Het is nu vr maart 29, 2024 12:03 am




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 54 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende
28th Inf 8th Div in het Hurtgenwald. 
Auteur Bericht
Bunkervos
Bericht 
muncio schreef:
Waar ben je precies op excursie in het Hürtgenwald geweest dan?
Hoe was je route en wat heb je gezien?
Lijkt me mooi om te lezen hoe jouw ervaring is geweest.


Hallo Muncio,

Om vanachter je PC iets van het Hürtgenwald mee te maken kijk eens naar onderstaande link:
http://www.bunkervos.nl/nieuwe%20site/i ... index.html
In het hoofd "Noord Eifel"is onder de plaatsnamen -Bergstein, Roetgen, Buhlert, Simonskall ,Gresssenich en Simmerath - ook het nodige te vinden.

Bunkervos


za jun 25, 2011 8:12 pm
muncio
Bericht 
Bunkervos schreef:
muncio schreef:
Waar ben je precies op excursie in het Hürtgenwald geweest dan?
Hoe was je route en wat heb je gezien?
Lijkt me mooi om te lezen hoe jouw ervaring is geweest.


Hallo Muncio,

Om vanachter je PC iets van het Hürtgenwald mee te maken kijk eens naar onderstaande link:
http://www.bunkervos.nl/nieuwe%20site/i ... index.html
In het hoofd "Noord Eifel"is onder de plaatsnamen -Bergstein, Roetgen, Buhlert, Simonskall ,Gresssenich en Simmerath - ook het nodige te vinden.

Bunkervos


Hallo Bunkervos,

Ok top voor mij allemaal duidelijke taal. Ik weet waar het is maar kan het beter vanuit mijn eigen weet nog doen, want ik herken niet veel in je wandelaanwijziging.
Raffelsbrand - De 24. Luftwaffe Festungs Bn zat op bunker 101 totdat ze teruggedrongen werden door een offensief van de Amerikanen op 14 oktober 1944 waarbij 9 ID 47 IR betrokken was samen met de Co H 32d Armored Rgt van de 3rd Armored Division waardoor de Duitsers langzaam aan terug moesten naar bunker 105. 105 was een dubbele machinegeweer bunker. Op 13 december 1944 werden deze door de 78 ID aangevallen. P2 is nogal uit de richting van P1 aangezien deze in de buurt van bunkers 112 en 115 staan. P2 ligt nu onder de grond en kan je je auto opzetten als je daar wil gaan buurten.

@ 9th ID
Ik ben benieuwd naar je informatie omtrent de 9 ID want als je praat als specialist dan ben ik benieuwd wat voor goede informatie je mij (ons) kan geven.

Om te delen maar dit moet bekend zijn:
9 ID
hieronder vochten in het Hürtgenwald de 39 IR, 47 IR en 60 IR van 13-17 oktober 1944 was ook Co H van 32d Armored Rgt eraan verbonden.
13-26 sept 1944 en 6-26 oktober 1944
Plaatsen: Schmidt, Lammersdorf, Paustenbach, Rollesbroich, Raffelsbrand, Germeter, Merode, Langewehr, Roetgen, Todtenbruch, Richelskaul, Schevenhütte, Zweifall, Vicht

Tegen de Duitse eenheden: 89 ID, 275 VGD waaronder de 24.Luftwaffe festungs BN, 353 ID, 12 VGD


zo jun 26, 2011 1:48 pm
Rysher
Bericht 
Hallo pheelie,

Ik heb nog een link voor je:

http://www.strijdbewijs.nl/westwall/hurtgenwald2.htm

Even naar beneden scrollen en dan kom je een belangrijk stuk tegen over de 8th ID. Met o.a. een stuk over de Hill 400 waar de 8th ID 4000 man verloor aan doden en gewonden en nog eens 1200 man aan gevechtsuitputting en ziektes. Zeer interessant.
Zelf heb ik een Amerikaan geadopteerd op Margraten van de 13th regiment 8th Division. Dus ik vind dit ook een zeer interessante topic.

http://www.28thinfantry.org/history.html

Hier de site van hun association. Ook veel informatie op te vinden. En je kunt contact met ze opzoeken, ze zullen vast wel wat weten over de geschiedenis van hun regiment.


do jul 21, 2011 1:27 am
9thDivision
Bericht 
Hallo allemaal, sorry voor een late reactie.

