan het verschijnsel van het landverraad objectief te bestuderen. Men heeft de landverraders, NSB'ers enz. van stonde af aan overladen met berispingen en preken, maar na de constatering dat zij slecht en misdadig waren, zich niet verder in de feiten verdiept'. Hermans kon toen niet weten dat er al enkele jaren werd gewerkt aan een boek dat tot doel had dit manco op te vullen. Onder de titel De collaborateur verscheen dit boek in 1981. Het is voor het grootste deel gebaseerd op moeilijk te verkrijgen uniek archiefmateriaal dat niet eerder noch later voor enig ander onderzoek is gebruikt. Het primaire doel was inzicht te krijgen in de persoonlijkheid, de levensloop, de sociale positie en de vooral ernstige politiek-delinquente gedragingen, voor zover mogelijk in hun onderlinge samenhang, van 52 goed gedocumenteerde collaborateurs. Het boek was zonder meer spraakmakend en kreeg uitvoerige aandacht van de media. In de loop der tijd verflauwde die aandacht om in de afgelopen 10 jaar terug te keren zoals blijkt uit het feit dat het door andere auteurs regelmatig werd aangehaald. Een heruitgave lijkt derhalve op zijn plaats.

ISBN: 9789059114333

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


za mei 21, 2011 8:26 pm
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 9145
Bericht 
Citaat:
Het Demjanjuk-proces
Reportages van een Nebenkläger

Rob Fransman

Afbeelding

'War ich Hitler oder was?' Dat is zo'n beetje het enige dat John Demjanjuk gedurende zijn proces heeft gezegd. 92 zittingen lang heeft hij, liggend op een ziekenhuisbed, gezwegen en zijn advocaat het woord laten doen. De rechtbank in München was ervan overtuigd dat Demjanjuk in Sobibor heeft gediend en heeft meegewerkt aan het industriële moordproces in dit vernietigingskamp. Op 12 mei 2011 werd Demjanjuk schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de moord op ongeveer 28.000 Joden. Hij kreeg vijf jaar.

Rob Fransman (14 juni 1940) werd in 1943 gescheiden van zijn ouders en broer en dook onder in Zwijndrecht. Zijn ouders zaten enkele huizen verderop ondergedoken, maar werden verraden. Op 6 april 1943 werden ze in Sobibor vergast. Demjanjuk was toen als Trawniki-Wachmann in Sobibor werkzaam.

Uit respect voor de nagedachtenis van zijn ouders heeft Rob Fransman zich aangemeld als medeaanklager (Nebenkläger) in het Demjanjuk-proces. Voor de Wereldomroep hield hij een weblog bij van het proces. De Wereldomroep heeft ook een documentaire gemaakt van Rob Fransman in Sobibor. Deze DVD is (gratis) opgenomen in het boek.

Dr. Regina Grüter (Nederlands Rode Kruis) schreef het voorwoord. Jetje Manheim en Rozette Kats (Stichting Sobibor) verzorgden het nawoord.

Het boek verschijnt op 30 juni 2011. Bekijk het filmpje.

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


zo jun 19, 2011 2:42 pm
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 9145
Bericht 
Citaat:
Dienstausweis 1393
Demjanjuk en het laatste grote naziproces
bericht van een verslaggever


Wim Boevink

Afbeelding

In München stond Ivan Demjanjuk, volgens een vergeeld persoonsbewijs kampbewaker in het vernietigingskamp Sobibor, terecht voor medeplichtigheid aan de moord op 28.000 hoofdzakelijk Nederlandse Joden – aangevoerd vanuit Westerbork.

Achttien maanden duurde het proces, verdeeld over tweeënnegentig zittingsdagen. Wim Boevink woonde ze allemaal bij, dag na dag, en deed ervan minutieus verslag voor zijn krant, het dagblad Trouw. Er waren lezers die onderweg klaagden dat het zo wel genoeg was, dat de aandacht voor het proces buitenmaats was. Anderen moedigden hem aan verder te gaan, ze waren aangegrepen door wat ze lazen.

