Het is nu za jun 06, 2020 3:10 pm
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
Met Pesach eten we matzes 
Auteur Bericht
Mia

Geregistreerd:
wo apr 02, 2008 9:14 pm
Berichten: 1302
Bericht Met Pesach eten we matzes
Over Joods leven in Zeeland.
Omroep Zeeland Televisie, zondag 24 maart 2013 - om 18u09, 20u09 en 22u09

De documentaire Met Pesach eten we matzes (66 minuten) van Rebecca van Wittene uit Zoutelande belicht de historie van het Joodse leven in Zeeland en volgt een aantal joodse gezinnen in het vooroorlogse Middelburg, Vlissingen en Zierikzee, tot het moment van deportatie naar Amsterdam op 24 maart 1942.

Nagekeken
Families die met behoud van de eigen cultuur volledig in de samenleving zijn opgenomen. Nagekeken door buurtbewoners lopen ze in colonne naar het station. De politie doet er alles aan om de uittocht vlekkeloos te laten verlopen.
Na de bevrijding keren slechts enkele overlevenden huiswaarts. Zeventig jaar na dato is de heropgebouwde synagoge weer letterlijk huis van samenkomst. Door heden en verleden met elkaar te verbinden wordt indringend voelbaar waarom.

Verloren verhalen
Hoewel de Joods-Zeeuwse geschiedenis al begint in de eerste helft van de zeventiende eeuw, is het voor velen nog altijd onbekend dat er in Zeeland een Joodse gemeenschap is, en is geweest. Een onderbelicht verhaal, dat niet eerder in samenhang is opgetekend en bovendien verloren dreigde te gaan. Nu de laatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog nog kunnen vertellen over hun jeugd en het vooroorlogse joodse (familie) leven, werd het hoog tijd om deze film, met veel uniek archiefmateriaal, nu te maken.

Joodse Zeeuwen
Hoeveel Joden er precies wonen in Zeeland, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, is niet met zekerheid te zeggen: de bronnen zijn niet eensluidend. Vermoedelijk gaat het om ongeveer 300 mensen. Een betrekkelijk kleine groep, divers van samenstelling, gelovig en niet-gelovig, verspreid over de verschillende eilanden. Vaak wonen ze al generaties lang in een plaats. Velen hebben winkels, de kinderen zitten bij buurtgenoten op school, naailes of turnvereniging.

Mediene
Het Joodse leven in de provincie, de Mediene, is anders dan in de grote stad. Kleinschaliger, dat vooral. De hoofdsynagoge in Middelburg -de oudste synagoge (1705) van Nederland buiten Amsterdam- is evenals de synagoge van Vlissingen tot de Tweede Wereldoorlog in gebruik. De andere Joodse gemeenten zijn al gauw te klein geworden om zelfstandig voort te bestaan. De synagoge van Goes sluit in 1911 en de Joodse gemeente van Zierikzee wordt in 1922 bij Middelburg gevoegd. Meer dan elders is men van elkaar afhankelijk bij begrafenissen, feesten en godsdienstige rituelen. Er zijn geen Joodse scholen, kosjer eten is niet of nauwelijks te verkrijgen.

Klein maar opbloeiend
Na de Tweede Wereldoorlog is het Joodse leven in Zeeland volledig verdwenen. Bijna niemand overleeft de vernietigingskampen. De synagogen zijn verwoest. Tot in de jaren negentig was het onmogelijk om het voor de godsdienstoefening voorgeschreven minimale aantal van tien mannen (minjan) bij elkaar te krijgen. In 1994 wordt de Middelburgse synagoge herbouwd en gerestaureerd. Tien jaar later wordt er voor het eerst sinds de oorlog weer een Joods huwelijk voltrokken. Intussen bestaat de Joodse Gemeente Zeeland uit veertig leden. Net zo divers en kleinschalig als vroeger, en al even interessant anders.

http://www.rebeccavanwittene.nl/index.p ... ocu-pesach
Overgenomen van http://www.omroepzeeland.nl


zo maart 24, 2013 3:11 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group