Ik ben al een tijdje bezig met het boek, en zal zeker nog 1 tot 1,5 jaar duren denk ik. Vooral het schrijven van brieven naar veteranen, posten, wachten op antwoord, dan weer een brief posten, wachten op antwoord etc neemt veel tijd in beslag. Ik heb zo'n 100 pagina's aan informatie van de acties per dag, dus het is een flink werkje om alles samen te voegen, checken en juist te noteren.

Als toevoeging van de 9ID die in het Hurtgenwald vochten:
9th Reconnaissance Troop, 9th Medical Battalion, 26th Field Artillery Battalion, 34th Field Artillery Battalion, 60th Field Artillery Battalion, 84th Field Artillery Battalion, en de 746th Armored Division (attached) .

Bunkervos, je wandeling is erg mooi, ik heb gebruik gemaakt van je beschrijvingen afgelopen juni. Ik ben nu bezig met het schrijven van een zeer gedetailleerd verslag van de OKtober aanvallen van de 9th in 1944. Het was interessant om via jouw wandeling bepaalde bunkers te bekijken.

Leuk onderwerp dit! :D


wo jul 27, 2011 5:25 am
muncio
Bericht 
Blijven posten allemaal want het is idd een interessant onderwerp. Als we mekaar kunnen helpen dan zijn jullie blij, dan ben ik blij, want de vergeten slag in het Hürtgenwald blijf fascineren.


wo jul 27, 2011 8:17 pm
Rysher
Bericht 
9thDivision schreef:
De link die hier eerder gegeven is, is een handige bron van informatie. De 8th was eind December van aanvals naar verdedigings groep omgezet. Er zijn toen veel verkennings patrouilles gedaan in de nieuwe veroverde gebieden achter Bergstein in Januari, op de west bank van de Roer rivier, en rond 18 januari zijn er enkele tegen aanvallen geweest van de Duitsers.
Ik denk dat je het beste de after action reports kunt aanvragen van deze periode bij de National Archives, en effe contact opneemt met de 8th Infantry Divison association.
De IDPF zal inderdaad wel meer informatie kunnen geven. Ben benieuwd wat je allemaal kunt uitvinden over deze soldaat.


Ik kan dit bevestigen. De soldaat die ik geadopteerd heb op Margraten (8th ID 13th regiment) is eind december gesneuveld tijdens een patrouille door een (Duitse) mortieraanval, bij Bergstein. Zo is het in zijn IDPF gegeven.

Binnenkort maak ik een uitstapje naar Bergstein en het terrein eromheen. Ik zal dan wat foto's posten.


Laatst bijgewerkt door Rysher op zo jul 31, 2011 5:04 pm, in totaal 1 keer bewerkt.



wo jul 27, 2011 11:51 pm
muncio
Bericht 
Hele mooie omgeving, top!


do jul 28, 2011 11:25 pm
Ries
Bericht 
Misschien een gekke vraag, maar komen er in de buurt van Hürtgenwald veel toeristen om de oude slagvelden te bezoeken?


do jul 28, 2011 11:39 pm
Staf
Fedor

Geregistreerd:
do feb 21, 2008 6:20 pm
Berichten: 1642
Bericht 
Ries schreef:
Misschien een gekke vraag, maar komen er in de buurt van Hürtgenwald veel toeristen om de oude slagvelden te bezoeken?

Nee. Ik zie ze zelden tot nooit. Heel soms schatzoekers met metaaldetectors, maar voor de rest alleen reguliere wandelaars die weinig oog lijken te hebben voor de historie.

De tourist-info biedt wel goede informatie (in de vorm van nuttige wandelkaarten) maar deze wordt eigenlijk samengesteld door een historische stichting: http://www.konejung-stiftung.de . Daarnaast zijn er ook gidsjes te koop.