Wim Boevink ging door. Schreef Klein Verslag na Klein Verslag – zo heette zijn rubriek in Trouw. De journalistieke onderneming groeide uit tot een unieke weergave van een rechtsgang. Een bij vlagen wurgende reis door het duister, met de laatste nog levende daders en getuigen.

Jules Schelvis, Holocaustoverlevende, medeaanklager en auteur van het standaardwerk over Sobibor:

‘Wim Boevink publiceerde zijn berichten onder de titel Klein Verslag. Ik zou ze willen kwalificeren als Klein Monument.’

Paperback, 272 bladzijden, illustraties
Formaat: 15 x 23 cm
Prijs: € 17,95
ISBN 9789074274579
Uitgeverij: Verbum

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


zo jul 24, 2011 4:13 pm
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 9145
Bericht Re: WOII boeken 2010 - 2011
Citaat:
De Verdwenen Stad
Zutphen voor, tijdens en na het bombardement van 1944

Niek Megens e.a.

Afbeelding

... Zaterdag 14 oktober 1944 geldt als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Zutphen. Tegen vier uur ‘s middags verschenen plotseling drie geallieerde squadrons bommenwerpers boven de stad. Amper tien minuten later was het vredige stadje aan de IJssel veranderd in een rampgebied...

Op de dag van de herdenking van het verwoestende bombardement op Zutphen wordt het boek Zutphen – De Verdwenen Stad. Voor, tijdens en na het bombardement van 1944 gepresenteerd. De presentatie vindt plaats op vrijdag 14 oktober om 20.00 in het Stedelijk Museum Zutphen. Het boek is geschreven door Niek Megens en is een uitgave van Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen in samenwerking met Stichting De Verdwenen Stad en Dagblad de Stentor.

Geallieerde vliegeniers hadden hun bommen niet alleen afgeworpen boven de IJsselbrug – zoals de bedoeling was – maar vooral ook boven de naastgelegen stadswijk. Deze misser kostte het leven aan bijna honderd mensen en een veelvoud daarvan raakte gewond. Huizen en straten in de wijde omtrek lagen volledig in puin.

Het bombardement zou een kantelmoment blijken in de geschiedenis van de Hanzestad. Na de bevrijding besloot het stadsbestuur tot complete herinrichting van het rampgebied. Oude gevels en straten verdwenen. Het eens zo imposante station en andere gehavende historische gebouwen, zoals het Oude en Nieuwe Gasthuis, werden gesloopt. Sindsdien wordt de noordwestelijke binnenstad gedomineerd door sobere wederopbouwarchitectuur.

Vreemd genoeg is Zutphen het drama pas decennia later gaan herdenken. Exact 65 jaar na het bombardement publiceerde dagblad de Stentor foto’s en verhalen van ooggetuigen van het Zutphen vóór, tijdens en na het bombardement. Samengebracht in deze unieke uitgave schetsen ze een aangrijpend en nostalgisch beeld van het Zutphen dat voor altijd verdween.

Journalist en historicus Niek Megens (1975) werkt voor regionaal ochtendblad de Stentor in Zutphen. Met bijdragen van journalisten Sander Grootendorst, Henk Brummelman en Jan Vloet en een voorwoord van prof. Willem Frijhoff.

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers
rijk geïllustreerd in kleur, genaaid gebrocheerd
ISBN 978.90.5730.757.7
128 pagina's

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


vr sep 02, 2011 9:49 pm
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 9145
Bericht Re: WOII boeken 2010 - 2011
Citaat:
Leningrad
De tragedie van een belegerde stad, 1941-1944

Anna Reid

Afbeelding

Op 8 september 1941 werd Leningrad omsingeld. Het beleg van de stad zou tweeënhalf jaar duren en meer dan twee miljoen slachtoffers vergen. Als Leningrad was gevallen dan zou het verloop van de Tweede Wereldoorlog en van de hele verdere twintigste eeuw er volstrekt anders hebben uitgezien.

