Het is nu do maart 28, 2024 7:10 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 39 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Dieren gedurende WOII 
Auteur Bericht
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Dieren gedurende WOII
Op het oude forum kan ik mij een discussie herinneren over de inzet van honden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Maar het waren niet alleen honden die ingezet werden om de mens in oorlogstijd van dienst te zijn, onder andere paarden, olifanten, spinnen en misschien zelfs muizen bewezen de mens een belangrijke dienst.

Ik vond informatie over de inzet van verschillende dieren gedurende de tweede wereldoorlog op de website K-9 history: The dogs of war. Deze website gaat voornamelijk over de inzet van honden in de verschillende oorlogen uit de geschiedenis, maar één pagina was gewijd aan andere dieren.

Ik heb een vrije vertaling en samenvatting gemaakt van het eerste hoofdstuk over de inzet van paarden, later verwerk ik eventueel ook de rest van deze tekst. Voor de duidelijkheid: de eer van deze tekst komt niet aan mij toe, maar aan de maker van deze site. Copyright wordt op deze site niet genoemd, dus deze vertaling zal geen problemen op leveren.

Forumleden die meer weten over de inzet van dieren gedurende WOII kunnen in dit topic ook hun bijdrage doen.

Paarden gedurende de Tweede Wereldoorlog

Ondanks de grote vooruitgang in de techniek, werden paarden in de Tweede Wereldoorlog nog volop ingezet door de legers van bijna alle strijdende naties. Vooral op de vlaktes en in de bergen van Rusland, waren cavalerie-eenheden een nuttige en vaak onontbeerlijke tak van de strijdkrachten.

Afbeelding
De Russische cavalerie: de "Rode Wachten" in de Zomer van 1941.

Propaganda van Duitsland toonde voornamelijk tanks in actie maar ook het Duitse leger was sterk afhankelijk van paarden, het Duitse leger werd in de oorlogsjaren nooit volledig gemotoriseerd. Paarden werden ingezet in bevoorradingseenheden maar ook in cavalerie-eenheden van de Wehrmacht en de Waffen SS. Vooral in de vroege campagnes in Rusland werden veel paarden ingezet door de Duitsers.

Tijdens de oorlog gebruikten de Duitsers meer dan twee en een half miljoen paarden en muilezels. Het Rode Leger gebruikte bijna drie miljoen paarden, paarden werden in het Russische leger vooral gebruikt door de Kozakken en de “Rode Wachten”.

Afbeelding
Duitse Cavalerie in 1941.

De cavalerie van Polen in 1939, was de laatste volledige strategische cavaleriekracht in Europa. Zij vochten nog met lansen en hadden dus geen overwinningskans tegen Duitse tanks.

Na de Russen en de Polen, hadden de Roemenen de grootste cavalerie in de wereld, hun zogenaamde regimenten “Rosiori” en “Calarasi” vochten met Nazi’s aan het Oostfront.

Afbeelding
Een lid van de 26ste Cavalerie van het Amerikaanse leger, die met zijn paard een rivier oversteekt.

Aan de andere kant van de wereld, hadden de Japanners vier cavaleriebrigades, die meestal in China werden gebruikt.

De communistische troepen van Mao in China hadden in totaal de beschikking over ongeveer 100.000 soldaten te paard.

Van 1940 tot 1941 had het Leger van Verenigde Staten nog 16.800 paarden en 10.000 muilezels in gebruik, kort daarna werd het Amerikaanse leger (bijna) volledig gemechaniseerd.

Het laatste resterende cavalerieregiment van de Verenigde Staten, was de 26ste Cavalerie-eenheid (Filippijnse Verkenners), die ingezet werden in Corregidor in 1942. Aan het leven van deze 250 paarden (en 48 muilezels) kwam een eind op 15 maart 1942, de dieren sneuvelden niet in de strijd maar werden geslacht om aan voedsel te komen voor het Filippijnse en Amerikaanse leger.

Afbeelding
Paarden aan het Oostfront konden even genieten van het Frisse water.

Het Franse Leger had één van de grootste tradities in het gebruik van paarden in Europa, maar in de Tweede Wereldoorlog dienden slechts drie cavalerie-eenheden onder de Franse vlag.

Het Britse Leger was bij het aanbreken van de Tweede Wereldoorlog het meest gemechaniseerd van alle legers. De resterende cavalerie-regimenten werden ingezet bij de bevrijding van Palestina en de bevrijding van Syrië in 1941.

Afbeelding
Amerikaanse ‘medics’ tijdens het Ardennen Offensief.

Vrije vertaling van: K-9 history: Other Animals Who Served!


zo mei 02, 2004 11:40 am
Profiel WWW
steunwieler
Bericht 
Wat us er handig aan paarden??
misschien wel de bevoorrading maar toch niet voor te vechten.
Een kogel erdoor en ze zijn dood.


zo mei 02, 2004 12:19 pm
Desiree
Bericht 
steunwieler schreef:
Wat us er handig aan paarden??
misschien wel de bevoorrading maar toch niet voor te vechten.
Een kogel erdoor en ze zijn dood.