Verder zijn er de laatste jaren ook nieuwe (en goede) reisgidsen verschenen. Ben eigenlijk wel benieuwd of die vaak verkocht worden.

Nu is het gebied ook niet echt geschikt voor massabezoek. Je kan bijv. niet met een touringcar langs allerlei bezienswaardigheden rijden (de meeste zijn niet eens bereikbaar per auto). Het gebied moet "geproefd" worden, en da's eigenlijk alleen echt mogelijk met goede wandelschoenen.

_________________
Avatar: Lt. Friedrich Lengfeld - No man hath greater love than he who layeth down his life for his enemy.


vr jul 29, 2011 8:58 am
Profiel
Staf
Fedor

Geregistreerd:
do feb 21, 2008 6:20 pm
Berichten: 1642
Bericht 
Hier een kort overzicht van de laatst uitgegeven (en gemarkeerde) historische wandelroutes (artikel van mijzelf):

Thematische Wandeltochten Hürtgenwald: Historisch-Literarische Wanderwege

In augustus 2008 zijn zes nieuwe en bewegwijzerde wandelroutes geopend in het Hürtgenwald. Deze routes zijn opgesteld door de Konejung Stiftung: Kultur en hebben een historische achtergrond, namelijk de periode 1938 – 1947 in het Hürtgenwald, specifieker gesteld de Westwall en de strijd die hier is gestreden in 1944 en 1945.

De routes, genaamd Historisch-Literarische Wanderwege, zijn te koop als losse kaarten in een verzameldoos, gecombineerd met een overzichtkaart. Ze zijn verkrijgbaar bij boekhandels en TouristInfo-winkels en een aantal hotels in het gebied. De prijs van de hele set varieert tussen 2,00 en 2,50 euro. Op de kaarten is ook nadere uitleg over het gebied en over een aantal punten langs de route weergegeven. Daarnaast zijn parkeerplaatsen, uitzichtpunten en cafés/restaurants aangegeven.

De routes zijn bewegwijzerd met kleine bordjes in de vorm van een pijl met de naam van de route, aangebracht op palen of bomen. De bewegwijzering is over het algemeen goed. In combinatie met de overzichtelijke kaart is het gemakkelijk om de route te volgen. Reken erop dat het Hürtgenwald vaak sterk is geaccidenteerd en dat de routes vrijwel volledig over onverharde wegen en paden lopen. Het is dus verstandig goede wandelschoenen te dragen. Daarnaast is er op de meeste routes geen horeca of een mogelijkheid onderweg een versnapering te kopen, dus een rugzakje met drinken en eventueel wat eten is handig, ook omdat de routes door de zwaarte langer kunnen duren dan wat het aantal kilometers suggereert.

Hieronder worden de routes met daarbij kort wat extra informatie beschreven:

1: Heinrich-Böll-Weg, bij Bergstein. Deze heeft een lengte van 5,2 kilometer met een hoogteverschil van 225 meter. In totaal moet er 270 meter geklommen worden. Hierbij wordt o.a. de Burgberg (Hill 400) aangedaan, met enkele bunkers en oorlogsmonumenten. Dit is geen rondwandeling maar er kan, eventueel via een andere route, terug worden gelopen naar het beginpunt. Hierdoor wordt de route wel een flink stuk langer.

2: Westwall-Weg, bij Simonskall. Deze heeft een lengte van 8,9 kilometer met een hoogteverschil van 225 meter. In totaal moet er 370 meter geklommen worden, wat de route in combinatie met de lengte pittig maakt. De route start en eindigt in Simonskall en doet o.a. “Der Buhlert”, met vier intacte en toegankelijke bunkers (zaklamp meenemen), aan. Daarnaast loopt de route langs enkele andere bunkers en andere restanten van de Westwall, waaronder de hospitaalbunker in Simonskall zelf.