In Leningrad laat Anna Reid aan de hand van persoonlijke verhalen van direct betrokkenen zien hoe het dagelijks leven in die belegerde stad eruitzag. Reid putte uit dagboeken van inwoners en officiële staatsdocumenten, en ze sprak met overlevenden. Ze schrijft over het meisje dat in haar dagboek koel registreert hoe een familielid verhongert en over de musici van het stadsorkest die, terwijl ze zelf de hongerdood voelen naderen, doorspelen om het moreel van de mensen te sterken.

Reid geeft antwoord op vragen die niet eerder werden opgehelderd. Hadden niet veel meer inwoners het beleg kunnen overleven als het stadsbestuur beter was georganiseerd? Hoe dicht was Leningrad bij het moment dat het in Duitse handen zou vallen? En, bovenal, wat moesten diegenen die het overleefden, tijdens het beleg doorstaan?

Leningrad is een meesterwerk van moderne geschiedschrijving, virtuoos verteld, dat bovendien getuigt van diep mededogen.

Uitgever: Ambo Anthos
Vertaling: Pieter de Smit
Bindwijze: Luxe paperback
Omvang: 448 p.
ISBN: 9789026321191
Datum: September 2011

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


ma okt 03, 2011 10:12 pm
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 9145
Bericht Re: WOII boeken 2010 - 2011
Citaat:
Jongens van Nederland
Nederlandse vrijwilligers in de Waffen-SS

Evertjan van Roekel

Afbeelding

In Jongens van Nederland staat de positie van Nederlandse vrijwilligers in de Waffen-SS centraal. Circa 25.000 Nederlanders vochten voornamelijk aan het oostfront, maar ook in Nederland, binnen de gelederen van de Waffen-SS. Van Roekel illustreert deze historische feiten met dagboekfragmenten teneinde de persoonlijke belevingswereld van de SS’ers weer te geven. Onderwerpen als sociale achtergrond, motivatie om toe te treden en verhoudingen tussen Nederlanders en Duitsers binnen de organisatie komen aan bod, maar ook betrokkenheid bij genocide wordt uitvoerig beschreven. Zowel in menselijkheid als onmenselijkheid geeft Van Roekel een genuanceerd beeld en een persoonlijk gezicht aan deze Nederlanders die vochten aan Duitse zijde.

Uitvoering: Paperback
Omvang: 272
ISBN: 9789000301188
Uitgeverij: Spectrum
Bestellen: Bol.com

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


ma okt 10, 2011 10:11 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Jelle Y.

Geregistreerd:
do jul 23, 2009 11:43 am
Berichten: 3081
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht Re: WOII boeken 2010 - 2011
Citaat:
The Men who fired the V2s against England
Murray R. Barber and Michael Keuer

‘We V2 soldiers fulfilled our tasks with the knowledge that every firing meant innocent people lost their lives…’


This substantial book provides an invaluable contribution to the operational history of the A4 (V2) rocket. Little has been written about the secret activities of the special troops whose role was to protect and fire the operational A4 (V2) rocket under field conditions in World War Two. Carefully researched, the book goes a long way to filling this void. As the result of many years tracking down the few remaining veterans the authors have complied eleven individual biographies of rocket troops whose pre-combat occupations included a scientist, chemist, engineer, toolmaker and builder. The text is written clearly and concisely and is well referenced.
The book provides a fascinating insight into the day-to-day lives of the rocket troops including their personal combat experiences, attitudes, humour and interpersonal relations. Particularly intriguing are their interactions with such Peenemünde notables as Dr. Wernher von Braun and Major General Walter Dornberger. Light is also thrown on the establishment of the field units and the training of the troops. The fact that several of the veterans interviewed have subsequently passed away highlights the urgency and importance of collecting such historical material. The scholarly work is highly recommended to any one with an interest in the history of Hitler’s rocket troops and the field deployment of the world’s first long-range rocket.

