Het is nu ma jul 26, 2021 12:57 am
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 19 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Nederlands Indië zoektocht gegevens opa en de rest 
Auteur Bericht
muncio

Geregistreerd:
wo okt 25, 2006 10:23 pm
Berichten: 1136
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht Nederlands Indië zoektocht gegevens opa en de rest
Ik wilde graag iets meer vertellen over het verleden van mijn opa , oma en vader.
Deze hebben allen vanaf 1937 in Nederlands Indië gezeten.

Mijn opa was marineman en nam mijn vader en oma mee om daar zich te zetelen.
Woonplaats: Soerabaja op de Prinsstraat nr 38.
Hieronder een samenvatting van het marine persoonsdossier van mijn opa:

Bij het Nederlands Instituut Militaire Historie in Den Haag heb ik het persoondossier opgevraagd
Mijn opa kwam in dienst in 1923 als Torpedomaker matroos en doorliep een aantal rangen en werd in 1941 majoor torpedomaker.
In de jaren 20 en 30 was mijn opa al meerdere malen met de marine in Nederlands Indië geweest.
Vaak werd dan gevaren naar Oedjoeng (marinebasis) of men ging naar Australië. De keren dat ze naar Australië vaarden had te maken met de evacuatie uit Nederlands Indië na de Japanse bezetting en de Slag om de Javazee.
Hij heeft ook bij de OZD gezeten de Onderzeebootdienst later op mijnenvegers en torpedoboten gezeten. Later na de oorlog zat mijn opa bij de Mijnen opruimingsdienst.

Hierin heeft mijn opa gevochten en is wonderbaarlijk ongeschonden gebleven, maar hier mis ik een deel met welke schepen hij precies heeft gevaren. Ik heb wel wat daarvan maar kom er niet uit en moet daar dus eens goed voor gaan zitten.
Want de vermelding plaatsingen staat t/m 1937 genoteerd en dan weer beginnend op 02 03 1942 en dat is na de Slag om de Javazee. Het deel wat weg is , heeft mijn vader geweten maar die is overleden.
Mijn broers heeft hij het nooit verteld en mij al helemaal niet omdat men niet graag sprak over de oorlog in Nederlands Indië en al helemaal niet wat er gebeurd was in de Japanse kampen.
Hier zijn mijn oma en vader in terechtgekomen.
Mijn opa heeft aan zijn deelname een onderscheiding gekregen voor G.M.36 ? (dit zegt mij niets? weet iemand dit?)
Dan krijg ter Zee 1940-1945 en voor de Slag om de Javazee.

Het uitzoeken over de Jappenkampen is nog steeds erg gecompliceerd omdat ik de enige van de familie ben die het verleden uitzoekt. Daarbij komt nog dat mijn opa, oma en vader al overleden zijn.
Ik ben dus aan het zoeken en graven en heb al wat opmerkelijke resultaten geboekt.
Via mensen die ook in het Jappenkamp hebben gezeten en instanties heb ik het één en ander gevonden en gekregen.
Via iemand een een boekje over de interneringskampen in Nederlands Indië.
Mijn oma en vader hebben in Lampersari kamp midden in Semarang gezeten.
Een kamp was opgebouwd uit wijken zoals Blimbing en Sompok en bestond uit kampong huisjes. Dit is wat ik weet van horen zeggen.
Via het Rode Kruis en NIOD heb ik verder geïnformeerd en kreeg een passagierslijst met welk schip mijn oma en vader gerepatrieerd waren naar Australië en dat ze eerst op 13 november 1945 naar het Wilhelminakamp te Singapore waren gegaan.

Dit tot zover.


di mei 22, 2007 3:33 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Roel R

Geregistreerd:
wo nov 24, 2004 10:56 pm
Berichten: 383
Woonplaats: Limburg
Bericht 
Ik kan je wel iets meer over zijn onderscheidingen vertellen maar dan heb ik een volledige naam nodig...


di mei 22, 2007 4:12 pm
Profiel WWW
Avatar gebruiker
Roel R

Geregistreerd:
wo nov 24, 2004 10:56 pm
Berichten: 383
Woonplaats: Limburg
Bericht 
G.M.36 is waarschijnlijk de Gouden medaille voor 36 jaren dienst. Daarnaast had je opa het Oorlogherinneringskruis 1940-1945 met de gespen "KRIJG TER ZEE 1940-1944" en JAVA-ZEE 1941-1942" waarbij de eerste voor algemene krijgsverichtingen is en de tweede voor bijzondere.