3: Ochsenkopf-Weg, bij Raffelsbrand. Dit is een korte (2,5 kilometer) en vrijwel vlakke wandeling langs een aantal bunkerrestanten van de Westwall. Ook zijn er enkele oorlogsmonumenten langs de route. De route komt weer uit bij het beginpunt.

4: Kall-Trail, vanuit Vossenack. Deze heeft een lengte van 8,5 kilometer met een hoogteverschil van 160 meter. In totaal moet er 360 meter geklommen worden, en door de steile gedeeltes is dit een zwaardere route. De route volgt de roemruchte Kall-Trail, waaromheen zwaar is gevochten. Van deze strijd zijn voor de oplettende wandelaar nog vele restanten te vinden. De route komt weer uit bij het beginpunt.

5: Hemingway-Trail, vanuit Großhau. Deze heeft een lengte van 9,5 kilometer met een hoogteverschil van 120 meter. In totaal moet er 215 meter geklommen worden. De route loopt langs resten van stellingen en aardbunkers en een afgelegen oorlogsmonument. De route komt weer uit bij het beginpunt.

6: Paul-Boesch-Weg, vanuit Hürtgen. Deze heeft een lengte van 4 kilometer met een hoogteverschil van 80 meter. In totaal moet er 110 meter geklommen worden. Een korte route die langs restanten van stellingen en een eerstehulppost loopt. De route komt weer uit bij het beginpunt.


Deze routes dekken een groot deel van het centrale gebied, maar ook daaromheen is nog veel te zien (voor een oplettende kijker met achteegrondinformatie).

_________________
Avatar: Lt. Friedrich Lengfeld - No man hath greater love than he who layeth down his life for his enemy.


vr jul 29, 2011 9:03 am
Profiel
muncio
Bericht Re: 28th Inf 8th Div in het Hurtgenwald.
Mooi overzichtelijk geschreven Fedor.
1 t/m 4 herken ik en ben wel in Hürtgen geweest en 5 ben ik nog niet geweest.
Volgende keer dit setje aanschaffen.


zo jul 31, 2011 7:12 pm
Jente
Bericht Re: 28th Inf 8th Div in het Hurtgenwald.
Comu schreef:
Was er niet ooit eens een film gemaakt over de slag in het Hürtgenwald? Volgens mij heb ik die nog ergens. Ga wel even door mijn kasten heen.


Ik denk dat je de film 'When Trumpets Fade' bedoelt?


ma aug 01, 2011 9:28 am
Rysher
Bericht Re: 28th Inf 8th Div in het Hurtgenwald.
Comu schreef:
Oh ja, dat was 'm. Maar dat is volgens mij niet echt een topper op dat gebied.


Ik vond de film anders best wel goed..


ma aug 01, 2011 1:16 pm
muncio
Bericht Re: 28th Inf 8th Div in het Hurtgenwald.
Ik vind het geen goede film, maar sommige delen zijn te pruimen!.
Er ligt nog een DVD in de kast welke redelijk veel informatie bevat.

The Siegfried Line - Germany’s massive defensive border


ma aug 01, 2011 6:59 pm
Ries
Bericht Re:
Fedor schreef:
De tourist-info biedt wel goede informatie (in de vorm van nuttige wandelkaarten) maar deze wordt eigenlijk samengesteld door een historische stichting: http://www.konejung-stiftung.de . Daarnaast zijn er ook gidsjes te koop.

Verder zijn er de laatste jaren ook nieuwe (en goede) reisgidsen verschenen. Ben eigenlijk wel benieuwd of die vaak verkocht worden..


Kun je eens wat titels noemen Fedor? Of er eentje aanraden?

Afgelopen maandag ben ik - terzijde - nog in het nabijgelegen Schleiden geweest. Ik nam er de volgende foto's, die misschien het bekijken waard zijn, van het plaatselijke WO1- annex WO2-monument. Het ziet er zo fragiel uit dat ik me onwillekeurig bedacht dat er in Nederland maar weinig plekken zullen zijn waar zo'n gedenkteken een lang leven beschoren is.

Afbeelding

Afbeelding


wo sep 21, 2011 10:26 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 54 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 12 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group