Brett Gooden author of Projekt Natter - Last of the Wonder Weapons and Spaceport Australia

In the final, desperate months of World War Two, at a time when the German war machine was considered by the Allies to be an almost spent force, Adolf Hitler unleashed a new weapon against England and western Europe that fell from the silence of the Earth’s upper atmosphere and the edge of space. It was a weapon that struck fear into the hearts and minds of wartime civilians; it came without warning and defence was impossible. This was an unseen threat that fell at supersonic speeds, levelling suburban streets to dust in seconds, terrorising the residents of London and Antwerp – this was the V2 Rocket.

The V2 – ‘Vergeltungswaffen Zwei’ (Vengeance Weapon 2), designed by the rocket scientist and engineer, Wernher von Braun, and his colleagues at the secret Nazi research centre at Peenemünde, was the most sophisticated weapon developed in Europe during the war. Following the end of hostilities, von Braun and many in his team transferred their allegiance to the United States and subsequently went on to design the mighty Saturn V that took the Americans to the moon. The experiences of von Braun’s rocket team are well documented, but somewhat surprisingly, some aspects of the V2 story remain largely uncovered. This is especially true from the German perspective and more specifically, the view of the men who formed the firing teams for this formidable weapon that embraced supersonic technology. From September 1944 to early 1945, V2 launch teams fired more than 3,000 rockets, each with a high-explosive one-ton warhead, at targets in England, France, Belgium, Holland and even within Germany itself. Many rockets were fired from mobile launch sites in The Hague and from concealed wooded areas hidden from Allied aircraft, using fleets of modern, purpose-built transporters and trailers with sophisticated ancillary and support vehicles.

For the first time, this book tells the story of the V2 through the eyes and experiences not only of the men who fired the missiles at targets such as London, Norwich, Antwerp and Paris, but also of some of the military scientists and technicians involved in its development. The authors have spent many years tracking down and interviewing the few surviving veterans of these little-known and secretive units and have unearthed new and rare information from first-hand accounts. These are the unique recollections of the ‘Rocket Soldiers’ who have spoken candidly to the authors about their wartime duties.

The accounts show that, mostly, they were not stereotypical and ideologically indoctrinated ‘Aryan warriors’, but very ordinary soldiers and technicians living through extraordinary times, handling the most sophisticated weapon ever developed in pre-nuclear Europe. The book also describes the development of German rocketry following the end of the First World War and the technology embodied within the V2. The veterans tell of their first encounters with the awesome new rocket and how, having survived the devastating RAF raid on Peenemünde, training was dispersed to test sites in Poland. They recall the move to forward firing positions, gun battles with the Resistance and the start of the rocket offensive. In truth, the more battle-experienced veterans knew that the V2 was a waste of valuable human and matériel resources – a last-ditch hope to save a desperate regime. Conversely, the book illustrates how inexperienced troops drafted directly to the V2 units from basic training, vainly hoped and believed that the fortunes of war would turn in Germany’s favour. The veterans tell of their desperate experiences when the inevitable defeat came, as they were rushed to the east to defend Berlin where so many Rocket Soldiers lost their lives. Yet while some V2 troops ended the war with tears of regret for a robbed youth, others shed tears of frustration, knowing that they would never live through such extraordinary times again.

Hitler’s Rocket Soldiers forms an important new contribution to our understanding of the German war machine and its technology. Using never-before tapped resources, this book will be a revelation and valuable resource to all military historians and those with an interest in rocket development.The Authors
Murray R. Barber F.R.A.S., was born in 1956 and is married with two children. He lives in Devon, England where he pursues several business interests that are related to astronomy. He has developed and written curriculum support information for the teaching of astronomy as well as the history of ancient Egypt, which is in use in planetariums worldwide. Since his schooldays he has always been interested in the history of World War Two and in particular its aviation. The V2 rocket represents a cross-over of his two main interests – the V2 being the very first man-made object to enter space and which was to lead, ultimately, to vehicles travelling beyond Pluto. Through the International V2 Research Group he met Michael Keuer and, following visits to see the remains of the former Peenemünde research and development establishment on the Baltic coast, they decided to study, together, the history of the V2 rocket. It was to fill the void of first-hand accounts of the operational use of the weapon, that the idea for this book was born. Murray is a fellow of the Royal Astronomical Society.Michael Keuer was born in 1959 in Hannover, Germany and is a senior software developer in a veterinarian pharmaceutical supply company. He has always held a keen interest in historical technical developments and the personalities behind scientific advancement. Following the reunification of Germany, he was able to visit the previously restricted area of Peenemünde to see the remains of the development works from where the V2 rocket was created and launched. During World War Two his grandfather worked as a technical skilled worker at Peenemünde and, indeed, Michael’s father was born just 32 kilometres away from the cradle of modern space science. As his interest grew, he met Murray Barber and the two decided to research the reminiscences of the last few surviving men involved in the military development and employment of this extraordinary weapon of war.Copyright © All Rights Reserved.