Met een achternaam kan ik mogelijk meer achterhalen.


di mei 22, 2007 9:06 pm
Profiel WWW
muncio

Geregistreerd:
wo okt 25, 2006 10:23 pm
Berichten: 1136
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht 
Roel dank je ik heb je al een pm gestuurd en je link bekeken.


vr mei 25, 2007 1:18 pm
Profiel WWW
jefjef
Bericht 
Via het Rode Kruis heb ik gekregen het volledig militair Dossier (met de het uiteindelijke onslag uit de japanse gevangenkamp en KNIL tot overgang naar de KL tot pensioen van alle 2 mijn Opa's. Je kan dit gewoon navragen mij het rode kruis. Maar ik zou dan eerst de mil. administratie in Den Haag bellen voor het juiste nummer van de juiste afdeling van het Rode Kruis.


zo sep 07, 2008 12:26 pm
Grebbeberg.nl
Bericht 
Ik ben ook benieuwd naar de naam van je familie. Mijn familie zat ook in Lampersari in Semarang, en hoewel dit een groot vrouwen en kinderenkamp was, hebben zij nog vele contacten. Jaarlijks zijn er reunies. De laatste was, hoe kan het ook anders, in Bronbeek.

Helaas is de gescheidenis van Nederlands-Indië zeer slecht gedocumenteerd. Inderdaad gaat in Nederland de interesse er nauwelijks naar uit. Maar de Nederlandse interesse in WOII is sowieso sterk geallieerden georiënteerd. De 'eigen' geschiedenis lijkt minder tot de verbeelding te spreken. Dat geldt zeker voor voormalig Nederlands-Indië dat we natuurlijk vlak na de oorlog moesten afstaan. Zelfs Lou de Jong heeft in zijn Opus Magnum weinig ruimte ingebouwd voor de oorlog in de Oost, terwijl die voor alle Nederlandse burgers in Indië een veelvoud zwaarder was dan voor de gemiddelde Nederlander in het thuisland.

De Indische onderdanen komen in wezen helemaal niet in beeld, wat maar weer eens eng duidelijk wordt bij de overexposure van het martelaarschap van de gestorven Geallieerde krijgsgevangenen aan de Birma spoorlijn (met hun vaak prachtige erevelden) tegenover de vrijwel onbekende en in massagraven gedumpte inheemse Aziaten.

Overigens is over de Slag in de Javazee natuurlijk wel vrij veel te vertellen en te vinden. Althans in grote lijnen. De marine heeft nooit veel werk gemaakt van haar historische geschriften, en de Slag in de Javazee lijdt geen uitzondering. Dat is best opmerkelijk omdat die Slag samen met de Slag bij Savo [Salamon eilanden] het zwaarste enkelvoudige verlies van schepen voor Geallieerde vloten opleverde. Wellicht dat de uiterst dubieuze rol van onze eigen admiraal Helfrich daarbij een rol speelt, en natuurlijk het feit dat een verloren slag nooit prettig verslaat ...

In ieder geval kan ik me vinden in de oproep - ook elders - voor veel meer aandacht voor de oorlog in Nederlands-Indië. Want behalve op forums hier en daar, is het beschrijvend vrijwel nergens goed beschouwd op internet of in boekwerken van allure.


zo sep 07, 2008 3:19 pm
jefjef
Bericht 
@muncio

Via SAIP (Stichting Administratie Indonesische Pensioenen) te Heerlen.
045-5793058 heb ik dus copieen van de twee KNIL dossiers (volledige stamboeken) en de 2 ARI/UIG van mijn opa's binnen gekregen. In de laatste dossiers kan je dus alles lezen over moment van opkomst (30er jaren) wanneer en waar krijgsgevangen, kamp tot aan het zg jappen paspoort en ontslag uit het kamp getekd door de jap. Backpay, soldij en rangen enz..

Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Let wel moment van aanvraag en binnen krijgen kan maanden duren.
In mijn geval 3 maanden.

Succes!


zo sep 07, 2008 10:59 pm
muncio

Geregistreerd:
wo okt 25, 2006 10:23 pm
Berichten: 1136
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht 
Jefjef maar geldt dit ook voor Marine personeel ???


ma sep 08, 2008 8:33 pm
Profiel WWW
jefjef
Bericht 
Volgens mij wel, maar dan zou je moeten bellen en om inlichtingen vragen


ma sep 08, 2008 8:45 pm
muncio

Geregistreerd:
wo okt 25, 2006 10:23 pm
Berichten: 1136
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht 
Ja doe ik.
Jefjef geldt niet voor Marine personeel alleen voor de KNIL.
Helaas.