Ik snap je even niet. Een kogel erdoor en ze zijn dood?


zo mei 02, 2004 2:29 pm
Leroy
Bericht 
hij bedoeld daarmee dat als je een paard dood maakt je er niets maar aan hebt :wink:


zo mei 02, 2004 3:19 pm
Jesper
Bericht 
Een paard gebruikt geen benzine, is goedkoop en makkelijk vervangbaar. Zeker in tijden van brandstof schaarste is dat een uitkomst.


zo mei 02, 2004 3:30 pm
AK 47
Bericht 
En in Afrika dan? ik neem aan dat daar niet zo veel paarden zijn dan in Europa ...


zo mei 02, 2004 3:40 pm
Leroy
Bericht 
daar heb je kamelen :P :lol:


zo mei 02, 2004 3:42 pm
AK 47
Bericht 
Hmm, das waar ook, maar de Duitsers zaten toch niet helemaal niet zo diep in afrika ? :o


zo mei 02, 2004 3:52 pm
LHek
Bericht 
steunwieler schreef:
Wat us er handig aan paarden??
misschien wel de bevoorrading maar toch niet voor te vechten.
Een kogel erdoor en ze zijn dood.

hetzelfde geld voor mensen, een kogel erdoor en ze zijn dood.
En AK 47, kamelen komen ook in Noord-Afrika voor :wink:


zo mei 02, 2004 4:13 pm
Bestuur STIWOT
Avatar gebruiker
Jeroen

Geregistreerd:
za maart 13, 2004 10:20 pm
Berichten: 4956
Woonplaats: Helmond
Bericht 
Er staan ook kamelen in Oosterbeek... kunnen we misschien iets zinnigere reacties geven?

_________________
"When you go home, tell them of us and say, for your tomorrow, we gave our today." - 2nd (British) Division War Memorial, Kohima.


zo mei 02, 2004 5:25 pm
Profiel WWW
Erik_C
Bericht 
Bij de strijd rond Cassino waren ezels van het grootste belang voor de bevoorrading van troepen. Zij gingen waar jeeps en vrachtwagens niet konden.

De Japanners gebruikten in Birma ,en allicht ook elders, olifanten.

Over de inzet van die spinnen wil ik wel meer weten.


zo mei 02, 2004 7:22 pm
Hans
Bericht 
Beste forumleden,

Voor mij is de inzet van verschillende diersoorten tijdens de oorlog belangrijk geweest en verdienen voor mij dan ook veel respect.

Enkele maanden geleden ben ik begonnen met het opmaken van een zeer, maar dan ook zeer, ruim artikel over de Dickin Medal. Deze onderscheiding is te vergelijken met het Victoria Cross dat werd uitgereikt aan mensen. Zodra de technische mogelijkheid er is, en dat zal niet al te lang meer duren, zal mijn uitwerking tweetalig geplaatst gaan worden op onze awards-site.

Dieren die deze onderscheiding hebben ontvangen zijn duiven, honden, paarden, en een kat. Klinkt misschien ongelooflijk of hilarisch, maar dit is zeer zeker een serieuze aangelegenheid. Deze dieren worden nog steeds geëerd en geroemd voor hun heroïsche daden. Dus nog even geduld a.u.b. en jullie zullen merken dat ook deze dieren respect verdienen.


zo mei 02, 2004 8:32 pm
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht 
Ik ben het helemaal met Hans eens, ook de bijdrage van dieren aan WOII verdient veel respect.

Een dier eren met een onderscheiding klinkt misschien vreemd, het dier zal er in ieder geval geen boodschap aan hebben, maar het gaat om de boodschap die hiermee afgegeven wordt. Door dieren te eren met onderscheidingen blijft hun bijdrage aan WOII ook in de toekomst bekend.

P.s. ik zal binnenkort wat posten over kamelen. :D

_________________
Hoofdredacteur Artikelen TracesOfWar.com
STIWOT (Stichting Informatie Wereldoorlog Twee)

Schrijver van:
* Oorlogszone Zoo
* De boodschapper uit de hel
* Een rechter in Auschwitz
* Het masker van de massamoordenaar
* Kerstmis onder vuur
* Kolberg


zo mei 02, 2004 10:24 pm
Profiel WWW
Staf
Avatar gebruiker
Kevin

Geregistreerd:
za maart 27, 2004 7:12 pm
Berichten: 6994
Bericht Pakpaarden en muilezels in WOII
De inzet van pakpaarden en muilezels in de Tweede Wereldoorlog

Het waren niet alleen de paarden van de cavalerie die tegen moderne machines in het ruwe land van Europa werden ingezet, naast cavaleriepaarden werden ook pakpaarden, artilleriepaarden en vervoerpaarden ingezet. Ook deze paarden deden uitzonderlijk werk.
Zowel de geallieerden als de as-bondgenoten gebruikten pakpaarden in de oorlog voor het vervoeren van -, het trekken van - of het dragen van zware ladingen.