Tattered Flag Press is an imprint of Chevron Publishing Limited, P.O. Box 2240, Pulborough, West Sussex RH20 9AL, England
Website designers Arcray Webmedia Ltd
Bron: http://www.thetatteredflag.com/our-books/51.html

_________________
Jelle
Awards/Persons Editor

"The Navy can lose us the war, but only the Air Force can win it. The fighters are our salvation, but the bombers alone provide the means of victory." Winston Churchill


za okt 15, 2011 6:35 pm
Profiel
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 9145
Bericht Re: WOII boeken 2010 - 2011
Citaat:
De vergeten verpleegster
Een verhaal van ongelofelijke moed en vastberadenheid over de onbekende heldin van Band of Brothers

Martin King

Afbeelding

De vergeten verpleegster beschrijft het opmerkelijke levensverhaal van Augusta Chiwy, een zwarte vrouw die tijdens het Ardennenoffensief van WOII talloze Amerikaanse soldaten verzorgde in Bastogne – en daarbij bijna het leven verloor. Haar heldendaden werden heel kort vermeld in het boek Band of Brothers van Stephen Ambrose, dat later verfilmd werd. Maar bijna niemand stond stil bij haar bestaan.

Totdat historicus Martin King toevallig over haar hoorde tijdens een onderzoek naar het Ardennenoffensief. Haar bijzondere rol tijdens de oorlog fascineert hem: 'Mijn zoektocht naar de verpleegster ontpopte zich tot een ontdekkingsreis. Hoe meer ik over haar te weten kwam, des te meer ik wilde weten.'

Martin King maakte een historische reconstructie van de heldendaden van Augusta Chiwy. Een spannend docudrama, gebaseerd op historische feiten. Maar bovenal een aangrijpend verhaal van moed en doorzettingsvermogen, levensecht neergeschreven alsof je er zelf bij bent.

Over de auteur
Martin King is historicus en specialiseerde zich in militaire geschiedenis. Hij werkte als schrijver, historisch raadgever en presentator voor verscheidene tv-producties die onder andere op History Channel verschenen. Eerder schreef hij Voices of the Bulge, over de ervaringen van veteranen die vochten tijdens het Ardennenoffensief.

ISBN : 9789020998672
Verschijningsdatum : 07-10-2011
Formaat : 160 x 240
Afwerking : Paperback
Druk : 1
Aantal pagina's : 264
Uitgave : Uitgeverij Lannoo

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


wo okt 26, 2011 4:17 pm
Profiel WWW
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 9145
Bericht Re: WOII boeken 2010 - 2011
Citaat:
Liefde en spionage in Hitlers Berlijn

Erik Larson

Afbeelding

Het waargebeurde en opmerkelijke verhaal over de Amerikaanse ambassadeur en zijn dochter in het Berlijn van de nazi’s dat leest als een politieke thriller.

Berlijn 1933. William E. Dodd wordt de eerste Amerikaanse ambassadeur in Berlijn na de machtsovername door Adolf Hitler in een jaar dat een keerpunt zal worden in de geschiedenis. Dodd is een vriendelijke professor uit Chicago die zijn vrouw en flamboyante dochter Martha meeneemt tussen de sleutelfiguren van het Derde Rijk, terwijl hij aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn groeiende bezorgdheid uit over het regime. Ondertussen raakt zijn dochter verrukt door ‘Het Nieuwe Duitsland’ en heeft de ene na de andere affaire met hoge nazi’s. Totdat de bloedige ‘nacht van de lange messen’ het ware karakter van de nieuwe leiders toont en de ogen opent van vader en dochter. Martha neemt het moedige besluit om op haar eigen wijze de strijd aan te binden met het regime.