ma sep 08, 2008 11:06 pm
Profiel WWW
railsplitter
Bericht 
Muncio. Jou verhaal komt overeen met de zoek toch naar het verhaal van mijn opa. in 1937 heeft hij dienstgenomen bij de marine. Vervolgens is hij in 1939 naar Nederlands indië vertrokken. Mijn opa heeft nooit gesproken over zijn tijd gedurende de 2e wereldoorlog (te pijnlijk). In 1998 is hij helaas overleden. Zoals wij onze opa en vader kennen is hij altijd een trots marineman geweest, recht toe en aan. De marine beschamen was het laatste wat hij zou doen. Het weinige dat wij van hem weten is dat hij kannonier was. Wij hebben altijd megekregen dat hij na verschillende boten kort voor de slag op de javazee op de hr ms "De Ruyter" is gekomen. Na de slag op de javazee heeft hij enkele dagen op een vlot in de zee doorgebracht waarna hij uit zee is gehaald en tot in 45 in kampen heeft gezeten en aan de spoorweg heeft gewerkt. Volgens de ere gespen die hij heeft ontvangen heeft hij ook aan de slag om de javazee meegevochten (deze gespen zijn hem tijdens zijn diensttijd door de marine uitgereikt). Om zijn verhaal niet verloren te laten gaan ben ik 3 jaar terug gaan zoeken. Helaas is de medewerking van de overheid niet soepel ( ik probeer het netjes te zeggen). Na lang aandringen heb ik een nieuw getypt velletje ontvangen, wat zijn monsterrol moest zijn. Tot mijn verbazing verneem ik dat hij op de pro patria zou hebben gezeten op op 27 februari 1942 in dienst is gesteld bij de mijnendienst aan wal. Omdat dit niet overeenkomt met de informatie die bij ons bekend was, heb ik contact gezocht met betreffende instantie. Ik heb uitleg gedaan over de gebeurtenis en de gegevens (ook ere gespen). Het antwoord was duidelijk, ze gaan er vanuit dat hun gegevens kloppen en dat mijn opa ten onrechte de medailles en ere gespen heeft ontvangen. Het boek is gesloten en enige vorm van medewerking is vanaf dat moment niet meer mogelijk. Nu blijf ik dus met het verhaal zitten wat er met mijn opa in die tijd is gebeurt. Uit verslagen van de marine begrijp ik dat de documentatie van die tijd niet compleet is en het meeste is vernietigd. Toch wordt dit bij hoog en laag ontkend. Ik heb informatie over de kampen waar hij gediend heeft.


vr maart 27, 2009 3:50 pm
Avatar gebruiker
Wilco_Vermeer

Geregistreerd:
zo maart 14, 2004 3:03 pm
Berichten: 13539
Woonplaats: Bemmel
Bericht 
Dennis, vergeet ook niet het marinemuseum in Den Helder. Die hebben nog wel wat in archief liggen en kunnen volgens mij bemanningslijsten leveren.

_________________
"Als de Weg wordt gevolgd, gebruikt men paarden om akkers te ploegen. Als de Weg niet wordt gevolgd, gebruikt men paarden om oorlog te voeren."
(Lao-Tse)


vr maart 27, 2009 4:02 pm
Profiel WWW
Let's Go
Bericht 
Zelf zit ik er ook al een tijdje aan te denken om wat meer informatie over mijn opa op te zoeken. Hij heeft ook voor de KNIL in Indonesie gezeten, maar dan wel na de oorlog. Ik weet niet eens precies wanneer, maar hij zat daar toen hij 20/21 jaar was, dus dat zou rond '49 of '50 moeten zijn. Ik weet verder helemaal niks, behalve dan zijn registratienummer. Ik weet niet bij wat voor onderdeel hij zat, waar hij zat of met wie. Hij sprak er helemaal nooit over, ook niet echt tegen mijn oma. Helaas is hij in 2002 overleden, en mijn oma weet dus ook bijna niks. Ik zou graag meer willen weten, maar ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Ik zie in dit topic al een aantal handige tips en telefoonnummers staan, dus ik hoop dat ik daar wat mee kan.


zo maart 29, 2009 10:28 pm
muncio

Geregistreerd:
wo okt 25, 2006 10:23 pm
Berichten: 1136
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht 
Wilco_Vermeer schreef:
Dennis, vergeet ook niet het marinemuseum in Den Helder. Die hebben nog wel wat in archief liggen en kunnen volgens mij bemanningslijsten leveren.


Wilco bedankt dat ik daar nooit aangedacht heb.
Gr,
Dennis


wo apr 01, 2009 12:34 pm
Profiel WWW
muncio

Geregistreerd:
wo okt 25, 2006 10:23 pm
Berichten: 1136
Woonplaats: Leeuwarden
Bericht 
Wilco_Vermeer schreef:
Dennis, vergeet ook niet het marinemuseum in Den Helder. Die hebben nog wel wat in archief liggen en kunnen volgens mij bemanningslijsten leveren.


Wilco dit is niet het geval alles is in Den Haag of Heerlen. Marinemuseum in Den Helder heeft helaas niets liggen in het archief.


wo apr 08, 2009 4:29 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 19 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group