Het is nu vr maart 29, 2024 2:55 pm




Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 11 berichten ] 
SAS in de Ardennen 
Auteur Bericht
Robert Blokker
Bericht SAS in de Ardennen
Ola Mensen

Ik ben op dit moment in de planning voor ene redelijk groot Ardennen Diorama Waarin je een gedeelte van een stadje of dorpje ziet dat al een tijdje bevrijd is. Hier is dus al een Hoofdkwartier gevestigd, Een Supply depot alsook een Ziekenboeg. Er zal een gezellige Chaos regeren in het diorama van gewonden die worden binnengebracht tot aan krijgsgevangenen die worden weggevoerd.
Waarom mijn vraag of de SAS in de Ardennen heeft geopereerd? Indien dit zo is lijkt het me leuk om een SAS jeep in het diorama op te nemen. Daar een SAS jeep een redelijk gespecialiseerd voertuig is zal dit ook niet een veelvoorkomend iets zijn en zeker de aandacht van Normale GI`s vangen. Het lijkt mij dus ook leuk om een groepje soldaten om zo`n SAS jeep te hebben staan en er naar te wijzen gewoon als een klein Subplot van het Dio.

Kunnen jullie mijn vraag beantwoorden?
In afwachting van jullie antwoord en alvast bedankt

Greetz Robert


wo jul 28, 2004 9:20 pm
Hans
Bericht 
Robert, ik moet het voor de zekerheid even nakijken, maar volgens mij heeft de SAS tijdens WO-2 alleen speciale missies uitgevoerd in de woestijn en omliggende gebieden rond de Middelandse Zee.


wo jul 28, 2004 9:24 pm
Johan WILLAERT
Bericht JA
Belgische SAS troepen vochten in de Ardennen.
Voor alle info
http://www.belgiansas.com/

De site wordt gerund door Mark Backx en Timothy Beuselinck.
Timothy's grootoom vocht met de SAS in WO2

Johan


wo jul 28, 2004 9:28 pm
Hans
Bericht 
Johan en Robert, mijn excuses. Uiteraard hadden we ook nog onze Belgische SAS-troepen en niet alleen de Britse SAS-troepen.


wo jul 28, 2004 10:03 pm
Harro
Bericht 
Deed Popski niets in de Ardennen?

Hoe dan ook moet je voorzichtig zijn ald je zo'n dio accuraat wil maken. Welk deel van de Ardennen, welke SAS-eenheid was daar dan percies, sneeuw of niet, hoe zag op dat moment een SAS-Jeep eruit (dit evolueerde gedurende de oorlog), zijn zo wat vragen die bij mij opkomen.


wo jul 28, 2004 10:09 pm
Rick
Bericht 
Een van de vaker voorkomende dingen bij belgische SAS jeeps was een gepantserde radiateur, misschien leuk om erin te verwerken.

Rick


wo jul 28, 2004 10:32 pm
Johan WILLAERT
Bericht SAS Jeep
Deze Belgische SAS Jeep in originele finish wordt op dit ogenblik in orde gezet om in display gezet te worden in de afdeling WO2 van het Koninklijk Legermuseum in Brussel.

Afbeelding

Johan


wo jul 28, 2004 11:34 pm
David
Bericht 
In het boek "Ardennen 44-45" van Bernard en Gheysens, ISBN 90-209-2527-x, staan een aantal foto's en wat info over Belgische SAS commando's en hun taken. De info komt in grote lijnen overeen met wat op de site staat die Johan al aangaf en ik denk dat je meer geintresseerd bent in de foto's, daarom ik heb wel wat leuke details over de foto's voor je.

Er staan 4 foto's in over SAS soldaten met hun speciale jeeps
Een SAS jeep bewapend met 3 Vickers K gun en één Bren gun. Één Vickers achterin, een dubbele bij de passegierstoel en de Bren bij de bestuurder is op minstens 2 foto's te zien. Maar op een andere foto is weer een te zien dat er een Vickers bij de bestuurder is gemonteerd. Er zijn dus 2 varianten van bewapening mogelijk.
Verder valt op dat alle foto's gemaakt zijn in een besneeuwd landschap maar dat de jeeps niet in sneeuwcamo geschilderd zijn. Ze hebben dus de originele kleur zoals die te zien is in bovenstaande foto van Johan.

Over de soldaten die op de foto's staan;
Ze dragen allen de bekende Britse smocks en de parahelmen of baretten (welke kleur etc durf ik niet te zeggen).
Omdat de jeeps open zijn (oh?) dragen sommigen van hen een bepantsering om hun borst en rug, zoals ook wel gedragen door de para's.
Op één foto is te zien dat ze witte camo-pakken dragen. Maar niet de standaard uitvoering van het leger maar geimproviseerde beddelakens die ze uit Brussel hadden meegenomen.

Ik hoop dat je hier wat aan heb en succes met je dio!


do jul 29, 2004 10:03 pm
Rick
Bericht 
De SAS maakte ook vrij veel gebruik van de camouflage smocks die waren anders dan de Denison smocks.
De SAS behoorde offcieel de gewone standaard britse rode para baret te dragen maar het komt ook vaak voor dat er de zandkleurige SAS baret werd gedragen.
De jeeps konden ook een .50 LB (light barrel lijkt een beetje op de loop van een .30 maar dan dikker en langer) hebben de .50 HB (heavy barrel) werd volgens mij niet gebruikt door de SAS.

Rick


do jul 29, 2004 10:43 pm
David
Bericht 
Rick,
Als ik me niet vergis bedoel jij die 2-delige camo-pakken die ook door de commando's werden gedragen. Het zou heel goed mogelijk kunnen zijn dat de SAS die ook droeg tijdens hun operaties maar op deze foto's is duidelijk te zien dat het Denison smocks zijn.
Wellicht dat de SAS deze smocks prefereerden, boven die camo-smocks, ivm met de vrieskou die tijdens het Ardennenoffensief aanwezig was.


za aug 07, 2004 12:51 pm
Rick
Bericht 
Van de camo smock werd alleen vaak het bovendeel gedragen en de denison was inderdaad warmer om te dragen.

Rick


za aug 07, 2004 10:07 pm
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Forum gesloten Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 11 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 19 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Alle rechten voorbehouden © STIWOT 2000-2012. Privacyverklaring, cookies en disclaimer.

Powered by phpBB © phpBB Group