Met gebruikmaking van brieven en dagboeken heeft Erik Larson een genuanceerd ooggetuigenverslag geschreven over de opkomende terreur en de gruweldaden van Hitlers Duitsland. Tevens werpt het boek een opmerkelijke blik op de afzijdige houding van de Amerikaanse regering ten opzichte van de eerste verontrustende signalen die zij krijgt over de jodenvervolging.

Erik Larson studeerde is de veelgeprezen auteur van Isaac’s Storm, Thunderstruck en The Devil in the White city, waarvan wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht.

Liefde en spionage in Hitlers Berlijn stond in eerste week na verschijnen op de vierde plaats van de New York Times bestsellerlijst.

Kosmos Uitgevers
paperback
ISBN 9789021535845
416 blz.
Verschijnt: 15 november

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


zo okt 30, 2011 4:49 pm
Profiel WWW
sauerkraut
Bericht Re: WOII boeken 2010 - 2011
Toevallig bestaat er ook een boek van Philip Metcalffe met de titel "Berlijn 1933", daarin
komen de lotgevallen van ambassadeur Dodd en zijn dochter Martha uitvoerig aan de orde.
Jaren geleden heb ik het stukgelezen. Een paar tweedehands exemplaren zijn nog te koop
op www.boekwinkeltjes.nl


zo okt 30, 2011 5:26 pm
Hoofdredactie
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 9145
Bericht Re: WOII boeken 2010 - 2011
Citaat:
Black Watch

Tom Renouf

Afbeelding

Tom Renouf is nog een schooljongen uit Schotland als de Tweede Wereldoorlog begint. Aan het einde van de oorlog is hij een jonge soldaat, wiens divisie een van de meest gezochte mensen ter wereld gevangen neemt: SS-leider Heinrich Himmler, de wrede rechterhand van Adolf Hitler.

Vastbesloten sluit Tom Renouf zich aan bij de Black Watch, een van de eliteonderdelen van het Britse leger en van oudsher de brigade die de wacht houdt over de Schotse hooglanden. In Normandië moeten Tom en de andere rekruten het opnemen tegen de fanatieke Hitlerjugend. Na de Slag om de Ardennen heeft de Black Watch een belangrijke missie: de bevrijding van Nederland. Na een lange strijd, waarbij ze hulp krijgen van de Nederlandse bevolking, steken ze als een van de eersten de Rijn over.

In Duitsland wordt de Black Watch geconfronteerd met de wreedste creatie van Himmler: concentratiekampen. Vastbesloten zetten ze de jacht voort op een van ’s werelds meest gezochte misdadigers. Tom weet hierbij een bijzonder souvenir te bemachtigen: Himmlers horloge. Het finest hour van de Black Watch is luttele dagen na Hitlers zelfmoord een feit, als de elite-eenheid erin slaagt Heinrich Himmler te pakken.

Tijdens de zware gevechten raakt Tom Renouf gewond, maar hij overleeft de ontberingen en terreur. Hij promoveert in het veld tot luitenant en wordt na de oorlog voor zijn heldenmoed en verdiensten in de Black Watch onderscheiden met een Britse militaire medaille.

Op basis van zijn ervaringen en interviews met andere veteranen heeft hij met Black Watch een meeslepend verslag gemaakt van de strijd, waarin veel van zijn kameraden gewond zijn geraakt of zijn gedood.

320 pagina's
Paperback
ISBN 978 90 453 1238 5
BBNC uitgevers


Citaat:
Wallenberg versus Eichmann

Alex Kershaw

Afbeelding

In Wallenberg versus Eichmann plaatst bestsellerauteur Alex Kershaw de twee sterke karakters Raoul Wallenberg en Adolf Eichmann tegenover elkaar. Hij beschrijft hoe ze verwikkeld raken in een diplomatiek spel, dat het lot van tienduizenden Joden en hun gezinnen zou bepalen.