In tegenstelling tot muilezels die geen stap meer wilden verzetten wanneer zij vermoeid raakten, gingen paarden door totdat zij niet meer konden werken (tot de dood). Wij zullen nooit weten hoeveel paarden vanaf het eerste uur de oorlog overleefden. Elke soldaat en burger in Europa zal het beeld van honderden tot duizenden dode paarden aan de kant van de weg nooit meer vergeten.

Muilezels bewezen hun dienst vooral in ruw terrein dat door voertuigen en zelfs door paarden ontoegankelijk was. Zij bewezen hun dienst in de bergen van Italië, Griekenland, de Balkan en in de dichte wildernissen en hoge bergen van de eilanden in de Stille Oceaan. Muilezels werden ingezet door de verschillende strijdende partijen.

Afbeelding

Om duidelijkheid in dit verhaal te scheppen is het nuttig om te weten wat voor dier de muilezel is. Biologisch gezien is de muilezel een kruising tussen een paard (hengst) en een ezel (merrie).

Ondanks hun kleine grootte, droegen muilezers ladingen bestaande uit voorraad en munitie van bijna 100 kilo. Hun snelheid was in zwaar terrein ongeveer 3 kilometer per uur.

Kenmerkend voor de muilezel was zijn voorzichtigheid die hij geërfd heeft van de gewone ezel. De muilezel is echter een stuk minder koppig dan de gewone ezel. Muilezels verdroegen meer ontbering, dan bijna elk een ander bekend lastdier.

Toen de oorlog zijn 4e jaar inging, had het Amerikaanse leger bijna 10.000 muilezels tot haar beschikking. De aangeboren voorzichtigheid en het geduld van de muilezel maakten dit dier ideaal voor het oversteken van bergpassen, steenachtige wegen en wildernissen waar het vervoer op wielen niet kon doordringen.

Afbeelding
Het Chinese Leger met muilezels in Birma

In 1940 had het leger ontdekt dat haar oorlogsmachines uitermate efficiënt waren in open land. Maar wanneer het terrein modderig, stijl en gevaarlijk was en het sneeuwde was men alsnog aangewezen op vier stevige benen.

In Noord-Afrika, hielden de regens alles behalve de muilezels tegen, in de Filippijnse bergen bewezen hun kwaliteiten een uiterst belangrijke dienst en gedurende de verschrikkingen van Bataan verstrekten muilezels vlees voor de troepen die van levering waren afgesneden.

Afbeelding
Muilezels wilden niet altijd meewerken

De uitdrukking "zo koppig als ezel", heeft net zo goed betrekking op de muilezel. Muilezels staan niet bekend om hun trouwe gehoorzaamheid en deze koppigheid leverde soms enige problemen op. Een ander nadeel van de muilezel is de hekel die ze hebben aan water: een helling van 45 graden, een afstand tot 100 kilometer zonder onderbrekingen en een last van maximaal 150 kilo levert geen enkel probleem op, maar het oversteken van rivieren en beken met een muilezel was voor hun begeleiders een zware operatie.

Vrije vertaling van: K-9 history: Other Animals Who Served!


ma mei 03, 2004 11:26 am
Profiel WWW
steunwieler
Bericht 
Citaat:
steunwieler schreef:
Wat us er handig aan paarden??
misschien wel de bevoorrading maar toch niet voor te vechten.
Een kogel erdoor en ze zijn dood.


Ik snap je even niet. Een kogel erdoor en ze zijn dood?

Het waren zeer zwakke dieren en ze konden niet veel aan.
Citaat:
steunwieler schreef:
Wat us er handig aan paarden??
misschien wel de bevoorrading maar toch niet voor te vechten.
Een kogel erdoor en ze zijn dood.

hetzelfde geld voor mensen, een kogel erdoor en ze zijn dood.


Ja dit valt te zienl;
door hun hoofd en ze zijn dood.
Maar door hun been en ze hebben veel grotere kans om te overleven dan paarden.
Citaat:
Een paard gebruikt geen benzine, is goedkoop en makkelijk vervangbaar. Zeker in tijden van brandstof schaarste is dat een uitkomst

dit kan misschien wel kloppen.
En ze werden tenslotte ook gebruikt om PAK's en andere kannonen te trekken.

Nu misschien zijn ze wel handig voor het benzine-tekort maar een goede "armor" hadden ze zeker niet.


ma mei 03, 2004 5:51 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 39 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 12 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group