Wannsee, 20 januari 1942. Adolf Eichmann is secretaris van de conferentie waar over het lot van elf miljoen Joden zou worden beslist. Alleen door de Endlösung door te voeren, zal Eichmann de waardering van Hitler krijgen waarnaar hij zo hunkert. Maar dan krijgt hij te maken met tegenwerking…

In juli 1944 haast de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg zich naar Boedapest. Van de Amerikaanse overheid heeft Wallenberg de opdracht gekregen om zoveel mogelijk Joden uit de handen van de nazi’s te houden. Ten tijde van Wallenbergs aankomst laat massamoordenaar Adolf Eichmann duizenden Joden per dag naar Auschwitz deporteren.

Wallenberg zet zijn leven op het spel voor zijn belangrijke missie en slaagt er uiteindelijk in de belangrijke machtsfiguren voor zich te winnen en de plannen van Eichmann flink te dwarsbomen. Door zijn inzet heeft hij de levens van tienduizenden Joden kunnen redden.

320 pagina's
Paperback
ISBN 978 90 453 1248 4
BBNC uitgevers

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


do dec 08, 2011 6:36 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Jente

Geregistreerd:
ma okt 12, 2009 10:16 pm
Berichten: 394
Woonplaats: Ardooie, België
Bericht Re:
Citaat:
Hitler In Vlaanderen

Siegfried Debaeke

Afbeelding

Tot nu waren nauwelijks foto’s verschenen van Hitlers opmerkelijke bezoeken aan Vlaanderen in 1940. Na intens zoekwerk pakt Siegfried Debaeke uit met een schat aan haarscherpe, revelerende opnamen.

Bij het reconstrueren van de routes stelde de auteur vast dat de Führer eigenlijk een reis in zijn eigen oorlogsverleden maakte.
Vier jaar stond soldaat Adolf Hitler aan het Westelijk front. Hij bevond zich onder meer bij Ieper, de stad die de Duitsers toen nooit konden innemen. De Blitzkrieg van mei 1940 was niets minder dan zijn ultieme wraak op de nederlaag van 1918. In enkele weken tijd veroverden Duitse troepen België en het noorden van Frankrijk.

Amper een paar dagen na de Belgische capitulatie reed een indrukwekkend konvooi met de triomferende veldheer van Brussel, over Gent, naar de slagvelden van 14-18. Onder het oog van meereizende fotografen en cameralui bracht Hitler een bezoek aan Ieper, de ongrijpbare stad uit de Eerste Wereldoorlog. Wat keizer Wilhelm II in vier jaar tijd niet was gelukt, had Hitler in enkele weken klaargespeeld. De oud-strijder bezocht de Menenpoort, en vervolgens de Duitse begraafplaats in Langemark en de strategische Kemmelberg. De nazi-propaganda smeerde de bezoeken aan deze historische plaatsen breed uit in de Duitse pers.

Geen maand later kwam Hitler nogmaals naar Vlaanderen. Met twee oude frontmakkers maakte hij een nostalgische tocht in de Westhoek en in Frans-Vlaanderen. Hitler zocht én vond de plaatsen waar hij in 1914-1918 gelegerd was, zo onthullen de foto’s in dit boek.

Hoewel in opdracht van Hitler gemaakt, mochten heel wat van de opnamen nooit in nazi-Duitsland verschijnen. Ze worden hier voor de eerste maal gepubliceerd.

ISBN 9789055081202
176 pagina's
Verschenen in december 2011
De Klaproos


Bron: Standaard Boekhandel

_________________
België verwacht van u dat gij uw vaandel eer zult aandoen, wat er ook moge gebeuren. Mijn lot zal het uwe zijn. Onze zaak is rechtvaardig en rein. De voorzienigheid zal ons helpen. Leve België
Leopold III, 25 mei 1940


wo jan 04, 2012 8:40 pm
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 43 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group